Фіаско бізнес-проекту “Янукович” у загальноукраїнському масштабі. Тому що… російський?!

28 Листопада 2004
859
28 Листопада 2004
18:12

Фіаско бізнес-проекту “Янукович” у загальноукраїнському масштабі. Тому що… російський?!

859
Так, як власноруч зіпсувала в останній час свій імідж в Україні сама Росія, ніхто інший його б зіпсувати не зміг. Як би не скінчилася політично-громадянська криза у нашій державі, Глєба Павловського “сотоварищи” треба буде обов’язково не забути нагородити званням “Герой України”.
Фіаско бізнес-проекту “Янукович” у загальноукраїнському масштабі. Тому що… російський?!
Звісно, є також інші претенденти: Володимири Путін та, відповідно, Жириновський тут явно у почесних призерах.

Бо так, як власноруч зіпсувала в останній час свій імідж в Україні сама Росія, ніхто інший його б зіпсувати не зміг.

До цього висновку спонукає, зокрема, програма Світлани Сорокіної “Основний інстинкт” (ОРТ), яка йшла в ніч на суботу, у час, що його навряд чи змогли при здоровому глузді дочекатись втомлені від переживання революції співвітчизники.

Каюсь – я теж не додивилась. Але головний “вектор”, смію думати, вловила, бо він був запрограмований первісно – хоча б складом запрошених гостей.

Українка за походженням Лоліта Мілявська розказала, що симпатії її родичів в Україні при голосуванні розділилася, але подальші дії Ющенка розчарували тих, хто за нього голосував (?); що у Януковича хоча б є економічна програма (??), бо він господарник, а той, хто хоче відробляти американські гроші, нехай робить це не за рахунок народу, і взагалі – “бацила націоналізму”…

Далі, як годиться, йшло зловісне “єврейське питання” – може, пані Мілявську треба персонально повідомити про те, що пан Ющенко, зокрема, минулого року запалював Ханукію у Центральній синагозі Києва, а на Всесвітньому Форумі з Голокосту ще за часів свого перебування на посаді Прем’єр-міністра оголосив протидію антисемітизму чинником державної політики в Україні?…(У контексті нещодавнього – розгорнутого, щирого, розумного – інтерв’ю Лоліти у “Бульварі” особливо цінуєш неочікувану мужність та відвертість Дмитра Гордона, продемонстровану ним у ці дні на 5 каналі. Воістину, такі події, які ми переживаємо сьогодні, є миттєвим та безпомилковим індикатором щодо людей, котрі тебе оточують, а надто людей публічних.)

Підемо далі.

Депутат Держдуми Росії, котрий був спостерігачем на другому турі наших виборів і не помітив там “таких порушень, які могли б істотно вплинути на результат”, розкрив ноу-хау вітчизняної революції. Виявляється, на Майдані “показують концерт”, тож на Хрещатик ідуть після роботи просто відпочити, а по 23-ій годині там лишаються 3-4 тисячі (до речі, теж чимало!..) у наметах.

Вищезгаданий Жириновський чергового разу закцентував на тому, що в Україні (“на Украине”) чверть населення є етнічні росіяни, а ще чверть розмовляє російською і – дослівно – “любить Росію”. І взагалі, “у Києві – яка мова звучить?” – “Російська!” – обізвався журналіст російської служби Радіо „Свобода” Віталій Портніков. – “Російська! – повторив Жириновський. – Це десь там, у Львові…”

Ну, а що казав Глєб Павловський – нема сенсу переповідати. Він то каже по всіх українських та російських каналах уже тиждень.

Мова, зрештою, не про це.

А про те, що у студії ОРТ (може, згодом, ”з місця”, хтось кинув бодай якусь інакшу репліку?!) не виявилося, крім українського журналіста Віталія Портникова, який живе і працює в Москві, ЖОДНОЇ людини, яка б не була ЗВЕРХНЬОЮ по відношенню до України та її вибору, який би він не був.

І дещо остовпіла розумна й інтелігентна Світлана Сорокіна марно намагалася якось “розгорнути” присутніх у дещо більш виважений напрямок.

Марно – тому що, очевидно, саме такий, а не інший склад начебто-дискутуючих – уже політика каналу ОРТ. А канал цей… – далі без коментарів.

І взагалі, чи є ІНШІ телеканалі у сучасній Росії?

Бо минають уже не роки – століття! – а висновок справжнього російського інтелігента лишається незаперечним: російська демократія закінчується там, де починається українське питання…

Хіба що НТВ – за “парфьонівською” інерцією – в “Стране и мире” пропонує і правдиву картинку, і зважені коментарі щодо Києва, і навіть дає фору у професіональному відношенні вітчизняним телевізійникам, вловлюючи деякі моменти, повз які вони проходять у ражі надмірно “політизованих” емоцій. Чого вартий один лише сюжет про те, як до Верховної Ради, мовби до Вічного вогню, приїхали “робити історію держави й родини” красиві й трошки зніяковілі молодята з помаранчевими стрічками, а мама-теща, разом із натовпом, вигукувала: “Гір-ко! Гір-ко! Ю-щен-ко!!!”

…Жириновський назвав «російське питання» в Україні головним.

Але, видається, відповідь на нього є на глибокій периферії сьогоднішніх реалій. Бо справа не у мові (дійсно – вийдіть на Хрещатик ЗАРАЗ, послухайте!), і не у відносинах з Росією.

Кінець кінцем, українська (а не просто «україномовна») спільнота, певне, іще буде глибоко вдячною своїм “нехтувальникам” за імпульс та стимул для себе.

Зрештою, навіть відповідь на питання: “Чому Янукович?!” – лежить саме у цій площині.

Чому цей – один з 25-ти! – губернатор, до того ж – з кримінальним минулим?!

Чомусь саме він, а не Сергій Тигіпко, Володимир Литвин або Анатолій Кінах (бо кандидатура кожного з них, якщо хтось не пам’ятає, деякий час мусувалась у ЗМІ як вірогідного наступника президента Кучми)?!

Вочевидь, саме такий був бізнес-проект (або імідж-проект) Росії та російських політтехнологів, котрим делегували право втілювати його у життя.

“Трудное детство” – “оступился, но поднялся” – “свой в доску” – “self-made-man” – “крепкий хозяйственник” – база цього проекту.

На Сході, Півдні, Півночі України населення є кількісно чисельнішим (у всіх же на руках калькулятори! – До речі, прошу розглядати як пропозицію Громадянина держави внести зміни до Закону про вибори: аби інтереси всіх суб’єктів такої складної у "геоісторичному" відношенні країни, як Україна, були враховані, перейти до американського (так, так!) стандарту, де не кількість населення у певному регіоні, а лише остаточний відсоток впливає на кінцевий результат – інакше хмельничани чи закарпатці можуть взагалі сидіти вдома, бо “донецьких” просто більше апріорі).

Отже, треба робити акцент саме на населення Сходу, Півдня, Півночі.

А Захід… – Покричить, помахає прапорами – та й вгамується. У крайньому разі – тихо-тихо застосуємо наш, російський, (але без “опознавательных знаков” – нащо дражнити гусей?!) спецназ.

І у цю схему вкладається все: обидва візити Путіна, “народний артист України” Басков, горезвісний ролик Кобзона про громадянську війну, зрештою – той самий Жириновський, що за ним вже давно й міцно закріпилася репутація “озвучувача” того, що з дипломатичних причин не може вголос промовити Кремль…

Але схема ця – НЕ СПРАЦЮВАЛА. Принаймні – не у тому обсязі, який планувався, плюс – дала цілу купу непередбачених наслідків (тепер ті ж “оператори” лихоманливо переорієнтуються на “східно-сепаратистський” сценарій).

ТОМУ ЩО початково базувалася на хибній настанові (а от були б розумнішими та діяли б тонше – може, 22 листопада ми б прокинулись уже в іншій країні, не помітивши цього… Ми тепер і так в ІНШІЙ країні, але – не у такій).

Адже у самісінькій “підкорці” російських політтехнологів сидить не лише те, що народ – бидло (то, врешті, є нормальний професійний цинізм – ми ж-бо на театрі теж кажемо: мовляв, “публіка – дура”), а – головне: України – немає. Це – географічне непорозуміння. Є просто частина Росії (за винятком “купки западенських недобитків-бендерівців”), така собі “блудна дочка”, яка оговтається – і прийде в обійми до “матушки”…

Отже, і вся передвиборча кампанія нині діючого (діючого?!) прем’єра – із відповідною лексикою, недолугими білл-бордами, популістськими закликами, копійчаною “роздачею слонів”, спекуляціями на тему російської мови та міфічного “подвійного громадянства”, цілодобовою присутністю на ТБ-екрані й так само безкінечними погрозами “тим козлам, хто заважає нам нормально працювати”, – будувалася за принципом: “На дурака не нужен нож: ему с три короба наврешь – и делай с ним, что хошь!”.

Але той анонім, хто писав за чинного поки що Президента його досить розумну книгу, напрочуд мудро назвав її: “Україна – не Росія”.

І це – із безмежним здивуванням та захопленням! – зараз засвоюємо не лише ми, ті, хто мріяв, але не чекав такого від власного народу, – але й Захід (котрий вітає), і Схід (котрий уперто ховає голову у пісок).

Мені можуть заперечити, буцімто Віктор Ющенко є такий само “бізнес-проект” – лише протилежної сторони. А помаранчева навала – стрічки, шарфики, прапорці, светри, іграшки тощо – винятково американська технологія.

Нехай.

Бо, як у тому анекдоті, “по-перше – це красиво”.

А по-друге, воно означає, що західні цінності (демократія, свобода волевиявлення тощо) виявилися для найбільш “просуненої” та громадянсько-активної частини населення України рідними та близькими.

І що Україна – дійсно не Росія у її кремлівському варіанті.

Дякувати Богові.

І всім нам.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду