Кінематографісти занепокоєні перспективою скорочення фінансування галузі

Кінематографісти занепокоєні перспективою скорочення фінансування галузі

26 Липня 2014
8856
26 Липня 2014
11:35

Кінематографісти занепокоєні перспективою скорочення фінансування галузі

8856
Кінематографісти занепокоєні перспективою скорочення фінансування галузі
Кінематографісти занепокоєні перспективою скорочення фінансування галузі

Українські кінематографісти стурбовані можливістю скорочення витрати на утримання та розвиток гуманітарної сфери, в тому числі, кінематографа. Про це йдеться в зверненні Голови спілки кінематографістів України Сергія Тримбача.


«В країні триває війна, одначе ж планована фактична ліквідація кінематографа буде означати чергову серію «зачищення» екранного простору - на користь інших країн, передусім Росії. А це вже буде нашою поразкою - так само у війні. Не треба пояснювати, як буде сприйнято таку «державну культурну акцію»українською громадою - як зраду національних інтересів», - зазначає голова НСКУ.

 

Як акцентує Сергій Тримбач, кіно галузь і без того зазнає фінансових проблем: «Найбільший кінобюджет дотепер становив 137,4 млн. грн. (2012р.), минулорічний - 131,8 млн. грн.. Цьогорічні виплати сягнули аж 1,6 мільйони і подальшої перспективи не видно. Невже ці кошти можуть щось вирішити в загальнонаціональному масштабі? Зате їх відсутність остаточно обрушить кінематографічну галузь, яку тільки-но почали зводити заново».

 

Також у зверненні наголошується, що в Україні з'явилося молоде покоління кіномитців, які завоювали визнання на престижних міжнародних кінофестивалях, а український глядач почав повертатися до вітчизняного кіно.

 

«Пане Президенте! Ми розраховуємо на Ваше розуміння і Вашу підтримку, - акцентує Голова НСКУ, - Не можна дозволити чиновникам, для яких вочевидь уся сфера гуманітарного розвитку є чимось дражливо-непотрібним, продовжити звичну для них справу руйнації самого осердя нації».

 

ЯК писала «Детектор медіа», згідно з зареєстрованим 21 липня Кабінетом міністрів України законопроектом № 4308а про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників), уряд пропонує майже вдвічі (на 55 млн 435,2 тис. грн) скоротити видатки, передбачені у 2014 році на фінансування бюджетних програм Державного агентства з питань кіно.

 

Чинним державним бюджетом на 2014 рік передбачено фінансування Держкіно в розмірі 123 млн 79,3 тис грн. Кабмін пропонує скоротити цю суму до 67 млн 644,1 тис. грн.

 

На створення та розповсюдження національних фільмів, фінансову підтримка державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» уряд хоче запланувати 61 млн 422 тис. грн замість 115 млн 422 тис. грн.

 
На керівництво та управління у сфері кінематографії - 3 млн 42,4 тис. грн замість 4 млн 177,9 тис. грн.

 

На здійснення концертно-мистецьких, культурологічних заходів у сфері кінематографії, фінансову підтримка Національної спілки кінематографістів України - 2 млн 629,7 тис. грн замість 2 млн 929,4 тис. грн.

 

При цьому уряд хоче відмовитися цього року від грантів Президента України молодим діячам мистецтва та премій за видатні досягнення в галузі кіно (раніше на це передбачалося 550 тис. грн).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду