«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події

«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події

3 Червня 2014
10739

«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події

10739
На каналі «Белсат» відбулася прем’єра документальної стрічки «Острів Крим. Дежавю» Ігоря Чайки. Про історію створення картини – читайте в бліц-інтерв’ю режисера
«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події
«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події

Режисер, журналіст, громадський активіст і член Комітету Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка представив нову документальну стрічку «Острів Крим. Дежавю». Історія створення фільму почалась ще у 2010 році. Однак вихід стрічки вдалося реалізувати тільки після чотирирічної перерви.

 

Прем'єра фільму відбулася 24 травня на білорусько-польському незалежному телеканалі «Белсат» в рамках українського тижня, що проходив 19-25 травня.

 

Ігор Чайка у своєму фільмі намагається з'ясувати причини кримської кризи 2014-го, починаючи з 2010 року, коли на президентських виборах переміг Віктор Янукович. Режисер показує, що відбувалося на півострові протягом останніх років: відкриття «Будинку Москви», видача російських паспортів, розвиток проросійських настроїв у регіоні.

 

Про історію створення своєї документальної кримської картини пан Чайка розповів у бліц-інтерв'ю «Детектор медіа».

 

 

- Ігоре, коли ви почали роботу над фільмом?

- Ідея фільму прийшла до мене після подій у Грузії. Я відчув, що подібне цілком реально може відбутися в нас, в Україні. У 2010 році ми поїхали з оператором у Крим і почали знімати. Записали інтерв'ю з Аксьоновим, який тоді був достатньо невідомим, крім міліцейських і кримінальних кіл. Коли повернулися з Криму, зробили трейлер майбутньої стрічки.

 

До останнього часу фільм був підвішеним у повітрі. А після того, як Крим захопили, я подумав, що вже не повернуся до цієї теми.

 

- Як вийшло, що повернулись?

- У березні цього року я зустрівся з директором каналу «Белсат» Агнєшкою Ромашевською. Побачивши трейлер, вона запропонувала зробити стрічку для «Белсату», але вже не на тему «Що може статися?», а радше «Чому це сталося?».

 

Робота над фільмом відбувалася дуже швидко. Хоча працювати ми почали ще 4 роки тому.

 

- Звідки брали матеріали для фільму?

- Частина матеріалів - це наші зйомки у 2010 році, багато з чим допомогли кримські колеги з «Центру журналістських розслідувань», зокрема Валентина Самар. Також використовували певні матеріали, що знаходяться у відкритому доступі в інтернеті.

 

- На чиї кошти було створено фільм?

- Замовником став «Белсат», тому певні розрахунки ми вели з ними, котрі навіть не покрили моїх витрат на фільм. Я почав шукати фінансування у 2010 році. На той час донорам і спонсорам ідея здалася неактуальною. Фінансово ніхто не допоміг ні тоді, ні зараз.

 

- Хто допомагав вам у роботі над «Острів Крим. Дежавю»?

- Створенням фільму займалася творча група, яка вже давно працює зі мною. Це оператор, режисер-монтажист і звукорежисер. Крім того, кілька композиторів, які робили музику для фільму.

 

- Якою мовою вийшов фільм?

- Російською, адже він робився для «Белсата», який транслюється на Білорусь і частково на Польщу.

 

- Де і коли покажуть вашу стрічку, крім каналу «Белсат»?

- Зараз ведуться перемовини з Першим національним. Якщо вони будуть готові показати фільм, то ми зробимо його українську версію.

 

Також я розмовляв з Валентиною Самар. Можливо, буде співпраця з кримським каналом «Чорноморка». Позаяк стрічка є власністю не тільки нашою, а й «Белсату», ми повинні дружно домовлятися про кожний показ.

 

- Чи плануєте знімати ще щось найближчим часом?

- Так, але поки не буду озвучувати цих планів. Маю бачити, куди ми йдемо.

 

 

 

 

Фото - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Артеменко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10739
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду