Він вводив у транс свиней та Ющенка…

27 Грудня 2012
30333

Він вводив у транс свиней та Ющенка…

30333
Фільм «Історія доктора Пі» («1+1») розповів чітку історію, але не дав відповіді не декілька важливих запитань.
Він вводив у транс свиней та Ющенка…

Навіть зараз, пишучи ці рядки, ваш автор не готовий дати собі остаточної відповіді, чим насправді є або чим слід вважати документальну стрічку власного виробництва «1+1» «Історія доктора Пі», показану в рамках проекту «Українські сенсації» (25 грудня, 21.50).

 

Справді, автор і журналіст Віталій Єрмак розповів доволі чітку та ясну лінійну історію. З драматургією все в порядку. Ось зав'язка: Україна має чергового генія, котрий досить швидко стає медіаперсонажем. Ось розвиток дії: ходять чутки, що від його рук гинуть люди, чиї родичі заплатили генію за операції грубі гроші. Ось кульмінація - арешт генія, котрий виявився лише Фарбованим Лисом. Нарешті, розв'язка: ніякий Андрій Слюсарчук не геній, нема унікальної пам'яті, немає надприродних математичних здібностей, як у підпільного мільйонера Корейка - зате існують прилади, котрі можна вставляти у вуха й так отримувати інформацію. Ми бачили це в комедії Гайдая «Операція "Ы"», згадайте епізод на іспиті з навушником у студента Дуба. Словом, нібито все ясно.

 

Проте вже під час перегляду фільму починаєш фіксувати моменти або не дотягнуті, або проговорені поспіхом, або взагалі відсунуті через неможливість пояснити двома словами або за допомогою залучених до участі в стрічці персонажів.

 

Справедливості ради слід сказати: вся історія доктора Пі якось так пройшла повз мене. Тож фільм я дивився, немов звичайний глядач, котрому раптом відкривають щось нове: з цікавістю. Звісно, ваш автор фіксував публікації на тему того, що Андрій Слюсарчук, котрий ще в квітні 2011 року обіграв у шахи суперкомп'ютер, що не вдавалося нікому в світі, вже в листопаді того ж року був звинувачений у шахрайстві. Проте не надавав особливого значення: подумаєш, із часів «Білого Братства», «Еліти Центру» та «Кінгз Кепітал» в Україні кого тільки не викривали. Проте саме з фільму Віталія Єрмака, а не з інтернету, я довідався - виявляється, той, проти кого сьогодні порушили кримінальну справу, вчора потрапляв до Книги рекордів України та отримував за свої досягнення Державну премію.

 

Звідси - перше цілком логічне запитання, на яке побачений фільм навіть не спробував дати відповідь: чого варта Державна премія України, якщо її може отримати будь-який шахрай? А в тому, що Андрій Слюсарчук - шахрай, ця стрічка мене переконала. За аналогією: чого варте звання Народного артиста України, якщо його може отримати хтось типу Філіпа Бедросовича Кіркорова? Фільм «Історія доктора Пі» можна було би вважати спробою критичної оцінки інституту нагород в Україні як такої. А заразом - інституту вищої освіти та науки, якою нині керує Дмитро Табачник. На прикладі Слюсарчука варто було б бодай пунктирно згадати про це. Бо складається враження, що доктор Пі зі своїм феноменом виник на рівному місці.

 

Запитання друге, котре може жити як незалежно від попереднього, так і цілком логічно звучати поруч із ним: чи можна вважати Слюсарчука та шкоду, завдану ним українцям, сумнівною заслугою засобів масової інформації? Чи є фільм «Історія доктора Пі» почасти критикою телебачення, готового робити ставку на будь-яку сенсацію, а почасти - й легкою самокритикою? Адже Андрій Слюсарчук «освятив» собою основні українські телеканали, від Першого національного до Нового, про що яскраво свідчить підібране для програми відео. Виходить, телебачення купилося на шахрая? І це означає - колеги нічого не навчилися, далі візуалізують Людей-Магнітів, Людей-Вовків та інших Людей Ікс. Чи варто телебаченню визнати свою, нехай несвідому, співучасть у злочинах, котрі інкримінують докторові Пі? На жаль, не прозвучало...

 

Зате доволі чітко артикульовано: «зелену вулицю» Андрій Слюсарчук отримав після того, як його прийняв тоді ще президент України Віктор Ющенко. Всі, хто працював із «генієм», в один голос визнають: нас змусили його прийняти на роботу, ми працювали під тиском тощо. Тобто, Віктор Андрійович Ющенко особисто чи через своє ближнє коло за допомогою телефонного права опікувався долею того, кого зараз за рішенням відповідних органів піддають психіатричній експертизі? Чим не привід бодай трошки обмовитися про, м'яко кажучи, некомпетентність перших осіб держави в подібних ситуаціях - а вони мають місце досі, адже протекціонізм по відношенню чомусь насамперед до шахраїв існує в Україні дотепер, і не лише в Україні...

 

Переходимо, нарешті, до теми, як на мене, зовсім не розкритої. Про наявність у Слюсарчука гіпнотичних здібностей згадували не раз, та жодним чином цього не спростовували. Якщо його здатність обраховувати в голові багатозначні цифри пояснюється ймовірною розміщення мікрофонів у вухах, то як трактувати наведені кадри, на яких Слюсарчук вводить у гіпнотичний транс свиню? В чому тут фокус? І якщо це не фокус, то доктор Пі загіпнотизував Віктора Ющенка, змусивши того взяти себе під президентський патронат. І зробив те ж саме з колегами по роботі, людьми, в яких видурював гроші, навіть тих, хто давав йому Державну премію.

 

Тобто, якщо Слюсарчук шахрай - то на всі сто. Але якщо бойовим (як обережно натякнули в стрічці) гіпнозом доктор Пі справді володіє, чому досі не вийшов на волю? Міг же посилати своїм слідчим відповідні імпульси...

 

Словом, приклад злету й падіння шахрая з фальшивими дипломами «Українські сенсації» показали. Відтак навіть не спробувавши пояснити, чому в українському суспільстві затребувані саме такі доктори Пі, причому - на рівні популярних ЗМІ та вищого керівництва країни.

 

Фото - fakty.ictv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30333
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
посмотрели, почитали
4158 дн. тому
да вопросов там множество: например, каким образом, пусть даже талантливый и реально гениальный человек столь стремительно попал в окружение первых лиц, если это в наши дни из разряда нереального. Кто и на каком основании сразу же допустил человека с неизвестными данными и неизвестным послужным списком (пусть даже и дипломированного), к проведению сложнейших операций мозга, которые делают считанные специалисты в мире. Так самое главное- без оборудования и...в кабинете клиники травматологии? Институт мозга, пусть и без Слюсарчука, стране уже не нужен? В таком случае: какова судьба выделенных на это из бюджета страны денег?...Вобщем, вопросов много и без ответа и тема до конца не раскрыта. Вот еще что, если кто попало может быть в нарушение всех норм ,в т.ч без диплома в любом даже заведомо не приспособленном для этого месте проводить сложнейшие операции, не боясь быть спойманным на преступном невежестве, то что творится тогда в наших клиниках. Не занимайтесь самолечением,запрещайте рекламу лекарств нынче говорят?А смысл? Еще вопросы. Слюсарчук оперировал со смертельным исходом не один, не в гордом одиночестве. Кто ему ассистировал?Кто-то его должен был взять на работу, кто-то - -допустить к операциям? Где эти люди? Их уже тоже посадили?(что-то не припомню).Т.е. пришел человек с улицы, залез в кабинет и начал сам по себе резать головы пациентов клиники, я так понимаю?Допустим, также, что у Слюсарчука в ухе был некий шпионский прибор. Но кто-то должен был в прибор посылать вовремя нужную информацию. Не знать о наличии такого помощника, сопровождающего Слюсарчука - нереально. Особенно памятуя о съемках на ТВ. Т.е. "помощник"-подсказчик присутствовал на съемках, о нем знали ,его допускали в студии и, вобщем ,видели: чем он занимается. Помощник найден и задержан? кто он? Опять же, в сюжете был уникальный эпизод с цитированием книги с такой-то страницы ,такого-то абзаца...Не секрет ,что любая книга издается и переиздается разными издательствами, разным шрифтом, разного формата и т.д. И вероятность того ,что у телеведущего окажется экземпляр книги, к примеру, "Война и мир" того же издания, что и по информации у человека на подсказчике очень мала. Потому цитата третьего абзаца со страницы 179 выглядит не то ,что странной ,а элементарным сговором участников и организаторов телешоу. Т.е. о подставе и обмане все эти люди знали и намеренно выдавали брехню в эфир. Все эти люди в сюжете на вопросы не ответили. Многие из них не названы. Хотя именно на их совести часть вины за восхождение мошенника Слюсарчука.
посмотрели, почитали
4158 дн. тому
да вопросов там множество: например, каким образом, пусть даже талантливый и реально гениальный человек столь стремительно попал в окружение первых лиц, если это в наши дни из разряда нереального. Кто и на каком основании сразу же допустил человека с неизвестными данными и неизвестным послужным списком (пусть даже и дипломированного), к проведению сложнейших операций мозга, которые делают считанные специалисты в мире. Так самое главное- без оборудования и...в кабинете клиники травматологии? Институт мозга, пусть и без Слюсарчука, стране уже не нужен? В таком случае: какова судьба выделенных на это из бюджета страны денег?...Вобщем, вопросов много и без ответа и тема до конца не раскрыта. Вот еще что, если кто попало может быть в нарушение всех норм ,в т.ч без диплома в любом даже заведомо не приспособленном для этого месте проводить сложнейшие операции, не боясь быть спойманным на преступном невежестве, то что творится тогда в наших клиниках. Не занимайтесь самолечением,запрещайте рекламу лекарств нынче говорят?А смысл? Еще вопросы. Слюсарчук оперировал со смертельным исходом не один, не в гордом одиночестве. Кто ему ассистировал?Кто-то его должен был взять на работу, кто-то - -допустить к операциям? Где эти люди? Их уже тоже посадили?(что-то не припомню).Т.е. пришел человек с улицы, залез в кабинет и начал сам по себе резать головы пациентов клиники, я так понимаю?Допустим, также, что у Слюсарчука в ухе был некий шпионский прибор. Но кто-то должен был в прибор посылать вовремя нужную информацию. Не знать о наличии такого помощника, сопровождающего Слюсарчука - нереально. Особенно памятуя о съемках на ТВ. Т.е. "помощник"-подсказчик присутствовал на съемках, о нем знали ,его допускали в студии и, вобщем ,видели: чем он занимается. Помощник найден и задержан? кто он? Опять же, в сюжете был уникальный эпизод с цитированием книги с такой-то страницы ,такого-то абзаца...Не секрет ,что любая книга издается и переиздается разными издательствами, разным шрифтом, разного формата и т.д. И вероятность того ,что у телеведущего окажется экземпляр книги, к примеру, "Война и мир" того же издания, что и по информации у человека на подсказчике очень мала. Потому цитата третьего абзаца со страницы 179 выглядит не то ,что странной ,а элементарным сговором участников и организаторов телешоу. Т.е. о подставе и обмане все эти люди знали и намеренно выдавали брехню в эфир. Все эти люди в сюжете на вопросы не ответили. Многие из них не названы. Хотя именно на их совести часть вины за восхождение мошенника Слюсарчука.
посмотрели, почитали
4158 дн. тому
да вопросов там множество: например, каким образом, пусть даже талантливый и реально гениальный человек столь стремительно попал в окружение первых лиц, если это в наши дни из разряда нереального. Кто и на каком основании сразу же допустил человека с неизвестными данными и неизвестным послужным списком (пусть даже и дипломированного), к проведению сложнейших операций мозга, которые делают считанные специалисты в мире. Так самое главное- без оборудования и...в кабинете клиники травматологии? Институт мозга, пусть и без Слюсарчука, стране уже не нужен? В таком случае: какова судьба выделенных на это из бюджета страны денег?...Вобщем, вопросов много и без ответа и тема до конца не раскрыта. Вот еще что, если кто попало может быть в нарушение всех норм ,в т.ч без диплома в любом даже заведомо не приспособленном для этого месте проводить сложнейшие операции, не боясь быть спойманным на преступном невежестве, то что творится тогда в наших клиниках. Не занимайтесь самолечением,запрещайте рекламу лекарств нынче говорят?А смысл? Еще вопросы. Слюсарчук оперировал со смертельным исходом не один, не в гордом одиночестве. Кто ему ассистировал?Кто-то его должен был взять на работу, кто-то - -допустить к операциям? Где эти люди? Их уже тоже посадили?(что-то не припомню).Т.е. пришел человек с улицы, залез в кабинет и начал сам по себе резать головы пациентов клиники, я так понимаю?Допустим, также, что у Слюсарчука в ухе был некий шпионский прибор. Но кто-то должен был в прибор посылать вовремя нужную информацию. Не знать о наличии такого помощника, сопровождающего Слюсарчука - нереально. Особенно памятуя о съемках на ТВ. Т.е. "помощник"-подсказчик присутствовал на съемках, о нем знали ,его допускали в студии и, вобщем ,видели: чем он занимается. Помощник найден и задержан? кто он? Опять же, в сюжете был уникальный эпизод с цитированием книги с такой-то страницы ,такого-то абзаца...Не секрет ,что любая книга издается и переиздается разными издательствами, разным шрифтом, разного формата и т.д. И вероятность того ,что у телеведущего окажется экземпляр книги, к примеру, "Война и мир" того же издания, что и по информации у человека на подсказчике очень мала. Потому цитата третьего абзаца со страницы 179 выглядит не то ,что странной ,а элементарным сговором участников и организаторов телешоу. Т.е. о подставе и обмане все эти люди знали и намеренно выдавали брехню в эфир. Все эти люди в сюжете на вопросы не ответили. Многие из них не названы. Хотя именно на их совести часть вины за восхождение мошенника Слюсарчука.
mirina
4159 дн. тому
І ніяк не пояснили, як йому вдалося обіграти в шахи суперкомпютер
mirina
4159 дн. тому
І ніяк не пояснили, як йому вдалося обіграти в шахи суперкомпютер
Praved
4159 дн. тому
"Про наявність у Слюсарчука гіпнотичних здібностей згадували не раз, та жодним чином цього не спростовували". Як і загалом його феноменальних здібностей. Оце і є ключове питання... Впродовж передачі, як і у всїх досі публікаціях ЗМІ якраз уникають чіткої відповіді на те чи володіє той чоловік такою фантастичною пам"яттю. Натомість, наголошують (на грані психозу) на жертвах, обдурених. Звичайно за них він має відповісти. Але чомусь ніхто не намагається глянути на справу з іншого боку... А може він комусь і допоміг. А на один з таких випадків (витяг з безнадійного стану на Закарпатті) довелось натрапити. При бажанні можна було б знайти й інші Адже не може бути такого щоб хтось комусь не рекомендував його послуг, виходячи з позитивного результату, свого досвіду. Чи всі скрізь, всуціль були ідіотами? Очевидно, перш ніж дійти до Ющенка чи Януковича (при ньому Слюсарчук отримав Держпремію) були спілкування на високому рівні , аж ніяк не з дурними людьми. І не треба все так знову ж по-дурнуватому зводити до примітивного: аферист, поддонок тощо. А з інноваційною технологією, кулькою, тобто слухавкою, продемонстровонаю у передачі, то взагалі повний п...ць. Принаймні, то видалося зовсім не переконливо. Навіщо ганьбитеся, хлопці? А може... Та ще експеримент самого журналіста із запам"ятовуванням...Словом, хрен знає що...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду