Variety: Адвокат Сенцова Йонко Грозєв подав запит до Європейського суду

Variety: Адвокат Сенцова Йонко Грозєв подав запит до Європейського суду

10 Липня 2014
8760
10 Липня 2014
14:30

Variety: Адвокат Сенцова Йонко Грозєв подав запит до Європейського суду

8760
Variety: Адвокат Сенцова Йонко Грозєв подав запит до Європейського суду
Variety: Адвокат Сенцова Йонко Грозєв подав запит до Європейського суду

Впливовий американський сайт на кінотематику Variety присвятив окрему публікацію справі ув`язненого ФСБ Росії українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Автор, журналіст Джон Хоупвелл, акцентує: «Звинувачений у тероризмі Сенцов залишиться у в'язниці до суду 11 жовтня». При цьому, нагадує він, звільнити українського кінорежисера закликали такі зірки світового кінематографа, як Педро Альмодовар, Кен Лоуч та Майк Лі.

 

Також у публікації викладено історію затримання, ув`язнення та, зрештою, судового процесу проти Олега Сенцова. Говорячи про себе як про громадянина України, Сенцов наголосив, що він не раб, якого можна «передати від одного землевласника іншому разом із землею».

 

Також, як пише видання, ще один адвокат кінорежисера Йонко Грозєв (він, як й інший адвокат режисера Дмитро Дінзе, захищав інтереси Pussy Riot) подав запит щодо Олега Сенцова до Європейського суду з прав людини. Він просить суд вжити заходів, аби адвокати кінорежисера отримали повний доступ до документів справи. У такому разі правники отримали б можливість подати скаргу до Євросуду щодо порушення Європейської конвенції з прав людини.

 

Зокрема, автор статті акцентував на фактах порушень прав підсудного. Також він навів слова Олега Сенцова, який заперечив усі звинувачення щодо його буцімто терористичної діяльності й заявив, що докази, наведені проти нього були отримані від ув`язнених, яких катували та обіцяли їм в обмін на такі свідчення скоротити терміни перебування у в`язниці.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час суду у Москві Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства і захисту. За словами його адвоката, у московському СІЗО український режиссер зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України».

 

7 липня МЗС України заявило своє обурення рішенням Лефортовського районного суду Москви (РФ) щодо продовження утримання під вартою українського режисера Олега Сенцова, який арештований за підозрою в підготовці терактів у Криму, до 11 жовтня. Міністерство закордонних справ України категорично вимагає від Росії негайного звільнити і повернути в Україну Олега Сенцова та інших ув'язнених українців. 

 

Нагадаємо, російська ФСБ затримала Олега Сенцова у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). До цього режисера, за його словами, 10 травня захопила так звана «самооборона Криму». Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, провідні кінематографісти світу, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти, а також російський кінорежисер Микита Міхалков.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України Петра Порошенка із закликом вжити заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Слідчим управлінням ФСБ розслідується кримінальна справа стосовно Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205 (терористичний акт), ч. 2 ст. 205.4 (організація терористичного угруповання і участь у ньому), ч. 3 ст. 222 (незаконний оборот зброї) КК РФ. Зазначається, що вони здійснили у складі терористичного угруповання приготування до здійснення терористичного акту - вибухів вночі 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля «меморіалу Вічного вогню» і пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації «Русская община Крыма» і представництва партії «Единая Россия» у Сімферополі 14 і 18 квітня відповідно. 7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня арешт Сенцова.
 

Олег Сенцов - автор повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів. Окрім ОМКФ, стрічка здобула нагороди МКФ у російському м.Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому м. Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість». Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.

 

«Детектор медіа»

Фото опубліковано в http://variety.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду