Порошенко вимагає звільнення льотчиці, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів

Порошенко вимагає звільнення льотчиці, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів

9 Липня 2014
7556

Порошенко вимагає звільнення льотчиці, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів

7556
Порошенко вимагає звільнення льотчиці, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів
Порошенко вимагає звільнення льотчиці, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів

Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про вжиття невідкладних заходів щодо повернення в Україну української льотчиці Надії Савченко, яку терористи захопили у полон і утримують у СІЗО у Росії, звинувативши у загибелі російських журналістів на Донбасі.  Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу глави держави.

 

Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ України, з метою повернення в Україну Надії Савченко, яка була захоплена терористами в районі проведення антитерористичної операції на сході України та незаконно вивезена до Російської Федерації і тримається під вартою на території Росії, невідкладно вжити із залученням відповідних державних органів України всіх можливих заходів щодо безумовного звільнення української громадянки з-під варти та її повернення в Україну.

 

Президент також доручив звернутися до міжнародних організацій, держав із вимогою засудження систематичного порушення РФ на території України прав і свобод громадян України, а також стосовно застосування всіх можливих дипломатичних, політичних, економічних заходів щодо посилення тиску на РФ для нейтралізації та попередження реальних і потенційних загроз порушень нею загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

 

Розпорядженням також передбачено запропонувати Генеральній прокуратурі України разом зі Службою безпеки України невідкладно провести перевірку обставин вивезення Надії Савченко з України до РФ і за результатами вжити необхідних заходів реагування, в тому числі щодо притягнення в установленому порядку до відповідальності винних осіб. Про хід виконання цього розпорядження Порошенко розпорядився доповідати щоденно.

 

Раніше директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс заявив, що Україна вимагає від Росії надати документально підтверджену інформацію про обставини, за яких Надія Савченко потрапила на територію РФ. «Наскільки нам відомо, вона перебувала в полоні у терористів. Про те, що вона була звільнена з полону і чомусь сама намагалася потрапити до РФ, що вже є саме по собі абсурдним, іншої інформації в нас не було. Тобто є цілком обгрунтовані підозри, що її переміщення до Росії було здійснене на основі змови або спільної діяльності між терористами і спецслужбами РФ», - сказав пан Перебийніс.

 

Нагадаємо, сьогодні, 9 липня, представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до керівництва Єврокомісії та Європарламенту у зв'язку з незаконним переміщенням та взяттям під варту на території РФ військовослужбовця Збройних сил України Надії Савченко. Він закликав ЄС дати рішучу оцінку вказаним діям Москви, виявити принциповість у відстоюванні європейських цінностей та активно долучитися до заходів української сторони з метою негайного звільнення громадянки України. 

 

Сьогодні, 9 липня, Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив звинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина громадянці України, військовій льотчиці Надії Савченко.

 

Водночас представник СК Росії заявив про нелегальний перехід Надією Савченко російського кордону. «Що стосується затримання Савченко, то як з'ясувалося, вона й без документів, під видом біженки перетнула кордон Росії», - сказав він.

  

За клопотанням слідства російський суд обрав Надії Савченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 30 серпня включно.

 

17 червня під містом Луганськом  отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Прес-служба самопроголошеної «Луганської народної республіки» заявляє, що разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. Пізніше цю інформацію підтвердили у ВДТРК. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7556
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду