Reuters за участі Севгіль Мусаєвої підготувала розслідування про Путіна і Фірташа

Reuters за участі Севгіль Мусаєвої підготувала розслідування про Путіна і Фірташа

26 Листопада 2014
6234
26 Листопада 2014
18:10

Reuters за участі Севгіль Мусаєвої підготувала розслідування про Путіна і Фірташа

6234
Reuters за участі Севгіль Мусаєвої підготувала розслідування про Путіна і Фірташа
Reuters за участі Севгіль Мусаєвої підготувала розслідування про Путіна і Фірташа

Медіакорпорація Reuters підготувала серію журналістських розслідувань про російський бізнес епохи Володимира Путіна під назвою Comrade Capitalism («Товариш капіталізм»). Сьогодні, 26 листопада, вийшла фінальна п'ята частина розслідування - про українського олігарха Дмитра Фірташа, його зв'язки з Володимиром Путіним і кредити «Газпромбанку».

 

Співавтором п'ятої частини виступила український журналіст, нині головний редактор «Української правди», Севгіль Мусаєва - разом зі Стівеном Ґреєм, Томом Берджином і Романом Аніним. Додаткові репортажні дані в Києві збирали керівник інтернет-видання «Платформа» Олександр Акименко й український репортер Reuters Павло Політюк.

 

«Коли я йшла з Forbes, у мене залишався один незавершений гештальт - фічер про Дмитра Фірташа, - розповіла Севгіль Мусаєва у Facebook, анонсуючи матеріал. - І я, зізнаюся чесно, дуже шкодувала про те, що так його й не написала. Можливість з'явилася влітку цього року».

 

У цьому розслідуванні, як наголосила пані Мусаєва, документами підтверджено кредитування Дмитра Фірташа «Газпромбанком» у розмірі $ 11 млрд, а також купівлю хімічних підприємств Фірташем за російські гроші.

 

Reuters почала публікацію серії розслідувань про бізнес-імперію Путіна в травні 2014 року. Перші чотири частини доступні в перекладі російською мовою, невдовзі має з'явитися російський переклад і п'ятої частини.

 

Як повідомили в Reuters, команда журналістів на чолі зі спеціальним кореспондентом Стівеном Ґреєм почала розслідування на початку 2013 року.

 

«Репортери розглянули деяких з найбільших марнотратників російської держави - у тому числі системи охорони здоров'я та державну Російську залізницю (РЖД). Вони виявили, що великі суми державних грошей регулярно платилися незрозумілим приватним компаніям, що значні витрати були захоплені пов'язаними особами», - пише Reuters.

 

Журналісти проаналізували інформацію з відкритого доступу та отриману з власних джерел, у тому числі записи транзакцій двох московських банків за два роки. Подальші деталі були зібрані з десятків інтерв'ю та з репортерської роботи в Росії та інших країнах.

 

Результати розслідування виявили закономірність, пише Reuters: значні суми державних грошей проходили або через посередників, які мають зв'язки з Путіним, або надходили в компанії із закритими власниками.

 

Над спецпроектом Reuters працювала команда міжнародних журналістів-розслідувачів: Стівен Ґрей, Дуглас Басвайн, Джейсон Буш, Роман Анін, Елізабет Пайпер, Браян Ґроу, Хіманшу Ойха, Марія Цвєткова, Том Берджин і Севгіль Мусаєва.

 

Додаткові репортажні дані збирали Тімоті Херітедж, Гліб Столяров, Джек Стаббс, Александер Віннінґ, Марія Головніна, Дженс Хек, Поліна Девітт, Клер Кейн, Крістіан Хетцнер, Мішель Камбас, Олександр Акименко, Павел Політюк, Воррен Стробель і Мішель Мартін.

 

Редакторами серії виступили Річард Вудс і Саймон Робінсон. Повний склад команди вказаний наприкінці матеріалу.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Reuters / Михайло Марків

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду