І знову «Винищувачі»: свобода на межі життя та смерті

І знову «Винищувачі»: свобода на межі життя та смерті

21 Травня 2015
3676
21 Травня 2015
14:30

І знову «Винищувачі»: свобода на межі життя та смерті

3676
Низка зауважень до другої частини серіалу, прем’єра якого відбулася на каналі «Россия 1», — спеціально для тих у Star Media, хто читає статті в «Телекритиці»
І знову «Винищувачі»: свобода на межі життя та смерті
І знову «Винищувачі»: свобода на межі життя та смерті

Напередодні свята 9 Травня, як і було обіцяно, на російському телебаченні («Россия 1») відбулася прем'єра другого сезону серіалу «Винищувачі» («Истребители. Последний бой», Star Media, режисер Зиновій Ройзман). Як і в першому сезоні, що демонструвався 2013 року, глядачі мали змогу побачити 12 серій фільму; як і в першому сезоні, сюжет і його телевізійне втілення автори намагаються подати максимально наближеними, як це прийнято у Star Media, до жорстких і жорстоких реалій воєнної доби. Не завжди це вдається й не завжди автори наважують говорити правду про війну, але на російському телебаченні такі серіали - рідкість, і тому, на мій погляд, «Винищувачі» варті уваги. Хоча поки що українські телеканали цієї частини серіалу не показували, але ж є кабельне телебачення, є інтернет, у якому «Истребители. Последний бой» розміщені на десятках сайтів.

 

Отож найперше - про те, чим Star Media відрізняється від інших структур, що виробляють телевізійну продукцію: там читають статті на «Детектор медіа». Автор цих рядків свого часу опублікував на ТК декілька статей, присвячених фільмам виробництва Star Media, і в першу чергу «"Винищувачі" проти системи тоталітарного винищення» та «"Умные и смелые сотрудники" на телефронтах України» У цих статтях, зокрема, йшлося про недоліки й ляпсуси, які фігурували у фільмах «Винищувачі» (перший сезон) та «Убити Сталіна». Так от: у новому сезоні «Винищувачів» практично всі вони прибрані, ба більше: дещо зроблене навіть із перебором. Скажімо, якщо в першій частині персонажі фільму нерідко мали такі бойові нагороди, яких вони в принципі не могли мати, натомість могли носити зірку Героя без належного до неї ордену Леніна, то тепер таких ляпсусів я не помітив. Натомість - очевидно, з обережності - автори фільму роздали своїм персонажам надто мало, як на літо 1944 року, орденів і медалей. Більш реалістично оцінені бойові якості радянських літаків. Показано, що Пе-2 скидають бомби як «горизонтальні» бомбери, а не пікірувальники, і це повна правда. У 1960-ті був випущений непоганий у художньому плані фільм «Хроніка пікіруючого бомбардувальника». В дійсності Пе-2, перероблений за наказом Сталіна з дальнього висотного винищувача супроводу на «бомбер», був поганим пікірувальником. Найкращими радянськими пікірувальниками були Ар-2, потім Ту-2, але їх випустили невеликими серіями... І, нарешті, льотчик-українець у «Винищувачах» розмовляє справжньою українською мовою, майже літературною, на відміну від персонажу фільму «Вбити Сталіна», з вуст якого злітав дикунський суржик із московським акцентом...

 

Сказаним далеко не вичерпується змістовна реакція авторів «Винищувачів» на критичні зауваження, в тому числі й опубліковані на сайті ТК. Що ж, якби інші продакшни йшли в цьому плані шляхом Star Media, було би непогано.

 

Не буду переповідати сюжет нового сезону «Винищувачів», зауважу тільки, що автори «замісили» в ньому і фронт, і тил, і винищувальний авіаполк, і московський театр, і «компетентні органи», і французьких льотчиків, і, ясна річ, німецьких генералів, карателів і льотчиків. Одне слово, всього вистачає. У цьому й плюс, і мінус 12 нових серій, оскільки в першій частині фільму все ж був чітко визначений головний герой - винищувальний авіаполк. А тут, оскільки ціла низка персонажів, включно з головним героєм підполковником Бестужевим, перекочувала з першої частини у другу, а до цього додалися нові персонажі по обидві лінії фронту, оповідь вийшла вимушено мозаїчною. Але, з іншого боку, й життя та смерть, особливо на війні, не мають і не можуть мати чітко визначених і логічних сюжетів...

 

Як і в першій частині, деякі сцени виглядають ледь не прямими цитатами зі стрічок на авіаційну тематику, але ж ті стрічки базувалися на спогадах льотчиків, то в кінцевому підсумку йдеться про «цитати» з самої дійсності.

 

До соціологічно-історичних позитивів нових серій «Винищувачів», як на мене, належать, зокрема, сцени ресторанних загулів тилової офіцерської «еліти» в Москві та наскрізний показ тотальної системи стеження з боку «органів» за всіма, хто їм видається неблагонадійним (чим займається величезна кількість здоровенних мужиків, яких так не вистачає на фронті). І, звісно, загальним позитивом є художнє зображення Другої світової війни як страшної, кривавої, антилюдяної м'ясорубки, де водночас для радянської людини найбільша свобода і повнота буття існували на фронті, на постійний межі життя і смерті, а не в тилу, далеко від свисту куль і розривів снарядів...

 

А тепер низка зауважень до другої частини серіалу - спеціально для тих у Star Media, хто читає статті в ТК.

 

У першій частині занадто багато було «шумів аеродрому», а тепер їх узагалі практично немає.

 

Надто багато в німців автоматників зі зброєю, яка в нас помилково зветься «шмайсерами», а насправді зветься MP-40 й MP-42. Основна зброя німецької піхоти, особливо з охорони тилу - то був карабін.

 

Не було на фронті стільки дівчат-винищувачів, у 1944 році їх практично всіх перевели до авіаційних частин протиповітряної оборони.

 

Наскільки я знаю, з 1944 року льотні школи випускали вже не сержантів, а молодших лейтенантів. Сержантами мали би бути молоді льотчики не другої, а першої частини серіалу. Ось що пише у своїх спогадах льотчик-фронтовик Рено Комаровський: «Окончил это училище в январе 44-го, присвоили мне звание младшего лейтенанта. Это был первый выпуск офицеров, до этого летные училища выпускали сержантов».

 

Герої фільму говорять між собою, що льотчикам-винищувачам заборонене наказом наркома оборони (тобто Сталіна) так зване вільне полювання на ворожі літаки за лінією фронту. А як же уславлений ас Олександр Покришкін саме в 1944 році займався «вільним полюванням»? Ось як він про це згадував: «Меня всегда прельщали полеты на "свободную охоту". Они отличались напряженностью действия, большим риском, но и результаты могли быть очень значительными. Несмотря на опасности, было интересно найти цель, умело выйти на нее и уничтожить внезапно, с первого удара... В один из дней, когда тучи заволокли небо, я смог отвлечься от управления действиями полка и спокойно вылететь на «охоту» над Черным морем».

 

Німецькі льотчики завжди намагалися не крутити «каруселі» в повітрі з противниками, атака - і відхід вбік і на висоту.

 

На Яки-3, призначені для ведених льотчиків, не ставили радіопередавачів, тільки приймачі; повноцінні рації ставилися тільки у ведучих пари й на командирських літаках. Це робилося для полегшення винищувача. А у фільмі на всіх літаках - повноцінні рації... Хіба що підполковник Бестужев вибив для свого полку Яки-3 з повноцінними радіостанціями. Хоча ті радіостанції навіть у 1944 році (якщо Бестужев знов-таки не вибив американські чи британські рації) були вельми неякісними, зв'язок був поганим.

 

Не сказав би один із героїв фільму капітан Шугаєв старшому лейтенанту - льотчику «лейтенант». Він би сказав «старлей».

 

Улітку 1944 року щонайменше половина автомобілів у Червоній армії була американського, канадського і британського виробництва, а якщо врахувати трофейні авто, то радянських машин було менше половини. У серіалі ж маємо своєрідний «автомобільно-квасний» патріотизм, а відтак неправду.

 

Під час війни за «зв'язок з іноземцями» у ҐУЛАҐ не відправляли, як про це ведуть мову персонажі фільму. Це потім усіх загрібали, а у воєнний час - ні; все ж Сталін і Берія не являли собою повних ідіотів, навпаки, комсомолкам Мурманська й Архангельська давали завдання всіляко розважати західних моряків, які привозили туди озброєння, верстати, продовольство, стратегічні матеріали для промисловості, та вести серед цих моряків агітацію. Ну, а по війні, ясна річ, їх усіх відправили на «комсомольські новобудови» Сибіру...

 

Не лише в німців, а й у радянських авіаційних частин на той час були вже - не в усіх, але у значного числа, - радіолокатори. В основному західні, поставлені за ленд-лізом, а також свої, щоправда, поганенькі, але все ж...

 

А тепер про кульмінацію фільму, про його завершення - про те, як за наказом Москви підполковник Бестужев і капітан Шугаєв героїчно збивають Ме-262, новітній німецький реактивний винищувач. Узагалі-то Ме-262 можна було збити, он визначний ас Іван Кожедуб 15 лютого 1945 року над Одером збив такий винищувач, але Кожедуб зі своїм веденим Титаренком літали на Ла-7, а останній мав кращі льотно-технічні дані, ніж Як-3, та й німецький пілот припустився грубої помилки, на яку Кожедуб миттєво зреагував. Отож показана у «Винищувачах» сцена маневреного бою двох Як-3 з Ме-262 виглядає абсолютно фантасмагоричною, якщо врахувати дані «яка».

 

Але ж чому сценаристи не «запхали» у фільм радянські літаки з ракетними прискорювачами? Тоді б ця сцена виглядала вірогідно і стала би куди більш видовищною. Йдеться про Як-З РД, який міг на кілька хвилин досягнути майже такої швидкості, як і реактивний «месер». («опытный Як-З РД лишь незначительно уступал в максимальной скорости лучшим турбореактивным истребителям 1944-1945 года и превосходил их по скороподъемности, маневренности, дальности и продолжительности полета»). Щоправда, реально літати він почав тільки наприкінці 1944 року, але можна були би зсунути цю подію на півроку - зрештою, РД-1 Валентин Глушко створив 1942 року, а перші польоти Пе-2 з РД-1, які організовував і проводив Сергій Корольов (обидва майбутні головні конструктори ракетно-космічної техніки тоді були засудженими та перебували в «шарашці») відбулися восени 1943 року. Якщо маємо художнє допущення щодо появи Ме-262 на Східному фронті влітку 1944 року, тобто приблизно за півроку до його реальної появи на цьому фронті, то і появу Як-3 РД теж можна зсунути на півроку, чи не так? А драматизму додало б те, що, скажімо, з трьох посланих на фронт для виконання спецзавдання таких літаків один би вибухнув у польоті внаслідок недоведеності конструкції...

 

Але це зауваження, так би мовити, на майбутнє - можливо, ми побачимо ще один сезон «Винищувачів», бо за «останнім боєм» 1944 року йде «перемога» 1945 року, чи не так? Принаймні, кінець 12-ї серії зроблений так, що можна і крапку поставити, і три крапки, і крапку з комою, щоби продовжити фільм. Та за будь-яких обставин, з усіма своїми художніми (які я виніс за дужки) та фактографічними недоліками «Винищувачі. Останній бій» - це, по суті, фільм антивоєнний, але ура-патріотичний, а це для російського телеекрану немало.

 

Фото - кадр із фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду