Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства (ВІДЕО)

Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства (ВІДЕО)

7 Липня 2014
8398

Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства (ВІДЕО)

8398
Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства (ВІДЕО)
Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства (ВІДЕО)

Український кінорежисер Олег Сенцов, який утримується під арештом у московському СІЗО (РФ) за підозрою в підготовці терактів у Криму, протестує проти спроб російських органів влади позбавити його громадянства України. Про це він заявив 7 липня під час відкритого засідання Лефортівського районного суду Москви, передає власний кореспондент інформагентства «Укрінформ» в РФ.

 

«Я хочу заявити протест проти спроб позбавлення мене громадянства України, оскільки я був і залишаюся громадянином України. Я не кріпак, мене не можна кидати разом із землею в громадянство. Жодних заяв я не писав з приводу отримання російського громадянства і відмови від українського», - заявив режисер.

 

Водночас Олег Сенцов підкреслив, що не визнає анексію Росією Криму і вважає нинішній уряд на півострові нелегітимним. «Я не визнаю анексію Криму і військового захоплення Криму Російською Федерацією. І будь-які договори, які укладає нині нелегітимний уряд Криму з Російською Федерацією, вважаю недійсними», - сказав він.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у московському СІЗО український режиссер зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України».

 

 

Нагадаємо, 7 липня Лефортівський районний суд Москви продовжив термін перебування Олега Сенцова під вартою до 11 жовтня.

 

Наприкінці червня Генеральна прокуратура РФ заявила, що підстав для зміни запобіжного заходу та припинення кримінального переслідування затриманого у Криму українського режисера Олега Сенцова, а також іншого затриманого Олександра Кольченка, не вбачається.

 

За інформацією Генпрокуратури Росії, УФСБ РФ по Республіці Крим та Севастополю відкрило та об'єднало в одному провадженні три кримінальні справи за фактами діяльності так званого «терористичного співтовариства». В якості підозрюваних затримані Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Генпрокуратура Росії стверджує, що зараз вони користуються послугами захисників, дають свідчення і етаповані до СІЗО на території Москви.

 

3 червня міністерство закордонних справ України вручило російському посольству ноту, в якій вимагає організувати зустріч з арештованим режисером. 

 

Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти, а також російський кінорежисер Микита Міхалков.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8398
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду