Програма «Тільки про головне» з Віталієм Гайдукевичем, «1+1», 26 серпня 2007 року

28 Серпня 2007
7463
28 Серпня 2007
19:55

Програма «Тільки про головне» з Віталієм Гайдукевичем, «1+1», 26 серпня 2007 року

7463
Програма «Тільки про головне» з Віталієм Гайдукевичем, «1+1», 26 серпня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора, канал "1+1" розпочинає цикл передвиборчих дискусій. Ми будемо говорити із людьми, котрі очолюють провідні політичні сили, ті, хто абсолютно точно будуть в наступному парламенті. Будемо говорити на конкретні теми. Будемо сподіватися, що ці люди, які є лідерами української політики, будуть давати конкретні відповіді. Протягом півтори години ми будемо, крім того, що гостя студії сьогодні, це гостя, буде говорити зі мною, як з ведучим, будемо ще отримувати запитання з міст України. Ми будемо мати точку зору політолога, сьогодні буде Вадим Карасьов. І наприкінці ми будемо мати точку зору людини, яка є дуже далекою від політики і тому саме її, сьогодні його, точка зору є надзвичайно важливою для тих, хто так само далекі від політики і просто спостерігають. Сьогоднішня гостя студії, представник "Партії регіонів", це Раїса Богатирьова. Пані Раїса, вечір добрий.

Раїса Богатирьова: Доброго вечора Вам.

ВЕДУЧИЙ: Давайте про останні теми, котрі зараз фігурують так чи інакше в політикумі, про недоторканість, про соціальну допомогу. Регіонали зараз копіюють ті лозунги, котрі останній час є традиційними для опозиції. Що таке, політплагіат чи власні ідеї закінчилися?

Раїса Богатирьова: Я б хотіла спочатку зазначити для загальної характеристики процесу дві тези. Перша теза - це "Партія регіонів", як партія влади, спромоглася виконати за один рік свою соціально-економічну програму, яку брала на себе, як відповідальну, перед виборцями, і засвідчила, що вона має резерв і ресурс і надалі виконувати свої обіцянки. Великий прошарок і частина цієї програми соціально-економічного розвитку була присвячена якраз соціальним нашим гарантіям і соціальному аспекту теперішньої нашої програми. Тобто, я можу сказати, що саме програма наших опонентів - це не зовсім вдала калька з нашої програми і соціального успіху, і економічного розвитку.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, це вони у вас вкрали, так?

Раїса Богатирьова: Абсолютно точно. Оскільки якщо ми подивимось нашу програму за якістю викладення, за розрахунками показників, які ми намагаємося досягнути на протязі п'яти років, а саме на п'ять років ми обираємо до парламенту. То буде чітко визначено, що у нас багато нових новацій і підходів щодо соціально-економічної програми в цілому.

ВЕДУЧИЙ: Два нюанси абсолютно конкретні, що у вас раніше не було в політичній риториці, а тепер з'явились. Нюанс перший - це зняття недоторканості депутатів. Спочатку ви тим не користувались, тепер ви починаєте ним активно користуватись. Нюанс другий - виплата, допомога матерям. На початку року уряд в обличчі Миколи Азарова взагалі не хотів цього робити, тепер ви пропонуєте, мало того, що виплачувати, а і ще набагато більше, ніж у Президента. Поясніть, чому ви перебрали лозунги опозиції.

Раїса Богатирьова: Позиція перша. Микола Азаров, як міністр фінансів, як раз говорив про те, що соціальна допомога при народженні дитини має видаватися родинам, які це потребують. Саме через це опозиція скористалася і сказала, що уряд начебто відмовляється взагалі виплачувати. Це нечесна політична конкуренція, яка була застосована до "Партії регіонів".

ВЕДУЧИЙ: Він відмовлявся, казав: грошей немає, виплачувати не будемо.

Раїса Богатирьова: Ні, він говорив якраз про те, що сім'ї з великим доходом, тобто, багаті сім'ї...

ВЕДУЧИЙ: А судді хто?

Раїса Богатирьова: Це треба провести розрахунки і зробити сьогодні таким чином, як пропонував міністр фінансів, що, наприклад, сукупний доход родини, я зараз говорю умовно, п'ять тисяч гривен на місяць, це є підставою подивитися, чи можна доплачувати родині оцей соціальний подарунок, так би мовити, грошовий чи ні. Але мова на далі йшла про те, що уряд знайшов ці гроші і цю полеміку не варто вести зараз.

ВЕДУЧИЙ: І знайшов навіть більше, якщо ви обіцяєте, так?

Раїса Богатирьова: Так. Ми обіцяємо більше не через те, що хочемо довести, що ми скажемо, і це сподобається виборцям. Наші пропозиції розраховані на економічних розрахунках, на тематично обрахованих.

ВЕДУЧИЙ: Джерел ніхто поки не назвав.

Раїса Богатирьова: Джерела є. І я розкажу про ці джерела. Значить, в нашій програмі що нового з'явилося з соціального пакету.

ВЕДУЧИЙ: Чекайте, не про програму і не програму соцпакету.

Раїса Богатирьова: Із соціального пакету.

ВЕДУЧИЙ: Ні. Було конкретне запитання про допомогу. Ви дали конкретну відповідь.

Раїса Богатирьова: Допомога сьогодні... Що відрізняє нас від тієї пропозиції, яку ви зараз обговорювали. Нас відрізняє те, що ми даємо цей соціальний супровід і при народженні другої дитини, 25 тисяч гривен, при народженні третьої, 50 тисяч гривен, і далі супроводжуємо дитину від трьох років до 13 - 100 гривен, і від 13 до 18 - 200.

ВЕДУЧИЙ: Недоторканість, так само, не було, тепер з'явилось. Що трапилось?

Раїса Богатирьова: Справа в тім, що ми хочемо допомогти нашим опонентам. В їх програмі взагалі проблема депутатської недоторканості - це єдине гасло, яке вони можуть запропонувати виборцям. Оскільки звітувати, що вони виконали те, що обіцяли виборцям в 2004 році, вони не змогли, їх Президент вигнав з роботи, своїх прихильників і прибічників, з уряду. І, по-друге, для того, щоб запропонувати якісну програму, треба знати, що відбувається в країні, вони не знають. І тому саме це гасло, я не можу сказати, що воно головне для виборців, сьогодні в них з'явилася як нова фішка. Ми завжди говорили, що імунітет депутатський, якщо під цим розуміємо депутатську недоторканість, це все ж таки в країнах Європи, це право більше належить виборцю, а не депутату.

ВЕДУЧИЙ: Пані Раїсо, це дуже важливий момент, що мають на увазі політичні сили. Давайте ми обов'язково до нього повернемося буквально за кілька хвилин. А от точку зору на цю тему зараз спробуємо дізнатися у політолога Вадима Карасьова. Він, політолог Вадим Карасьов, зараз знаходиться в нашій студії на Хрещатику. Я покладаю велику надію, що, пане Вадим, Ви нас чуєте. Ваша точка зору, чому "Партія регіонів", як вже звучала на початку теза, зараз активно користуються двома опозиційними фішками: недоторканість і збільшення, і виплата допомоги матерям. Прошу.

Вадим Карасьов, політолог: Тому що ці теми резонансні. Вони підтримані в суспільстві, ці теми грають. Тому будь-яка політична сила намагається взяти у своїх конкурентів найбільш серйозні і найбільш популярні теми. Обмін темами програмними, передвиборчими, це не тільки ноу-хау українське, це взагалі є і в будь-яких демократичних країнах. Демократи, республіканці обмінюються темами в Сполучених Штатах Америки, ліві, праві в європейських демократіях. "Партія регіонів" бере ці теми, хоче показати, що вона зробить краще, що вона може конкурувати саме на цьому полі, як ефективна і інструментальна сила. Тому теми ці популярні і "Партія регіонів" наполягає на тому, що вона зробить це краще, як партія влади, яка доказала, що вона за рік може керувати економікою.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Пане Вадиме, тут один є нюанс, власне, не було лозунгів, значить, раніше ці теми цю політичну силу не цікавили, і вони робили ставку на інше. Тепер лозунги ці з'явились. Раптом зацікавили чи ми маємо і є свідками простого мавпування, і це біда не цієї політичної сили, а, як Ви кажете, і інших так само? Це так?

Вадим Карасьов, політолог: Мавпування було б, точно так можна було б сказати про мавпування, якщо б мова йшла і про інструментарій, і про цифри. Але ми тут бачимо різні підходи різних політичних сил до цього питання дитячого соціалізму, як б його назвав би. Різні інструменти, різні засоби. В принципі, сьогодні складається так, що всі партії, основні політичні гравці на передвиборчому полі, вони зсуваються до центру, вони зсуваються до однотемної передвиборчої кампанії, це соціальний пакет, це депутатська недоторканість, це виплати при народженні дитини. І мова сьогодні, конкуренція йде за те, хто це зробить краще, ефективніше. Але, дійсно, постає питання, що "Партія регіонів" ще місяць тому була проти скасування депутатської недоторканості, досить обережно ставилася до питання виплат при народженні дитини. Все ж таки це теми, які були започатковані ще в 2004 році "помаранчевими" політичними силами. І дещо тут виникає питання і у виборців "Партії регіонів", і у експертного середовища, що, можливо, "Партії регіонів" потрібно подумати про оригінальні ідеї своєї передвиборчої кампанії.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Дякую Вам. Я нагадаю нашим глядачам, що щойно ми почули авторитетну точку зору, це був політолог Вадим Карасьов. Ми з ним не прощаємося і в другій частині програми ще почуємо, сподіваюсь, таку ж авторитетну точку зору. Тепер, пані Раїсо, Ви хотіли нюанс, давайте одразу по суті. До якого рівня, до якого рівня недоторканість треба прибирати?

Раїса Богатирьова: Я завершила ту частину, коли нас перервали промовою політолога, тим, що імунітет депутатський в країнах західної демократії як раз більше належить виборцю, а не депутату. І тому ми завжди вважали, що якраз проти скасування депутатської недоторканості буде наша опозиція, оскільки їй буде дуже важко тоді влаштувати свою діяльність, саме опозиція. Ми сьогодні пропонуємо той вирок, який винесло наше суспільство 16 квітня 2000 року, якраз щодо депутатської недоторканості, привести у дію. Був референдум, 87 відсотків населення сказали, що вони проти депутатської недоторканості, і ми пропонуємо четвертого вересня прийти в Парламент і проголосувати проти депутатської недоторканості, проти недоторканості тих осіб, які користуються сьогодні цим правом. І таким чином закон буде однаково діяти для всіх.

ВЕДУЧИЙ: Про четверте число Ви самі сказали, комуністи сьогодні фактично виставили вам ультиматум, що в разі, якщо збираються політичні сили коаліції до парламенту, це означає, що вони відмовляються від дочасних парламентських виборів. І збираються вони числом 300, і одразу починають різати Конституцію. В разі, якщо ви не пристаєте не ці пропозиції, комуністи до Ради не приходять. Ваша реакція.

Раїса Богатирьова: Ви знаєте, ми завжди маємо на дуже важливі проблеми громадянського суспільства спільну позицію і проводили спільну зі своїми партнерами по коаліції. Що стосується голосування по недоторканості, скасуванню, якраз тут позиція наша збігається. Без сумніву, це голосування потребує змін до Конституції.

ВЕДУЧИЙ: Не про недоторканість, про сам факт, сам факт, так.

Раїса Богатирьова: Сам факт. Якщо ми проголосуємо трьохсот голосами проти депутатської недоторканості, тоді це норма прямої дії, мусить Президент підписати, і не треба вже тих змін додатково вносити. Якщо у нас не буде 300 голосів, у нас буде 226, умовно, голосів, ми направляємо свій законопроект до Конституційного Суду, починаємо ту процедуру, яка вже встановлена.

ВЕДУЧИЙ: Виникає певна колізія, з одного боку ви погодилися на вибори і пішли на вибори, тобто, ви визнали, що 150 депутатів в Раді немає, значить, її не існує. І іншої ви збираєтесь на засідання невідомо чого. Ви зробили політичне рішення, чому ви назад задкуєте?

Раїса Богатирьова: Ви знаєте, у нас було дві можливості зреагувати на неконституційні укази Президента щодо дострокового припинення повноважень.

ВЕДУЧИЙ: Ви вже пішли на вибори.

Раїса Богатирьова: Ми пішли на вибори через те, щоб зберегти стабільність країни. І якраз через не правові механізми, а через політичні домовленості. І тому народні депутати мають своє повноваження, депутати п'ятого скликання, до того часу, коли новообрана Верховна Рада зайде до залу.

ВЕДУЧИЙ: Легітимність є?

Раїса Богатирьова: Легітимність є. Ми згодилися, що зараз триває передвиборча кампанія, але ми говорили, що ми маємо право скликати сесію в той день, коли ми побачимо важливі проблеми для суспільства, які ми можемо вирішити. Якщо ця проблема так піднята високо і так важлива, її можна, не чекаючи, коли буде сформований парламент шостого скликання, вирішити в цьому скликанні. І не буде ніяких протиріч з тим, що ми зайняли позицію до дострокових виборів і тому, що ми хочемо надалі позбутися такого спекулятивного підходу до вирішення питання депутатської недоторканості, як сьогодні пропонують наші опоненти. Це буде чесно. А якщо вони не прийдуть, це буде нечесно і нещиро з їхнього боку.

ВЕДУЧИЙ: А от тепер вони кажуть, уявімо, що я - це вони, вони кажуть: "Даруйте, панове, немає парламенту, нам нема куди приходити". Ви збираєтесь клуб за інтересами політичними, як коаліція, і якщо вони вирішили, що парламенту немає, вони мають абсолютно чесно і не приходити до вас. Це політична логіка, відповідальність за слова.

Раїса Богатирьова: Скажіть, будь ласка, коли вони приходили після того, як Президент вже другий указ видав про припинення повноважень, а потім домовилися і прийшли в Верховну Раду, і проголосували ті закони, які були необхідна Президенту, і визначили, і прийняли закон щодо дострокових...

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Раїса Богатирьова: Куди вони приходили, в клуб по інтересах чи до Верховної Ради? Це подвійна мораль і подвійні їх стандарти. Ви знаєте, вони і з Конституцією так, і з Конституцією так поступають.

ВЕДУЧИЙ: У нас хвилина часу. Давайте просто двома словами перед рекламою зауважимо наступну тему, котру будемо обговорювати. Це скасування пільг. Ви зараз в ефірі "1+1" можете вголос сказати: я, Раїса Богатирьова, складаю з себе усі пільги: службове авто, велику зарплату міністерську, службове житло, якщо воно у Вас є і так далі, відпочинок в Криму за державні гроші. Відповідь на все це Ви дасте після реклами, домовилися? Ми повернемося справді після реклами, нагадую це проект "Тільки про головне". Сьогодні перша програма, півтори години ми говоримо про головні для держави теми. Далі відповіді на запитання ведучого в студії і людей з Майдану. Гостя студії - Раїса Богатирьова. Не перемикайте ваші телевізори.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Я нагадаю нашим глядачам, що ви дивитесь "1+1", це проект "Тільки про головне". Сьогодні наша гостя Раїса Богатирьова. І перед рекламною ми озвучили питання, які власні пільги вона абсолютно зі своєї волі буде складати з себе у новому парламенті. Отже, від чого Ви відмовляєтесь, давайте перераховувати.

Раїса Богатирьова: Сьогоднішні пільги, які існують, вони, дійсно, в такому великому кількісному вираженні існують, що багато з них, цих пільг, ми навіть і не знаємо.

ВЕДУЧИЙ: Наприклад, давайте перелік.

Раїса Богатирьова: Наприклад, проїзд в метро. Хто їздить з народних депутатів у метро.

ВЕДУЧИЙ: А було б добре, якби їздили.

Раїса Богатирьова: Було б добре, непогано. Але так сталося, що метро майже ніхто не користується. Наша політична сила заявила, в не вперше, про те, що ми відмовимося від депутатських пільг...

ВЕДУЧИЙ: Які, які?

Раїса Богатирьова: Ми сьогодні запропонуємо законопроект і зараз опрацьовуємо. Які дають можливість відчувати народним депутатам себе над громадянами. Ми скасуємо ті пільги, про які ми говорили, щодо оплати своїх лікувально-профілактичних заходів...

ВЕДУЧИЙ: За свої гроші?

Раїса Богатирьова: Це мається на увазі санаторне лікування, це проїзди. Якщо хтось користується автомобільним транспортом...

ВЕДУЧИЙ: Всі.

Раїса Богатирьова: Не правда. Це неправда.

ВЕДУЧИЙ: Хтось на власному їздить, так?

Раїса Богатирьова: Ні, народні депутати не мають кожен закріпленого автомобіля. Автомобілі надаються керівникам фракцій і для фракцій, щоб вони робили технічну роботу. Більше народні депутати, за народними депутатами не закріплюються автомобілі. Є якісь авто, "Волги", одинадцять годин на місяць можна скористатися, когось довести. Так що, я думаю, що це трохи перебільшено в уявленні людей, що всі народні депутати мають закріпленні автомобілі за ними.

ВЕДУЧИЙ: В нас не багато часу до включення міста. Давайте просто по пунктиках: я, Раїса Богатирьова, відмовляюсь, там, від машини, якщо Ви користуєтесь, від квартири, якщо користуєтесь, хоча б два-три.

Раїса Богатирьова: Ви знаєте, я не користуюсь службовим житлом, я відмовляюсь від усіх пільг, які на сьогодні є, абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: Назвіть, будь ласка.

Раїса Богатирьова: Я через те їх перераховувати не хочу, через що ними не користувалася до сьогоднішнього дня. І мені байдуже, чи хто брав компенсацію, чи хто брав житло, я цього не робила.

ВЕДУЧИЙ: Власне, наступне запитання адресую політологу, а Ви вже, будь ласка, скажете свою реакцію. Пане Вадиме, доброго Вам вечора іще раз. Якщо Ви нас чуєте, відповідно, на цих виборах змінилась людина, котра керує процесом, раніше то був пан Клюєв, тепер це пан Колєсніков. Чи слід трактувати цей процес, що Ахмєтов починає потроху більше стискати в своїх руках вплив на партію? Так чи ні, Ваша точка зору.

Вадим Карасьов, політолог: Я не спеціаліст по внутрішнім інтригам в "Партії регіонів". Але те, що є на поверхні, воно свідчить про те, що "Партія регіонів", в принципі, це монолітна політична сила. Якщо особливо в ситуації цієї боротьби, вона цю монолітність доказує. Якщо говорити про конкретні фракції, які в "Партії регіонів", я сказав би, що є статус-кво, так, є, хай буде група Клюєва, є ще група Азарова. Я б сказав, що група Азарова дещо потіснена, тому що люди, які з ним пов'язані вже давно, вони на непрохідних місцях в списку "Партії регіонів". Є група Колєснікова-Ахмєтова. Але все ж таки статус-кво втримує Віктор Янукович, лідер партії, тому що він сьогодні єдиний електоральній рейтинговий лідер, який може забезпечити "Партії регіонів" успішне проходження до парламенту і перший результат в індивідуальному заліку.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Вадиме, станом на цей момент, я кажу Вам дякую і до наступних програм, сподіваюсь, Ви ще братимете участь в нашому проекті. Пані Раїсо, відповідно, Ахмєтов став більше контролювати партію? Кажуть про 50 відсотків і кажуть, що це і є той самий статус-кво, 50 під впливом Януковича, 50 під впливом Ахмєтова. Це так?

Раїса Богатирьова: Наша партія має єдиного лідера, Віктора Януковича. І наша партія, я погоджуюся з паном Карасьовим, монолітна політична сила. Зміни в певних функціях і в певних місцях, і нумерації відбувалася якраз через те, що ми в ці вибори хочемо привести більш підготовлену, більш згуртовану професійну команду до Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Конкретна зміна?

Раїса Богатирьова: І нас не турбує, це 219 чи 230...

ВЕДУЧИЙ: Не про список.

Раїса Богатирьова: Ми приведемо туди абсолютну більшість якраз як "Партія регіонів", самостійна.

ВЕДУЧИЙ: Це Ваші сподівання, політики ніколи не сподіваються на гірше.

Раїса Богатирьова: Це підтримка виборців.

ВЕДУЧИЙ: Поясніть, будь ласка, конкретний момент, Клюєв був, тепер він займається іншими справами, а тим, чим займався Клюєв, займається Колєсніков. Поясніть, чому, чому Колєсніков на цій посаді, в цьому кріслі краще, ніж Клюєв? Двома словами і ми йдемо до запитань з Києва.

Раїса Богатирьова: Ви знаєте, Андрій Петрович Клюєв - це людина, яку ми всі поважаємо і яка дуже професійно робить всі свої справи.

ВЕДУЧИЙ: Але?

Раїса Богатирьова: Андрій Клюєв ніколи не очолював штаб на національному рівні "Партії регіонів". Борис Вікторович в цьому році очолює. І в цьому нема розбіжності, і різниці, і якось потиснення в бік одного чи підвищення іншого. Андрій Клюєв ніколи не виконував роль керівника передвиборчого штабу, ні в 2004 році, ні в 2006 році. Так що говорити про те, що він зараз займається іншою роботою, немає підстав.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Дякую. І от, власне, надійшов час, коли ми зможемо сказати доброго вечора. І перше місто, з котрим ми будемо говорити, це буде Київ. Доброго вечора, Київ. Я сподіваюся, що ви нас чуєте, ви нас бачите, відповідно, ви зможете задати запитання. Гостем студії, нагадую, є Раїса Богатирьова. Прошу.


Кореспондент з Києва: Добрий вечір, Україно, добрий вечір, студія. Дійсно, картинка і звук відповідають якості серпневого недільного вечора. Перш, ніж ми поставимо свої запитання, невеличка ремарка. Ці люди, які тут зібралися за моєю спиною, вони з'явилися тут хвилин 20 тому, і більша частина з них з'явилася тут організовано. Так само, як і символіка "Партії регіонів", яку підвезли на кількох автомобілях. Тож, напевно, це свідчення того, що і поява цих людей тут сьогодні теж кимсь була зорганізована. А, тим не менше, перше питання з Михайлівської площі до гості студії.

Пан Михайло: Я хотів би уточнити, чи "Партія регіонів" четвертого на засіданні Верховної Ради буде голосувати за скасування депутатської недоторканості? Дякую.


ВЕДУЧИЙ: Власне, ми відповідали щойно про це.

Раїса Богатирьова: Дякую. Дякую за запитання. Хочу привітати всіх, хто прийшов сьогодні на наше спілкування. І хочу подякувати всім громадянам і, без сумніву, прихильникам, які будуть мене підтримувати, бачу наші прапори. І всім бажаю доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: До речі, непогано підготувались до ефіру.

Раїса Богатирьова: Що стосується питання, то це була моя ініціатива зініціювати проведення четвертого вересня у день відкриття чергової сесії Верховної Ради п'ятого скликання якраз питання щодо скасування депутатської недоторканості. Ми його, це питання, винесемо на порядок денний, ми будемо голосувати за скасування і депутатської недоторканості. Але спільно з скасуванням недоторканості і інших представників влади. І таким чином ви можете сподіватися, що наша позиція не тільки буде щира і відверта, вона буде так зроблена, як вимагають від цього наші виборці. Якщо наші опоненти не прийдуть...

ВЕДУЧИЙ: Пані Раїсо, ми вже про це говорили, давайте не будемо дублювати.

Раїса Богатирьова: А людина ж чекає.

ВЕДУЧИЙ: Люди все чують, люди чують нас з початку програми. Отже, Київ, я сподіваюсь, ви чуєте, в мене є велике прохання не дублюйте запитання і теми, котрі вже звучали. Прошу, наступне питання.


Кореспондент з Києва: Так, дійсно, хоча тут багато політичної символіки, є у людей і питання не політичного характеру. Тож прошу, Ваше запитання.

Пані Людмила: Здравствуйте, зовут меня Людмила Решетникова. У меня такой вопрос, касается студентов. Вот студенты, они оканчивают учебные заведения и не имеют никакой работы. Хотелось бы узнать, что измениться или можно ли что-то изменить, чтобы у них было первое место работы, чтобы им давали направление на работу, чтобы они шли уверенно по жизни.

ВЕДУЧИЙ: Я перефразую все це одним реченням. Чи буде введена обов'язкова перша гарантована, як колись при Радянському Союзі, розподіляти студентів по певним місцям?

Раїса Богатирьова: Дякую. Дякую за запитання, пані Людмила. Ви знаєте, що франція "Партії регіонів", депутат Хомутиннік ініціював прийняття закону щодо обов'язкового забезпечення першим робочим місцем молоді. В нашій програмі зараз є такий пункт забезпечення обов'язково першим робочим місцем молодої людини або після профтехучилища, або після закінчення навчального закладу першого, другого або третього, четвертого рівня акредитації.

ВЕДУЧИЙ: Пані Раїсо, одразу ремарка, а обов'язково, Ви сказали, забезпечення. Тобто, Ви мені обов'язково пропонуєте, як студенту, але Ви мене не змушуєте туди йти працювати, я можу відмовитися від цього. Я правильно зрозумів?

Раїса Богатирьова: Ми обов'язково пропонуємо, і людина, яка отримає цю нашу обов'язковість, може бути залучена до роботи. Мова якраз іде у пані Людмили про те, що молода не може працевлаштуватись, правильно. Так от ми пропонуємо, як держава, і гарантуємо...

ВЕДУЧИЙ: Просто, щоб не було примусу.

Раїса Богатирьова: І гарантуємо, що таке робоче місце молода людина отримає.

ВЕДУЧИЙ: Іще одне запитання, Київ, ваше і підемо далі по ефіру. Прошу.


Кореспондент з Києва: Ще є одне запитання, так, дійсно. Прошу.

Пан Володимир: Добрый вечер. Владимир, Киев. А что-нибудь будет делаться в разрезе с медициной, ведь невозможно ж к врачу пойти, это ж что-то запредельное. Какая-то коррупция, я не знаю, что-то ж надо делать. Может быть, "Партия регионов" что-то сделает?


Раїса Богатирьова: Дякую за запитання. Серед всіх питань соціологічного опитування якраз проблеми охорони здоров'я посідають друге, а в деяких регіонах третє місце. І ми сьогодні пропонуємо таку розбудову самої системи охорони здоров'я, яка б унеможливила корупційні діяння, те, про що Ви говорите, яка б сьогодні зробила такий медичний простір, щоб у нас не було розтринькування державних грошей або по відомчих закладах, або по місцевих з урахуванням того, що є спеціалізовані заклади, які підпорядковуються іншим органам управління.

ВЕДУЧИЙ: Одразу зустрічне запитання. Це правда, що по деяким саме охорони здоров'я відомствам у нас відкати до 30 відсотків, саме зараз?

Раїса Богатирьова: Я не знаю, про які відкати Ви говорите...

ВЕДУЧИЙ: І це було при минулому міністрі, і при позаминулому.

Раїса Богатирьова: Про які відкати Ви говорите?

ВЕДУЧИЙ: Закупівля медичної апаратури, наприклад.

Раїса Богатирьова: Ви знаєте, існують і 30 відсотків відкати, говорять так, і 50. Саме для того, щоб це припинити, у нас є правоохоронні органи, у нас є закони і у нас є ті, хто мусить ці закони виконувати.

ВЕДУЧИЙ: Якщо досі цього немає, виходить, всі бездіяльністю займаються?

Раїса Богатирьова: Якщо існує це, значить... Ні, значить, ми повинні подивитися, яка у нас судова система, як у нас працюють правоохоронні органи.

ВЕДУЧИЙ: Така ситуація виходить, винні всі.

Раїса Богатирьова: Знаєте, починати треба з чогось. І саме пропозиція наша щодо реформи судової гілки влади якраз вкладається в те, щоб не було відкатів. І щоб корупції в охороні здоров'я не було.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ми маємо сказити дякую і київському Майдану, ми не кажемо до побачення. І далі на прямому ввімкнені у нас харківський майдан. Харків, сподіваюся, ви нас так само чуєте і бачите, і, відповідно, маєте шанс на ваше запитання. Прошу.

Кореспондент з Харкова: Доброго вечора. Так, чуємо вас добре, бачимо вас. Скажу, що дуже багато людей прийшло сьогодні сюди, на площу Свободи, головну площу Харкова, близько півтори тисячі людей. Звичайно, що багато хто з них має питання до пані Раїси Богатирьової. Будь ласка.

Пані Надія: Циган Надежда Михайловна, пенсионерка. Раиса Васильевна, скажите, пожалуйста, правильно ли, что Харьковскую область, которая никогда не поддерживала "оранжевых", возглавляет "оранжевый" губернатор? И к тому же, он сейчас возглавляет штаб пропрезидентской партии. При всем при том, что на первой сессии, областной сессии пятого созыва был поставлен вопрос об отстранении его от должности, при всем при том, что ветераны войны и труда, участники боевых действий, которые защищали город Харьков от фашистов...


ВЕДУЧИЙ: Дякую. Дякую. Панове, будь ласка, ви нас чуєте, велике прохання, у нас лімітований ефірний час, задавайте питання стисло. Чи то добре, що губернатор, котрий зараз губернатор, і ще й очолює штаб зараз?

Раїса Богатирьова: Дякую за запитання. І вітаю всіх харків'ян, які прийшли. За чинною Конституцією губернатора призначає Президент країни. Якраз "помаранчеві" сили не погодились на те, щоб губернатори обиралися народом, і вони не підтримали цю нашу пропозицію...

ВЕДУЧИЙ: Конституція стара, не "помаранчеві" ж писали це.

Раїса Богатирьова: Не стара Конституція. В 2004 році вони голосували за зміну до Конституції...

ВЕДУЧИЙ: Як і ви.

Раїса Богатирьова: І саме вони не хотіли обирати, і вони попросили, щоб це залишилося, щоб губернаторів призначав президент. Це треба визнати, правду. Це використання адмінресурсу, коли губернатор області очолює штаб передвиборчої сили, на яку спирається Президент, якраз "Нашої України", це є прямий адмінресурс, це є неправильно, несправедливо і правоохоронні органи мусять дуже чітко дати цьому оцінку.

ВЕДУЧИЙ: От Ви зараз можете, якщо Ви маєте конкретні претензії, до губернатора Харківської області з цими матеріалами йти до правоохоронних органів, щоб Ваші слова не були пустими словами.

Раїса Богатирьова: Ми звертаємося до правоохоронних органів.

ВЕДУЧИЙ: І що Цушко каже?

Раїса Богатирьова: Це стосується і Міністерства внутрішніх справ і генеральної прокуратури на протязі десяти днів ми отримаємо відповідь.

ВЕДУЧИЙ: Щось відповідали? Ви зверталися, Вам відповідали?

Раїса Богатирьова: Ми звернулися.

ВЕДУЧИЙ: Що сказали?

Раїса Богатирьова: Декілька днів назад, от чекаємо відповідь через...

ВЕДУЧИЙ: Чекаємо.

Раїса Богатирьова: А як же, у нас же закон є. Ось будемо законно чекати відповідь?

ВЕДУЧИЙ: Відповідно коли буде відповідь, щоб ми були конкретними, щоб прийшов там, п'ятниця наступна.

Раїса Богатирьова: Щоб ми були конкретними...

ВЕДУЧИЙ: Так.

Раїса Богатирьова: То, не може голова обласної адміністрації очолювати передвиборчий штаб.

ВЕДУЧИЙ: Ви це вже сказали.

Раїса Богатирьова: Будь якої політичної сили. Вибачте це правильно Ви вважаєте, Ви вважаєте це правильним?

ВЕДУЧИЙ: Я тут задаю питання, а Ви відповідаєте як політик.

Раїса Богатирьова: Порушувати Конституцію. Ні, почекайте, у нас же ж діалог.

ВЕДУЧИЙ: Відповідно.

Раїса Богатирьова: Так Ви дайте мені відповідь на одне єдине питання за всю програму.

ВЕДУЧИЙ: Спочатку дамо людям слово. Харків, будь ласка, ще раз запитуйте, у нас не так вже багато часу, прошу.


Харків: Раиса Васильевна, у меня такой вопрос. Скажите, пожалуйста, сколько будет ещё продолжаться нестабильность в нашей Украине, сколько будут ещё продолжаться революции и когда на конец-то единая Украина начнёт заботиться о развитии промышленности, о развитии экономики, о развитии культуры и науки?


Раїса Богатирьова: Вы знаете, что мы...

ВЕДУЧИЙ: Давайте зорганізуємо. Я розумію, що є певна підготовка політичних сил...

Раїса Богатирьова: Но всё-таки человек, подождите, есть вопрос, давайте я коротко отвечу.

ВЕДУЧИЙ: Я перефразую. Коли буде спільність політичних...

Раїса Богатирьова: А я чудово розумію.

ВЕДУЧИЙ: Я розумію.

Раїса Богатирьова: Но це не буде правильно.

ВЕДУЧИЙ: Я знаю чому прапори стоять за нашими телекамерами. Давайте конструктивно просто.

Раїса Богатирьова: Давайте, давайте.

ВЕДУЧИЙ: Людина питала, коли політики, різні політики зможуть працювати спільно на благо держави. Ваша версія, шостий Парламент зможе привнести ось цей конструктив, ви, БЮТ, "Наша Україна", хто ще ввійде, так чи ні?

Раїса Богатирьова: Ви знаєте, я була одна з перших, яка запропонувала формулу для нашої політичної системи, єдиний народ, єдина влада. І саме, якщо є пам'ять у політиків, ми "Регіони" запропонували після виборів 2006-ого року широку коаліцію. Саме ми і сьогодні...

ВЕДУЧИЙ: Тверезо, тверезо дивлячись, це реально зараз?

Раїса Богатирьова: Тверезо дивлячись говоримо, що ми подаємо руку всім, хто налаштований на конструктивну роботу і на розвиток держави. І ми пропонуємо всім об'єднатися навколо тих програмних положень які ми опрацювали.

ВЕДУЧИЙ: БЮТ так само подаєте, наступне запитання?

Раїса Богатирьова: Якщо політичні сили, які сьогодні відмовляються від подальшого діалогу взяли це головним гаслом своєї передвиборчої програми, то це на їх відповідальності. І самі за такий неконструктив їх підтримають виборці, вони знову будуть в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Не робимо вердикт, виборів не має і ми не знаємо, кого підтримають виборці, будьте конкретними.

Раїса Богатирьова: Соціологія це так говорить.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду