Програма «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», 14 травня 2007 року

18 Травня 2007
11094
18 Травня 2007
14:42

Програма «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», 14 травня 2007 року

11094
Гість програми - Олег Скрипка.
Програма «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», 14 травня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. В ефірі "Епіцентр" на каналі "1+1" и я телеведучий Вячеслав Піховшек. Вітаю глядачів "1+1" в Україні і вітаю глядачів "1+1 Internation" в Сполучених Штатах Америках, Ізраїлі та Канаді. Гість програми - людина, з якою ми планували зустрітися ще два тижні тому - відомий український співак, лідер гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка. Добрий вечір, пане Олеже.


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Добрий вечір.


ВЕДУЧИЙ: Тема програми "Як те, що роблять в Україні українські політики, сприймається не політиками, а людьми, які впливають на масову аудиторію. Будуть ще гості, будуть ще впродовж програми включення мера Львова Андрія Садового і мера Харкова Михайла Дубкіна з їхньою оцінкою ситуації в країні. А їх запитаємо, як це все сприймається в регіонах. До речі, я не виключаю, що і в наступних програмах, кілька наступних програм, гостями програми будуть не політики, але впливові в Україні люди. Для початку програми хочу процитувати заяву, яка прозвучала вчора в основному вечірньому випуску "ТСН" відносно виходу України з політичної кризи. Ця заява належить відомому німецькому політологу Олександру Рару. Прошу.


Цитата: "На самом деле Украина должна двигаться к Европейским ценностям, к Европе, а в Европе демократическая модель выстроена на парламентской республике. Поэтому ни в коем случае, мне кажется, нельзя ставить парламентаризм под вопрос, Парламент, хотя его уже сейчас два раза распустили. Должен в любом случае выдержать тоже экзамен на зрелость и во всяком случае сохранить парламентаризм в стране. И очень важно, то, что, конечно, мы критикуем в Европейском Союзе, что Конституционный Суд в Украине так и не работает, он где-то парализован по, естественно, объективным причинам, еще не играет ту роль, что на западе, но он должен стать арбитром в этом споре, который еще будет достаточно часто возникать у вас в стране".


ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, слово Вам. Як Ви оцінюєте те, що відбувається зараз в країні? Вам смішно, Вам сумно чи як?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Це є у музикантів такий термін, коли готуєшся, наприклад, до концерту, і в тебе якісь емоції, ти емоційно підготовлений до чогось. І та подія, до якої ти готуєшся, готуєшся, наприклад, вийти до публіки чи заспівати пісню, і вона все тягнеться, тягнеться, тягнеться, тягнеться, і потім це називається "ти перегорів". От і ми, всі українці, ми перегоріли, і, в принципі, нас вже політика перестає цікавити, і на сьогоднішній день ми мало що розуміємо, що відбувається. Цей футбол між двома майданами чи між двома владами, які у нас, і воно просто нас перестає цікавити, і ми перегоріли.


Олег ОЛЕШИН, журнал "Експерт України" : Пане Олеже, взагалі, особливо зараз стала популярна така теза, така думка, що "а краще б вони взагалі не домовлялися". Тобто чим менше політики впливають, чим слабша влада, чим менше вона впливає на життя творчих людей, життя бізнесу, пересічних громадян, тим взагалі краще. Потому что було багато прецедентів, коли сильна влада, яка була і організована, але вона дуже всіх не задовольняла, що провокувала Майдан і таке інше. А, може, взагалі, дійсно, краще зробити так, щоб та ситуація, яка зараз є, коли, в принципі, всі нормально працюють, там, співають, виступають на "Євробаченні", і вона нікого не обходить, що відбувається в центральній політиці. І взагалі, наприклад, особисто Вам важливо і потрібно, щоб вони домовились, чи Вам, в принципі, байдуже?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": В принципі, в принципі, така думка є, що чим вони довше будуть недомовлятися, ми будемо робити свою гарну справу, і країна буде розвиватися. Але я думаю, краще відсутність влади, ніж погана влада, скажімо так. І у нас відбулася революція не тому, що в нас була така гарна влада, а ми були такі дурні, що вийшли на Майдан. Мабуть, були якісь проблеми. І ми скинули дурну владу, і зараз влади просто немає. І відбувається самоврегулювання суспільства культурного, до якого я відношусь. Але це теж...


ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, з Вашої точки зору, ідеал українського президента це Махно?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Ідеал українського президента? Ну, це не моя думка, в принципі, Ющенко був би гарний президент для України, якщо б у нас була ситуація така, як в Швейцарії, наприклад. Але, на жаль, у нас не Швейцарія, у нас треба за владу боротися, боротися і її відвойовувати, і це непросто задача. І зараз у нас це відбувається.


Єгор ЧЕЧЕРИНДА, головний редактор Інтернет-порталу INTV: Олеже, під час минулої кампанії Вам пропонували місце у списку в об'єднанні "Свобода" Олега Тягнибока, Ви відмовилися.


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": А звідки Ви знаєте?


Єгор ЧЕЧЕРИНДА, головний редактор Інтернет-порталу INTV: Пізніше Ви виступали, навіть мали контракт на виступи в підтримку "Нашої України", так, під час компанії, якщо я не помиляюся. Чи не відчуваєте Ви зараз певну відповідальність свою за те, що відбувається ця парламентська криза, оскільки Ви певною мірою агітували за одну політичну силу? І чи немає пропозиції зараз піти в якийсь список чи виступати також, підписати контракт, виступати на підтримку політичної сили під час цієї виборчої кампанії, нової?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Піти в список якийсь я не отримував пропозиції. А виступати ідуть пропозиції. Ми поки що не погодилися. І Ви кажете щодо відповідальності, в принципі, я вважаю, те, що ми відвоювали той економічний бум, який зараз відбувається в Україні, а не можна заплющити очі на економічний бум, бо до четвертого року у нас не було пробок в країні, в Києві, а зараз вони є. І я вважаю, що це є і моєю заслугою, те, що зараз відбуваються і пробки, і зараз і нерухомість полізла вверх, і ми про це не говоримо, а і заробітні плати полізли, хоча вони і "по-чорному" платяться. І це є моєю заслугою.


Євген МІНКО, головний редактор журналу "Детектор медіа" : Господин Скрипка, вот скажите, на самом ли деле может сейчас украинский артист чувствовать себя отстраненным от политики? Потому что мне кажется, что за годы независимости шоу-бизнес и политика стали чрезвычайно переплетены, они представляют собой какой-то такой финансовый мутант. Потому что совсем немного украинских артистов на самом деле востребованы, совсем немного музыкантов могут собрать залы в Украине. А, в основном, люди и работаю как раз во время каких-то компаний предвыборных, да, там, на бесплатных концертах в городах, на площадях.


ВЕДУЧИЙ: Запитання, запитання.


Євген МІНКО, головний редактор журналу "Детектор медіа": Действительно ли музыкант украинский не зависит сейчас от политики в финансовом отношении?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Ви сто відсотків в десяточку попадаєте, тому що український артист "не востребован", як Ви, він "востребований", український артист, але... Ви афіші бачили, які, на афішах не українські артисти, і це є політика, сто відсотків. Я все життя співав про кохання, але я можу собі, скажімо, співати на своїй кухні про це кохання, якщо моя пісня не буде крутитися по радіо, по телебаченню. І щоб наші пісні українські були по радіо, по телебаченню, і вибрались українські артисти на барикади, тому що це було, це було не рівноправ'я в нашій країні. І, в принципі, от як раз в цьому ми майже нічого не зробили, бо як було до четвертого року солов'їною мови два чи три відсотки в екрані телебачення, я маю на увазі музику, так воно і лишилося, цей відсоток. Ми не відвоювали. І ще Ви попали в десяточку, я скажу, коли ми, я думаю, вже співати немає змісту, бо пісню все одно не крутят українську, давайте я потанцюю трішки. І коли я займався танцями, це нібито танцювальний проект, абсолютно не заангажований він, і він перетворився теж в якісь політичні дебати. Тобто це повністю політична сублімація, вона перехлиснулася на танці. Може, знову ж тому, що публіка перегоріла в політиці, і вони свою енергію кинули на свої танці.


Ольга ФЕДОЧЕНКО, інформаційне агентство "Уніан" : Пане Олеже, скажіть, будь ласка, після 2004 року Ви неодноразово заявляли, що не будете підтримувати ту чи іншу політичну силу і виступати в її підтримку. Але Ви брали участь в акції опозиції на підтримку розпуску Верховної Ради. Це була Ваша особиста громадянська позиція, чи все ж таки це була дуже гарна фінансова пропозиція?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Це моя позиція, тому що все ж таки тільки одна, ну, опозиція і демократи, вони підтримують українську мову, і вони підтримують європейський вибір, і вони підтримують культуру взагалі в Україні. І я, як людина культурна, україномовна, і яка приїхала недавно, не так давно, з Європи, я хотів би все ж таки бачити європейську країну. І, ясна річ, що я підтримав цю силу. Тобто я все ж таки не, скажімо, світле минуле, я все ж таки за світле майбутнє в цій країні.


ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, я, власне кажучи, наступний блок розпочну з запитання: чи якби в рамках проєвропейського проекту "Партія регіонів", якби Віктор Янукович Вам запропонував брати в цьому участь, чи взяли б Ви участь в цьому. Але на це запитання прошу відповісти після реклами.


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Тут дуже довго треба було б "Партії регіонів" доказувати свою щирість в цьому проекті. Тому що у людей коротка пам'ять, може бути і у артистів коротка пам'ять, ми всі пам'ятаємо Луганськ, і ми розуміємо, що все ж таки "Партія регіонів", вона якось з Росією дуже дружньо, а те, що зараз відбувається...

ВЕДУЧИЙ:Що Ви маєте на увазі під Луганськом?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Луганськ? Це коли від'єдналася, там, ця незалежна республіка луганська якась. Ми пам'ятаємо рекламу: "Розіб'ємо Україну на три частини". Потім ми знаємо, що "Партія регіонів", вони дуже тісно з Росією дружать, і ми знаємо, що зараз відбувається в Естонії. А події в Естонії - це пряма ідеологічна атака вже в сторону Європейського Союзу. І тобто, це не дуже віриться, що може бути у "Партії регіонів" якась історія щира з Європейським Союзом. І тут ти щось робиш, але треба все ж таки вірити в це.


ВЕДУЧИЙ: Все-таки є ситуація з виборами, які ось-ось намічаються, принаймні постійна дискусія іде про дату цих виборів. І хочу зацитувати, як преса оцінює один із можливих варіантів розвитку подій.


Цитата: "Якщо президентській команді вдасться переключити увагу суспільства із суперечок щодо конституційності Указу Президента на сумнівну законність рішеннь уряду і дій окремих членів Кабінету Міністрів, тоді предметом можливих політичних домовленостей стає обнулення юридичної відповідальності обох сторін, які приймалися, починаючи з 2 квітня. В такому разі роль присяжних, які вирішуватимуть, чия правда в цій ситуації, зможуть виконати 37 мільйонів виборців. Газета "Коментарі".


Світлана МЯЛИК, Національне радіо : Пане Олеже, хотілося б почути Вашу думку. На Ваш погляд, що заважає нині українському політикуму зважено працювати і витрачати стільки часу на пошуку компромісу? Можливо, це якісь ментальні риси характеру, адже в парламент п'ятого скликання всього п'ять політичних сил пройшло?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Це іноземний вплив просто, я думаю, все. Просто ми маємо дуже сильний... Україна сидить на нафтовій трубі і на газовій трубі, тобто, на газовій трубі. І ця труба цікава і заходу, і сходу, і все. І кожен хоче... Це перетягування канату, а ми посередині цього канату, от і все. Якщо б не було іноземного впливу, ми б давним-давно нормально побудували собі країну. Я думаю, в цьому річ.


Олексій КУШИЛЬ, газета "Kyiv Weekly": Пане Олеже, кілька років тому в одному із своїх інтерв'ю Ви говорили про процес європеїзації української музики, тобто проводили аналог між Європейським Союзом, де прихильники більше рок-музики, і пострадянським простором, де панує більше поп-музика і надзвичайно спрощений варіант поп-музики. Що змінилося, і які механізми виходу із ситуації? Тобто, чи потрібно артистам на дострокових виборах повних фронтом іти до складу парламенту, чи, можливо, мають більшу роль грати регулятивні функції державних органів влади?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Колись Конфуцій сказав, дуже давно: "Яку ми музику чуємо в публічних місцях в державі, такої моралі і такого порядку підтримується уряд цієї держави". От зараз у нас Данилко переміг на "Євробачення", це друге місце, це дуже, дуже серйозно. І отака музика представлена, представлена від України. І я зараз думаю, що може бути далі, нам вже треба думати далі, якого артиста представити, як ми представляємо свою культурну Україну далі. І я, моя пропозиція - від країни представити на наступне "Євробачення", це бабу Параску.


ВЕДУЧИЙ: Ви маєте на увазі Параску Королюк, так?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Так. Баба Параска, баба Параска і з якимось діджеєм, і я можу як продюсер виступити цього. Тому що як би вже закінчити парадокс цієї ситуації. Це наша реальна перспектива.


ЖУРНАЛІСТ: Пане Олеже, Ви кажете, що на сьогоднішній день існує дуже велике розчарування в суспільстві політиками і, власне, політикою. У Вас залишилась та політична сила, якій Ви довіряєте ще, чи хоча б, принаймні, політики якісь?


ВЕДУЧИЙ: Чи Ви розчаровані у всіх?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Політики - це менеджери, менеджери, які вибирають якусь ідеологію, і потім як би її експлуатують. Ясна річ, що в нашій молодій республіці, з нашою нестабільною ситуацією політичною і ситуацією ментальною ми знаходимося на геополітичному ізломі Азії і Європи. Реально десь ізлом цей євро-азійський, він проходить десь там через Сумську і Полтавську області, Кіровоградщину, і туди пішло. І нам необхідні дуже фахові політики, менеджери при політиці, їх немає. Це те ж саме, як у нас в музиці, у нас тільки появляються ці менеджери, але вони вже появилися. І в політиці, може, вони вже появилися, але вони ще не проявили себе. І я впевнений... На сьогоднішній день ці менеджери, там, в четвертому році менеджери "помаранчеві" перемогли, в п'ятому році "блакитні" перемогли менеджери, а зараз йде такий паритет. Але вони всі вчаться, і наша надія, що просто вони навчаться, чи будь в ту, чи будь в цю сторону, чи це змішана ситуація буде, буде стабільність і все, нам необхідна стабільність.


ЖУРНАЛІСТ: Олеже, Ви неодноразово заявляли, що після 2004 року попри перемогу демократії українська музика, україномовна музика втратила для себе схід України, що її туди не пускають місцеві, чи представники місцевої влади, чи місцеві музичні продюсери. Чи змінилася ситуація зараз, хто не дозволяє вам іти на схід, що ви більше виступаєте в Москві, аніж на сході України? І тоді що зробити для зміни ситуації?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Для зміни ситуації треба якось упорядкувати інформаційний простір, бо він українофобський, серйозно українофобський простір. Тому що у нас як би офіційно іде нібито боротися з російської мовою, офіційно, а насправді, насправді, реально у нас українофобські настрої, серйозно мусується в мас-медіа, в Інтернеті і тому подібне. І з цим потрібно розібратися. І потім необхідна державна політика, яка зрозуміла. Бо є державна політика і вона зрозуміла, і ефективна, і вони правильно так роблять, росіяни. Тобто та навала російської музики, яка у нас, це не тому, що ми так обожнюємо російську музику, тому що це програма, яка працює. І у нас немає, відсутні програми, яка захищає нашу українську музику, все.


ЖУРНАЛІСТ: У 30-их роках минулого століття український діяч націоналістичного руху і відомий поет Олег Кандиба-Ольжич говорив про необхідність формування естетики українського націоналістичного руху. Впродовж останніх років до цього питання звертаються лише поодинокі політики чи представники культурної сфери. На Вашу думку, які основи для формування естетики української модерної нації є на сьогодні, і яка роль політиків і органів влади є в цьому процесі?


ВЕДУЧИЙ: Коротко, якщо можна.


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Так, коротко. По-перше, абсолютно, абсолютно треба відмовитися від слова "націоналістичний", "нація" і "національний", не тому, що це погане слово, і що воно за собою щось там таке негативне тримає, тому що це слово вже масмедійно очернено дуже сильно. І тим паче все ж такие нас багато, українців, 75 відсотків, але й нас не сто відсотків. І тому це мультинаціональне суспільство, але яке мусить базуватися, по-перше, на культурі і, по-друге, на українській культурі.


ЖУРНАЛІСТ: Пане Олеже, дивіться, в 2005 році Томенко наполіг на тому, щоб "Євробачення" представляли ніби як дух "Помаранчевої" революції група "Гринджоли", що закінчилось провалом. Зараз Сердючка зі своїм фрік-шоу, яке дуже гарно відображало ставлення європейців до нашої фрік-еліти і фрік-ситуації, яка зараз є в країні, досягла другого місця. Чи не вважаєте Ви, що це, в принципі, логічно, до тої пори, доки Україна асоціюється з політичним бардаком, якщо ми хочемо займати гарні місця на "Євробаченні", ми маємо посилати, дійсно, завжди такі групи? І в цьому сенсі треба не те, що там глузувати з Сердючки, а глузувати скоріше, дійсно, з політичної ситуації?


ВЕДУЧИЙ: Так, менеджери Андрія Данилка, щоб не судилися з нами, це все оціночні судження. Добре? Будь ласка.

Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": По-перше, це, може, у Вас є задача вигравати місця на "Євробаченні", у мене немає цієї задачі. Тому що це не та мета, яку мусить ставити взагалі хоча б одна культурна людина чи культурне суспільство, тим паче. Це не мета. Тобто, це шоу придумано для країн третього світу, для туземців, і поки ми будемо боротися за ці місця, ми будемо лишатися некультурною країною. А те, що Ви називаєте провал "Гринджол" на "Євробаченні", це молот чорного піару, який спрацював, і про який ніхто... Тобто, менеджмент "помаранчевих" спрацював і виграв "Помаранчеву" революцію, але культурну революцію вони тут же програли на "Євробаченні" з оцією штукою. Це було неправильне рішення. Є рок-фестивалі достойні, культурні в Європі, але які не такі відомі, як у нас, і туди треба було відправити "Гринджоли", і, ясна річ, що треба було відправити Ані Лорак, яка представляє естраду, і вона б взяла там своє гарне сьоме чи восьме місце, і ми б всі були задоволені.


Євген Мінко, головний редактор журналу «Детектор медіа»: Я вот думаю, что на "Евровиденьи" Ани Лорак, например, взяла бы, там, какое-то 20 место, просто потерявшись в потоке аналогичных певиц из стран Европы, да. Я вот не совсем понимаю Ваш комментарий относительно победы Сердючки, потому что мне кажется, что для украинского бизнеса это большой плюс, что такой персонаж, яркий и гротескный стал понят в Европе.


ВЕДУЧИЙ: Запитання, будь ласка.


Євген Мінко, головний редактор журналу «Детектор медіа»: Вот мне не совсем понятно, что Вы видите в этом плохого? Мне кажется, для шоу-бизнеса это хорошо. Это шоу-бизнес, это не представление культуры.


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": А що мені сказати, я людина культури, от і все. І для мене це погано, для Вас, мабуть, це гарно, і все.


ЖУРНАЛІСТ: Я хочу знову повернутись до політики. Скажіть, будь ласка, просто хотілося б почути Вашу думку, нещодавно медійники організували акцію "День без політики" на українських каналах, і, в принципі, чимало телерадіокомпаній долучились до неї. Чи погоджуєтесь Ви з тим, що, дійсно, українське суспільство втомилося вже від політики і треба якось увагу зосереджувати людей на болючих проблемах тих же чорнобильців, соціальних проблемах, я маю на увазі? Можливо, такі акції варто проводити з періодичністю, там, раз на тиждень зараз, в нинішніх умовах, або раз на місяць?


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Це теж трішечки нагадує ситуацію, там, якийсь анекдот про їжака, який автотренингом займався, знаєте.


ВЕДУЧИЙ: А в чому суть анекдота, розкажіть нам.


Олег СКРИПКА, лідер гурту "Воплі Відоплясова": Я вже не пам'ятаю, я анекдоти не запам'ятовую. І це те ж саме, але ми приходимо на роботу і хочемо ефективно працювати, але у нас вдома безпорядок, там, з дружиною, з дітьми, там, і тому подібне. І ми не можемо бути ефективні на роботі чи в творчості. І стабільна політична ситуація - це наш психологічний комфорт. І поки ми не будемо мати психологічного комфорту... І росіяни, вони абсолютно мають рацію, вони і самі критикують свою ситуацію, але в них є стабільність. І нам необхідна стабільність, і бажано європейська стабільність. Тоді в нас і в творчості буде гарно, і в телебаченні, і тоді в нас не буде, не буде якогось засміченого інформаційного простору, от і все. І нам це все одно необхідно. Але, в принципі, як акція, акція "День без політики", я її підтримую, тому що вона мистецька акція, і це теж одне із рішень, але воно не може бути принциповим рішенням.


ВЕДУЧИЙ: Дякую дуже Вам, пане Олеже. До нашої розмови приєднується мер міста Львова Андрій Садовий. Добрий вечір, пане Андрію.


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Добрий вечір.


ВЕДУЧИЙ: Пане Андрію, як оцінюють політичну ситуацію, все це, що відбувається в київській політиці, як оцінюють у Львові? Це людям нагадує мильну оперу, чи люди вже звикли, чи це просто персонажі, з якими живуть, чи місто всерйоз готується до виборів, як Ви оцінюєте? Просто Ви живете там.


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Ви знаєте, мені сьогоднішня ситуація нагадує те, що було, наприклад, зимою, коли був опалювальний сезон, коли міста фактично були покинуті напризволяще, і ми самі вирішували всі проблеми, а в Києві тільки говорили про дуже велику політику. Так і на сьогоднішній день в нас на голові "Євро-2012", і треба дуже багато працювати, щоб його якісно провести, тому в першу чергу мені потрібна стабільність. І, в принципі, рік часу вдавалося і вдається тримати стабільність в місті. Хоча я вже починаю потрошки відчувати такі нотки, що починає з'являтися політика. От, наприклад, там сьогодні поставили намети в центрі міста на підтримку одної політичної сили, хоча сила, яку вони підтримують, відмовилась від тих наметів. Тобто, якісь експерименти. Тобто, починається виборча кампанія, я це відчуваю. Але що мені подобається в львів'янах, їхня мудрість, що вони на це вже дивляться, знаєте, так, от, як, ну, як на скисше пиво. Тобто, ну, нецікаво це вже, воно вже не інтригує, не заводить. Так, ну, мусить бути. Знаєте, як, от, є, там, епідемія грипу, вона має пройти. Так зараз ми і дивимося на цю політику, і на це все, що є.


ВЕДУЧИЙ: Ну, я Вас, пане, прекрасно розумію. Тому що якщо хтось ставить палатки, то біля них мер має ставити мусорні баки. Це, принаймні, абсолютно очевидно, що треба робити. Но а таке якесь внутрішнє відчуття якогось неспокою в місті є, люди очікують якогось надзвичайного стану, я не знаю, очікують якихось обмежень? Тут в Києві так відчувається, що політика накаляється постійно насправді. Є таке відчуття?


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Ви знаєте, я такого, наприклад, не відчуваю. Тому що львів'яни мудрі. І вони на це все дивляться дуже прагматично. Тобто, звичайно, є невелика кількість людей, яка пробує накрутити ситуацію. Але, на превеликий жаль і на нашу радість, їм не вдається цього зробити. Тобто, я не бачу якоїсь такої, знаєте, напруги, яка була, там, наприклад, перед виборами Президента чи перед виборами Прем'єра, Верховної Ради маю на увазі. Тобто, сьогодні нормальна, спокійна ситуація, і це мене тішить.


ВЕДУЧИЙ: Дякую дуже, пане Андрію. Ми продовжимо одразу розмову з нашим гостем в студії Олегом Скрипкою і Вами після реклами.


Єгор ЧЕЧЕРИНДА, головний редактор Інтернет-порталу INTV: Епічно-музичне запитання і до Андрія Садового, і до Олега Скрипки. От, такі спогади про цю зиму, вдалося відпочити на карпатському курорті, покататися на лижах. І мушу зазначити, що в публічних закладах, про які Ви говорили в першій частині програми, все більше чути російську музику, причому російську музику дуже низької якості, таку попсятіну. Як у Львові, так і на карпатських курортах. Чому так? Я знаю про всі намагання львівської влади змінити в цьому сенсі. Але чому не виходить? Ми говоримо навіть не про Донецьк, не про Луганськ, а про Львів, Львівщину і про Галичину. Чому так?


ВЕДУЧИЙ: Ви перший, будь ласка.


Олег СКРИПКА, співак, соліст гурту "Воплі Відоплясова": Це до мене?


ВЕДУЧИЙ: І в тому числі.


Олег СКРИПКА, співак, соліст гурту "Воплі Відоплясова": Тому що по-перше, на радіо, ми приїжджаємо до Львова, і там української музики взагалі немає на радіо. А радіо и телебачення, воно дуже сильно формує думку людей, от і все. І люди є жертвою цих пісень, вони їх слухають.


ВЕДУЧИЙ: А Ви як відповісте на це питання, пане Андрію?


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Ну, якщо говорити про радіо, то тільки одна радіостанція в нас у Львові, яка транслює українську і іншу, крім російської, це радіо "Люкс", хочу зробити окрему рекламу. А взагалі це є питання нашої держави, тому що на законодавчому рівні ми не прийняли тих документів, які б дали можливість українській мові на п'ятдесят процентів бути присутніми, власне, в нашому ефірі. А взагалі, на мою думку, це також і проблема менеджменту. От, не хочу хвалитися, але накінець-то ми знайшли нормального начальника в місті на управління культури, це є пан Сидор, який дуже знайомий добре і з паном Скрипкою. То я рік часу не міг знайти хорошого менеджера на управління культури. Це все взаємопов'язані речі. Це є такий процес, який не робиться за один день. І треба робити дуже багато українських пісень, якісних. І Скрипка це робить, молодець, там, Вакарчук робить, Руслана робить. Але цього мало. І, власне, держава має помагати, має любити, і любити і фінансовими певними підтримками. Це дуже непростий процес є.


ВЕДУЧИЙ: Пане Андрію, ще таке в мене запитання до Вас. От, постійно дискутується в Києві дата виборів. Ви маєте свою думку про цю дату виборів? Коли було б краще для міста їх проводити насправді: влітку, восени? Чи це просто не має значення насправді? Ви думаєте, це спекуляція просто?


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Коли болить зуб, то його треба вирвати скоріше. Тоді менше буде боліти. Тому я, скоріше би ті вибори зробили, обрали би Парламент, і була би стабільність в державі. Оце є то, що мені сьогодні...


ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, а кого конкретно Ви маєте на увазі, коли кажете, що болить зуб?


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Ну, я маю на увазі нашу політичну еліту, так себе називає, здається, істеблішмент нашої держави. Тому що не можна звинувачувати тільки одну сторону. Якщо є криза, то це є криза, напевно, є спільна. І це є дуже глибинні процеси. Я думаю, то, що ми бачимо сьогодні, в сьогоднішній політиці, - це тільки вершина айсбергу. Проблема є набагато глибше. І дай Боже людям розуму розібратися, чому це є, чому ми такі шанси, які нам дає історія, ми їх не використовуємо. Якщо би, наприклад, ми були сьогодні на стороні тої ж самої Німеччини, яка виграла право свого часу приймати Чемпіонат Світу, то всі до цього готувалися. А в нас чомусь, знаєте, ще одна проблема, я думаю, також дуже велика. В нас боряться, хто має мати більшу владу. Там, одна гілка влади чи друга. Насправді вихід із ситуації дуже простий - треба віддати владу в міста, там, де реально ту владу можуть сприйняти і де реально можуть нею управляти, цією владою. Тому що мені сьогодні бракує. Я сьогодні в місті не можу мати вплив на керівника Податкової адміністрації міста, керівник міліції також прямо не підпорядковується, санітарний лікар не підпорядковується. Це як? Це політика чи не політика? Тобто, чому держава не хоче, щоб були сильними міста? Тобто, сильні міста, вони будуть робити державу сильною. Потім податкова база. Ну, як можна нормально жити, коли з тих податків, які ми збираємо на території міста Львова, вісімдесят процентів йде до державного бюджету, а тільки двадцять лишається у Львові. Це що, нормально? Це є нонсенс. І на цьому фоні говорити, хто має мати більшу влади: чи Президент, чи Прем'єр - я вважаю, є нераціонально.


ВЕДУЧИЙ: Дуже дякую Вам, пане Андрію. Нагадаю ще раз нашим глядачам, що з нами на зв'язку був мер Львова Андрій Садовий.


Андрій САДОВИЙ, мер Львова: Дякую Вам.


ВЕДУЧИЙ: Дякую Вам. І ми маємо наступне включення. Два великі міста - Львів і Харків. Власне кажучи, ми маємо включення мера Харкова Михайла Добкіна. Добрий вечір, Михайло Маркович.


Михайло ДОБКІН, мер Харкова: Добрый вечер.


ВЕДУЧИЙ: Скажите, пожалуйста, скажіть, будь ласка, власне кажучи, як оцінюють в Харкові останні політичні події, які відбуваються в Україні, тут, в київській еліті? Люди відчувають себе якось відстороненими відносно чого, люди відчувають, що це їхнє? Чого люди взагалі очікують? Чи така мильна опера, яка просто грається?


Михайло ДОБКІН, мер Харкова: Но прежде всего люди ожидают стабильности, и политической, и экономической, и культурной. Стабильность - это то, что хочет каждый человек, живущий от Харькова до Львова. И чем быстрее этот кризис политический в Киеве закончится, тем быстрее люди вздохнут с облегчением.


ВЕДУЧИЙ: Ну, а що особисто Ви очікуєте - надзвичайного стану, виборів восени, виборі влітку? Чи Ви готові вже, буквально, до всіх варіантів, які тільки будуть?


Михайло ДОБКІН, мер Харкова: Вы понимаете, дело не в том, когда проводить выборы. Дело в том - как проводить выборы. Если выборы ради выборов, то можно и не выбирать никого, назначить тех депутатов, которые больше нравятся, и зачем тратить на это бюджетные деньги. Лучше на них будем ремонтировать крыши и дороги. Если, действительно, есть желание провести выборы, такие выборы, чтобы потом не было стыдно перед всем миром, их нужно проводить тогда, когда государство будет готово. А судя по всему, государство будет готово к этому максимально, наверное, осенью.


Євген Мінко, головний редактор журналу «Детектор медіа»: У меня воп

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11094
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду