Співробітники «Національного газетно-журнального видавництва» провели акцію біля Кабінету Міністрів

Співробітники «Національного газетно-журнального видавництва» провели акцію біля Кабінету Міністрів

27 Липня 2015
2767
27 Липня 2015
20:00

Співробітники «Національного газетно-журнального видавництва» провели акцію біля Кабінету Міністрів

2767
Співробітники «Національного газетно-журнального видавництва» провели акцію біля Кабінету Міністрів
Співробітники «Національного газетно-журнального видавництва» провели акцію біля Кабінету Міністрів

27 липня під стінами Кабінету Міністрів України відбулася акція протесту співробітників держпідприємства «Національне газетно-журнальне видавництво». Метою було донести нагальні проблеми видавництва до уваги прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і віце-прем'єр-міністра - міністра культури В'ячеслава Кириленка,  повідомили «Детектор медіа» представники колективу.

 

«Після тижня безрезультатних розмов із представниками Мінкультури колектив вирішив звернутися до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та віце-прем'єр-міністра - міністра культури України В'ячеслава Кириленка. Працівники видавництва прийшли з плакатами "Захистіть культуру від Міністерства культури", "Інформаційна війна триває", "Нам потрібен "Український театр", тощо. Колектив вдався до таких відчайдушних кроків, аби очільники держави нарешті почули його вимоги та припинили нищити культурологічні видання з майже столітньою історією: "Український театр", "Музика", "Пам'ятки України", "Театрально-концертний Київ", "Українська культура"», - зазначають організатори акції.

 

Учасники акції висунули такі вимоги:

-оголосити недовіру заступнику генерального директора з виробничих питань Анатолію Сєрикову;

- визнати дії Міністерства культури України щодо призначення виконувача обов'язків генерального директора Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» Богдана Мазницького  такими, що не відповідають чинному законодавству, у зв'язку з чим оголосити недовіру Міністерству культури України.

 

Представник Кабміну зареєстрував вимоги колективу

 

Під час двогодинного протесту до колективу видавництва вийшов представник Кабміну, якому представники підприємства передали свої вимоги. Він зареєстрував вимоги колективу та надав номер телефону заступника міністра культури Юрія Зубкова. «До речі, саме Юрій Зубков і представляв Богдана Мазницького у видавництві, а потім написав телефонограму казначейству з вимогою не виплачувати працівникам зарплату, доки вони не погодяться з цим призначенням», - акцентують організатори акції.

 

Нагадаємо, Міністерство культури України не продовжило контракт колишньому генеральному директору ДП «Національне газетно-журнального видавництво» Роману Ратушному - термін дії його контракту сплив 18 травня. 26 червня колишній генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Міністерства культури України Роман Ратушний захопив печатку видавництва, втікши з нею з офісу. Працівники видавництва склали акт про відмову пана Ратушного віддати печатку, від наявності якої залежить діяльність підприємства. Викликана до видавництва міліція прийняла заяву щодо інциденту. 2 липня він повернув печатку.

 

9 липня в ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» відбулися загальні збори колективу, де було прийнято рішення звернутися з листом до віце-прем'єра-міністра культури В`ячеслава Кириленка (копія надіслана також профільному заступнику міністра культури Ростиславу Карандєєву) з проханням надати повноваження виконуючого обов'язки генерального директора видавництва нинішньому заступнику директора  з творчих питань Руслану Онопрієнку

 

17 липня колективу ДП «Національне газетно-журнального видавництво», що підпорядковується Міністерству культури України, був представлений новий в.о. генерального директора Богдан Мазницький. Як стало відомо «Детектор медіа», колектив видавництва незадоволений, що після двох місяців відсутності керівника підприємства на посаду не був призначений заступник генерального директора з творчих питань Руслан Онопрієнко, якому висловили довіру загальні збори.

 

Нового виконувача обов'язків генерального директора Богдана Мазницького представив заступник міністра культури Юрій Зубков. За словами джерела «Детектор медіа», Мінкульт відмовився призначити виконуючим обов'язки генерального директора штатного працівника видавництва - заступника генерального директора з творчих питань Руслана Онопрієнка. У колективі його вважають єдиним, хто відповідно до документів підприємства може на законних підставах виконувати такі повноваження.

 

На прес-конференції колективу видавництва 23 липня було заявлено, що начебто за вказівкою пана Зубкова Мінкультури заборонило казначейству приймати будь-які фінансові документи від видавництва за підписом перших осіб, крім призначеного міністерством в.о. гендиректора Богдана Мазницького. Редактори наголосили, що вимагають прозорості в рішеннях Мінкультури щодо розвитку видавництва, кадрової політики і фінансування і поскаржилися на затримку у виплаті авансової частини заробітної плати.

 

23 липня стало відомо, що Міністерство культури України проводить відкритий конкурс на посаду генерального директора державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» згідно з наказом № 421 від 16.06. 2015 року «Про проведення конкурсного відбору керівника Державного підприємства «Національного газетно-журнального видавництва». Оголошення про конкурс буде опубліковано в газеті «Літературна Україна» ближчими днями. Конкурс триватиме 30 днів після дати офіційної публікації оголошення.

 

Колектив видавництва виступає проти пана Мазницького - остерігається втручання у справи видавництва. За словами Руслана Онопрієнка, призначений раніше міністерством без згоди з колективом Роман Ратушний «довів видавництво до руїн».

 

Крім того, учасники прес-конференції акцентували, що Мінкультури не вважає за доцільне зберегти галузеві друковані видання. Головний редактор журналу «Український театр» Надія Соколенко акцентувала на тому, що в пресі зменшується відсоток публікацій на тематику культури, і саме профільні галузеві видання здатні виконати цей обсяг роботи. «Вони вводять контекст, у тому числі, світовий», - каже пані Голинська.

 

На прес-конференції колективу видавництва 23 липня були відсутні Анатолій Сєріков і заступник міністра культури Ростислав Карандєєв, який курує це державне підприємство. У прес-службі Мінкультури «Детектор медіа» повідомили, що з 20 липня пан Карандєєв перебуває у відпустці.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://cultua.media/309/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду