Інтриги «Євробачення»

Інтриги «Євробачення»

6 Травня 2014
8704
6 Травня 2014
18:35

Інтриги «Євробачення»

8704
У Копенгагені минулої неділі офіційно стартував конкурс пісні «Євробачення». Цього разу – принаймні, для українських глядачів – він обіцяє неабияку інтригу
Інтриги «Євробачення»
Інтриги «Євробачення»

Та й розрадою на тлі тривожних, аж ніяк не оптимістичних подій неодмінно стане.

 

І цього разу не обійшлося без скандалу. Така, мабуть, уже в нас євробаченнєва традиція. Хоча... Для країни, в шоу-бізнесі якої скандал є провідним і майже єдиним піар-засобом, а часто-густо й узагалі головним продуктом того шоу-бізнесу, бо багатьох зірок українці незрівнянно краще знають за матеріалами світської хронічки, ніж за піснями та виступами, - так от, для такої країни все це, мабуть, є закономірним.

 

Цьогорічний скандал, на відміну від усіх попередніх, видається надто вже штучним. Деякі учасники звинуватили Марію Яремчук у тому, що результати національного відбору було підтасовано на її користь. Аргументи? Перший: Марія Яремчук на сцені не так давно, вона не така популярна, як, скажімо, «НеАнгели». Ну, то й що? Чи Яремчук мала вишикуватися в чергу, спитавши: «Хто крайній»? Та й чи не переплутано тут поняття «популярність» із поняттями «розкрученість» і «вкладені продюсером кошти»?

 

Ще один аргумент: фаворитами національного відбору вважали не Марію Яремчук, а інших учасників. Заявляють про це... ті самі учасники, яких нібито вважали за фаворитів. Мовляв: «Та я ж тут фаворит - найфаворитніший із фаворитних!» Скромненько так.

 

Утім, великого резонансу цього року цей скандал не здобув. Бо достатньо було знайти записи національного відбору, прослухати всі виступи - й усі питання відпадали самі по собі.

 

І тим дивніше, що саме цьому давно заглухлому скандалові напередодні першого півфіналу, 5 травня, «Інтер» присвятив випуск «Стосується кожного», актуалізувавши його. Це що - така підтримка української учасниці?

 

Що ж до інтриги - цікаво буде простежити, скільки балів дадуть одне одному Україна та Росія. Це буде хай не прямим, але свідченням суспільних настроїв в обох країнах. І свідченням того, які регіони України є активнішими в голосуванні?

 

Існує вельми поширене переконання: оскільки за представника своєї країни голосувати не можна, фани та «ультрас» «Євробачення» - особливо на пострадянських теренах - спеціально їдуть до прикордонних районів сусідніх країн, щоби проголосувати за свого. Результати цьогорічного голосування України за Росію можуть дати цікаву поживу для роздумів про те, яка частка у виставлених Україною Росії балів належить російським євробаченнєвим туристам.

 

Нарешті, бали, виставлені росіянами Марії Яремчук, покажуть, наскільки глядачі сусідньої країни можуть абстрагуватися від геополітики та пишання власною величчю й оцінити пісню та виступ.

 

Утім, експеримент буде не зовсім чистим, адже голоси кримчан зараховуватимуть як українські. За кого голосуватимуть усе ще охоплені ейфорією жителі півострова, здогадатися неважко. Утім, є тут один цікавий момент. Українські канали в Криму, як відомо, відключено. А російське телебачення замість номера, на який треба надсилати смс-повідомлення на користь «Толмачеви Сістерз», має давати повідомлення: голосувати не можна. Тож, аби проголосувати за російських «Сістерз», кримчани мають або вираховувати номери, або... дивитися українську трансляцію. Дуже цікаво було би відстежити,чи не ввімкнуть на півострові українську трансляцію, так би мовити, ad hoc.

 

І, до речі, коли не помиляюся, участь російського дуету - це перша в історії конкурсів «Євробачення» спроба колишніх тріумфаторів юніорського конкурсу виступити на дорослому.

 

...Цього року країн-учасниць поменшало. Посилаючись на фінансові проблеми, не візьме участі Кіпр. Утім, офіційні посилання на фінансові проблеми є такими ж традиційними, як і справжня причина неучасті - образа за свого талановитого виконавця, якого попереднього року буцімто неналежно оцінили й брутально засудили. От і Кіпр минулого року розраховував на гучний успіх, тоді як у підсумку Деспіна Олімпіу посіла 15 місце в півфіналі й до фіналу, звісно ж, не вийшла.

 

Тож на цьогорічному конкурсі не буде «солодкої парочки» Греція - Кіпр, які традиційно нагороджували одне одного найвищими балами.

 

Не буде в Копенгагені артистів із Болгарії. Офіційне пояснення - також фінансові проблеми. Справжня причина видається тією самою - «я з вами більше не дружу, й віддавайте мої іграшки». Та сама підозра виникає щодо відсутності Хорватії. І вже поза всякими сумнівами, саме образа на «недооцінення» є причиною неучасті Сербії: торік представники цієї країни вперше в історії не потрапили до фіналу. Тож уже звична балканська навала цього разу матиме набагато менший, ніж зазвичай, масштаб: додайте до списку «пропускантів» Боснію і Герцеговину та Туреччину, які не беруть участі в «Євробаченні» другий рік поспіль.

 

Натомість повертаються на конкурс Польща та Португалія. Португалія - з незмінною традиційною естрадою, що для слухачів решти країн править хіба що за екзотику, більш або менш удалу. Польща - з піснею на дуже актуальну тему «ми - слов'яни». Якщо пригадати, що на останніх двох конкурсах, у яких брали участь поляки, по одному фрагменту своїх пісень вони співали російською мовою... Успіху це їм не принесло, якихось захмарних балів від Росії - теж. А от, зважаючи на події в Україні, так і доспіватися ж можна!

 

Та, хоч би як там було, повернення Польщі та Португалії мало поставити крапку в улюбленій інтелектуальній грі українських ЗМІ останніх років: «Коли вже нарешті й Україна відмовиться від участі в цьому конкурсі?» Припустімо, відмовиться. Можна й від участі у спортивних чемпіонатах відмовитися, можна навіть про вихід із ООН оголосити. Теж економія буде...

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду