Командування збройних сил Нігерії переслідує газету за публікацію про армійський бунт

Командування збройних сил Нігерії переслідує газету за публікацію про армійський бунт

25 Серпня 2014
2724
25 Серпня 2014
14:24

Командування збройних сил Нігерії переслідує газету за публікацію про армійський бунт

2724
Командування збройних сил Нігерії переслідує газету за публікацію про армійський бунт
Командування збройних сил Нігерії переслідує газету за публікацію про армійський бунт

Команда нігерійських вояків здійснила рейд в офісах газети Daily Trust у місті Майдугурі, що є адміністративним центром охопленого війною з ісламістськими терористами штату Борно на північному сході Нігерії. Двох затриманих менеджерів видання доправили до військової штаб-квартири. Їм наказали припинити критикувати армію й, зрештою, звільнили. Однак на цьому переслідування газети не закінчилися, повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

 

Причиною репресивної акції, зазначає Комутет, стала публікація у Daily Trust статті про відмову солдатів урядових військ воювати з бойовиками радикального ісламістського угруповання Boko Haram «доки вони не отримають кращого озброєння».

 

Військове командування оприлюднило заяву, затаврувавши матеріал як «повністю брехливий», що має на меті «деморалізувати армію». Газеті висунуто вимогу відмовитися від нього, а в майбутньому погоджувати  статті, пов'язані з армією та з національною безпекою. Якщо редакція не робитиме цього, їй погрожують санкціями. Які саме каральні заходи застосує армія - у застереженні не говорилося.

 

Головний редактор Daily Trust Маннір Дан-Алі (Mannir Dan-Ali) заявив КЗЖ, що газета твердо відстоювала об'єктивність статті «Криза з Bokо Haram: вояки збунтувалися проти недостатнього військового оснащення» і не вилучатиме її. Він стверджував, що матеріал повністю ґрунтується на інтерв'ю з учасниками подій.

 

Daily Trust посилалася на скарги вояків, які на умовах анонімності заявили, що «ісламістські заколотники озброєні краще за них». Одного з них запитати, чи означає їхня відмова вирушити на фронт бунт. «Ви можете називати це як вам до вподоби, - відповів він. - Однак ми можемо воювати тільки якщо будемо живими. Цими днями ми втратили десятки бійців тільки тому, що їм бракувало військового оснащення».

 

Начальник штабу нігерійської армії генерал Кеннет Мінімах (Kenneth Minimah) попередив кожного військовика: «Заколот рівнозначний смертному вироку. Якщо тебе визнають винним, на тебе чекає розстріл».    

 

Про бунти у нігерійській армії повідомляла не тільки місцева преса, а й BBC.

 

«Нас убивають як дичину», - сказав солдат урядових військ. Виконувати накази про участь у бойових діях лише в одному випадку відмовилися, щонайменше, 40 військових.

 

Речник міністерства оборони Нігерії генерал Кріс Олуколаде (Chris Olukolade) заявив у програмі BBC Focus on Africa, що він не в змозі підтвердити повідомлення про заколот в армії й пообіцяв розслідувати їх.  

 

Оголошення федеральним урядом військового стану у північно-східних штатах Нігерії не приборкало терористів з Boko Haram, які добиваються створення ісламістської держави у найбільш населеній африканській країні. 

 

Навесні цього року хвилю обурення у світі викликали дії бойовиків, які викрали близько 300 школярок у штаті Борно. Радикальне угруповання, визнане Радою Безпеки ООН терористичною організацією, чинить масові убивства мирних жителів. Серед її жертв - помірковані мусульманські лідери, які протистоять здійсненню екстремістської ідеології.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Фото - http://www.dailytrust.com.ng

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду