Релігійні свята на телебаченні: наявність відсутності

Релігійні свята на телебаченні: наявність відсутності

28 Червня 2014
6814
28 Червня 2014
16:00

Релігійні свята на телебаченні: наявність відсутності

6814
Уже чимало років Різдво, Великдень і Трійця є в Україні державними святами. А концепції їхнього телевізійного відображення так і не існує; як і світського виміру цих трьох свят
Релігійні свята на телебаченні: наявність відсутності
Релігійні свята на телебаченні: наявність відсутності

Нещодавно Україна відсвяткувала Трійцю. Одне з найвизначніших релігійних свят, а з іншого боку - одне з офіційних державних. Так само, як і Великдень, і Різдво. Що означає це поєднання статусів? Мабуть, одну-єдину річ: найбільші християнські свята за своїми роллю та значенням виходять за межі суто релігійних і набувають також і світського виміру. Мабуть, недаремно ці три свята люди відзначали й за радянських роківname="__DdeLink__1897_203357832"> - і далеко не лише ті, хто потай зберігав віру. В цих трьох святах тісно переплетено релігійний, традиційно-народний та загальноцивілізаційний аспекти.

 

Тож Трійця. От що запропонувало нам того дня, 8 червня, телебачення.

 

Перший національний, 9:00: «Богослужіння в день Святої Трійці». О 20:30 із перервою на новини - церемонія вручення премії «Текст-2014»; ця програма не є щотижневою й, таким чином, прикрасила ефір святкового дня, але дуже навряд чи її вручення було приурочено саме до Трійці.

 

«Інтер» - нічого, якщо не зважати на «МФЮ» (мабуть, міжнародний фестиваль гумору?) «Юрмала-2013» аж о 06:25 ранку. Звичний ефір звичайного недільного дня. «1+1» - теж нічого особливого, стандартний ефір стандартної неділі. «Україна» - «Премія МузТВ» о 22:45? Ну, може бути... ICTV, СТБ - нічого особливого, нічого такого, чого не буває щотижня.

 

Можна гортати й гортати телепрограму, переглядати ефіри каналу за каналом - нічого. Навіть на «Культурі» - нічого особливого. Мине кілька місяців, і за програмою телеканалів уже ніхто не зможе встановити, що саме на 8 червня 2014 року припадало святкування Трійці.

 

Ще одне свято, яке є водночас і релігійним, і офіційним державним. Одне з найбільших християнських свят - Великдень. Вечір суботи 19 квітня. Перший національний. 20:00 - «Прибуття Благодатного вогню з Єрусалима в Україну». 21:50 - «Українська пісня»: гаразд, зарахуємо. «Інтер», 10:00 - документальний фільм «Пасха». 13:00 - «Сходження Благодатного вогню у храмі Гробу господнього». 15:00 - «Юрмала - 2013»: теж зарахуємо. Уже в ніч на 20 квітня, 00:30 - «Пасхальна літургія».

 

«1+1». 00:35 - документальний фільм «Страждання Христові». «Україна» - нічого. СТБ - порожньо. ICTV - нуль. «Культура» - окрім «Сонячної писанки» о 15:30 та «Второй литургии св. И. Златоуста» (так написано в газеті «Телепрограмма» № 15 за цей рік), нічого.

 

Це був переддень свята. Тож саме свято, 20 квітня. Перший національний - 09:15, трансляція Пасхального богослужіння з храмів України; 11:15, Пасхальне богослужіння у Ватикані; все, жирна крапка. «Інтер» - 08:45 (і це після відвідування нічної служби у храмах!), документальний фільм «Остання Пасха». Все. «1+1» - узагалі нічого, звичайна сітка звичайної неділі. «Україна» - те саме. СТБ, ICTV - теж нічого святкового. «Культура» - передача, загадково позначена у згаданому номері газети «Телепрограмма» як «Христос воскрес! Хор им», ще дві-три програми, які можна так або інакше вважати присвяченими Великодню, - й на тому крапка.

 

Різдво. Про те, що це свято далеко не обмежується богослужіннями, знають геть усі. Про особливу атмосферу Різдва - яку, за ідеєю, мало би створювати й відтворювати телебачення - знають теж усі.

 

6 січня, переддень Різдва. Перший національний. 15:15 - «Новорічні зустрічі з Михайлом Поплавським», ой лишенько! 18:00 - «Різдво Христове. Урочисте богослужіння». 21:20 - Різдвяний вертеп у гостях в Івана Поповича». «Інтер». 05:45 - «Михаїл Задорнов. Новорічний задорний день»; добре, що діти в такий час іще сплять. І, вже в ніч на 7 січня, 01:10 - документальний фільм «Час Різдва», 02:00 - мюзикл «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», 03:35 - художній фільм «Нова різдвяна казка»; сюди ж можна зарахувати фільм «Москва сльозам не вірить» о 09:20: визнана кінокласика як святкова передача - чому б і ні?

 

«1+1». 11:45 - «Новорічний парад зірок», 14:15 - «Вечірній квартал. Найкраще», з повторенням під ранок о 05:15; сюди ж можна віднести фільм «Пірати Карибського моря: прокляття Чорної Перлини». «Україна». Хіба що «Дитяча нова хвиля»? СТБ, ICTV - нічого. «Культура» - тут, у принципі, до святкової програми можна занести багато чого: 06:05 - «Майбутні зірки балету», 14:00 - концерт «На Різдво повертаємося додому», 16:20 - «Колядує Волинський хор», 17:00 - «Народні традиції Черкаської області», 20:30 - документальний фільм «Мужицький ангел. Різдвяна історія», 21:00 - «Лускунчик», 22:50 - «Свята ніч», 23:00 - концерт «Щасливого Різдва»; між ними - й «Українські барви», й передачі про Миколу Луківа та Ганну Чубач, і «Казка як казка», й «Джаз у Києві».

 

І от 7 січня. Перший національний. 09:00 - «Різдвяні богослужіння», 12:05 - «От вам гарбуз, або Сватання на Першому», 14:40 та 21:25 - «Різдвяний вертеп у гостях в Івана Поповича», 15:50 - «Мелодія двох сердець». Закінчувався вечір фільмом «Труффальдіно з Бергамо» вже в ефірі «Ери».

 

«Інтер». Рано вранці - повторення фільму «Нова різдвяна казка», о 9:00 - трансляція різдвяних богослужінь, о 10:45 - документальний фільм «Різдво», згодом фільм «За сімейними обставинами». Решта ефіру - звичайна неділя, навіть типова. «1+1». Окрім «Вечірнього кварталу. Найкраще» та вже під ранок 8 січня фільму «Гусарська балада» - нічого. «Україна». «Дитяча Нова хвиля»? «Всі хіти гумору»? Ну, може бути. Але ото й усе. ICTV - нічого. СТБ - хіба що художній фільм «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». «Культура» - повторення вже згаданих програм, що йшли напередодні, окрім них суто різдвяного - здається, й нічого.

 

Минулого, 2013-го, року ситуацію дуже сильно врятували «Різдвяні зустрічі Алли Пугачової» на «Інтері» - врятували, втім, лише за жанром: здебільшого й там була жуйка, подеколи жуйка претензійна, й на її тлі Жанна Агузарова видалася ковтком свіжого повітря, а Лобода (якщо не помиляюся, ім'я Світлана десь загубилося, й останнім часом співачка виступає лише під прізвищем) - просто-таки відкриттям. Але щодо антуражу, різдвяної атмосфери - все було гаразд. 2014 року не було й цього.

 

То що ж виходить? Уже чимало років Різдво, Великдень та Трійця є в Україні державними святами. А концепції їхнього телевізійного відображення так і не існує; як і світського виміру цих трьох свят. Вони так і залишаються на нашому телебаченні нішевими святами для глибоко побожних. Або ж, у крайньому разі, святами суто етнографічними, «для сільського глядача». На Різдво додається ще один вимір - такого собі «Нового року дубль два», «Нового року для тих, хто проспав», із повторенням передач новорічного ефіру.

 

Хоча... Зі святковістю на нашому телебаченні - й узагалі проблеми.

 

Фото - livejournal.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6814
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЛЮПУС
3610 дн. тому
Шановний пане Бахтєєв. Невже , скучивши за Поплавським і за для моторошного вигуку "ой лишенько " , треба було , заплющивши очі на БАГАТОДЕСЯТИЛІТНІ трансляції ПЕРШИМ ВСІХ СВЯТ , чекати 2014 року ? Спробуйте запросити довідку про кількість годин ефіру ПЕРШОГО і порівняйте її з хвилинками ефіру інших каналів , що ви їх милостиво побачили. Якщо Вам не відомо , скільки зусиль і коштів потребує організація прямих ефірів з використанням ПТС ,то не радив би взагалі порівнювати ефір з касети і ефір з ПТС.БОГ з Вами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду