Кінематографісти звернулися до Яценюка та Нищука з вимогою призначити керівника Центру Довженка

Кінематографісти звернулися до Яценюка та Нищука з вимогою призначити керівника Центру Довженка

12 Жовтня 2014
7239
12 Жовтня 2014
19:35

Кінематографісти звернулися до Яценюка та Нищука з вимогою призначити керівника Центру Довженка

7239
Кінематографісти звернулися до Яценюка та Нищука з вимогою призначити керівника Центру Довженка
Кінематографісти звернулися до Яценюка та Нищука з вимогою призначити керівника Центру Довженка

Представники кіноспільноти вимагають призначити головою Національного центру Олександра Довженка Івана Козленка. Про це йдеться у петиції на ім'я прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та міністра культури Євгена Нищука.

 

Звернення підписали такі представники кіногалузі, як голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, програмний директор Одеського міжнародного кінофестивалю і міжнародного анімаційного фестивалю «Крок», член Європейської кіноакадемії Алік Шпилюк, генеральний директор кінофестивалю «Молодість», член Європейської кіноакадемії Андрій Халпахчі, відомі кінорежисери і продюсери. Збір підписів триває. 

 

«Від імені української професійної кіноспільноти вимагаємо термінового призначення Івана Козленка генеральним директором Національного центру Олександра Довженка та запровадження запропонованої ним стратегії розвитку підприємства. Саме його концепція реформування і розвитку Центру видається нам найоптимальнішою і найперспективнішою», - йдеться у тексті петиції. Її автори вважають пана Козленка «чесним професіоналом, який має стратегічне бачення розвитку Національного Центру Олександра Довженка, безпрецедентну кількість професійних контактів в міжнародному кіносередовищі, волю до реформ».

 

Автори звернення акцентують на тому, що зволікання з призначенням керівника Центру Довженка негативно позначиться на кіноархівах, що зберігаютья в ньому.

 

«На прикладі Центру Довженка ми спостерігаємо типову для сучасної України кризу управлінської компетентності, - йдеться в тексті петиції. -  Конкурс на заміщення посади генерального директора Центру на вимогу трудового колективу та представників кіноспільноти Міністерством культури України обіцяло розпочати в березні поточного року, реально розпочало в червні, й призупинило в середині вересня з юридичних причин, що унаочнюють некомпетентність працівників Міністерства, які готували проведення конкурсу. Процес призначення нового керівника Центру Довженка безрезультатно тривав більше семи місяців, після чого був заблокований остаточно! Подальше зволікання з призначенням генерального директора Центру Довженка демонструє зневагу держави та її керівництва до питання збереження національної спадщини, особливо актуального тепер, в період становлення нової української політичної нації».

 

Також у зверненні йдеться про фінансові проблеми підприємства: «Фінансування Центру Довженка з державного бюджету (у вигляді фінансової допомоги) після його секвестру складає 2,9 млн. гривень в 2014 році при зарплатному фонді в 2013 році близько 5,0 млн. грн. (до прикладу, фінансування з державного бюджету державних цирків та бібліотек здійснюється в обсягах близько 3,0 млн. грн. на квартал!). З таким фінансуванням Центр приречений на банкрутство, а унікальна колекція кінематографічної спадщини - на розпорошення та втрату цілісності».

 

Підписанти петиції вимагають:

- Негайно призначити Івана Козленка керівником Національного Центру Олександра Довженка.

 

- Санкціонувати радикальні реформи Центру, сприяти втіленню підготовленої Козленком концепції розвитку Центру з боку Кабінету Міністрів України, Міністерства культури України, Держаного агентства України з питань кіно, зокрема й в пункті про створення на базі Центру Музею екранних мистецтв, заснування якого вимагають вже два Укази Президента України.

 

- Забезпечити державне фінансування Центру за окремою програмою бюджету Міністерства культури України.

 

- Усунути дисбаланс у фінансуванні закладів культури Міністерством культури України в бюджеті на 2015 рік: фінансування Національного Центру Олександра Довженка як державного фільмофонду має дорівнювати принаймні бюджету національних музеїв, бібліотек та заповідників, і складати щонайменше 15-20 млн. гривень на рік.

 

- Втілити в життя ініціативу Віце-прем'єр-міністра України Олександра Сича, висловлену на нараді з питань розвитку кінематографії під його головуванням щодо законодавчого оформлення статусу Центру Довженка як державного кіноархіву та надання йому статусу «національного».

 

Нагадаємо, у березні колектив державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» звернувся з вимогою провести відкритий конкурс на посаду гендиректора Центру. 27 червня Міністерство культури України оголосило конкурс. 7 серпня експертна комісія розглянула чотири заявки претендентів на посаду гендиректора Національного центру Олександра Довженка, які надійшли до Міністерства культури. Після голосування членами експертної комісії до конкурсу було допущено двох заступників гендиректора Центру Світлану Коробіну та Івана Козленка. На початку вересня комісія мала заслухати бізнес-плани обох претендентів та рекомендувати одного з них міністру культури на посаду гендиректора Центру Довженка.

 

13 вересня Іван Козленко публічно повідомив, що конкурс на заміщення посади гендиректора Центру Довженка призупинено через суд. 24 вересня пан Козленко повідомив, що шукає нову роботу, оскільки не згодний з процедурою проведення конкурсу, не бачить можливостей подального розвитку Центру та не може виконувати свої обов'язки через «хабарництво», «корупцію» та бюрократію.

 

Нагадаємо, нинішній генеральний директор Центру Довженка Вероніка Федорчук не була присутня на зборах трудового колективу організації у березні та не брала участі у відкритому конкурсі на посаду голови Центру.

 

11 серпня пані Федорчук подала заяву до Броварського міжрайонного суду Київської області. У ній позивач вимагає від Міністерства культури України укласти із нею контракт. Суд під головуванням А. Д. Телепенька постановив відкрити провадження у вказаній справі та призначив справу до судового розгляду 4 вересня. Жодних інших ухвал за цією  справою в Єдиному державному реєстрі судових рішень не внесено.

 

Світлана Коробіна звернулася до Мінкультури з проханням роз'яснити ситуацію щодо конкурсу на посаду очільника Центру. За словами пані Коробіної, із засобів масової інформації їй стало відомо, що конкурс на посаду генерального директора Центру було спочатку призупинено, а надалі відмінено. При цьому,  розповіла вона, жодних офіційних повідомлень як учасник конкурсного відбору вона не отримала.

 

У коментарі «Детектор медіа» Світлана Коробіна додала, що Центр перебуває в стані, який вимагає негайного втручання, оскільки установі загрожує знищення. Особливо важливо, акцентує пані Коробіна, зберегти кінофонд як візуалізовану історію України.

 

«Детектор медіа» звернулася до Міністерства культури по коментар щодо ситуації з призначенням керівника Центру Довженка.

 

Інформаційний запит містить два запитання: «1. Якими є результати проведення конкурсу (2-го туру, обговорення бізнес планів двох конкурсантів: Івана Козленка та Світлани Коробіної) на посаду голови Центру Довженка? 2.Чи відповідає дійсності інформація, що конкурс призупинено через суд?».

 

Запит було подано 13 вересня 2014 року та надіслано повторно 29 вересня. Після цього «Детектор медіа» звернулася до прес-служби Мінкультури із проханням пояснити, чому відповіді на поставлені питання досі не надано. У прес-службі повідомили, що коментарі ще готуються, оскільки «з огляду на складну ситуацію довкола Центру Довженка, представники Мінкультури мають вислухати всі точки зору».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7239
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олеся Анастасьева
3482 дн. тому
Ув. Lumiers, считаю, что на ТК очень подробно освещается данный конфликт уже не первый месяц. В тексте и этом и предыдущих есть ссылки на, в том числе, и материалы других СМИ по "Саламандре". Если Вы готовы предоставить в распоряжение редакции документы, которые свидетельствуют о злоупотреблениях, преступлениях, а также готовы дать комментарий под своим именем, убедить Минкульт прокомментировать данную ситуацию, а то мы уже полтора месяца об этом его просим и все без результата, прошу, обращайтесь в редакцию ТК или ко мне.
Lumiers
3482 дн. тому
І наостанок. Зважаючи на постійні скандали, які супроводжують діяльність Центру і причиною яких, як майже завжди і всюди, є майно та гроші, можливо варто просто передати всі активи цього підприємства Державному архіву кіно-фотодокументів ім. Пшеничного, де керівники тихо, спокійно, без скандалів і піарного галасу професійно роблять свою непоказну для загалу справу, не їздячи по фестивалям. Натомість там будують нові корпуси і покращують умови для зберігання своїх фондів. На відміну від Національного центру Довженка, нажаль.
Lumiers
3482 дн. тому
Всі три перелічені особи (Федорчук, Козленко, Коробіна) керували Центром останні 3 (три) роки, становлячи ще нещодавно досить монолітну команду. Взагалі-то пані Федорчук не дуже переймалася виконанням прямих посадових обов'язків, повністю передоручивши їх пану Козленку. і часто просто була відсутня на роботі. Що стосується пані Коробіної, то вона при Івані Васильовичу "працювала" вірним зброєносцем. Тому дивно читати, як ця "солодка трійця" раптом почала опікуватися проблемами підприємства. Адже нищили вони його разом, разом реалізовували сумнівні фінансові схеми під мудрим керівництвом колишньої чильниці Держкіно Копилової. Саме завдяки керівництву цих людей підприємство і опинилося в сьогоднішньому жахливому стані. Вони ллють "крокодилові сльози" про "знищення кінофонду", але при цьому зараз збереженням кінофонду опікується на підприємстві аж 4 (ЧОТИРИ) працівника (при загальній кількості колективу під 8 десятків (там працюють бухгалтери, юристи, кадровики, піарники, рекламісти -- всі, хто завгодно, крім "кіношників"). Вони плачуть про відсутність коштів для функціонування Центру, але мовчать чому розвалили власне кіновиробництво, яке здатне було заробляти кошти. Дивно чути від Козленка, що він "не може виконувати свої обов'язки через «хабарництво», «корупцію» та бюрократію". Іване Васильовичу, що трапилося? Ви ж себе цілком комфортно почували при тій же корупції і хабарництві всі 3 роки, бо були повністю інтегровані в неї (з усіма схемами, підробками документів тощо). Чи не Ви, Іване Васильовичу, супроводжували Копилову практично на всіх її публічних (і не дуже публічних) заходах -- Ви вважаєте, що у людей коротка пам'ять? Вам, Іване Васильовичу, не було соромно піаритися на здобутках Ваших попередників, на тій же оцифрованій задовго до Вас українській кінокласиці? Чим же Ви не згодні з процедурою конкурсу, який самі й ініціювали? З тим, що його не виписали під Вас? Ні, не тому Ви "шукаєте нову роботу", що конкурс зупинений. А тому, що немає тих 15-20 млн. бюджетних гривень, які зазвичай "відкатували" через Центр. Зарплатня ж в 3 тисячі гривень на руки -- це ж не для таких талановитих осіб. Що поробиш, гроші вкрай потрібні для захисту від північного агресора, інтереси якого ще до недавно в Центрі так палко захищали, що навіть не захотіли "помітити" як в травні поточного року з території підприємства втекла російська "Саламандра", залишивши розтрощені виробничі приміщення. Та сама "Саламандра", корупційні інтереси якої настійливо просувала наша "не свята" трійця разом з Копиловою, через що був скандал влітку минулого року. Дуже хочеться сподіватися, що шановні пани Тримбач, Халпакчі та інші підписанти петиції просто, як люди творчі, дещо необізнані з дійсною "прозою життя", а не мають якийсь власний інтерес. Не знають, наприклад, про кримінальні справи, що розслідуються у відповідних структурах... Тому рішення Мінкульту є і розумним і виправданим, цілком! А шановній "Телекритиці" хочеться побажати більш грунтовно, а не поверхово вивчати "матчасть".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду