У смерті журналістів ВДТРК Росія звинувачує українську льотчицю і командира «Айдара» - Савченко спростовує

У смерті журналістів ВДТРК Росія звинувачує українську льотчицю і командира «Айдара» - Савченко спростовує

24 Липня 2014
7572
24 Липня 2014
11:16

У смерті журналістів ВДТРК Росія звинувачує українську льотчицю і командира «Айдара» - Савченко спростовує

7572
У смерті журналістів ВДТРК Росія звинувачує українську льотчицю і командира «Айдара» - Савченко спростовує
У смерті журналістів ВДТРК Росія звинувачує українську льотчицю і командира «Айдара» - Савченко спростовує

Слідчий комітет (СК) РФ має намір заочно пред'явити звинувачення командиру українського добровольчого батальйону «Айдар» Сергію Мельничуку у загибелі журналістів російської ВДТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Про це повідомляє російське інформагентство «РИА Новости».

 

Сергія Мельничука підозрюють в обстрілі, під час якого начебто загинули російські журналісти. «Командиру цього батальйону ("Айдар") Сергію Мельничуку ми заочно висунемо звинувачення і оголосимо його в розшук, оскільки нами вже встановлено, що саме його підлеглі влаштували мінометний обстріл, в результаті якого загинули журналісти ВГТРК Антон Волошин та Ігор Корнелюк», - заявив начальник управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни СК РФ Олександр Дриманов.

 

Він також стверджує, що Слідчий комітет Росії знайшов підтвердження вини української льотчиці Надії Савченко в пособництві у вбивстві російських журналістів, вивчивши дзвінки, зроблені з її телефону. «За нашою версією, Савченко навела вогонь мінометів на журналістів і біженців, що знаходилися поряд, по телефону. Її вина підтверджується, зокрема, деталізацією дзвінків, зроблених з її мобільного телефону, він був вилучений під час її затримання вже в Росії», - сказав представник СК РФ.

 

За його словами, у Надії Савченко також знайшли карту місцевості, розбиту на квадрати, за якими наносився артилерійсько-мінометний вогонь. Така карта, за його словами, слугує для СК важливим доказом «вини» української льотчиці.

 

Водночас, Надія Савченко (на фото) в інтерв'ю російському телеканалу LifeNews заявила, що не могла бути «наводчицею вогню». «Не наводила я. Немає у мене такої освіти. Не те, щоб я зовсім не маю поняття, як це робиться, але на цю професію я не вчилася. Я льотчик-оператор вертольота Мі-24. Єдине, я в той день зателефонувала сестрі і сказала їй, що снаряд розірвався в 300 метрах від мене, і попросила не стріляти поруч з дорогою», - заявила льотчиця. Вона також додала, що ніколи не могла б стріляти у журналістів та інших людей без зброї.

 

Нагадаємо, 16 липня під час зустрічі з українським консулом Надія Савченко підтвердила, що її без згоди, незаконно було вивезено з території України до Росії - з мішком на голові та у наручниках.

 

15 липня Європейський суд з прав людини почав провадження у справі української льотчиці Надії Савченко проти РФ, надавши справі статус пріоритетної.

 

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін заявив, що судити українську льотчицю в РФ не можуть, оскільки на територію сусідньої країни вона потрапила незаконно.

 

2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7572
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду