Вечір нормальності. Хто найкраще висвітлював інавгурацію Байдена?

Вечір нормальності. Хто найкраще висвітлював інавгурацію Байдена?

23 Січня 2021
10497
23 Січня 2021
11:00

Вечір нормальності. Хто найкраще висвітлював інавгурацію Байдена?

10497
Професійна стриманість 5 каналу, повноцінна трансляція на «Суспільному» та печерні фобії NewsOne.
Вечір нормальності. Хто найкраще висвітлював інавгурацію Байдена?
Вечір нормальності. Хто найкраще висвітлював інавгурацію Байдена?

Якщо спробувати описати інавгурацію 46-го президента США Джо Байдена одним словом, це буде слово «нормальність». Неочікувано приємне визначення на фоні шаленства попередніх чотирьох років. Об’єднавча промова нового лідера Штатів, стримана церемонія, показове дотримання заходів безпеки. Звісно, самі по собі епідеміологічна (заміна глядачів на прапорці) та фізична (присутність 25 тис. нацгвардійців) оборона виходили далеко за межі традицій. Але виглядали вони не скандально, а радше заспокійливо. Аналогічний підхід обрали й більшість українських телеканалів. Вони висвітлювали інавгурацію без особливого розмаху чи креативу, зате якісно та в хорошій компанії. Відверто соромно, як завжди, було тільки за найманців Медведчука.

Найкращі: 5 канал, «Україна 24» та Суспільне

На 5 каналі, розпочавши марафон задовго до церемонії, й безпосередньо інавгурацію Джо Байдена висвітлювали чи не найдовше, розділивши ефір на три частини. Спочатку, поки в полівікні ще відбувалися останні приготування до церемонії, ведучий Михайло Прудник говорив із Костянтином Єлісєєвим, колишнім представником України при Європейському Союзі та заступником глави Адміністрації Президента Порошенка. Дипломат із перших рук розповідав і про співпрацю з Трампом, і про співпрацю з Байденом.

Під час основної частини інавгурації її коментували двоє ведучих: вже згаданий Прудник та його колега Христина Катарина. Крім базової програми, вони інколи повідомляли глядачам факти, яких узагалі не згадували на інших каналах. Наприклад, про відносну скромність статків Байдена і його любов до поїздів. Чи про те, чому для виступу на інавгурації обрали саме Леді Гагу та Дженіфер Лопес. Єдина проблема полягала в тому, що часом це звучало трохи неприродно, як «цікаві факти» в ранкових шоу.

Хоча, підозрюємо, для частини глядачів саме така подача була величезним плюсом. Адже протягом вечора співробітники 5-го підтримували амплуа саме журналістів: нудних, стриманих та професійних. Тих людей, які дають вам усю необхідну інформацію і не дратують самодіяльністю. Єдине, що ведучі собі все ж дозволили, — це уколи на адресу Трампа та коротку фантазію на тему власного життя у Білому домі.

Закінчував вечір спеціальний випуск токшоу «Велика політика» за участі Віталія Портникова, Володимира Огризка, Ганни Гопко та чинних нардепів «Слуги народу», «Європейської солідарності» і «Голосу». Їм дісталося обговорення всіх політичних аспектів президентства Байдена, в першу чергу наслідків для України. Подібний поділ з боку 5-го був неймовірно вдалим рішенням: глядачі могли спокійно подивитися американську церемонію, а потім обрати, чи хочуть лишатися на українську політику. У результаті — насичений, але офіційний вечір із компетентними спікерами.

Трансляція на «Україні 24» за настроєм була повною протилежністю 5 каналу. Тут увесь двогодинний ефір тягнули на собі Євгеній Кисельов та Іван Яковина. Двоє колишніх російських журналістів, що виступали в ролі таких собі друзів-коментаторів. Вони дозволяли собі живе обговорення, політичні оцінки та взагалі імпровізацію. Наприклад, двоє чоловіків завели себе в глухий кут, коли думали, чи клявся би на Біблії потенційний президент-іудей? Також вони жартували про російську «вакцину», всіляко критикували Дональда Трампа (аж до прогнозів його ув’язнення) та між іншим передбачали майбутнє демократів і республіканців.

Хоча й у майстерності коментування та компетенції дуету було не відмовити. Наприклад, лише на «Україні 24» відзначили, що Байден прийняв присягу на кілька хвилин раніше, ніж Трамп втратив повноваження. Чи підкреслили, що Джон Робертс, голова Верховного суду США, який приймав присягу в Байдена, уже втретє приводить до влади людину, яка свого часу голосувала проти його призначення. Також ведучі пояснили історії всіх пісень, які лунали на церемонії. І, до речі, лише на цій трансляції українцям дали повноцінно прослухати всі три виконання. На жаль, інколи коментатори заходили занадто далеко. У кінці ефіру вони скотилися до взаємних подружніх зрад сім’ї Клінтонів. А на початку трансляції Євгеній Кисельов вжив слово «нєгри».

Окремо варто відзначити питання російської пропаганди, адже на «Україні 24» вистачає українців, які нею займаються. Парадоксально, але в шоу за участі колишніх російських журналістів, до яких ще й коротко долучалася Каріна Орлова, співробітниця «Еха Москви», жодного сліду антизахідної риторики не було. Натомість на глядачів чекало, мабуть, найцікавіше висвітлення інавгурації. При цьому яскравість ефіру забезпечувала саме компетенція ведучих.

Суспільне запропонувало глядачам найкращу трансляцію інавгурації, адже тут її, власне, найбільше транслювали. Поки інші канали обмежилися промовою Байдена та присягами, «UA: Перший» показав із перекладом та майже без коментарів усю годинну церемонію. При цьому ведучі чомусь усе одно вирішили поговорити під час виступу Дженіфер Лопес, але майже одразу передумали.

До початку події ведучий Анатолій Ярема встиг коротко обговорити традиції американських виборів із Брайяном Броксом, доцентом Тюленського університету США. Також на глядачів Суспільного чекало ексклюзивне звернення від Крістіни Квін, тимчасової повіреної у справах США в Україні. Щоправда, запустилося воно не одразу й спочатку мовник показав уривок якогось відео про айстри для дідуся :) Сподіваємося, це не натяк.

Основну частину важливої інформації «UA: Перший» подав уже після церемонії. Дискусію вів Євген Глібовицький, а його гостями стали експерти Альона Гетьманчук, Олександр Краєв та Олександр Мотиль. Слід віддати їм належне, коментатори змогли цікаво обговорити питання, яких майже не торкалися на інших каналах. Наприклад, чи зможе Україна відповідати новій політиці США щодо рівності та інклюзивності? Яку роль буде відігравати сім’я Джо Байдена? У чому різниці між партнером та союзником Штатів? Також лише Суспільне підготувало сюжет про нову першу леді. І найдетальніше розповіло про президентів, які пропускали інавгурації наступників.

Закривала ефір коротка розмова з Євгеном Єніним, заступником міністра закордонних справ. Як і належить дипломату, він нічого не сказав. Хіба натякнув, що Україна намагатиметься запросити Байдена в гості на 30-ту річницю Незалежності.

Загалом, суспільний мовник повідомив менше деталей про інавгурацію, ніж, наприклад, 5 канал чи «Україна 24». Але значно більше показав глядачам. І звернув увагу на аспекти, які інші канали проігнорували. Вийшов трішки олдскульний, але дуже якісний ефір. Ще детальніше про нього читайте в матеріалі Бориса Бахтєєва.

Хороші: «Еспресо», 24 канал

На «Еспресо» до промови Байдена підводили у студійних розмовах з експертами. Але більшість цікавої інформації розповіли вже після події. Ведучі Юрій Фізер та Василь Зима на словах описали бекґраунд Байдена; розповіли кілька цікавих фактів про попередні інавгурації; засудили вчинки Трампа. На жаль, сюжетів на ці теми телеканал не показав. Далі в ефір включилася Мирослава Гонгадзе, з якою обговорили, зокрема, передачу ядерної валізи в ситуації, коли Трамп та Байден фізично не зустрічалися. А Володимир Ар’єв у своєму коментарі покритикував владу Зеленського за недолугу взаємодію з США.

Крім цього, в контекст інавгурації частково інтегрували блоки «Про гроші» (про економічні плани Байдена), «Шок скандал сенсації» (про Трампа та Байдена), «Культура» (про пісні на церемонії) та навіть «Погода» (про погоду після події).

Також ведучі запросили у студію Валерія Чалого, експосла України в США. Він, зокрема, оцінив промову новообраного президента: посил на єднання та відновлення іміджу. Прокоментував кадрові зміни в США: ключові посади зайняли люди, які розуміються на нашій державі. І закликав українську владу до якіснішої співпраці зі Штатами.

Загалом в «Еспресо» вийшла хороша, проте абсолютно несистемна трансляція. За годину після закінчення промови Байдена тут у сюжеті говорили про те, хто відвідає церемонію. Ведучі двічі, з різницею в годину, порушували тему організації американських інавгурацій. А закінчився вечір узагалі деталями пісень, що виконували, на той момент, уже двома годинами раніше.

На телеканалі «24» церемонію висвітлили суто інформаційно. Спочатку ведучий Олексій Печій стисло описав бекґраунд інавгурації: від перипетій із Трампом до базових безпекових особливостей. Потім Мирослава Гонгадзе на включенні додала ще кілька фактів про настрій у Вашингтоні. Усе це журналісти говорили на фоні виступів Леді Гаги та Дженіфер Лопес, які глядачам почути не дали. Уже після промови Байдена ведучий додав інформацію про політичний клімат у США та найближчі плани 46-го президента.

Завершилася коротка трансляція двома коментарями. Російський публіцист Андрій Піонтковський оцінив промову новобраного лідера США: максимум єдності, мінімум геополітики. А експредставник України в ТГК Роман Безсмертний спрогнозував взаємодію Адміністрації Байдена з Офісом Зеленського: нашій владі треба краще працювати. Тож, загалом, у каналу «24» вийшов не видатний, але хороший ефір, що охопив усі базові елементи інавгурації. Така собі лаконічна програма мінімум.

Посередні: Прямий

Прямий підійшов до події дня, мабуть, найбільш ліниво. По-перше, інавгурацію зробили однією з тем звичайних вечірніх програм. По-друге, більшість хронометражу тут присвятили україно-американським стосункам (читай Зеленському), а не самій церемонії.

Наприклад, у програмі «Ехо України» ведучий Матвій Ганапольський не лише оцінював промову Байдена, але й порівнював її із промовою Зеленського. Не лише згадував досягнення Трампа, а й казав, що, на відміну від президента України, Байден не буде плювати в попередників. Компанію Ганапольському складали політичний коментатор Віктор Уколов та Валерій Чалий, експосол України в США. Останній теж критикував українську владу, бо вона не подзвонила Байдену після його перемоги на виборах.

Шоу «Прямий ефір» присвятило інавгурації фактично лише перші півгодини. За цей час ведучий Микола Вересень устиг одягнути маску Трампа. А ведуча Світлана Орлова заявила, що «плівки Байдена» пов’язані із Зеленським. Точно, ви не переплутали президентів? Також Вересень асоціював нового очільника Штатів із рідним, але суворим «батьком, дідусем, вуйком, дядьком». Від стосунків США й України гості здебільшого очікували покращень.

Далі програма перейшла до інших подій, але навіщось лишила трансляцію інавгурації. Виглядало дуже дивно. На жаль, із технічних причин, ми не змогли переглянути ефір Прямого з 18:00 до 19:00. Але після завершення промови Байдена канал яскраво страждав на свою головну проблему: зацикленість на критиці Зеленського. Тут, звісно, траплялися окремі цікаві факти чи оцінки. Але більшість часу глядачам доводилося слухати шпильки на адресу української влади, а не інформацію з теми

Жахливі: NewsOne

Телеканал Віктора Медведчука присвятив інавгурації початок шоу «Український формат», куди в ролі ведучих запросили головних проросійських пропагандистів: В’ячеслава Піховшека, Діану Панченко та Віталія Дикого. Від цих трьох природно можна було очікувати маніпуляцій. Але, насправді, програма на NewsOne якимось чином провалилася у взагалі всіх аспектах висвітлення церемонії. Наприклад, лише тут глядачам не дали послухати промову 46-го президента.

Першу годину медійники Медведчука провели в компанії його народного депутата — Олега Волошина, ексречника МЗС у 2010‒2103 роках. Разом їхні коментарі нагадували радянського діда. Наприклад, спікери боялися, що нова американська влада почне вимагати від України дотримання прав ЛГБТ+. Лунали вирази «призначити на місце Ситника трансгендера» та «ми уже имели гея во главе правительства». Потім Олег Волошин бубнів, що Леді Гага не має виконувати гімн США. Він порівнював виступ співачки зі штурмом Капітолію. Та обурювався, що Гага одягла брошку у формі голуба: «Это вообще издевательство над символами веры». Воу, NewsOne, заберіть свої брудні московсько-православні руки від символу, який використовували ще в Месопотамії. Єдиним плюсом у всьому цьому було те, що на NewsOne грав гімн США.

Такий же рівень риторики супроводжував і Дженіфер Лопес. Для початку коментатори взагалі не очікували побачити співачку, хоча про її виступ було відомо за тиждень. А потім звели її виконання до етнічної приналежності, заявивши, що після латиноамериканки має вийти ще людина «нетрадиційної орієнтації», наприклад, Кончіта Вурст. Цікаво, як NewsOne зміг передати такий чіткий сигнал із печери?

Якщо подібного трешу вам було замало, то коментатори допускали ще й просто помилки. Олег Волошин неправильно перерахував роди військ США: він побачив шість прапорів та впевнено назвав чотири. В’ячеслав Піховшек припустився смішної мовної помилки, цитуючи американську клятву вірності: «Liberty and justice for alls» — вийшла форма множини у множині. А ще на NewsOne був чи не найгірший синхронний переклад. Ось присяга Камали Гарріс без скорочень: «Я беру ці обов’язки вільно. Без будь-яких перешкод. Що я буду в доброму, правильно виконувати. І той офіс, та посада, яку я буду зараз займати. Тож нехай допоможе мені в цьому Бог».

Промову Джо Байдена на каналі Медведчука просто на дали дослухати. Ведучі перервали 46-го президента за сім хвилин до закінчення виступу. Що ж такого важливого вони хотіли сказати? Що цитати Байдена нагадують Кучму. Узагалі, рівень обговорення на NewsOne усю програму балансував між смішним та кричущим. Наприклад, Волошин казав, що на інавгурацію не зібралася світова еліта, бо там немає Путіна та Сі Цзіньпіна. Стверджував, що Трамп залишив посаду із гордо піднятою головою. Ага, після двох імпічментів та з найнижчою підтримкою в історії. Також Волошин не розумів, навіщо США давати Україні смертельну зброю, якщо ми не плануємо повертати окуповані території силою. Відповідь: щоб окупованих територій не стало більше.

Ще годину інавгурацію обговорювали у форматі токшоу. Але тут виділялися не так думки гостей, як питання, що цікавили ведучих. Чи буде за Байдена Україна ще більше «лежати під Штатами»? Чому зачіску Байдена не залили лаком? Чому оператор так часто показував Обаму? І традиційно: як за нової влади у США буде житися «соросятам».

Шоу на NewsOne було не лише прикладом печерної пропаганди. Це було просто погане телебачення. Програма, під час якої ви, замість церемонії, слухали сумнівний переклад, помилки та жарти про Кончіту Вурст.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10497
Читайте також
22.01.2021 15:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 986
23.01.2017 11:33
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду