МОЗ заперечує тиск на лікарів Чорновол

МОЗ заперечує тиск на лікарів Чорновол

8 Січня 2014
11068

МОЗ заперечує тиск на лікарів Чорновол

11068
МОЗ заперечує тиск на лікарів Чорновол
МОЗ заперечує тиск на лікарів Чорновол

Міністерство охорони здоров'я заперечує тиск на клініку «Борис» у визначенні стану здоров'я побитої журналістки й активістки Тетяни Чорновол, а лише стежить за дотриманням протоколів її лікування. Про це «Укрінформу» заявили в прес-службі МОЗ.

 

«Яким чином ми можемо втручатися в роботу приватної клініки? Жодним чином. МОЗ тільки видає приватним клінікам ліцензії... Консиліум лікарів констатував факт, що стан пані Чорновол такий, що вона може лікуватися амбулаторно, може приймати лікування на дому, в іншій лікарні, будь-де. А знаходитися в умовах стаціонару чи лікуватися амбулаторно - це на її розсуд. Якщо в неї є гроші, щоб платити за ці так звані готельні послуги, то хай там буде хоч рік, але її стан не є критичним, щоб знаходитися в умовах стаціонару», - сказав співробітник прес-служби МОЗ Віктор Сальков.

 

Він розповів, що рішення щодо стану пані Чорновол приймав консиліум у складі лікарів клініки «Борис» та одного лікаря-невролога з іншої лікарні.

 

Відповідаючи на запитання, як у МОЗ довідалися про рішення консиліуму приватної клініки, представник прес-служби МОЗ нагадав, що оскільки побиття журналістки є резонансною подією, керівники МОЗ, зокрема міністр та її заступник, декілька разів зустрічалися з постраждалою, аби пересвідчитися, що медична допомога надається їй у повному обсязі та відповідає МОЗівським протоколам.

 

«Звісно, заступник міністра Олександр Толстанов постійно спілкується з керівництвом "Бориса". А що стосується повідомлення прес-служби МОЗ (про висновок консиліуму. - ТК), також це було спілкування з керівником клініки і відповідно до інформації, отриманої від клініки "Борис", з'явилося повідомлення на сайті», - зазначив пан Сальков.

 

Коментуючи резонанс, який викликало це повідомлення, він відкинув припущення ЗМІ, що стан Тетяни Чорновол умисно «покращують», щоб пом'якшити вирок злочинцям. За його словами, стан будь-якого потерпілого визначається в момент надходження до стаціонару. «Тобто якщо пані Чорновол буде писати заяву на проведення судово-медичної експертизи, яка є відомством не МОЗівським, то судмедексперт розглядатиме документи про її стан у перший день після побиття», - підкреслив представник МОЗ.

 

Нагадаємо, 6 січня прес-служба Міністерства охорони здоров'я України проінформувала, що стан здоров'я журналістки Тетяни Чорновол, яка постраждала внаслідок побиття 25 грудня 2013 року, є «стабільним та задовільним» і їй запропонували виписку, від якої вона відмовилася. Чоловік постраждалої Микола Березовий назвав цю заяву неправдивою. З його слів, стан пані Чорновіл «став трохи кращим від жахливого».

 

Сама пані Чорновол заявила в ефірі інтерв'ю Hromadske.TV, що інформація, розповсюджена прес-службою Міністерства охорони здоров'я щодо виписки не відповідає дійсності. На думку активістки, її хочуть виписати чимшвидше, щоб звільнити нападників від покарання.

 

Згодом заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов заявив, що переведення Тетяни Чорновол зі стаціонарного на амбулаторне лікування не вплине на визначення ступеня тяжкості завданих їй тілесних ушкоджень.

 

Нагадаємо, в ніч на 25 грудня на Бориспільській трасі невідомі жорстоко побили журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол після того, як переслідували її машину і зіштовхнули її з траси.

 

За фактом побиття Тетяни Чорновол слідчим відділом Бориспільського міськвідділу міліції відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Згодом воно було перекваліфіковано на нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

 

Слідство розглядає декілька версій нападу невідомих на Тетяну Чорновол, серед них - професійну діяльність, вчинення дорожньо-транспортної пригоди та провокацію. Сама Тетяна Чорновол вважає, що напад пов'язаний з її громадською активністю.

 

За рішенням суду арештовано на два місяці п'ятьох підозрюваних у причетності до нападу. Також зараз триває розшук шостого підозрюваного. Як повідомила прес-служба президента, один із підозрюваних зізнався у скоєнні нападу на Тетяну Чорновол.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11068
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пеньков
3780 дн. тому
Возможно и так. Ну зато параллельно можно хоть кого-то из власти потравить. Не получилось Захарченко (тот быстро нашел подозреваемых), Черновол решила взяться за Богатыреву. За плохое лечение не потравишь, зато за якобы давление вполне можно.
Калигула
3781 дн. тому
Что касается заявлений Березового, то я бы вообще не стал воспринимать их всерьез, так как его супруга заявляет совершенно противоположные вещи, дескать она чувствует себя гораздо лучше и уже сегодня готова отправиться на штурм Межгорья. На лицо банальная нестыковка: видимо Таня забыла предупредить мужа, что версия поменялась.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду