Віктор Янукович як метафора ідеальної Ганни Безулик

23 Грудня 2004
970
23 Грудня 2004
14:47

Віктор Янукович як метафора ідеальної Ганни Безулик

970
Сучасне популярне ток-шоу взагалі не потребує концепцій, бо вариться з того, що є під рукою, а не з того, про що у рецептах написано. Важко в це повірити, але був такий час, коли я з величезним задоволенням дивився різні ток-шоу.
Віктор Янукович як метафора ідеальної Ганни Безулик
І був переконаний, що це такі телепрограми, в яких носії протилежних ідей та переконань влаштовують між собою яскраву, аргументовану полеміку, щоб у булькотінні словесного окропу бодай на мить зблиснула оголена сідниця істини – для всіх, присутніх у студії, для ведучих, але насамперед – для глядачів. Потім з’ясувалося, що рейтингове ток-шоу може дотримуватися зовсім іншої концепції – зі сваркою замість дискусії, з матюками замість аргументів, студентами театрального училища замість нашорошеної аудиторії, і з самозакоханими "господарями знімального майданчика" замість модераторів розмови. А ще пізніше помітив, що сучасне популярне ток-шоу взагалі не потребує концепцій, бо вариться з того, що є під рукою, а не з того, про що у рецептах написано. Іноді так воно й краще – кулінарний сюрприз виходить. Мабуть, за це треба ще й подякувати. Бо деякі найнедолугіші експерименти можуть вразити не менше, ніж петарда за сорок гривень, кинута якимось кмітливим школяриком вам під ноги. Такі несподіванки мало хто любить, але – погодьтеся – нечасто трапляється саме такий раптовий дискурс, саме такий натхненний стимул для слововиверження щодо справжньої природи винахідників пороху і їхнього місця у тілі цивілізації. Отака дивна конвульсія трапилася і в моїй свідомості, коли перегляд теледебатів між кандидатами у президенти підсунув їй – свідомості зрадливій – містичну бомбу. Бо дивився я ніби на Януковича та Ющенка, ще й слухав їх уважно, але перед внутрішнім моїм зором чомусь постійно з’являлася Ганна Безулик. І образ її чомусь посилювався саме тоді, коли говорив православний кандидат, який усіх пробачив у церкві перед іконою.

Джерельні води таких несподіваних асоціацій не довелося шукати у мезозойських глибинах. Омовіння ними трапилося минулого тижня, коли на "1+1" показували ток-шоу "Я так думаю", присвячене перспективам життя в парламентсько-президентській країні. Позначка на екрані стверджувала, що розмова відбувається у прямому ефірі, – й це саме той випадок, коли навіть великий театральний гуру захлинувся би вигуками: "Вірю, воістину вірю". Прямий ефір пер на глядача, як бронетехніка. Передусім – завдяки самій ведучій, яка від початку взяла кулеметний темп мовлення та жестикуляції. Я навіть задумався, на що це більше схоже: на підвальний допит чи на розстріл без суду? Поруч із таким "живим" модеруванням її дотеперішня звичка перебивати гостей на півслові – зразок золотого мовчання. Бо вперше я бачив настільки чудову модель ток-шоу, коли ведуча, поставивши запитання й заледве дочекавшись перших тактів мисленнєвої увертюри когось із гостей, одразу ж урочисто вигукувала: "Я зрозуміла!" й намагалася миттєво відбити подачу – на заздрість китайським майстрам пінг-понгу – в інший куток, де у повній готовності – ще під час естетично бездоганного польоту її руки – з якоюсь хоровою синхронністю оживало декілька ротів. Якщо ж хтось намагався, попри живий ефір, в якому одразу ж після заставки починає "бракувати часу", довести свою думку бодай до кульмінації, пані Безулик авторитетно повідомляла, що "не може не перебивати", бо їй "потрібна відповідь". Уся програма минула у назріванні відповідей, з яких мені вдалося зафіксувати лише одну: "Адміністративному ресурсу – хана!". Якби формулювання цієї ж тези містило на кілька слів більше, то ще невідомо, чи вдалося б її озвучити. На тлі такої кислотної дискотеки, коли коні-люди утворили головну телевізійну чесноту – "атмосферу", я нарешті збагнув, що тримати людей протягом години у стані критичної невисловленості – це майстерність. І найбільшої поваги заслуговують саме методи, якими вдається тримати вольтаж програми, головний з яких – навіть не намагатися нікого слухати. Починається розмова по суті? – нате вам смислову гранату: "Мене не цікавить, хто які обіцянки буде виконувати, мене цікавить, як ми будемо жити". Ця фраза убиває кожного аналітика, бо висмикує його, як редьку нещасну, з якоїсь проблемної грядки й викидає на базарний дипломатичний простір. Добити ж кожного розумника ще простіше. Для цього є питання штибу: "Анархію можна назвати демократією?", "Хто в країні головний?" і – тремтіть, продажні політологи й заангажовані політики – "Ми краще станемо жити?".

Так, це шоу однієї людини. За її танцювальними викрутасами навіть Юлія Тимошенко не встигала, а це вже вище компліментів, вище майстерності, вище форматів і концепцій. Саме це треба показувати майбутнім журналістам, а не повторювати продюсерські високоматематичні абстракції про "глядацькі смаки" і їхнє формування.

Отже, відтепер назва "Я так думаю" незмінно висмикуватиме з моєї пам’яті підзаголовок: "А що ви думаєте – мене не цікавить".

Поставивши поруч Ганну Безулик, як ідеальну ведучу "живого" ток-шоу, і кандидата Януковича В.Ф. (точніше, його дебатний образ), я перш за все відкинув єдину між ними засадничу відмінність: Янукович практично не перебивав опонента, хоча й говорив більше. Що ж стосується фахового уміння не слухати співрозмовника, то саме у цій категорії обидва образи схожі, наче відкріпні посвідчення. Як і Безулик, Янукович віртуозно опанував суто телевізійний хист не чути адресовані йому слова. Адже у повсякденному житті "не чути" можна по-різному. Можна ігнорувати, можна "з’їжджати", можна погратися сенсом сказаного. Можна, врешті-решт, не чути театрально, з підтекстом. Але набагато ефектніша саме телевізійна метода імені Безулик – не чути ПЕРЕКОНЛИВО для глядача, настільки, щоб він повірив у неістотність усього, що говорить хтось інший. Наприклад, цікавиться Віктор Андрійович, що ж то за халепа з Криворіжсталлю? А йому у відповідь: "Как мы будем жить дальше?". І логіка сприйняття автоматично викидає слухача-глядача у згадуваний базарний дискурс, що в ньому, таки да, питання про Криворіжсталь – це "мєлочь", а от як дальше жить? – це "умно і глубоко". Не менш важливий для істинної телезірки й апломб, з яким можна ляпнуть в ефірі й повну нісенітницю. Якби Безулик поцікавилася, чи можна "анархію назвати демократією" у свого шкільного вчителя – отримала би прикру оцінку, але ж на ТБ існує ще й контекст, інтонація, погляд, кадр, впевненість і вираз обличчя, насамкінець – грим і навушник. От і Янукович – сказав, що "за Біблією казли – це зрадники", і навіть бровою не повів. Жодних питань. Тепер Сабодану доведеться нове видання Святого письма готувати, з примітками й коментарями. Бо сказано це так, що навіть російське православ’я не заперечить, зібравши відповідний диспут. З Ющенком – все не так. Це людина з іншим ставленням до тексту, до логіки, до послідовності. Він не може буди телезіркою. Я зловив себе на тому, що коли лідер "Нашої України" вживає русизми чи збивається на відверті гм... напевно, все ж таки дурниці (на кшталт "оранжевої хустинки на трусиках" Віталія Кличка), то мені стає якось незручно. Бо він може обмовитися, помилитися, підібрати невірне слово – але відразу ж розуміє це сам, а відтак це розуміє й глядач. Ні, не бути йому телезіркою, не вести популярне ток-шоу, – на відміну від православного конкурента, якому саме час замислитися над рейтинговими показниками каналу "Україна".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
Фото - www,1plus1,net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду