«Нострадамус» не мав на увазі нікого конкретного

16 Серпня 2007
2745
16 Серпня 2007
16:54

«Нострадамус» не мав на увазі нікого конкретного

2745
Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів ухвалила свій перший висновок - про рекламний ролик «Нострадамус».
«Нострадамус» не мав на увазі нікого конкретного

Як уже повідомляла «ТК», Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа розпочала свою роботу 8 серпня 2007 року. Незалежна експертна рада є тимчасовим громадсько-моніторинговим та консультативно-дорадчим органом, який повинен забезпечити проведення демократичних виборів народних депутатів України. Рекомендаціями Незалежної експертної ради керуватимуться, передусім, Центральна виборча комісія та Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення при обговоренні та прийнятті відповідних рішень. Надалі «ТК» публікуватиме висновки Незалежної експертної ради, як робила це протягом виборчої кампанії 2006 року.  

 

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів

 

Експертний висновок № 1

Про ролик «Нострадамус»

16 серпня 2007 року

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас медіа під час виборів отримала запит від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням оцінити можливість розміщення ролику «Нострадамус» в період з 01 по 12 серпня 2007  року. Рекламний ролик хронометражем 30 секунд має такий сюжет: на екрані з’являються малюнки з зображенням чоловіка (Нострадамуса), побудови сонячної системи, зодіакальна карта і фотографії Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України при цьому звучить дикторський текст: «Мішель Нострадамус, прогноз на 2007 рік. Дамі престол нададуть і без спору. Вибір, очищення, захист та знову. Словесна чума засмердіти не зможе. Вона без війни ту чуму переможе».

 

Загальні обмеження щодо неприпустимості зловживання правом на інформацію встановлює стаття 46 Закону України «Про інформацію», яка говорить, що інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості,  розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

 

Спеціальні норми щодо обмеження розміщення реклами встановлює частина 1 статті 8 Закону України «Про рекламу»: «поширювати інформацію щодо товарів,  виробництво, обіг чи ввезення на митну територію України яких заборонено законом;  вміщувати твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти,  політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб і т.і.».

 

Рекламний ролик, що є об’єктом розгляду, не містить інформацію, яка б обмежувала його розповсюдження, як за загальними так і за спеціальними ознаками. Відповідно до Указу Президента України від 31 липня 2007 року № 675 «Про внесення змін до Указу Президента України від 5 червня 2007 року № 497» з 2 серпня 2007 року починається виборчий процес позачергових виборів народних депутатів України. Тому, з 2 серпня вступають в силу норми Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо проведення передвиборчої агітації, в тому числі й у формі політичної реклами. Частина 3 статті 66 Закону зазначає, що політична реклама – це одна із форм передвиборної агітації, оплачена за рахунок коштів виборчих фондів партій (блоків), розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або проти певного суб'єкта виборчого процесу. До політичної реклами належить використання символіки або логотипів партій (блоків)… .

 

Даючи оцінку змісту ролику, Незалежна експертна рада не вбачає в ньому ознак політичної реклами. У ролику відсутні спонукання виборця голосувати за або проти певного суб'єкта виборчого процесу. Зображення приміщень Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України надають певну політичну окраску інформації, що розповсюджується. Згадування «дами» у тексті ролику не можна вважати чіткою персоніфікацією певного суб’єкта виборчого процесу, оскільки лідерами мінімум трьох політичних сил є жінки (БЮТ, Блок Наталії Вітренко, Блок Людмили Супрун). Крім того,  більшість політичних партій (блоків) на перші місця своїх передвиборчих списків включають жінок.

 

Таким чином, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас медіа під час виборів вважає, що телевізійний рекламний ролик Нострадамуса можна розглядати як повідомлення, яке відповідає ознакам реклами відповідно до визначення реклами за Законом України «Про рекламу». Він не може розглядатися як політична реклама або передвиборна агітація і, відповідно, не може бути заборонений до показу з мотивів порушення виборчого законодавства.

 

Враховуючи викладене, ролик «Нострадамус» не містить будь-яких суттєвих обмежень щодо розповсюдження на загальних підставах.

 

Секретар Незалежної експертної ради з питань діяльності мас медіа під час виборів:

Катерина Котенко

 

Члени ради, які підтримали рішення:

Ольга Большакова

Валерій Іванов

Костянтин Квурт

Наталія Лигачова

Катерина М’ясникова

Павло Моїсеєв

Ігор Розкладай

Василь Самохвалов

Катерина Котенко

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду