Кібератаки на комп'ютери в Україні здійснюють російські спецслужби - СБУ

Кібератаки на комп'ютери в Україні здійснюють російські спецслужби - СБУ

12 Вересня 2014
7922
12 Вересня 2014
17:29

Кібератаки на комп'ютери в Україні здійснюють російські спецслужби - СБУ

7922
Кібератаки на комп'ютери в Україні здійснюють російські спецслужби - СБУ
Кібератаки на комп'ютери в Україні здійснюють російські спецслужби - СБУ

Служба безпеки України викрила й припинила інформаційно-технічну диверсію російських спецслужб з отримання незаконного доступу до персональних даних громадян України та  службової інформації державних органів. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

 

За інформацією СБУ, було виявлено шкідливе програмне забезпечення, яке спецслужби Росії використовували для  отримання несанкціонованого доступу до відомостей, що обробляються на комп'ютерах.

 

«На особисті та службові поштові скриньки українських громадян здійснювалась масове поширення повідомлень з посиланням на начебто важливу інформацію «про сепаратистів на території Донецької та Луганської областей». Назви таких листів та адреси відправників постійно змінювались. Зокрема, один з них нібито містив загальний список заручників, які утримуються террористами», - стверджує Служба безпеки України.

 

Насправді листи містили посилання на файл, уражений шкідливим вірусом, який забезпечував повний контроль над комп'ютером. Встановлено, що керування цими атаками здійснювалось з єдиного контрольного центру російських спецслужб.

 

«Цю інформаційну атаку ми відбили, але треба бути готовим, що вона далеко не остання. Маємо враховувати, що при розробці нових версій шкідливих комп'ютерних програм російські спецслужбісти використовують методику психологічних диверсій. Адже першою реакцією кожної нормальної людини, яка отримала листа з такою назвою, буде відкрити його, щоб кинутись на допомогу. У цьому цинічний розрахунок», - заявив радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

 

СБУ закликає громадян бути пильними, звертати увагу на адресу відправника, видаляти підозрілі листи, повідомляти про випадки такої фейкової розсилки правоохоронним органам.

 

Нагадаємо, Державна фіскальна служби України повідомила, що з її поштових адрес розсилаються електронні листи зі шкідливим програмним забезпеченням. На початку вересня повідомлялося, що хакери надсилають інтернет-користувачам листа із вірусом під виглядом важливого повідомлення від Міністерства оборони України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7922
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду