Хто їм сказав, що вони «зірки»?

9 Серпня 2011
43767

Хто їм сказав, що вони «зірки»?

43767
Вітчизняні «зірки» насправді мало на що впливають. Їхня участь десь-інде, крім як у телевізійних проектах, не є основною складовою успішності справи
Хто їм сказав, що вони «зірки»?

Україна - не Росія і не Америка. Зайвий раз переконатися в цьому можна, хоча б на кілька годин ввімкнувши телевізор, налаштувавшись на будь-який вітчизняний канал з категорії так званих рейтингових. Там ви побачите купу людей, котрих як окремо, так і в пакеті, іменують «зірками» українського телебачення. Але ці «зірки» за межами студій та проектів насправді ними не є і, відповідно, не виконують основного «зіркового» призначення - не стають прикладами для наслідування. А ми з вами, відповідно, не готові виконувати їхні заклики: «Роби, як я!»

 

Не знаю, як для кого, а для вашого автора тривожним симптомом є висновок керівників українських креативних агентств, згідно якого (цитата), «українську відеорекламу від іноземної відрізняє також те, що участь у ній вітчизняних зірок не приносить особливої віддачі». Йдеться, зокрема, про те, що в Україні за 20 років не виросли та не сформувалися безумовні народні улюбленці. Нація не має кумирів, чиї слова та заклики, прозвучавши з телеекранів, справді щось означали б для глядачів. Їх упізнають, запрошують на закриті корпоративні вечірки з обмеженим колом учасників. Проте коли йдеться, наприклад, про рекламу відомих українських мобільних операторів, то залучають або французького актора Жерара Депардьє, як було колись, або російську актрису Ірину Розанову, тепер відому здебільшого ролями жінок середнього віку в російських же серіалах, як нині.

 

Отже, мова тут про наявність у людей і в тих, хто пропонує людям певний продукт від імені вважаючих себе «зірками», рівня довіри до цієї самої «зірки». Кузьма Скрябін рекламує смажене соняшникове насіння. Але чи зростають від присутності музиканта і телеведучого у ролику продажі цього самого насіння? Тобто, чи хоче країна лузати сонях так, як це робить Андрій Кузьменко? Або пити те пиво, яке рекомендують спортсмени брати Клички? Чи вживати мінеральну воду, яку, якщо вірити рекламі, щодня п'є Марія Єфросиніна?

 

Прикладів можна навести багато, проте не в них суть. Якщо українські «зірки», зокрема телевізійні, не дають відчутної користі рекламістам, то можна припустити: залучення завідомо неліквідних «зірок» - лише виправдання та певна легітимізація обсягу коштів, виділеного на виготовлення того чи іншого продукту. Або, коли відірватися від суто рекламного бізнесу, - на проведення так званого мєропріятія. Тобто якщо в певному заході, в тому числі передвиборчій кампанії чи представленні тієї чи іншої благодійної програми, задіяні люди, котрих частіше за інших показують по телевізору і, відповідно, можна впізнати в натовпі, бюджет відразу себе ніби виправдовує.

 

А це, в свою чергу, може означати наступне: вітчизняні «зірки» насправді мало на що та на кого впливають. Їхня участь десь-інде, крім як у телевізійних проектах, не є основною складовою успішності справи, яку хтось, за винятком телевізійних продюсерів, починає. Куди вже простіший приклад: собі на дні народження можновладці та бізнесмени в якості основних «масовиків-затійників» виписують у кращому випадку західних артистів, у гіршому - російських. Наші ж співгромадяни, котрі пишаються «зірковим» статусом, перебувають апріорі на других ролях і не опираються такому стану справ лише через гонорар та можливість під час тусовки надибати ще якусь подібну перспективу. Або візьміть міжнародні кінофестивалі: попри те, що в нас не густо з кіно, в Україні є хороші актори, натомість зусиллями організаторів вони лишаються в тіні дійсних «зірок» Америки, Європи та особливо - Росії.

 

Є в цієї ситуації інший бік: виявляється, українців власні «зірки» вже напружують. Зокрема, згідно з недавніми результатами одного - згоден, суб'єктивного, проте тим не менше! - дослідження, українські «зірки» почали неабияк дратувати громадян. Серед них - красуня Марія Єфросиніна, вже згадана вище в якості «обличчя» мінеральної води. Не знаю, чи роблять самі «зірки» із цього висновки, проте цей список далеко не повний: той самий Кузьма Скрябін своєю всюдисущістю так само досить напружує аудиторію. Подібні закиди можна почути на адресу Андрія Доманського, Тіни Кароль, Андрія Джеджули, Наталі Могилевської. Навіть до харизматичного Влада Ями вже починають виникати запитання: невже він єдиний, крім Григорія Чапкіса, хто в Україні танцює та знається на цьому виді мистецтва? І це - всупереч переконанням, що «зірки» повинно бути багато!

 

Натомість спостерігаємо протилежну картину: чомусь українських медійних облич нам, українцям, стало раптом забагато. Що, погодьтеся, суперечить «зірковості» того чи іншого персонажа. Як би не озвучувала російська преса громадську думку, згідно якої, скоро не лишиться фільмів, де б не грали Гоша Куценко, Марат Башаров та Михайло Пореченков, - менше пропозицій для них від цього не стає, і в себе на батьківщині ті, хто росіянам нібито остобісів, усе одно - бажані, жадані та мають реальніший «зірковий» статус, ніж їхні українські колеги з таким самим, якщо не більшим, рівнем таланту - в Україні. Чи не єдиний випадок, коли «зірка» мала цілком реальний відповідний статус, - успіх Володимира Горянського після ролі психіатра Кості в серіалі «День народження Буржуя». Тоді навіть нова алкогольна марка своїм тогочасним злетом напряму завдячувала участі в рекламній кампанії саме цього актора...

 

Причина того, що наші «зірки» є такими тільки коли сидять перед дзеркалами в гримерках, може полягати в факті, що власне український національний культурний та медійний простір за 20 років так і не сформувався. Про «зірок» згадують лише тоді, коли треба закликати народ голосувати за якусь політичну силу. Все інше пущене на самоплив. Хоч скільки б підписів не збирали «зірки» за щось або проти чогось, їхні голоси почуті не будуть. Адже вони самі дуже слабо інтегровані насамперед в український соціальний та суспільний контекст, не кажучи вже про культурний.

 

Хоча справедливості ради слід зазначити: такого контексту для всієї нашої з вами країни ще не створено. На відміну від тієї ж Росії, яка вдячно експлуатує радянський контекст, перетворюючи його на нерадянський і знаходячи тут, в Україні, вдячного споживача. Ну а західні «зірки» завжди такими були, адже апріорі працювали в країнах та для суспільств зі сформованими потребами та дійсним культурним та медійним обличчям.

 

Чи бажають телеменеджери якось поміняти ситуацію, зокрема, з виробництвом саме продукту для вдячного внутрішнього споживання, і чи будуть відповідним чином підкориговані вимоги до «телезірок», покаже, сподіваюсь, новий телевізійний сезон.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43767
Читайте також
01.08.2011 12:07
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
37 071
29.06.2011 14:06
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
50 612
02.06.2011 08:33
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
41 299
12.05.2011 12:07
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
7 706
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лада
4645 дн. тому
Я не є фахівцем з кіно, але чомусь дуже вірю, що в українського кіно є майбутнє. Тоді нашим акторам не доведеться маскуватися, щоб вижити. Років двадцять тому про українську естраду, літературу теж говорили скептично, а зараз скільки яскравих імен з'явилося, яких слухають і читають - і не лише в Україні. З кіно буде так само. Просто цей процес триваліший і дорожчий.
MelPom
4645 дн. тому
"У цих хороших акторів є прізвища?" Ладо, є, але ж вони не "зіркові". Цих акторів ви бачите на задньому плані російських серіалів, бо їсти щось треба, а не тому що "продалися з потрохами". Подивіться акторів "Повернення Мухтара" чи "Сватів". Там на епізодах задіяна маса класних акторів, половина справді українських заслужених і народних. Але ж грають хохлів. Або маскуються під росіян.
Лада
4646 дн. тому
Зірки - це ті, хто світиться, будь-де - на екрані, шпальтах газет... І саме журналісти нас переконують у їхній зірковості. От і шановний автор ще раз нам нагадав про Могилевську, Яму, які вже й так усім набридли. А інші, талановиті, так і лишаються безіменними: "попри те, що в нас не густо з кіно, в Україні є хороші актори". У цих хороших акторів є прізвища?
Ельза
4647 дн. тому
У цьому контексті абсолютно з вами згодна, не маю ніяких заперечень. Тим паче, що українська земля завжди була багата талантами. Згадаймо хоча б виступ нашої Насті Петрик у Юрмалі. Чим не зірка? (і без лапок).
кокотюха
4647 дн. тому
Ельзо, я натурал, причому, напевне, не надто толерантий, коли йдеться про гомосексуалістів, але гомосексуалізм - не хвороба, а сексуальна орієнтація. Ну, народилися люди такими: білий колір волосся теж не хвороба чи карі очі, не знаю... Інша річ, коли серед "зірок" їх більшість, вони випинають орієнтацію, хизуються нею - тоді так, тоді небезпека є. Мовляв, хочеш бути зіркою - будь гомиком. Я орінтацією не хизуюся. Але все ж таки в контексті тексту, який тут обговорюється, ані наркомани, ані алкоголіки, ані курці, ані геї ні до чого, тут всує їх згадувати не дадто доречно. Повторюся: якщо беруть в телевізор зірок, то поруч із, наприклад, Басковим ставлять когось із наших, і ясно, що Басков перетягує, бо простір, у якому він перебуває, ширший і нам доступніший. Я не говорю про консервацію суспільства, прсто потрібен культ своїх зірок - не залежно від орієнтації та спрособу життя. Саморуйнація притаманна і сантехнікам.
Ельза
4647 дн. тому
Можливо я трохи вискочила за тему статті, просто хотіла сказати, що зірками ми маємо звати людей, що ведуть за собою людей увись - у духовному і побутовому розумінні. Я говорю про те, що "зірки" мають пропагувати і виховувати публіку. А хворі люди - наркомани, алкоголіки і (тільки не кричіть) гомосексуалісти мають лікуватися, а не виставляти напоказ свої вади, видаючи їх за великі чесноти, привчаючи людей, що це "кльово", "круто" і т.д. Бо телевізор дивлюсь не лише я, а й наші діти. І від цього нікуди не дінешся. І якщо я, як сформована доросла особистіть гляну на цей весь непотріб, плюну та й вимкну ТБ, то діти після чергового перегляду історій про життя "зірок" можуть дійсно повірити, що так і треба жити, що це - нормально. І згода, ми дійсно повинні самі запалювати свої зірки. І моє звертання до усіх праціників мас-медіа - не ведіться не на те, що "піпл схаває". Ведіть піпл за собою. Сійте розумне, добре і вічне.
кокотюха
4647 дн. тому
Ельзо, а що таке - "збоченець" у вашому розумінні? До речі, наших "зірок" навіть у світських хроніках порівняно мало. Якщо приїде сюди киркорів, його швидше покажуть, ніж когось із наших - такого ж самого, згоден. Текст же про те, що ми самі не запалюємо для себе своїх зірок. До речі, наркоман - це хвороба, як і алкоголік. Повія - чесний спосіб заробітку, я за легалізацію проституції. Адже ніхто нікого ні до чого не змушує. А наркомани, до речі - народні депутати України та менти, які наркоторгівлю кришують та безкоштовно гвалтують повій.
Ельза
4647 дн. тому
"Не виконують основного «зіркового» призначення - не стають прикладами для наслідування." Зате вони виконуть роль прикладів для антинаслідування. Як послухаєш про усі їх справи у позаекранному житті - матка бозка - содом і гоморра. Що ж тут наслідувати? Переважна більшість "зірок" - недоучки, з абсолютно схибленою мораллю, і гіпертрофованою пихою, зате з гострими зубами, якими вони будь що вигризають свої гонорари. До речі і російські, і західні "звьозди" сьогодення мало чим відрізняються від нашого "бомонду" - як не наркоман, то повія або збоченець. Що там наслідувати?!?
Пандориум
4647 дн. тому
Ситуація з зірками - така ж сама як і з професіоналами в інших галюзях (включно з журналістами). Шуму багато - а результату мало. Народ зневірений усім (в медіа або брешуть або недоговорюють). Той кому не віярть або не сприймають серьезно не може впливати на споживчі потреби. Як може людина вірити Кличку, якщо знає, що той не пє пиво (він же чемпіон), а якщо і інколи, то точно не Чернігівське світле за 5 грн.
кокотюха
4647 дн. тому
Бенюк давно в рекламі. Бенюк не новоспечена зірка, він уже був нею до 24 серпня 1991 року. звісно ж, до певної міри, з купою обмовок, проте Бенюк, Хостікоєв, Роговцева, Паперний, навіть Сумська - це ще з часів, коли все діяло рошки інакше...
Ігор
4647 дн. тому
Бенюк чудово рекламує ряжaнку. А перед тим рекламував міндобрива
кокотюха
4647 дн. тому
мова не про горілку: горілка як горілка. сало як сало. але саме обличчя Горянського, а не чиєсь інше, було в алкогольній рекламі тоді персоніфіковане вперше. Потімм, коли Біленьку рекламував Кирило Бін, уже не так. тобто, пряма залежність успіху актора від короткострокового, проте все ж таки - успіху рекламованого ним продукту.
1108
4647 дн. тому
Дааа, реклама з Горянським була суперова, а горілка, треба визнати не дуже;) Але чи залежало це від популярності Горянського? Сам ролик був класним)))
А в Рашкі?
4648 дн. тому
А ви що, реально вважаете всяку ...бень типа Собчак, Кіркорова, Галкіна "заьоздами"?! Якщо так - Машка Є. не гірше. В смислі також "звізда"! Однозначно.
боня
4648 дн. тому
Чувствуешь свою ущербность от ТАКИХ зірок. Ну нет в Украине звезд на сегодняшний день (к сожалению) ! Разве что Поплавский (ха-ха-ха !)
Ъ
4648 дн. тому
Я бы их назвал так: люди, считающие себя звездами.
Читач
4648 дн. тому
Ти сам і назвав! :) Яка країна, такі і "зірки"?
fcw
4648 дн. тому
Ала Мазур закликала на рекламних стендах,у роликах вкладати гроші в банк "Надра". Люди до цього часу не можуть витягнути свої гроші з цього дурнуватого банку...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду