Окупаційна влада Криму встановлює контроль за висловлюваннями громадян в інтернеті – Андрій Щекун

Окупаційна влада Криму встановлює контроль за висловлюваннями громадян в інтернеті – Андрій Щекун

24 Жовтня 2014
5330
24 Жовтня 2014
14:17

Окупаційна влада Криму встановлює контроль за висловлюваннями громадян в інтернеті – Андрій Щекун

5330
Окупаційна влада Криму встановлює контроль за висловлюваннями громадян в інтернеті – Андрій Щекун
Окупаційна влада Криму встановлює контроль за висловлюваннями громадян в інтернеті – Андрій Щекун

Мешканці Криму остерігаються висловлювати свою думку в інтернеті, боячись переслідувань з боку місцевих правоохоронців. Про це заявив співголова Координаційної ради громадських організацій вимушених переселенців Андрій Щекун виданню «Крым.Реалии».

 

Зокрема кримчани бояться висловлювати свою позицію в соціальних мережах. Страх мешканців півострова зумовлений тим, що влада анексованого півострова посилює контроль за користувачами інтернету.

 

«Нещодавно було заявлено про те, що в Криму формується спеціальний наглядовий орган з моніторингу ЗМІ. Це говорить про те, що контроль і пресинг продовжиться. Це буде позначати спад активності кримчан і в соціальних мережах. Тому що це реально буде відслідковуватися», - зазначив пан Щекун.

 

Представник Кримської польової місії з прав людини Віссаріон Асєєв заявив виданню «Крым.Реалии», що будь-яка дискусія щодо приналежності Криму до Росії, в тому числі в соціальних мережах, може бути розцінена окупаційною владою півострова як заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. За умови такого звинувачення, порушнику загрожує  штраф від 100 до 200 тис. руб., виконання примусових робіт терміном до трьох років або позбавлення волі до чотирьох років.

 

Кримські силовики вже почали застосовувати цю норму російського законодавства на практиці. Як повідомляла «Детектор медіа», 9 жовтня в головному управлінні Слідчого комітету Російської Федерації по республіці Крим заявили про порушення кримінальної справи за «екстремістську» публікацію, розміщену в інтернеті жителем Ялти.

 

Політологи прогнозують, що кримчани найближчим часом можуть звикнути утримуватися від висвітлення своєї точки зору не лише в мережі, а й у звичайному житті. «Переважна більшість жителів Криму повернулися в Радянський Союз, почалася самоцензура власних думок. Люди часто бояться того, що сьогодні в їх колі знаходяться сексоти, законспіровані прихильники нової окупаційної влади, які потім будуть на них доносити», - зазначив політтехнолог Тарас Березовець у коментарі виданню.

 

Він вважає таку тенденцію логічною, враховуючи репресивні дії окупаційної влади Криму - численні виклики на допити, арешти, обшуки і викраденнях людей.

 

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що працівники кримських ЗМІ можуть отримувати відмову в акредитації в разі поширення неправдивих відомостей про діяльність так званої Держради Криму і її структурних підрозділів. Відповідне положення міститься в проекті положення «Порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації, інформаційних агентств при так званій Державній раді Республіки Крим». Для акредитації у «парламенті Криму» від журналістів віднедавна вимагатимуть вказати освіту, досвід роботи і псевдонім.

 


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5330
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
русич
3480 дн. тому
Странная логика у господина Березовца. Интересно, если будет больше порядка в интернете, это плохо или хорошо?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду