Судний день Голди. Фільм, який на часі

Судний день Голди. Фільм, який на часі

10 Жовтня 2023
6964
10 Жовтня 2023
09:00

Судний день Голди. Фільм, який на часі

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
6964
Байопік про ізраїльську лідерку, права на прокат якого в Україні викупили… росіяни.
Судний день Голди. Фільм, який на часі
Судний день Голди. Фільм, який на часі

Фільм «Голда», присвячений «залізній леді» Ізраїлю, уродженці Києва Голді Меїр, є надзвичайно повчальним для нас — але ми його можемо подивитися тільки онлайн через недбалість наших бюрократів.

Нинішній напад на Ізраїль має збіг дат, явно запланований терористами ХАМАС: адже рівно 50 років тому, 6 жовтня 1973-го, раптовою атакою єгипетських і сирійських військ почалася Війна Судного дня.

Цим подіям присвячена драма ізраїльського режисера Гая Наттіва «Голда», знята в копродукції США й Великої Британії.

Варто зауважити, що це не перший фільм про легендарну уродженку Києва. У 1982 році у США вийшла біографічна стрічка «Жінка на ім’я Голда», де Голду Меїр зіграла Інгрід Бергман, відзначена за цю роботу «Золотим глобусом».

Наттів зосереджується на ключових вісімнадцяти днях — від перших пострілів і до переламу в кампанії, коли єгипетський президент Анвар Садат пішов на мирні переговори, щоб уникнути остаточного розгрому своїх військ. У пролозі, втім, бачимо виступ Голди перед комісією судді Аграната в 1974 році, котра розслідує дії посадових осіб, що призвели до численних утрат серед військових і цивільних під час агресії. Тож основний сюжет — це розгорнутий флешбек: спогади прем’єр-міністерки про перебіг війни.

До речі, попри всі відмінності історичного й політичного контексту, тут є паралелі з нашою ситуацією. Уряд Ізраїлю теж не вірив у вторгнення. Аргумент проти мобілізації теж був економічний — мовляв, арабські режими хочуть завдати збитків, змушуючи Ізраїль розгортати війська. Коли Єгипет і Сирія таки напали, це заскочило всіх зненацька. Пентагон на початку був проти передачі зброї Ізраїлю, а повітряний міст з американською допомогою був налагоджений тільки після того, як армія держави євреїв показала, що добре дає раду на фронті. Голді Меїр пропонували переговори про мир ціною територіальних поступок з боку Ізраїлю, від чого вона категорично відмовилася.

У фільмі немає масштабних батальних постановок. Це винятково інтер’єрне кіно — бачимо протагоністку лише в штабі, у себе вдома чи в лікарні, в кабінеті променевої терапії, куди вона ходить потай, через морг. Усі бої подані або короткими врізками кіно- й телехроніки, або через закадрові репліки в радіоефірі на полі битви.

Режисуру Наттіва видатною не назвеш: багато спрощених мелодраматичних моментів, доволі монотонна драматургія, а виконавці другого плану, весь той генералітет, що оточує Голду, інколи здаються на один штиб, майже без характерів. Але все це компенсує надзвичайно вдалий вибір виконавиці головної ролі — Гелен Міррен.

Грати правительок для Міррен — звична справа: варто згадати, зокрема, байопік «Королева»; за перевтілення в Єлизавету ІІ акторка отримала «Оскар», «Золотий глобус» і BAFTA. В Голду вона вкладає ту багатогранність, що змушує співчувати героїні в будь-яких ситуаціях. Однаково яскраво показує прем’єр-міністерку слабкою, в розпачі, а також сильною та рішучою, такою, що вміє наполягти на своєму в цілковито чоловічому оточенні. Рух, яким вона закурює чергову цигарку, погляд очей, по-материнськи дбайливих, чи повних сліз, чи непохитно рішучих, дотепні словесні дуелі з Генрі Кіссінджером (Лів Шрайбер) та іншими політиками — фактично, Міррен врятувала фільм, хай і перетворивши його на монодраму.

Згадується тут і Україна — правда, в не надто мирному контексті: Голда розповідає, як батько заколочував вікна, коли вони жили в Києві, аби уникнути непотрібної уваги з боку п’яних російських козаків. При зустрічі Голда пригощає Кіссінджера борщем. Про Росію теж згадують; один із діалогів варто процитувати:

— Ці росіяни принесли в світ самі страждання.

— Звісно, є Толстой…

— І Достоєвський. Страждання на кожній сторінці.

Є і та знаменита розмова, де на репліку держсекретаря, що він спочатку американець, а потім уже єврей, Голда відповіла: «Ми в Ізраїлі читаємо справа наліво».

Балачки так і лишилися б балачками, якби військо Ізраїлю, попри всі заклики непроханих пацифістів, не дало грандіозного прочухана ворогам. Голді пощастило побачити підписання Кемп-Девідських угод у 1978 році, коли Єгипет визнав Ізраїль і уклав із ним мир на взаємовигідних умовах.

Гай Наттів супроводжує смерть Голди символічним розсипом мертвих пташок на підлозі лікарняного коридору — як втілення фрази героїні про те, що всіх тих хлопців, котрі загинули, вона «понесе з собою в могилу». Наївно, але по-своєму зворушливо.

«Голда», при всіх її недоліках, затребуваний фільм, і своя кінотеатральна авдиторія в нього в Україні є. Точніше, мала би бути. Бо права на прокат в Україні викуплені… росіянами. Традиційна схема, через яку ми багато років отримували закордонні фільми тільки з «барського» московського столу, продовжує діяти навіть зараз. Звісно, є що спитати в американських і британських продюсерів, які вдали, що не читали новин останні дев’ятнадцять місяців. Але не менше питань і до наших інстанцій, до тих-таки Мінкультури й Держкіна: що вони зробили, аби змінити ситуацію? Так і будемо вдавати, що нічого страшного не відбулося, то хай собі кремлядь знову переграє нас на культурному фронті? Просто уявити на мить: Ізраїль сумирно випрошує права на прокат свіжої версії «Бетмена» в Сирії. Навіть не смішно.

Зараз, коли Ізраїль та Україна знову виборюють право на існування, такі політикині й чиновники-бійці, як Голда Меїр, затребувані знову, причому на всіх рівнях. Фільм Наттіва і Міррен — хороше нагадування про це.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6964
Читайте також
01.02.2024 16:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 056
28.09.2023 12:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
941
21.09.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 766
13.09.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
827
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Absolutely
101 дн. тому
На всіх українських сайтах фільм чомусь російською. Дивно, що досі немає нашого перекладу. Це ж актуалочка!
Перець
204 дн. тому
Серйозне кіно. Дивився за тиждень до нападу хамасу. Хелен Міррен - як завжди супер. Талант перевтілення. Для тих, хто цікавиться історією Ізраїлю, ще пораджу "Сім днів в Ентеббе" та "Курорт для пірнальників у Червоному морі".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду