Під ковдрою?

24 Березня 2005
756
24 Березня 2005
14:24

Під ковдрою?

756
Професійну роботу у владі необхідно почати з професійного вибудовування не держави, а самої влади. Тривожить синдром нової влади, який можна окреслити як „підковдровий”. Сюди варто і необхідно зарахувати ті тридцять з гаком секретних указів, котрі останнім часом підписав Президент.
Під ковдрою?
Ніхто, безперечно, не може вимагати, щоб Президент і його команда сиділи за склом, як у відомих реаліті-шоу, але хіба не подібна непрозора робота старої влади зазнавала найрізкішої критики представників влади сьогоднішньої? І хіба Президент Ющенко не обіцяв особисто Майданові, що цього більше ніколи не повториться?

Усе вищевказане викликає занепокоєння громадян, котрі очікують від нової влади принаймні намагання виконати передвиборчі обіцянки, а в декого, можливо, скоро почне викликати і зневіру. Проте, ця „підковдровість” має й інші грані та інші наслідки, оскільки такий стиль діяльності має своєю складовою не лише непрозорість роботи влади для громадськості, а й її непрозорість для самих учасників владного дійства. Це не дає вибудувати зрозумілі, професійні і чіткі структури, схеми й алгоритми роботи самої влади. І наслідки цього ми вже із подивом і розчаруванням бачили останнього часу. Коли після якоїсь незрозумілої роботи влади „під ковдрою” раптом з усіх мас-медіа почули завіряння стосовно розкриття „справи Гонгадзе”, що потім виявилося далеко не так. Чули у ЗМІ й коментарі чинного Президента Віктора Ющенка з приводу самогубства головного свідка у цій справі, колишнього керівника МВС Юрія Кравченка, котрі виходили за рамки не лише християнської моралі, але й за межі припустимого з точки зору публічного політика, навіть якщо він не поважає того, хто покинув цей світ.

Це свідчить, перш за все, що сам Президент Віктор Ющенко ще не окреслив системи власної роботи і системи роботи свого ближчого оточення: експертів, помічників, радників. Для цього не треба мати кількасот суперспеціалістів одночасно в секретаріаті, РНБО і Кабінеті Міністрів, а цілком достатньо двох-трьох найближчих інтелектуалів-помічників, яким глава держави абсолютно довіряє і кожен із котрих, у свою чергу, має біля себе до десяти фахівців. Звичайно, це не виключає існування спеціальних науково-консультативних структур, які розробляють стратегічні проблеми. Але у ситуації “швидкого реагування” на нагальні проблеми ці структури надто неповороткі.

Вказану проблему слід вирішувати негайно, оскільки теперішні виклики новій владі не є ще ані найскладнішими, ані фатальними; зі значно складнішими викликами вона зіштовхнеться найближчим часом, в тому числі і з допомогою опозиції. Відтак у людей, котрі хоч якось обізнані із повсякденним життям України, виникає здорове занепокоєння стосовно здатності нової влади відповісти на більш серйозні виклики. Висловлювання такого занепокоєння є не критиканством, а доброзичливою критикою та вказівкою щодо наближення шляхом блукання „в житі” до небезпечної межі.

А те, що так звані нові опозиційні сили найближчим часом почнуть навмисно „підкидати” проблеми владі, випливає з дуже простих міркувань. По-перше, сучасна опозиція, а колишня владна система, дуже гарно була пристосована для створення проблем опонентам. Причому вона робила це, треба чесно визнати, дуже професійно, із застосуванням найсучасніших технологій. Нова опозиція добре організована, і як демонстрацію цього владі і суспільству можна розцінювати недавній програш провладних сил у Верховній Раді в питанні проведення параду перемоги 9 травня. Також не треба забувати про таку негативну тенденцію, як накопичення у громадській свідомості відлуння дрібних помилкових кроків і промахів влади, котрі створюють специфічну “негативну карму”, що не буде полегшувати реалізацію навіть найкращих і найпрогресивніших проектів нової демократичної влади.

Необхідно також згадати ще про одну особливість нинішнього Президента – коли йдеться про якісь неприємні ситуації та неприємні проблеми, він звик вставати і йти геть (це розповіли нам люди з його оточення через ЗМІ). Така втеча від проблем, втеча від боротьби не є продуктивною стратегією в політиці, яка часто побудована на вирішенні в жорсткому політичному протистоянні всіх, навіть найпростіших, питань. Така стратегія призводить тільки до того, що проблеми накопичуються, і, як в старій східній приказці, остання з них, як соломинка, може переломити спину „верблюду” нової влади.

Результатом стратегії уникнення складнощів та ударів на випередження є відставання Президента Ющенка від низки процесів, віддання ініціативи та „підставляння” опонентам. Це в той час, коли лідер, котрим обов’язково має бути Президент, має випереджати події, бути „ведучим” а не „веденим” у політичній грі. Інакше реальна влада переміщується до тих, хто „веде”, хто нав’язує події та рішення; номінальна влада при цьому фактично отримує лише офірні атрибути біблейської істоти.

Підтвердженням згубності зазначеної стратегії цілком можуть слугувати кілька політичних процесів останнього часу. Звинувачення Президента Віктора Ющенка в таємних домовленостях з колишнім головою держави Леонідом Кучмою та його оточенням не дістало негайного, рішучого та недвозначного спростування. Мало того, словесне спростування факту секретних домовленостей між чинним і колишнім президентами було зроблено з боку Ющенка лише після того, як таке спростування в інтерв’ю російським ЗМІ зробив сам Кучма. На сторонній погляд це виглядає так, що саме він (Кучма) і є „ведучим” у цьому процесі, є впливовою особою в новій політичній системі. Водночас дії чинного Президента стосовно відкладення слухань парламентської комісії у справі Гонгадзе лише посилюють підозри в існуванні вказаних домовленостей. У цілому складається враження, що якась стороння політична сила за допомогою своїх “агентів впливу”, користуючись „підковдровою” політикою та стратегією нової влади, що полягає у втечі від боротьби та неприємностей, успішно втягує Ющенка та його команду в болото помилок та штучно створених проблем. Втягує з цілком зрозумілою метою – зробити нову владу керованою (звісно, зі свого боку). Хотів би помилятися, проте саме таким чином, хоча і в іншому контексті обставин, стала керованою певними фінансово-політичними силами влада обох попередніх президентів України.

Як симпатик нової влади, хотів би нагадати, що робота „під ковдрою” об’єктивно вигідна лише опонентам української демократії. Професійну роботу у владі необхідно почати з професійного вибудовування не держави, а самої влади. На сьогоднішній день існує багато практичних технологій, апробованих, як мінімум, впродовж кількох десятиліть, які стосуються швидкого і чіткого виписування та запровадження управлінських структур будь-якого рівня та цілеспрямування. Для цього безпосередньо не потрібні, нагадаю, сотні посадовців, а, можливо, вистачить десятка-другого спеціалістів у відповідній структурі при Президентові. Саме Президенту Вікторові Ющенку варто замислитись над тим, щоб створити службу, яка протягом короткого часу запровадить сучасні методології управління у владному середовищі. Тоді буде зрозуміло, що робиться, яким чином, чого очікувати і таке інше. Інакше ми будемо знову „мати, що маємо”. А враховуючи ті складні проблеми, з якими Україна має зіштовхнутися у 2005 році, без подібної професійної вибудови державного управління ми просто не матимемо шансів їх вирішити. І це найбільша загроза не лише для нової владної команди, а для України і побудови демократії в ній.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
756
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду