«Страсті за Чапаєм» як героїчний анекдот

14 Березня 2013
37608

«Страсті за Чапаєм» як героїчний анекдот

37608
Роздуми про новий героїко-патріотичний російський серіал «Страсті за Чапаєм» (IСTV) можна й, мабуть, треба обмежити одним реченням: радянська пропаганда
«Страсті за Чапаєм» як героїчний анекдот

Роздуми про новий героїко-патріотичний російський серіал «Страсті за Чапаєм» («Страсти по Чапаю»), котрий в день прем'єри на IСTV приніс «чоловічому» каналу групи Віктора Пінчука високі показники, можна й, мабуть, треба обмежити одним реченням: радянська пропаганда. Не російська - саме радянська, або, якщо вже так хочете, російська радянська. Від додавання слів суть не міняється. Адже саме Радянський Союз породив того Чапаєва, котрий із класичного фільму братів Васильєвих, створеного 1934 року, за три десятки років відтворився в найпопулярнішому та найпоширенішому циклі радянських же анекдотів.

 

Бо насправді, як нагадує колега Сергій Грабовський, ніякого Чапаєва не існувало. Був червоний командир Василь Чепаєв, про що, до речі, в 1990-ті роки російська преса писала дуже багато. Зокрема, ваш автор прочитав про Чепаєва як про реального прототипа кіношного Чапая в газеті «Совершенно секретно». Не було б у цьому нічого страшного, практика називати реальних людей для кіно та літератури трошки зміненими прізвищами досить поширена. Скажімо, у серіалі «Зірка епохи» героїню звуть Валентина Сєдова, а її чоловіка - Костянтин Семенов, хоча ні для кого не секрет, що це екранізація біографії актриси Валентини Сєрової та письменника Костянтина Сімонова.

 

Проте змінювати літери в прізвищах прийнятно, коли створюєш історію про реальних людей. Ми дуже мало, практично нічого не знаємо про реального Василя Чепаєва. Зате вулиці, сквери, колгоспи, бібліотеки та кінотеатри офіційно названі на честь міфу. Персонажа, котрий почасти є вигадкою письменника Дмитра Фурманова - теж героя анекдотів про Чапаєва та Петьку, почасти - найвдалішим та найживучішим, як показує час, кіноміфом ХХ століття.

 

Але називати іменем міфічного персонажа вулиці й колгоспи - це все одно, що назвати їх на честь Штірліца, поручика Ржевського чи якогось іншого Вовочки.

 

Зі зйомками багатосерійного байопіку така ж сама історія: мега-професіонал російської сценарної майстерності Едуард Володарський написав сценарій на основі статей «Вікіпедії», до того ж - значно поредагованих у бік реальності саме такої «історичної» постаті, як Василь Чапаєв. Причому на початку історії від відсилає тих, кому за тридцять, до її кінця, відомого всім, народженим у СРСР. Молодий Вася готовий переплисти річку та пірнає на заклад, а його дівчина боїться, що Чапай не випливе й потоне. Далі можна не дивитися: всі, кому треба, розуміють символізм прологу та його перегук із трагічним фіналом - Чапай потонув і не виплив.

 

Міф (чи героя анекдотів, як подивитися) втілює на екрані український актор Сергій Стрельников. Звісно, актори, особливо в нинішній час, ролей не обирають. Власне, сам Стрельников, коментуючи свою участь у стрічці, зазначив: хотів зіграти й зіграв саме такого героя, котрий не визначився в часі, постійно перебуває в сум'ятті, не завжди розуміє, як варто повести себе в надто неоднозначних ситуаціях, із яких складається будь-яка війна, особливо - громадянська. Проте актор, як би там не було, все ж таки грає не так, як хоче, й не так, як думає, а за сценарієм. Згідно якого Чапаєв прописаний не більше, не менше як аналог Че Гевари - вірний справі революції вічний революціонер.

 

Я абсолютно переконаний: українець Сергій Стрельников чудово й без моїх підказок знає про наслідки більшовицького перевороту 1917 року, названого революцією. Ці наслідки, цю більшовицьку спадщину ми відчуваємо досі, хоча СРСР накрився мідним тазом ось уже більше двох десятків років як. У «Пристрастях за Чапаєм» після тривалої та, на моє переконання, позитивної перерви в свідомість російських та заодно українських громадян повертається «білий» у якості кривавого ворога й «червоний» - у якості представника Світлої Сторони.

 

Де там адмірал Колчак, із яким, до речі, воювали чапайці? Над його трагедією плакали й українські глядачки, витираючи вологі очі на виході з кінозалу після перегляду «Адмірала». Все, Біла гвардія спеклася, від тайги до британських морів Червона армія знову сильніша за всіх! Терор, насильство, розстріли без суду та слідства - про все це можна забути, це вигадки проплачених світовим капіталом «ліберастів». Бо насправді наш герой - Чапай.

Між іншим, не лише пан Грабовський нагадує про повільну, але впевнену реабілітацію Сталіна й сталінізму в нинішній російській масовій культурі, до якої, поза сумнівом, належать телесеріали. В цьому плані «Пристрасті за Чапаєм» зробили певний крок уперед. Самого Сталіна там, звісно, немає. Зате в кількох серіях з'являється військовий нарком Лев Троцький. І показано цей, на відміну від Чапаєва, реальний історичний персонаж точно в форматі «Короткого курсу ВКП(б)».

 

Ставши головним політичним та особистим опонентом Сталіна (не побоюся аналогії - кимось на кшталт Тимошенко для Януковича), Троцький та все, пов'язане з ним, отримало негативний термін «троцькізм». Такої статті не було в тодішньому Карному кодексі, але назвати когось троцькістом означало тяжке звинувачення з переважно смертним вироком. Звісно, Лев Троцький жодним чином не був «ангелом революції», хіба таким самим кривавим, як усі соратники Леніна. Проте особистістю був неординарною, сильною, непересічною - за іншими Сталін просто не полював би так затято.

 

Але яким же ми бачимо Лева Троцького в «Страстях за Чапаєм?» Плюгавий, за визначенням Леся Подерв'янського, єврейський мужичок, який стоїть поруч із широкоплечим красенем Чапаєвим, жере - не їсть! - кавун та плює кісточки на чоботи червоного комдива. Чапаю це не подобається - а Троцький плює й плює, причому навмисне, тим самим висловлюючи презирство до справжнього героя. Ми ж, глядачі, повинні ненавидіти Троцького так, як ненавидів його товариш Сталін.

 

Аби врівноважити оповідь та хоч трошки наблизити її хоча б до тих уявлень про воїнів Червоної армії, яке створив про це військо Ісаак Бабель у своїй забороненій в СРСР «Конармії», творці серіалу таки показують їх мародерами та п'яницями. Ще одна знакова тема: комісар чапаєвської дивізії, такий собі прототип працівників особового відділу НКВД. Він постійно пише на Чапаєва скарги через його, мовляв, недостатню відданість справі революції. Хоча ми прекрасно бачимо, хто з цих червоних бійців та командирів чистий серцем та духом, а хто пристосувався чи не зовсім правильно розуміє визвольну місію більшовизму. Саме до таких належить комісар.

 

Натомість Чапаєв - Воїн Світла. Тим самим намагається довести країні, котра зазнала концтаборів ГУЛАГу, геноциду, терору, чисток, масових розстрілів інтелігенції, колгоспного рабства та інших наслідків більшовицької революції: бувають усе ж таки хороші комуністи, а бувають і погані.

Про те, що фільм братів Васильєвих «Чапаєв» зазнав цензури, широко відомо. Наглядачі за правильною міфологією викорінили з першого варіанту оці самі епізоди червоного бєспрєдєлу, з якими в серіалі з серії до серії бореться Чапай, і здається, що тут його фронт, у цьому його місія - приборкати озброєних та безкарних люмпенів, міських та сільських. Але навіть цензура 1934 року не змогла повністю відмовитися від історичної правди, озвученої в фільмі селянином у виконанні Бориса Чіркова: «Белые пришли - грабют. Красные пришли - грабют. Куды христьянину податься?». Ось про що треба знімати кіно й серіали: не про міфічних героїв, а про звичайних людей на війні. Про їхнє, а не про чапаєвське сум'яття.

 

Нарешті, високі показники в Україні дає не стільки зміст «Страстей за Чапаєм», скільки бажання глядачів глянути, як же вдалося оживити героя анекдоту. Бо жодної іншої мотивації для перегляду я не бачу. Якщо «Адмірал» - це, що б там хто не казав, трагедія білої справи, падіння кадрового офіцерства, військових традицій та честі перед грубою силою Хама в Чоботях (вислів українського сатирика Аркадія Аверченка), то серіал про Чапаєва - це що таке? Чия трагедія? Народів, у тому числі українського, котрі постраждали від комуністів та ніяк не годні оговтатися від совка? Окремо взятого Чапая, котрий потонув у річці Урал? Загинув він - за що? За справу революції, яка нікому нічого хорошого не принесла, лише затримавши одну шосту частину земної кулі в розвитку на 74 роки? Чи офіційна реабілітація справи Леніна, за яку Чапаєв пішов на війну?

 

Будь-яка історія вдається, коли в ній є Герой. Якщо це герой анекдотів - покажіть мені комедію, я все зрозумію. Та оскільки Чапаєв з історичної точки зору зовсім не герой, або герой війни, перемога в якій принесла народам СРСР концтабори, а українцям ще й Голодомор, сприймати серйозно багатосерійну реконструкцію сутичок червоних та білих навряд чи варто.

 

Фото - ictv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37608
Коментарі
28
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Как-то так, the end :))
4058 дн. тому
Дорогой друг! Хоть ты почему-то и считаешь возможным хамить незнакомому человеку, но написал именно то, что и хотелось мне на выходе услышать. Про своих дедушек-героев! Спасибо! И не хами людям, на карму плохо влияет :) Ростей, спасибо за длинный пост. Именно это я и имел ввиду, когда написал, что автор сериал не смотрел... Остаюсь в этом убежден и сейчас. Не смотрел! И последнее. Дорогой Андрей! Думаю, если бы Вам довелось родиться году эдак в 1895, то в 1918 Вы бы воевали за Красных...
Знавець
4058 дн. тому
"rostey" - ти загалом правильно вловив сутність. Але я доповню. "Чапай" (виробництва укра'єнської студії) йде в руслі нового тренду путінської Газпромії: "ВСЁ СОВЕТСКОЕ - ХОРОШЕЕ! НО ТОЛЬКО ДО ТЕХ ПОР, ПОКА НЕ НАЧИНАЮТ РУШИТЬ ЦЕРКВИ И УБИВАТЬ СВЯЩЕННИКОВ!" В цьому ж тренді виконано й "Ночных ласточек" (йдуть зараз на ICTV). Кокотюхо, ти б написав про це! Бо мені ніколи, своїм кіном зайнятий. А крім мене і тебе - ніхто не напише. :)
rostey
4058 дн. тому
Читаю дописи - жодного відношення до фільму воні не мають. Кого тільки не згадали - Штірліца, Бандеру, Жеглова. До повної гармонії не вистачає лише Бетмена і Солов"я-Розбйника. Але, повертаючись до самої статті - все-таки враження, що автор "від і до" серіал не дивився. Інакше, він помітив би, що і білі, і червоні регулярно розстрілюють своїх полонених, грабують селян. Саме червоні вбивають беззахисного священика і спалюють церкви, саме червоне ЧК, а не білу розвідку показують у фільмі. На мій погляд, найголовніше, що показано у серіалі - трагедію непересічної людини, яка мусила зробити вибір, ба, навіть вибір за неї зробило її походження. Важко собі уявити, щоб Чапаєв воював за білих. Але і з червоними йому важко - комісари, Троцький, ЧК - всі лише мріють про те, щоб позбавитися талановитого вискочки. Лише заступництво Фрунзе дозволяє йому залишитися командувачем. Але і Фрунзе добре засвоїв правила нелюдської системи - він готовий віддати Чапаєва на поталу ЧК після успішного наступу. "Мавр свою справу зробив". Напевно, Чапаєву "пощастило" загинути геройськи - інакше його напевно би спіткала доля командира Другої кінної Думенка. Тому нічого радянського у фільмі не побачив. Більше того, коли дивишся на більшовицьких агітаторів, розумієш, що їхня риторика не могла не спрацювати - не було у білих таких примітивних брехливих гасел як "Земля - селянам, заводи - робітникам!" Тому й програли.
rostey
4058 дн. тому
Читаю дописи - жодного відношення до фільму воні не мають. Кого тільки не згадали - Штірліца, Бандеру, Жеглова. До повної гармонії не вистачає лише Бетмена і Солов"я-Розбйника. Але, повертаючись до самої статті - все-таки враження, що автор "від і до" серіал не дивився. Інакше, він помітив би, що і білі, і червоні регулярно розстрілюють своїх полонених, грабують селян. Саме червоні вбивають беззахисного священика і спалюють церкви, саме червоне ЧК, а не білу розвідку показують у фільмі. На мій погляд, найголовніше, що показано у серіалі - трагедію непересічної людини, яка мусила зробити вибір, ба, навіть вибір за неї зробило її походження. Важко собі уявити, щоб Чапаєв воював за білих. Але і з червоними йому важко - комісари, Троцький, ЧК - всі лише мріють про те, щоб позбавитися талановитого вискочки. Лише заступництво Фрунзе дозволяє йому залишитися командувачем. Але і Фрунзе добре засвоїв правила нелюдської системи - він готовий віддати Чапаєва на поталу ЧК після успішного наступу. "Мавр свою справу зробив". Напевно, Чапаєву "пощастило" загинути геройськи - інакше його напевно би спіткала доля командира Другої кінної Думенка. Тому нічого радянського у фільмі не побачив. Більше того, коли дивишся на більшовицьких агітаторів, розумієш, що їхня риторика не могла не спрацювати - не було у білих таких примітивних брехливих гасел як "Земля - селянам, заводи - робітникам!" Тому й програли.
Ш.Холмсу
4058 дн. тому
При том Луценко шлет письма и заявления в Прокуратуру, а не Чипу и Дейлу, которые спешат на помощь. Чип с Дейлом то для нас вместе с Чубаккой.
Ш.Холмс
4058 дн. тому
Жеглов и Шарапов придуманные пейсателем Вайнером работники Московского Угро. Где мы, а где Вайнер. А где та Москва? Где те работники УГРО - "в годы ВОВ значительная часть руководящего и оперативного состава МУРа участвовала в партизанских отрядах и истребительных батальонах". Кто такие -знаете? Из интервью Высоцкого: «Кстати говоря, очень многим людям нравится, что Жеглов специально засунул кошелек в карман вора так ловко, потому что это явный вор… От имени своего персонажа я утверждаю, что нужно так с ними поступать: давить от начала до конца, если ты уверен на сто процентов, что перед тобой преступник.» За этот подход к сбору доказательств в Москве наше государство установило памятник в Украине. И нечего жаловаться теперь на ментов. Но наш сидящий Терминатор был в страшном восторге. ------------- А если не громада, а государство установит возле всех онкологических клиник Минздрава памятник Доктору Хаусу? А возле Минобороны - самому сильному бойцу -магистру Йоде с Чубаккой, а СБУ воздвигнет монумент Джейсону Борну? Мы же и так недогосударство, чего там.
Знавець
4058 дн. тому
"как-то так" - ти що, придурюєшся? Бандера не воював, а сидів у концтаборі. Воювали прості хлопи з УПА. А насчот "сатруднічал с фашистамі" - то у цьому відношенні ніякі бандери не переплюнуть тов. Сталіна, який разом з геноссе Гітлером розпочав Другу світову війну. :) P.S. Для мене особисто герой не Бандера, а оті хлопи. І не Сталін з Чапаєм, а мої діди, які воювали в РККА. Єслі шо.
как-то так
4058 дн. тому
"Мерси за комплиман" :) То есть если сотрудничал с фашистами на белом коне - то сволочь, а поскольку сотрудничал без белого коня, то все-таки Герой. Правильно я все понял?
Знавець
4058 дн. тому
"Ш.Холмс" - кретинізм буде, якщо у Києві з'явиться "вулиця Жеглова", а у Лондоні - "вулиця Холмса". А так це поки що легка шизофренія. :) Пам'ятників літературним героям достобіса, і не лише в Україні. "как-то так" - ти виявився тупішим, ніж здавався спочатку. Бандера не воював і не гарцював на білій кобилі з лейбштандартом "Адольф Гітла". Нічєво лічнава. "Meesha" - сістємная савковая тупіца. Бєзнадьожна. І ета радуєт. :)
как-то так
4058 дн. тому
Андрей, реально волнуюсь. Что будем делать с Бендерой, ведь он на каком-то этапе все же сотрудничал с фашистами. Против коммунистов, но с фашистами. Герой? Или все же на Темной Стороне?
Ш.Холмс
4058 дн. тому
Чапаев им не нравится. Выдуманный, мол, герой на экране. Читаем недавнюю прессу: "Сегодня в Киеве возле здания Министерства внутренних дел Украины в честь 90-летия создания уголовного розыска открыта бронзовая скульптурная композиция - фигуры известных кинематографических героев Глеба Жеглова и Владимира Шарапова." Вот где шизофрения. Не говоря об украинском уголовном розыске, что создался ровно 90 лет тому назад. "Министр внутренних дел Украины Юрий Луценко отметил, что у него и у его коллег нет сомнения, что это место станет одним из любимых для молодоженов(!). Луценко отметил, что «Надеюсь, что эта композиция возле МВД всегда будет напоминать работникам милиции о том, что вор должен сидеть в тюрьме». Как в воду глядел.
Meesha
4058 дн. тому
Больше всего поражает цинизм американцев: у себя дома они нацистов повывели окончательно, а у нас таких кокотюх кормят и лелеют.
Злой
4058 дн. тому
Кокотюха, ты хоть сам понял какую ахинею написал? Ну, а комент про героев - это шедевр.
кокотюха
4058 дн. тому
Червоні - не герої. Білі - жертви їхньої революції. комуніст не може бути героєм. це все одно, що робити героєм фашиста. були ж фашисти, котрі щиро вірили в справедливість фашизму. комуністи - те ж саме: навіть щирий червоний командир воює на Темній Стороні.
Как-то так
4058 дн. тому
То есть Чапаев - не герой, потому что за красных? Я правильно понял Вашу логику? А если б все тоже самое, только за белых, то герой?
Как-то так
4058 дн. тому
То есть Чапаев - не герой, потому что за красных? Я правильно понял Вашу логику? А если б все тоже самое, только за белых, то герой?
киянин
4058 дн. тому
Meesha // 14.03.2013 20:49:35 boss и другие: а вам, родные, желаю всю жизнь читать <cenzored> Шкляра. ----------------------------------------------------------------------------------- Ага, Meesha, зачепив-таки Шкляр тебе за живе? То ти ще й читати вмієш, виявляється? Поділися, як читав? Наступивши собі на горло, за наказом ФСБ? :)
Meesha
4059 дн. тому
boss и другие: а вам, родные, желаю всю жизнь читать пупырчатое говно Шкляра.
кокотюха
4059 дн. тому
как-то так: взагалі-то я дивився, як положено. краще б на перемотці. там що, треба уважно дивитися і конспектувати? я щось вікопомне та героїчне пропустив? недоступний мені радянський ексклюзив?
boss
4059 дн. тому
Meesha , ИДИ и СМОТРИ !
СКС
4059 дн. тому
Попробовал смотреть -- жуткая сов. пропаганда из стремлением что-то сделать по-современному. Отварачивало...
Газетний
4059 дн. тому
Ну, це ж зрозуміло, Alexx? Meesha руско-советскіє патріоти...
Газетний
4059 дн. тому
Браво, щана Вам Кокотюхо, С. Грабовський. Все розкладено чітко на поличках...
Meesha
4059 дн. тому
Если такие коткотюхи ругают - значит хорошее кино, надо смотреть.
как-то так
4059 дн. тому
Андрей, рискну предположить, что фильм Вы не смотрели... Или смотрели 1-2 серии на перемотке.
Знавець
4059 дн. тому
Кокотюхо - зачод! Я б ще нагадав хохлонедоумкам, що "вулиця Чапаєва" в їхніх хохломістечках - це все одно, що "вулиця Штірліца" :) Сподобалося у серіалі, як волгарі початку ХХ ст. кажуть "нормально!" :))) Діалоги дефективні, робота сценаристів нікудишня. P.S. Alexx1 - згінь атсєда, рвань савковая, са сваімі "кастякамі"! Українцям давно начхати на твою Расєю.
Alexx1
4059 дн. тому
Н-да, как далек автор статьи от нашей общей истории, от понимания тех трагических и переломных событий..... хоть бы Булгакова почитал, что ли.... Героизация Чапаева. плач по Колчаку..... Так в этом то и заключалась трагедия России, в этом и состоит трагедия ЛЮБОЙ революции (а их уже было - практически любая страна переживала потрясения на переломах истории) - герои последующей гражзданской войны сражаются по обе стороны баррикад. Вот только Колчак сражался за свой образ жизни, за свою страну - страну царскую, угнетающую и эксплатирующую рабочих и крестьян, страну дворянскую и помещичью.... Чапаев же, пусть и мифический, хотел лучшей жизни для большинства населения государства - для самых бедных. И остаться должен был только один из них.... И вот этих Чапаевых - талантливых командиров из младших офицеров или вообще без военного образования, выдвинулось в сражениях тысячи и тысячи. Именно они победили и опытных генералов из белой армии, и всяких доморощенных самостийников, и оккупационные формирования Антанты.... Именно они составили в дальнейшем костяк Советской армии.
Alexx1
4059 дн. тому
Н-да, как далек автор статьи от нашей общей истории, от понимания тех трагических и переломных событий..... хоть бы Булгакова почитал, что ли.... Героизация Чапаева. плач по Колчаку..... Так в этом то и заключалась трагедия России, в этом и состоит трагедия ЛЮБОЙ революции (а их уже было - практически любая страна переживала потрясения на переломах истории) - герои последующей гражзданской войны сражаются по обе стороны баррикад. Вот только Колчак сражался за свой образ жизни, за свою страну - страну царскую, угнетающую и эксплатирующую рабочих и крестьян, страну дворянскую и помещичью.... Чапаев же, пусть и мифический, хотел лучшей жизни для большинства населения государства - для самых бедных. И остаться должен был только один из них.... И вот этих Чапаевых - талантливых командиров из младших офицеров или вообще без военного образования, выдвинулось в сражениях тысячи и тысячи. Именно они победили и опытных генералов из белой армии, и всяких доморощенных самостийников, и оккупационные формирования Антанты.... Именно они составили в дальнейшем костяк Советской армии.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду