Чесне піонерське – ніякої агітації!

21 Серпня 2007
2575
21 Серпня 2007
10:58

Чесне піонерське – ніякої агітації!

2575
Експертний висновок Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів № 5 «Про радіопрограми, які створені на замовлення партії».
Чесне піонерське – ніякої агітації!

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа ухвалила вже 5 експертних висновків. Три з них – щодо роликів «Нострадамус», «Ванга» і порядку ведення передвиборної агітації – «ТК» вже публікувала. На черзі ще два – щодо ролика «Глоба» та «Про радіопрограми, створені на замовлення партії».

 

Експертний висновок № 5 «Про радіопрограми, які створені на замовлення партії»

20 серпня 2007 року

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів отримала запит від Харківської ОД ТРК з проханням надати їй роз’яснення щодо ситуація, яка склалась. Так, до початку виборчого процесу Харківська ОД ТРК уклала угоду з Центральним комітетом Комуністичної партії України (далі - ЦК КПУ) на радіо щодо виробництва і трансляції радіореклами та створення радіопрограм на замовлення (угода № 1  від 03.01.2007 р. – далі «угода»). Угода є оплатною.

 

Після початку виборчого процесу, Харківська ОД ТРК запропонувала ЦК КПУ розірвати угоду за взаємною згодою, зважаючи на те, що ці радіопрограми під час виборчого процесу будуть вважатися передвиборчою агітацією та повинні сплачуватись виключно за рахунок виборчого фонду партії. ЦК КПУ не погодилась розірвати угоду з огляду на те, що передвиборчі фонди нею ще не створені і запропонувала віднести радіопрограми до соціальної реклами, а також усно пообіцяла не давати назву своєї партії, не вести агітації, не розповідати про свою програму, не закликати голосувати за ЦК КПУ чи проти інших учасників передвиборчого процесу.

 

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» під передвиборною агітацією розуміється здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або проти певного суб’єкта виборчого процесу. Також Законом встановлюються форми і засоби передвиборчої агітації, зокрема, політична реклама. Так,  частина 3 статті 66 Закону зазначає, що політична реклама – це одна з форм передвиборчої агітації, оплачена за рахунок коштів виборчих фондів партії (блоків), розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або проти певного суб’єкта виборчого процесу. До політичної реклами належить використання символіки або логотипів партій (блоків).

 

Для того щоб, віднести створені під час виборчого процесу радіопрограми та рекламу до політичної агітації, необхідно щоб вони містили ознаки останньої, зокрема, спонукали голосувати за чи проти певного суб’єкта виборчого процесу; використовувались символіка або логотип партії в рекламі тощо.

 

Проаналізувавши зміст угоди члени Експертної комісії дійшли висновку, що в Угоді не міститься положень, які б можливо трактувати як ведення політичної агітації чи політичної реклами партією під час виборчого процесу. Зокрема, угода не містить положень,  які б визначали, що партія фінансує створення програм, а телерадіокомпанія в свою чергу зазначає в програмі назву партії, символіку тощо. Крім того, враховуючи усні домовленості сторін щодо того, що в радіопрограмах не будуть вживатися назва партії, не буде закликів голосувати за чи проти КПУ, не будуть виголошуватись програми партії, такі програми не можна визначити як такі, що відносяться по передвиборчої агітації чи політичної реклами та не потребують оплати з виборчих фондів партії.

 

Проте варто внести застереження, що усні домовленості можуть бути і не дотриманими, і з боку партії можуть бути зловживання, наприклад, все ж таки в радіопрограмі чи рекламі будуть присутні ознаки передвиборчої агітації чи політичної реклами. В такому разі телерадіокомпанія, якщо не прослідкує за цими зловживання, порушить вимоги законодавства щодо порядку розміщення передвиборчої агітації (політичної реклами), ведення якої в обов’язковому порядку оплачується за рахунок виборчих фондів партії. Крім того, якщо реклама буде містити ознаки політичної реклами,  вона повинна вказувати на замовника такої реклами та не розміщатись в одному блоці з комерційною чи соціальною рекламою (ч. 7 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 

Отже, рекомендуємо телерадіокомпанії внести зміни (доповнення) до угоди і передбачити обов’язки партії не вести передвиборчої агітації в будь-якій формі, в тому числі у формі політичної реклами. За загальним правилом, зміни до угоди викладаються в тій же формі, що і угода (ст. 654 Цивільного Кодексу України). Оскільки угода була укладена в письмовій формі додаткову угоду, потрібно укладати теж в письмовій формі.

 

Таким чином, в додатковій угоді можна визначити зобов’язання партії не вести політичної агітації в будь-якій формі.

 

Секретар Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів

Катерина Котенко

 

Члени ради, які підтримали рішення:

Ольга Большакова

Віталій Замніус

Валерій Іванов

Катерина М’ясникова

Ігор Розкладай

Вікторія Сюмар

Наталя Лигачова

Катерина Котенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2575
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду