Колектив захопленої Донецької ОДТРК чекає вказівки Києва, як працювати в умовах окупації. Держкомтелерадіо хоче призупинити роботу ОДТРК

Колектив захопленої Донецької ОДТРК чекає вказівки Києва, як працювати в умовах окупації. Держкомтелерадіо хоче призупинити роботу ОДТРК

14 Травня 2014
11117
14 Травня 2014
19:07

Колектив захопленої Донецької ОДТРК чекає вказівки Києва, як працювати в умовах окупації. Держкомтелерадіо хоче призупинити роботу ОДТРК

11117
Колектив захопленої Донецької ОДТРК чекає вказівки Києва, як працювати в умовах окупації. Держкомтелерадіо хоче призупинити роботу ОДТРК
Колектив захопленої Донецької ОДТРК чекає вказівки Києва, як працювати в умовах окупації. Держкомтелерадіо хоче призупинити роботу ОДТРК

Колектив Донецької обласної державної телерадіокомпанії, яку сепаратисти захопили ще 27 квітня, вимагає від Державного комітету телебачення і радіомовлення дати чітке розпорядження щодо діяльності компанії в умовах окупації. Відповідний відкритий лист, колективу ОДТРК «Детектор медіа» передали колеги з Національної телекомпанії України.

 

Працівники Донецької ОДТРК повідомляють, що опинилися у скрутному становищі після захоплення підприємства військовим формуванням «Оплот» та представниками так званої «Донецької народної республіки».

 

З 29 квітня, після захоплення сепаратистами телецентру і взяття під контроль РТПЦ і телевежі, з ефіру як цифрового, так і аналогового мовлення вилучалися програми власного виробництва 27-го каналу (ДОДТРК). Також 29 квітня загарбники не пустили на робоче місце генерального директора Олега Джолоса і змусили його залишити територію, що він після оформлення чергової відпустки і зробив, повідомляє колектив, який залишився фактично без керівника.

 

30 квітня представники так званої «Донецької народної республіки» скликали колектив ОДТРК в актову залу й оголосили їм, що влада змінилася, і що так сталося тому, що «керівництво ДОДТРК не спромоглося піти на діалог і не надало їм ефірного часу для виступів». За даними працівників ДОДТРК, аналогічна ситуація могла статися і в Луганській ОДТРК, але там керівництву вдалося знайти компроміс, і сітка ефірного мовлення каналу залишилася без суттєвих змін, а колектив не опинився у стані заручників.

 

Також колективу ОДТРК стало відомо, про лист голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка, у якому нібито йшлося про те, що в разі невідновлення ефірного мовлення 27-го каналу держава припиняє нести відповідальність за фінансування підприємства. Відтак, працівники ОДТРК почали перемовини і телефонні консультації з паном Наливайком і представниками так званої «Донецької народної республіки».

 

У державній ТРК вирішили піти на компроміс із сепаратистами: в обмін на те, що програми власного виробництва 27-го каналу відновляться в ефірі, - надати сепаратистам ефірний час у програмі «На мій погляд». Але, за словами колективу ОДТРК, домовленість діяла лише один день.

 

Зрештою, частина колективу почала оформляти безоплатні відпустки.

 

Працівники ОДТРК наголошують, що звертались до пана Наливайка з проханням надати їм вказівки, як працювати далі в умовах, які склались у компанії, проте не отримали чіткої відповіді.

 

«Перший заступник генерального директора Погрібняк Микола Петрович вже втомився телефонувати до Києва і чекати чи то команди залишити приміщення, чи то будь-чого. Київ мовчить - за аналогією з кримськими військовими, які благали почути команду для подальших дій, а у відповідь чули лише «Тримайтеся!» Ми тримаємось з останніх сил, ми ходимо на роботу під дулами автоматів, знаходимося на замінованій території. Ми тримаємося і чекаємо. Але що і від кого? Чи нас вже автоматично віднесено до сепаратистів? Ми вже не просимо, а вимагаємо від керівництва Держкомтерерадіо України чіткого розпорядження, що робити колективу з 250 працівників», - йдеться в у відкритому листі.

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, коментуючи «Детектор медіа» ситуацію в Донецькій ОДТРК, сказав, що є три варіанти розвитку подій. Перший - силове повернення ОДТРК під контроль української влади (але це не є компетенцією Держкомтелерадіо). Другий - призупинення роботи ОДТРК до звільнення. Третій - переговори про добровільне припинення захоплення.

 

Поки що Держкомтелерадіо веде переговори, але, судячи з листа колективу ОДТРК, настав час перейти до призупинення роботи ТРК, вважає пан Наливайко.

 

Зі слів пана Наливайка, виконувачем обов'язків гендиректора ДОДТРК нині є перший заступник гендиректора Микола Погрібняк. «Але в тих умовах, коли перед тобою бандити з автоматами, це формальність», - зауважив він.

 

Щодо можливого припинення фінансування Донецької ОДТРК пан Наливайок сказав: «Держкомтелерадіо фінансує, як відомо, лише державне замовлення, яке з 27 квітня (в Донецькій ОДТРК. - ТК) не виконується».

 

«Що стосується компромісу, то що могли - те робили, але в них було завдання захопити ТРК, у тому числі, щоб використовувати територію під казарму для бойовиків і склад боєприпасів», - додав він.

 

Як писала «Детектор медіа», 27 квітня відбулося захоплення Донецької ОДТРК і Донецької філії Концерну РРТ сепаратистами, які підтримують ідеї самопроголошеної Донецької народної республіки. Люди в камуфляжі повідомили працівникам ОДТРК, що будуть їх «охороняти». При цьому вони привели із собою технічного фахівця російського каналу «Россия 24», який почав перекомутовувати обладнання, щоб запустити на частоті Донецької ОДТРК один з російських каналів. Крім того сепаратисти, які захопили донецький телецентр, заявили, що мають намір відключити українські канали і включити російські. 29 квітня сепаратисти відсторонили від роботи гендиректора ОДТРК Олега Джолоса.

 

Під процесуальним керівництвом прокуратури Ленінського району Донецька органами міліції розпочато кримінальне провадження за фактом проникнення невідомих осіб до приміщення Донецької ОДТРК.

 

Нагадаємо, журналістам, які працюють на Донбасі і відмовляються підкорятися керівництву самопроголошеної «Донецької народної республіки», бойовики погрожують розправою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11117
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду