Порошенко доручив відновити мовлення кримськотатарського каналу ATR – Стець зустрівся з Чубаровим

Порошенко доручив відновити мовлення кримськотатарського каналу ATR – Стець зустрівся з Чубаровим

1 Квітня 2015
3700
1 Квітня 2015
16:36

Порошенко доручив відновити мовлення кримськотатарського каналу ATR – Стець зустрівся з Чубаровим

3700
Порошенко доручив відновити мовлення кримськотатарського каналу ATR – Стець зустрівся з Чубаровим
Порошенко доручив відновити мовлення кримськотатарського каналу ATR – Стець зустрівся з Чубаровим

Сьогодні, 1 квітня, Президент України Петро Порошенко доручив створити умови для роботи кримськотатарського каналу ATR в Україні. Про це глава держави повідомив у своєму Twitter.

 

«Доручив Міністерству інформаційної політики створити умови для роботи каналу ATR в Україні», - написав він.

 

У попередньому твіті Президент України написав: «Можна вимкнути телеканал та не можна зупинити прагнення кримсько-татарського народу до волі та правди!».

 

Цього ж дня Міністр інформаційної політики України Юрій Стець та радник міністра з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський зустрілись з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, повідомляє прес-служба міністерства.

 

Сторони обговорили можливість трансляції контенту кримськотатарського телеканалу ATR, дитячого телеканалу Lale і радіостанції Meydan, що входять до холдингу ATR, на материковій Україні.

 

«З приводу надання підтримки кримськотатарським ЗМІ, я особисто проведу ряд зустрічей з представниками європейських неурядових організацій та послами країн ЕС»,- заявив Юрій Стець.

 

Міністр запевнив, що кримськотатарським ЗМІ буде надано всебічне сприяння з боку держави.

 

«Проблеми телеканалу ATR та наступ на свободу слова в Криму - це проблема не лише України, а проблема всього світу. Ми всі маємо об'єднатись та допомогти журналістам кримськотатарських ЗМІ реалізувати своє право на професію», - зауважив міністр.

 

Раніше Юрій Стець заявляв, що кримськотатарський телеканал ATR зможе мовити на материковій Україні. 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради заявили 1 квітня, що припинення мовлення кримськотатарського каналу ATR є порушенням прав національних меншин, а саме їх інформаційних потреб.

 

Нагадаємо, 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітив раніше.

 

19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима. Водночас керівництво кримськотатарського телеканалу ATR повідомляло, що мовник готовий позбавитись свого інформаційно-політичного контенту, якщо це дасть змогу перереєструватись за російським законодавством.

 

Власник медіахолдингу Ленур Іслямов наголосив, що робив усе можливе для перереєстрації ATR в окупованому Криму. Зокрема, телеканал ATR ще три роки тому намагався легалізуватися в Росії, але безуспішно.

 

31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

30 березня у Сімферополі правоохоронці окупаційної влади півострова затримали сімох студентів, які вирішили зняти відеоролик на підтримку кримськотатарського телеканалу ATR.


26 березня заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова повідомила, що якщо телеканал ATR до 1 квітня не встигне зареєструватися як ЗМІ за російськими законами і змушений буде припинити своє мовлення, на його частоті може почати роботу «телеканал-підробка».

 

24 березня колективи кримськотатарських телеканалів ATR і Lale («Ляле») та радіостанції Meydan («Мейдан»), які входять до холдингу «Атлант СВ», звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням про сприяння у вирішенні ситуації, що склалася з відмовами Роскомнагляду в перереєстрації кримськотатарських медіа за російським законодавством.

 

20 березня Комітет захисту журналістів повідомив, що стривожений погіршенням медійного клімату в анексованому Росією Криму, зокрема відмовою Роскомнагляду реєструвати кримські новинні ЗМІ.

 

Меджліс кримськотатарського народу заявив, що розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу.

 

Водночас кримськотатарський медіахолдинг ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і буде шукати законні форми для відновлення мовлення. ATR може продовжити роботу як продакшн-хаус, зокрема, холдинг планує продовжити роботу з дублювання фільмів, створення культурних та освітніх проектів, документальних фільмів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3700
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду