Історії помсти, зізнання злочинців і краса української пісні. Що подивитися в кінотеатрах у серпні

Історії помсти, зізнання злочинців і краса української пісні. Що подивитися в кінотеатрах у серпні

5 Серпня 2024
377
5 Серпня 2024
13:00

Історії помсти, зізнання злочинців і краса української пісні. Що подивитися в кінотеатрах у серпні

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
377
Серпень, принаймні його перша половина, в кіноіндустрії — воістину мертвий сезон. Усі найпомітніші прем’єри відгриміли навесні чи заплановані на осінь, а потенційний глядач, якщо має сили й ресурси, роз’їжджається по відпустках або просто ігнорує кінотеатри. Та все ж таки є життя й у серпні.
Історії помсти, зізнання злочинців і краса української пісні. Що подивитися в кінотеатрах у серпні
Історії помсти, зізнання злочинців і краса української пісні. Що подивитися в кінотеатрах у серпні

Зокрема, затишшя в міжнародній кінематографії буде порушено 28 серпня, коли у Венеції почнеться 81-й міжнародний кінофестиваль — один із найпрестижніших у світі. У кінофорумі візьмуть участь два українські фільми: поза конкурсом — документальні «Пісні землі, що повільно горить» (реж. Ольга Журба), а в програмі Biennale College Films — ігровий «Медовий місяць» (повнометражний дебют режисерки Жанни Озірної).

«Медовий місяць»

А в національному прокаті передовсім тішать прем’єри українського кіно — після двомісячної перерви.

Звісно, всі, кому небайдужа історія нашого естрадного мистецтва, підуть на документальну біографічну драму «Яремчук: Незрівнянний світ краси». Режисер Артем Григорян детально досліджує життєвий шлях першої української попзірки. Фільм складається з інтерв’ю з близькими Назарія Яремчука, раніше не баченої кінохроніки та його особистих щоденників. Варто також згадати, що до виходу картини приурочений музичний альбом «Re: Yaremchuk», де українські зірки переспівали гіти метра.

«Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Всеукраїнська прем’єра містичного горору «Конотопська відьма» (реж. Андрій Колесник) відбулася на Одеському кінофестивалі. Згідно з сюжетом, прадавня відьма з Конотопу, закохавшись у звичайного хлопця, зреклася своїх інфернальних сил. Але після того, як російські військові захоплюють місто і вбивають її коханого, вирішує помститися й обрушує жахливі кари на голови убивць. Фільм викликав суперечливу реакцію преси й кінокритиків у тому, що стосується гри акторів і режисури. Однак, безумовно, кривавий атракціон винищення окупантів матиме свою авдиторію.

«Конотопська відьма»

Вистачає жахів і в документальній роботі Оксани Карпович «Мирні люди» (Україна — Франція — Канада), але іншого роду. Цей фільм — приголомшливе свідчення про злочини російських катів в Україні. Тут нема ані наскрізної оповіді, ані головних героїв: чисте спостереження, на яке накладаються записи телефонних розмов окупантів з їхніми рідними в Росії. Потік нехитрих, але ошелешливо відвертих зізнань у власноруч скоєних воєнних злочинах неможливо слухати, але необхідно почути. Як зазначає сама Оксана, для іноземної авдиторії це самовикриття було чистим шоком — але під час війни саме такі стресові удари по глядацькій залі є вкрай важливими для впливу на тих, хто в кінцевому обрахунку ухвалює рішення.

«Мирні люди»

На Берлінському міжнародному кінофестивалі фільм отримав Спеціальні відзнаки від Amnesty International і Екуменічного журі.

Що ж до прокату світового кіно, то на українські екрани, зокрема, вийде така цікавинка, як німецький горор «Лазня диявола» (реж.  Северін Фіала, Вероніка Франц).

Діється в 1750 році. Незаможна дівчина на ім’я Агнес в австрійському селі виходить заміж за малознайомого чоловіка та оселяється у віддаленому селі посеред густого лісу. Світ чоловіка для неї геть чужий, а мрії про дитину є марними. Будучи побожною та емоційною, Агнес дедалі більше ізолює себе від сільського життя й роботи. Не знаходячи виходу зі своєї внутрішньої в’язниці, вона наважується на жахливий акт насильства. Фільм, продюсером якого є уславлений австрійський режисер Ульріх Зайдль, відзначений призом за найкращу операторську роботу на Берлінському кінофестивалі.

«Лазня диявола»

Продовжуючи тему горорів — звісно, серед українських глядачів знайдуться шанувальники однієї з найдовших голлівудських франшиз «Чужий», яка триває вже 45 років. У новому фільмі циклу «Чужий: Ромул» засновник проєкту Рідлі Скотт поступився режисерським кріслом Федеріко Альваресу, лишивши за собою продюсерський нагляд. Згідно з сюжетом, під час розчищення занедбаної космічної станції група молодих колонізаторів стикається з найдосконалішим монстром у Всесвіті — швидким, смертоносним, повним концентрованої кислоти. Головну героїню, що дасть бій Чужому, грає Кейлі Спені, яка привернула до себе увагу виконанням ролі дружини Елвіса Преслі у байопіку «Прісцилла».

«Чужий: Ромул»

І, звісно, любителі старого культового кіно підуть подивитися «Ворона» (реж. Руперт Сандерс, США — Велика Британія — Франція).

Головний герой — музикант Ерік Дрейвен (Білл Скашґорд). Разом зі своєю дівчиною Шеллі (Талія Дебретт Барнетт) він гине від рук жорстоких лиходіїв, але жага до помсти за кохану виявляється сильнішою за смерть. Зарятовує Еріка містичний ворон, що допомагає Дрейвену відродитися з мертвих і здійснити відплату. Фільм є римейком трилеру 30-річної давнини «Ворон», який мав величезний успіх.

«Ворон»

Колаж: Микола Шиманський, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
377
Читайте також
03.08.2024 10:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 912
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду