detector.media
03.06.2014 16:12
«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події
«Острів Крим. Дежавю»: Ігор Чайка передбачив кримські події
На каналі «Белсат» відбулася прем’єра документальної стрічки «Острів Крим. Дежавю» Ігоря Чайки. Про історію створення картини – читайте в бліц-інтерв’ю режисера

Режисер, журналіст, громадський активіст і член Комітету Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка представив нову документальну стрічку «Острів Крим. Дежавю». Історія створення фільму почалась ще у 2010 році. Однак вихід стрічки вдалося реалізувати тільки після чотирирічної перерви.

 

Прем'єра фільму відбулася 24 травня на білорусько-польському незалежному телеканалі «Белсат» в рамках українського тижня, що проходив 19-25 травня.

 

Ігор Чайка у своєму фільмі намагається з'ясувати причини кримської кризи 2014-го, починаючи з 2010 року, коли на президентських виборах переміг Віктор Янукович. Режисер показує, що відбувалося на півострові протягом останніх років: відкриття «Будинку Москви», видача російських паспортів, розвиток проросійських настроїв у регіоні.

 

Про історію створення своєї документальної кримської картини пан Чайка розповів у бліц-інтерв'ю «Детектор медіа».

 

 

- Ігоре, коли ви почали роботу над фільмом?

- Ідея фільму прийшла до мене після подій у Грузії. Я відчув, що подібне цілком реально може відбутися в нас, в Україні. У 2010 році ми поїхали з оператором у Крим і почали знімати. Записали інтерв'ю з Аксьоновим, який тоді був достатньо невідомим, крім міліцейських і кримінальних кіл. Коли повернулися з Криму, зробили трейлер майбутньої стрічки.

 

До останнього часу фільм був підвішеним у повітрі. А після того, як Крим захопили, я подумав, що вже не повернуся до цієї теми.

 

- Як вийшло, що повернулись?

- У березні цього року я зустрівся з директором каналу «Белсат» Агнєшкою Ромашевською. Побачивши трейлер, вона запропонувала зробити стрічку для «Белсату», але вже не на тему «Що може статися?», а радше «Чому це сталося?».

 

Робота над фільмом відбувалася дуже швидко. Хоча працювати ми почали ще 4 роки тому.

 

- Звідки брали матеріали для фільму?

- Частина матеріалів - це наші зйомки у 2010 році, багато з чим допомогли кримські колеги з «Центру журналістських розслідувань», зокрема Валентина Самар. Також використовували певні матеріали, що знаходяться у відкритому доступі в інтернеті.

 

- На чиї кошти було створено фільм?

- Замовником став «Белсат», тому певні розрахунки ми вели з ними, котрі навіть не покрили моїх витрат на фільм. Я почав шукати фінансування у 2010 році. На той час донорам і спонсорам ідея здалася неактуальною. Фінансово ніхто не допоміг ні тоді, ні зараз.

 

- Хто допомагав вам у роботі над «Острів Крим. Дежавю»?

- Створенням фільму займалася творча група, яка вже давно працює зі мною. Це оператор, режисер-монтажист і звукорежисер. Крім того, кілька композиторів, які робили музику для фільму.

 

- Якою мовою вийшов фільм?

- Російською, адже він робився для «Белсата», який транслюється на Білорусь і частково на Польщу.

 

- Де і коли покажуть вашу стрічку, крім каналу «Белсат»?

- Зараз ведуться перемовини з Першим національним. Якщо вони будуть готові показати фільм, то ми зробимо його українську версію.

 

Також я розмовляв з Валентиною Самар. Можливо, буде співпраця з кримським каналом «Чорноморка». Позаяк стрічка є власністю не тільки нашою, а й «Белсату», ми повинні дружно домовлятися про кожний показ.

 

- Чи плануєте знімати ще щось найближчим часом?

- Так, але поки не буду озвучувати цих планів. Маю бачити, куди ми йдемо.

 

 

 

 

Фото - Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY