Інавгурація Трампа, телемарафони. Враження

Інавгурація Трампа, телемарафони. Враження

23 Січня 2017
2526
23 Січня 2017
11:33

Інавгурація Трампа, телемарафони. Враження

2526
20 січня українські глядачі вперше могли спостерігати у прямому ефірі інавгурацію нового президента Сполучених Штатів Америки. Її транслювали чотири канали — «112», News Onе, 5-й та «Громадське»
Інавгурація Трампа, телемарафони. Враження
Інавгурація Трампа, телемарафони. Враження

А телеканали «112 Україна» та News Onе влаштували й присвячені цій події марафони — зі включеннями кореспондентів в Америці, змалюванням ситуації у США, приготувань до церемонії. І з гостями студії та їхніми прогнозами, прогнозами, прогнозами.

Отже, церемонія. Найперше враження: ну от як в американців виходить зробити так, щоби непересічна, але, по суті, рутинна процедура виглядала, мов історичний момент? Мов подія, яка наступного ж дня увійде до підручників історії? І немає ж золота й антикваріату, на тлі яких — задля підкреслення історичності моменту — так полюбляє з'являтися на телеекранах президент Росії Владимир Путін. Немає взагалі нічого, що змусило б обивателя захоплено вигукнути: «Ти диви, яке багатство!» Немає нав'язливої присутності військовиків із їхніми колонами та шеренгами — це знову задля порівняння з пострадянською традицією «робити момент історичним». Немає накручування хронометражу, затягнутості церемонії — й це теж контрастує з пострадянською традицією: «Урочиста подія має тривати кілька годин». Немає якихось режисерських супервинаходів — власне, церемонія інавгурації у США проходить за традицією, й місця для нововведень там немає.

Отут і майнула думка: може, оця нетривалість церемонії, її незатягнутість, коли публіка не встигла втомитися — може, вони й додали враження урочистості? Може, річ не у режисерських винаходах, а в настрої присутніх: коли вони поводяться, ніби спостерігають за тим, як робиться світова історія, коли про це кажуть їхні вирази облич, їхні жести, інтонації їхніх голосів — то цей настрій передається й по цей бік екрана?

Доналд Трамп... Звісно ж, робити далекосяжні висновки з його інавгураційної промови неможливо. І нарікати на завелику загальність його тез так само: урочиста церемонія — не місце для виголошування детальної програми дій. Утім, деякі моменти привернули увагу. І викликали аналогії та асоціації — дуже різні. Вразила фраза: «Ми нікому не прагнемо нав'язати наш спосіб життя, скоріше, він буде сяяти для всіх інших як приклад для наслідування». Але мені в ній почувся дещо інший зміст, ніж шановному Юрієві Луканову. Спробуймо уявити подібні слова з вуст Путіна — мовляв, що «Росія сяятиме для всіх як приклад для наслідування». Смішно, чи не правда? От у цьому й полягає різниця: якщо СРСР здобував і утримував свою сферу впливу за допомогою насильства та примусу, й нинішня Росія дотримується тієї ж методології — то США для своєї «сфери впливу» (саме так, у лапках) були прикладом, взірцем, предметом захвату й заздрості. Вони були популярними — й через це сильними, тимчасом як Росія намагається бути сильною й завдяки силі стати популярною.

Тож у словах Трампа мені почулася саме ця тема — російською це зветься «насильно мил не будешь». Апелювання до реалій часів холодної війни. Антитеза путінській ідеології.

З іншого боку, новий американський президент чимало уваги приділив тому, що Америка знову стане великою, поверне багатство, процвітання, силу. Так, ніби все це — в минулому. Чесне слово: так і гадалося, що от-от Трамп скаже про «вставання з колін». Коли ж серйозно, то чи не означає це нав'язливе апелювання до минулих часів того, що й майбутнє Трамп бачить як реставрацію минулого? Такий собі фундаменталізм по-американськи?

Висловлювання про те, що інші країни «забирають наші робочі місця» й узагалі являють собою небезпеку — в цих словах почулося щось дуже знайоме про зовнішнього ворога, а то й обложену фортецю.

«Часи пустих балачок завершилися. Час діяти», — чи лише почувся в цих та деяких інших словах легкий натяк на «папірєдніков»? «Америка понад усе», «все, що добре для Америки» — ці й подібні слова можна тлумачити як завгодно. «Купуй американське, бери на роботу американців», — під цими висловами теж може ховатися дуже багато що, все залежатиме від міри. «Ми різні, але ми єдині», з констатацією расових, гендерних та політичних відмінностей — оце практично були єдині слова Трампа, присвячені принципам та цінностям, більше про цінності з його промови не запам'яталося нічого. Й оце може бути дуже тривожним.

Нарешті, коли Трамп підписував документи, в той самий час роздаючи направо й наліво посмішки й жарти, він на саму лише мить нагадав Петра Порошенка: наш президент так само вміє робити серйозні речі з жартівливим, мало не легковажним — оманливо легковажним — виглядом.

Трамп є любителем зовнішніх ефектів. Шоуменом. Навіть широкий жест на адресу Гілларі Клінтон на інавгураційному ланчі — з одного боку, красивий і шляхетний, із другого — політично вивірений, із третього боку був бездоганно театральним.

... І про телемарафони, що супроводжували інавгурацію. Вони залишили подвійне враження. З одного боку, президент Сполучених Штатів Америки — це, за посадою, постать світового масштабу. Та ще й із огляду на контроверсійність особистості нинішнього президента. З іншого боку, Доналд Трамп — усе ж не український президент. І присвячувати його вступу на посаду цілий ефірний день... Оці два міркування сперечаються між собою, і яке з них є ближчим до істини? Можливо, це вже конспірологія, але впало в око: російська пропаганда твердить про «зовнішнє керування» Україною, й цілоденні марафони влаштовують саме ті канали, щодо яких лунають звинувачення у проросійськості.

Але річ навіть не в тім. Уся капосність ситуації полягала в тому, що церемонія інавгурації розпочиналася за київським часом о сьомій вечора. І все, що було до того, тобто від самого ранку, дуже часто скидалося на відверте заповнення ефіру будь-чим. На відверте занудство. На прелюдію, що надто затяглася й за своєю тривалістю в кілька разів перевищила саму подію.

Утім, на News Onе режим був такий: щогодинні випуски новин, а між ними — марафон. Тільки от насправді «між ними» вели мову не лише про інавгурацію, на яку чекали, а й про інше — скажімо, була досить хронометражна розмова про захисників Донецького аеропорту. Тож марафон був вельми умовним.

Інше враження від марафонів: експерти на українському телебаченні — це люди, що декларують якісь аксіоми, які зовсім не треба обґрунтовувати. От скажімо, діалог ведучого Олега Волошина з експертом-міжнародником Миколою Капітоненком на News Onе: виявляється, санкції на Росію було накладено зовсім не заради України й не заради припинення російської агресії, а заради набуття Америкою економічних переваг і їхнього закріплення. А тому, мовляв, і знято санкції не буде. Звідки взялася ця свіжа думка? А от звідки: «Це стало вже остаточно очевидним». Роль ведучого (модератора? сторони дискусії, коли гість у студії лише один, і йдеться про аналітику?) зводиться до підтакування гостеві. Ще одну тему — протистояння США й Китаю — ведучий та гість «розкрили» так: гегемон завжди вживає заходів для захисту своєї гегемонії. Ані слова не пролунало про те, що Китай — тоталітарна держава, й вихід Китаю на провідні позиції у світі є не просто викликом, а загрозою. Усе було подано в дусі «славетних» 1990-х: є кілька «контор», які борються за сфери впливу — ото й уся світова політика; чому тільки президенти та прем'єри малинових піджаків не носять? І чомусь видалося, що от саме в такому ключі тлумачить міжнародну політику російське керівництво й, відповідно, російська пропаганда.

На «112 Україна» одразу після трансляції урочистої церемонії гостем студії був Євгеній Кисельов. Одразу спало на думку: а експерта-українця не знайшлося для такого випадку? Втім, далі сподобалися ґрунтовність Кисельова та вміння помічати деталі. Він спрогнозував, що Трамп повільно входитиме в курс справ, і до початку осені ми навряд чи зможемо сказати, який він президент. Спрогнозував, що «будуть непрості стосунки зі ЗМІ». А початковий період президентства Трампа назвав «боданням». Цікавою стала думка Кисельова: Росія нагородила орденом кандидата на посаду держсекретаря США Рекса Тіллерсона «для компрометації»; за словами Кисельова, його нафтова компанія була чи не єдиною, яка навіть на російському ринку не дослухалася до «порад» Москви.

Запам'яталися дві фрази з Кисельова: «Трамп — нетрадиційний республіканець» та «У віці Трампа важко змінювати звички — Трамп залишиться веселий і непередбачуваний».

Наступним гостем студії був... Олег Ляшко. Український політик. І в нього теж були висловлювання «на віки». Таке, наприклад: «Знаєте, що таке політика? Це тонше, ніж комар писяє». Або: Трамп «не приїде до Порошенка, то приїде до мене». «Ляшко — це український Трамп, який поверне Україні велич», — от саме такий меседж лунав і лунав із екрана без упину: «Україна — це стратегічна країна для цілого світу». Це був безупинний самопіар.

Тож до телемарафонів укотре виникли запитання ще й із цього боку — з боку їхньої якості. «Аби з екрана що-небудь лунало» — це, даруйте, не марафон.

І ще одне. Може, мені так пощастило, але от саме напередодні інавгурації Трампа почали одна за одною траплятися публікації, автори яких стверджували: Трамп не добуде президентом до кінця каденції, на нього чекає імпічмент. І до чого б це?

Фото: www.billboard.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду