Сергій Тримбач і Володимир Войтенко заявляють про свій вихід з Українського Оскарівського комітету

Сергій Тримбач і Володимир Войтенко заявляють про свій вихід з Українського Оскарівського комітету

17 Вересня 2014
8533
17 Вересня 2014
09:55

Сергій Тримбач і Володимир Войтенко заявляють про свій вихід з Українського Оскарівського комітету

8533
Сергій Тримбач і Володимир Войтенко заявляють про свій вихід з Українського Оскарівського комітету
Сергій Тримбач і Володимир Войтенко заявляють про свій вихід з Українського Оскарівського комітету

Голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко заявляють, що не братимуть подальшої участі в роботі Українського Оскарівського комітету і закликають до повної ротації його складу. Про це йдеться у їх заяві, опублікованій на сайті НСКУ.

 

За їх словами, чергове зібрання Оскарівського комітету 15 вересня знову пройшло без кворуму. Хоча саме відсутність кворуму дала підстави сумніватись дотриманні процедури висунення фільму «Поводир» від України на премію «Оскар» Американської кіноакадемії. Нагадаємо, творча група картини режисера Мирослава Слабошпицького «Плем'я» заявила протест проти порушень у прийнятті цього рішення Українським Оскарівським комітетом і, зокрема, зазначила: «Під час засідання Комітету, на якому мали ухвалити рішення, були присутні тільки чотири члени комітету з дев'яти. За публічного визнання голови Комітету, три людини взагалі не брали участь в таємному голосуванні».

 

Водночас вчора, 16 вересня, в ефірі телеканалу «Україна» від імені Українського Оскарівського комітету було заявлено, що рішення про висунення фільму «Поводир» ще раз було розглянуте 15 вересня і перегляду не підлягає.

 

«Під час останнього зібрання Національного Оскарівського комітету 15 вересня (він, щоправда, не зібрав  кворуму) юридична оцінка процедури прийняття рішення  комітетом була  представлена як коректна. Що, на жаль, суттєвим чином не впливає на ситуацію, за якої велика частина кіноспільноти й громадськості піддали  сумніву, з морального огляду, підсумки і саму процедуру висунення фільму-номінанта від України. За таких обставин вважаємо за необхідне  звернутися до кіноспільноти з пропозицією виробити оптимальні критерії обрання нового складу комітету та, можливо, нових принципів голосування», - заявили Сергій Тримбач і Володимир Войтенко. 

 

На їх думку, нинішній склад Комітету  має скласти свої повноваження на користь нового складу, обраного на нових погоджених засадах. «Принаймні, ми подальшої участі в роботі Оскарівського комітету не братимемо, закликаючи до повної ротації його складу», - заявили колишні члени Оскарівського комітету.

 

Як писала «Детектор медіа», голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач заявляв, що  мало відбутися повторне засідання Оскарівського комітету, Асоціація продюсерів України (АПУ) обіцяла до 16 вересня надати відповідь на звинувачення, які надійшли від авторів «Племені».

 

Нагадаємо, раніше про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили продюсер Ігор Савиченко і голова Оскарівського комітету режисер, кінодіяч Олег Фіалко.

 

В Український Оскарівський комітет входили діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева; народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету); лауреат 2 технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш; голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач; кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко; письменник, сценарист Андрій Курков; продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков; продюсер, президент Асоціації АРМА-Україна Дмитро Колесников; продюсер Ігор Савиченко.

 

Цього року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Фільм іноземною мовою» претендували так фільми: «Трубач» Анатолія Матешка, «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, «Поводир» Олеся Саніна. 9 вересня рішення Українського Оскарівського комітету було висунуто стрічку «Поводир» режисера Олеся Саніна. Після цього у Facebook розгорнулася дискусія, яка вилилася в скандал. Одним із перших своє невдоволення вибором комітету висловив директор компанії «Артхаус Трафік», яка опікується дистрибуцією «Племені», Денис Іванов. Зокрема, на сторінці у Facebook пан Іванов висловив недовіру таємній процедурі голосування та натякнув на корупцію в лавах комітету. Позаяк, за його словами, один із учасників голосування поцікавився в нього, чому виробники «Племені» замовляли техніку не в тій компанії яку очолює член Оскарівського комітету.

 

Режисер стрічки Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

В результаті автори «Племені» звернулися із заявою, в якій, зокрема, зазначили,  що троє членів комітету, в тому числі й продюсер Ігор Савиченко, мають конфлікт інтересів. Водночас, ще в першому прес-релізі Асоціація продюсерів України зазначила, що Ігор Савиченко - один із продюсерів стрічки «Поводир», цього року в голосуванні участі не брав.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду