Які стереотипи нам нав’язують медіапродукти?

Які стереотипи нам нав’язують медіапродукти?

23 Травня 2016
8406
23 Травня 2016
11:00

Які стереотипи нам нав’язують медіапродукти?

8406
Щоб відстежити, як «традиціоналізуються» суспільні настанови, звернімося до прикладу телебачення й погляньмо, які приписи побудови особистих стосунків закладені в нашій культурі. Показовим прикладом слугують дейтінг та сімейні шоу — проекти, в яких люди шукають партнерів та партнерок, одружуються або функціонують як сім’я
Які стереотипи нам нав’язують медіапродукти?
Які стереотипи нам нав’язують медіапродукти?

Фільм «Лобстер», який пройшов у прокаті зі значно меншим галасом, ніж можна було очікувати, багатьом видався епатажним і незрозумілим. Декілька моїх знайомих окреслили його основу ідею як «любов долає все». Проте більшість сприйняла стрічку глибше, й вона стала причинком для критичного осмислення того, яким чином соціум формує наші уявлення про норму, її природність і позаісторичність («так було завжди»).

Фільм головним чином демонструє суспільство, побудоване за тим самим принципом, що й наше, однак його центральна ідея обов’язкової парності набуває гіпертрофованих форм. За сюжетом, усі повнолітні люди мають визначений термін — кілька місяців — на створення пари. Парність для героїв фільму є настільки принциповою вимогою, що спеціальний патруль перевіряє відмітку в паспорті людини, яка в публічному місці перебуває сама. Якщо за відведений час людина не спромоглася самостійно знайти партнера / партнерку, її скеровують до спеціального закладу, діяльність якого спрямована на формування пар. Віддаймо належне походженню кіно — його герої та героїні не обмежуються вимогою обов’язкової гетеросексуальності.

Побічною ідеєю парності є вимога схожості. Вважається, що успішні й тривалі стосунки можуть побудувати тільки люди, в яких є спільна риса: звична поведінка, фізіологічна особливість. І хоча в сучасному уявленні про парність так само присутня ідея подібності, для цієї стрічки це не опція, а необхідність, якої не уникнути. Відображення цього в фільмі додає йому абсурдності: другорядний персонаж б’ється чолом, аби з носа пішла кров. Він мусить повторювати це постійно, перед кожним побаченням. Його обраниця має носові кровотечі, й він прагне переконати її, що вони пасують одне одному. Водночас, із дією завжди виникає протидія. Люди, що живуть у лісах, є одинаками за переконаннями. Вони можуть, але не хочуть створювати пару. Так виражається їхній спротив суспільному тиску. Вони не приховують, що їхні мотиви є політичними. Як і будь-який не до кінця продуманий спротив, цей дотримується ідеї, дзеркально протилежної владній: людина повноцінна та реалізована тільки якщо не має партнера / партнерки. Всередині цієї групи парність переслідується. Відступники є загрозою для домінантної владної системи, тому на них офіційно організовано полювання. «Політичних одинаків» убивають, за кожну голову дають винагороди.

Причинок для критичного осмислення: які політичні чи соціальні течії в Україні формуються за принципом «взяти, що не подобається, й зробити навпаки»?

Протягом першої години перегляду мене не полишала думка, що історія виглядає надто безглуздо. Проте якоїсь миті приходить усвідомлення, що стрічка є прикладом такого самого суспільства, як наше, із тими самими інструментами формування світогляду й уявлень про добро і зло. Можливо, «наші» правила сформульовані менш директивно. Або, можливо, ми до них звикли настільки, що вони не викликають у нас реакції спротиву чи висміювання, проте вони є. Ми живемо в оточенні цих ідей та очікувань із народження, вони стали частиною нашого уявлення про те, яким є світ.

Щоби відстежити, як «традиціоналізуються» настанови, звернімося до прикладу телебачення й погляньмо, які приписи побудови особистих стосунків закладено в нашій культурі. Показовим прикладом слугують дейтінг- та сімейні шоу — проекти, в яких люди шукають партнерів та партнерок, одружуються або функціонують як сім’я.

Припис № 1

Розпочнімо з ідіоми «друга половинка». Це приклад того, як дискурс закладається через мову. В даному випадку — ідею, вимогу, очікування парності. Ба більше, для слова «половинка» уточнення «друга» нібито зайве. Адже половинок не може бути три чи більше (перша вже є — це ми). Слово «друга» несе тут посилення змісту. Як «працює» цей дискурс: аби бути щасливою й повноцінною (!), людина повинна бути в парі, адже вона є лише «половинкою». Образ «нещасної одиначки» особливо переслідує жінок («неповноцінна», «не змогла свого щастя знайти / втримати»). В той самий час у випадку чоловіків припускається можливість «гуляти» («можу з друзями в барі допізна сидіти — жінка не гризе»), та лише до певного віку. Якщо чоловік не створює пари взагалі, це сприймається підозріло. В нормі (sic!) особисте щастя формується тільки в парі. В шоу «Холостяк» герой — чоловік, що довго вибудовував кар’єру, й от тепер «настав той час», коли потрібна (!) сім’я. Нашумілий свого часу проект «Дом-2», а також «Одруження наосліп», «Сім’я», «Серця трьох», «Половинки» — всі як одне нагадують нам, що особисте щастя винятково парне. Про формат поліаморних стосунків годі й казати. Він не те щоби замовчується; він засуджується, для нього не створено ані юридичного, ані суспільного підґрунтя. Та навіть без законодавчої бази суспільна мораль із агресивним осудом сприймає можливість непарності: «Де то бачено, щоб люди жили втрьох-чотирьох чи більше. То ж блуд і розпуста, а не сім’я».

Припис № 2

Чоловіки маскулінні, жінки фемінні. Всі люди гетеросексуальні.

Я не бачила жодного сімейного шоу, створеного в Україні (вищеназвані, плюс «Чотири весілля», «Хата на тата», «Жінка за обміном» та ін.), де б від чоловіка не очікувалася маскулінність, а від жінки фемінність. Фемінність може проявлятися в зовнішності (підбори-сукні-макіяж-догляд за собою), роді занять (догляд за домом та дітьми), поведінці (ніжність, м’якість, пасивність, емоційність, підпорядкованість чоловіку). Маскулінність — у тих самих категоріях, прояви яких будуть діаметрально протилежними.

Причинок для критичного осмислення: як могло би розвиватися суспільство, якщо прийняти за факт, що умовна Галя відрізняється від умовного Петра менше, ніж від умовної Катерини? Що з цього слідуватиме?

В українських проектах майже не показують негетеросексуальних пар. Одного разу на шоу «Міняю жінку» з Канади до України приїхала транссексуальна жінка. Проте після переходу (зміни статі) вона жила нормативним, стереотипно «жіночим» гетеросексуальним життям. Колишнього чоловіка в ній видавали тільки високий зріст та міцна статура. Вона жила з громадянським чоловіком та хотіла мати дітей.

Також на шоу «Кохана, ми вбиваємо дітей» було показано сім’ю двох жінок та їхньої дитини. І хоча стосунки в ній були побудовані за патріархальним шаблоном — одна з жінок фемінна, інша маскулінна — одначе це був прецедент.

Таким чином статі бінаризуються. Поглиблюється дискурс відмінності категорії жінки й чоловіка, а отже, зміцнюється ідея того, що всі люди повинні жити в парі (половинки не можуть повноцінно функціонувати), та обов’язкової гетеросексуальності (чоловік доповнює жінку, а жінка чоловіка, одностатевий зв’язок є нежиттєздатним).

Припис № 3

Крім того, що особисте життя завжди парне й гетеросексуальне, воно обов’язково репродуктивне. «Щастя з пробірки» — в назві шоу так само, як у сталому вислові «друга половинка» закладається дискурс однозначного блага від народження дитини. Проект показує нам пари, які горюють від неможливості мати дітей. У ньому ридають, страждають і сподіваються всі, включно з чоловіками. Тут згадаймо нормативний образ мужчини. Неуспішна репродуктивність, схоже, єдиний виняток для гегемонної маскулінності: навіть сильні чоловіки плачуть, якщо не можуть зачати дитину.

Суспільством і оточенням відсутність у пари дітей сприймається однозначно: хворі люди. Припустити, що це сім’я чайлдфрі (навмисне не пишу «бездітна», бо в цього слова вже є своя негативна конотація), неможливо.

Приписи, які я перерахувала, не є вичерпними. Як і в стрічці «Лобстер», ми теж щиро віримо, що «наша людина» має бути схожою на нас. Якщо ж ні, ми перекроюватимемо її до сьомого поту. Але це тема для психологів.

Цією колонкою я хочу підкреслити неоднозначність тих уявлень, які ми маємо. Чи є вони нашим особистим, вільним, зрілим вибором? Чи, навпаки, ми є результатом впливу масової культури, яку споживаємо? Чи були б ми людьми з іншою ідеологією, якби наше суспільство містило уявлення, відмінні від нинішніх: гомонормативні, замість гетеронормативних; полігамні, на відміну від моногамних? Якби народження дітей у велелюдній комуні-сім’ї не підтримувалося або навіть призводило до юридичних санкцій; натомість «правильними» вважалися б люди, що допомагають бідним, започатковують нові традиції чи здійснюють відкриття в науці — зосереджені на філантропії чи продуктивній, замість репродуктивної, праці? Якби наш медійний продукт пропагував будь-яку іншу ідеологію — якою була б наша свідомість? І чи міг би він пропагувати щось інше, доки наша свідомість така?

Фото - blog.zenpetsupplies.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8406
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nicola
2887 дн. тому
В часи матріархату,жінка мала зовсім інше становище в угрупуванні людей,поняття любові та пари було цілком відсутнє,з часом,десь з часів появи червоної трійці та появою ознак осідлості і появи патріархату,релігії, як зарчового ланцюжка,з"явилися перші стерео типи,догми і таке інше.Дуже цікава сьогодні проявами людяности Індія,яка проголосила офіційно появу людини середнього роду,дельфіни визнані мислячими особами,а також зареєстровані люди А сексуальности,які байдужі до сексу,або він викликає в них огиду...інфа для роздумів поборникам "золотого тільця" та т.і.
Nicola
2887 дн. тому
Приписи,стереотипи,догми,свідомість ознаки мінталітету,культури і майбутньої історії подій етносу в просторі-часі...змінюємо ознаки-змінюється історія подій,або ж постійне дежав"ю,змій,що пожирає свій хвіст,не треба також забувати,що простір-час також потребує відповідності,ніч минула по вирахуванням наших пращурів,вже ранок!Досить спати з ознаками,змінюйтесь або станете історією подій без дій(нічим )
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду