Програма «Новий час» на 5 каналі, 16 травня 2007 року. Гості програми – народні депутати Олександр Третьяков і Тарас Чорновіл

17 Травня 2007
8761
17 Травня 2007
16:52

Програма «Новий час» на 5 каналі, 16 травня 2007 року. Гості програми – народні депутати Олександр Третьяков і Тарас Чорновіл

8761
Програма «Новий час» на 5 каналі, 16 травня 2007 року. Гості програми – народні депутати Олександр Третьяков і Тарас Чорновіл

 Телепрограмма «Новый час»

5 канал, 16.05.2007

ВЕДУЧА: Добрий вечір, у прямому ефірі п’ятого каналу продовжується програма «Новий час». З вами як і раніше Роман Чайка і Мирослава Барчук і наші гості. Цього разу це народні депутати п’ятого скликання Тарас Чорновіл, Партія регіонів та Олександр Третьяков, «Наша Україна». Панове доброго вечора, дякую, що прийшли.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Доброго вечора.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Добрый вечер.

ВЕДУЧИЙ: І перш, ніж ми будемо шукати політичну ціну дати виборів, бо це по моєму чи не ключове довкола чого ламається списи малі і великі пакети, я хотів би дещо уточнити з вас, бо ми знаємо, що «…такі як п’ятий канал практично щосуботи і щонеділі можна сказати своїми програмами, діями, вчинками, окремими кореспондентами і журналістами провокують через Майдан суспільство України. Він виконує замовлення і дійсно настоящі провокатори йдуть через п’ятий канал». Це цитата з стенограми сьогоднішнього засідання. Моє запитання дуже просте. Ви чиє замовлення сьогодні будете відпрацьовувати? Чи не є ви провокаторами?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Ви знаєте я перейду все таки на юридичну більше мову….

ВЕДУЧИЙ: Ні, нам важливо…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: …в емоціях говориться багато, в залі нажаль говориться багато і багато говориться дурниць. Я вважаю, що те, що сказано, це абсолютна дурниця. Питання очевидно не до мене. Я вчора в одному з радіо ефірів на питання слухача, яке було жорстко сформульоване проти п’ятого каналу, де він там говорив найнегативніші речі, сказав, що я ціную і поважаю цей канал, як канал, де можуть чесні, нормальні дискусії. Я маю застереження деяких програм, які не належать до безпосередньо до сфери п’ятого каналу, там скажімо того ж самого Арієва там «Темну зону», але це інші речі.

ВЕДУЧА: Пане Олександре.

ВЕДУЧИЙ: У вас є коментар теж?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Знаете, каждый политик должен задумываться о каждом своем слове, не зависимо это народный депутат, то ли это министр, то ли это сотрудник Секретариата.

ВЕДУЩИЙ: Зрозумів. А тепер до теми нашої дискусії. Отже те, чого ми очікували сьогодні. Сьогодні ми очікували, що буде принаймні перший видих на повні легені, сказана дата і всіх попустить. Це як би ефект випускання політичної пари. Чому так було? Тому що нам обіцяли. Ось як нам казали учасники політичної дискусії про день сьогоднішній.

Микола АЗАРОВ, перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України: Практически согласовали малый пакет законопроектов, которые необходимы для проведения досрочных выборов. Доложили наши подходы переформатированию структуры центральной избирательной комиссии и договорились, что к среде мы завершим работу по подготовке всех необходимых законопроектов к рассмотрению их на сессии Верховного совета.

Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: Вибори повинні відбутися тільки лише в одному випадку, якщо є для цього законні підстави, конституційні. Конституційний суд почав працювати. Ви знаєте, що вчора відновлені на посадах судді, які були звільнені. Вони працюють. Як би не склалася ситуація, будуть вибори чи не будуть вибори ми повинні прийняти всі необхідні закони для того щоб якщо вони відбудуться ці вибори, щоб вони були чесними і прозорими.

ВЕДУЧИЙ: Отже маленьке уточнення. Те, що говорив пан Азаров, це була заява в п’ятницю, минулу п’ятницю, про те, що в середу буде названа дата виборів, бо все готове. А слова прем’єр-міністра це слова сьогоднішнього ранкового засідання.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Я вам можу сказати одне, що ми теж сьогодні чекали, що закінчиться вже вся юридична частина і ми вийдемо на дату виборів і вийдемо на те, щоб взагалі прийняти всі законопроекти. Проблема виникає, яка проблема дійсно сьогодні змінила ситуацію, я думаю ніхто не зможе детально чітко сказати. Ми бачимо, що ця проблема визнана обома сторонами. Ми чули сьогоднішню заяву Івана Плюща, нового секретаря РНБО. Очевидно друга сторона теж визнала, що є певна логіка в затягуванні цього процесу, що ще треба зробити щось не зроблено. Зле те, що ні суспільство, ні навіть політики не можуть точно сказати що саме відбулося в певні моменти, що ще недопрацьовано, тому що ми нажаль з чіткого юридичного шляху, на якому все чітко і ясно, написані закони, є судові рішення, є певні норми права, перейшли після по суті ігнорування рішень Конституційного суду, жорсткого тиску на Конституційний суд, блокування Конституційного суду перейшли в сферу виключно домовленостей. Знаєте, домовленості вони завжди передбачають суб’єктивність і певну закритість. Напривеликий жаль я дійсно не можу сказати в чому причина, а однозначно причина дійсно якась є, очевидно технічна, в іншому випадку сторона президента сьогодні би звинувачувала коаліцію в затягуванні процесу.

ВЕДУЧА: Пан Тарасе, але, маленьке уточнення. Пригадуєте, коли президент і прем’єр домовилися про дочасні вибори, президент, прем’єр вийшов на Майдан і сказав людям, що дочасні вибори це єдиний можливий вихід із політичної кризи і єдиний шлях врятувати країну від розколу. А зараз от ми чуємо він говорить – будуть чи не будуть вибори. Тобто він засумнівався в тому, що це є єдиний вихід з кризи?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Ні, ми не відмовляємося від цих слів. Ми згодилися з цим. Тим більше скажемо не криза, а конфлікт, який існує сьогодні у владі, іншим способом очевидно вже подолати не вдасться напривеликий жаль. Вже навіть «Наша Україна» в якій ми бачимо дуже багато мудрих і розумних людей, які можуть десь свою думку особисту генерувати, вже теж не готова повернутися в зал Верховної ради. Тобто  конфлікт не розв’яжеться іншим шляхом. Проблема виникає в тому як вийти з нього, щоб це було законно, конституційно. Очевидно бачення в різних сторін трохи різне, а проблеми в формулюваннях існують. Коли президент і прем’єр вийшли після тої зустрічі домовленості, вони сказали речі, які ми принаймні оцінили, що це є вибори виключно на основі волі Верховної ради, саморозпуску Верховної ради. А не на основі указу президента конституційність якого ми просто не визнаємо і не виконуємо.

ВЕДУЧА: Пане Олександр.

ВЕДУЧИЙ: Отже, те саме запитання – чому ж ми не почули дати виборів? Що ж трапилося?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Вы знаете, еще до пятницы я считал что выборы это аксиома, которую не надо доказывать. Это  уже как факт. То что сегодня произошло, у меня такое впечатление, что все таки Партия регионов идет на поводу коммунистов и социалистов, потому что риторика всегда была, что выборы проводить не надо. И это очень прискорбно, когда партия, которая имеет поддержку у населения порядка 3%, а сейчас и еще ниже, начинает диктовать условия всей стране. И я призываю Партию регионов чтобы она никогда не поддавалась на диктат коммунистов. Вообще в априори. Они, эти политические силы должны, юные ленинцы я их называю, должны уйти с политической арены навсегда. И сейчас есть уникальная возможность Украины демократическим путем от них избавиться. Если еще мы проголосуем за повышения барьера, я не говорю там о 15 – 20% о которых говорит блок Тимошенко, наших союзников, хотя бы если мы вернемся на те 4%, которые уже исторически были в Украине.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Ви знаєте, проблема мабуть те, що сказав мій колега в цьому є певна логіка, але вона зводиться до іншого, що не повинні 3% чи 13, чи 23 бути визначальними. Є поняття все таки більшості, яка реально виникла і меншості. Проблема виникла тоді, коли меншість визнала, що вона може не визнавати у випадку демократичного прийняття рішення тої ж самої більшості, більшості народу, який дав той чи інший вибір. Ну але менше з тим, це моменти другі. Я все таки бачу на сьогодні, оскільки я бачу позицію і представників президента, я бачу, що проблема дійсно стосується певних технічних нюансів. В робочій групі проблема виникла на іншому рівні. От я згадував, як ми оцінюємо слова президента, я думаю всі згоджуються з тим. Президент дійсно згоден, що це вибори будуть за консенсусом таким рішенням. Але нам ставлять, той самий БЮТ ставить вимоги – ні, ми ж ідемо на вибори за розпуском Верховної ради президентом на основі його указів. Президент робить вам поступку, що він тільки на якихось два тижні відстрочить дату виборів, а ви за цей час маєте легітимізувати ті вибори законами, без яких ті вибори просто не можуть відбутися. Ми звичайно з цим не згодилися. І от тут мабуть проблема я вже тоді відпасовую цей м’ячик, «Нашої України», та й і наша така сама проблема, що в ті моменти, коли ми могли знайти нормальну спільну мову, мі могли або об’єднатися в широку коаліцію в червні місяці, я думаю, для українців був би колосальний виграш, або знайти спільні домовленості в січні, коли вирішувалося як ми будемо приймати закон про Кабмін, ми пішли на поступки, певні не системні політичній силі, яка на вибори йде як права політична сила, після виборів оголошує, що вона ліва політична сила. То домовляється з «Нашою Україною», руйнує широку коаліцію, то іде до нас і переконує нас долати вето після того як у нас були нормальні домовленості і що ми на цьому плані шарахаємося. Мені здається, що в робочій групі, яка сьогодні існує відіграла роль теж ця деструктивна позиція. Були домовленості прем’єра і президента, як на мене в коректній абсолютній формі, коли їх обернули абсолютно навиворіт на дзеркально, мені здається, що це є спільний програш і зараз робоча група мабуть має вийти на те, щоб це подолати і дійсно  вернутися до того, щоб були домовленості.

ВЕДУЧА: Панове, знаєте що, нас більше цікавить, я думаю людей усіх, чому так впираються у дату виборів? Яка політична ціна саме дати виборів.  Що про неї весь час говорять і такі суперечки?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Знаете, если есть понимание, что это досрочные выборы…

ВЕДУЧА: Так.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: …то досрочные выборы должны пройти как можно быстрее. И когда говорится о том, что нужно досрочные выборы перенести на полгода, на год, в это время, в период того, что мы видим, что нестабильная работа парламента, вернее ее вообще не существует. Как говорится о том, что давайте опять в период кризиса сделает какие-то конституционные изменения, давайте опять что-то сделаем. Знаете, мне это немножко напоминает танцора, которому все время что-то мешает. То не то, то это. На самом деле нужно просто признать одно, что юные ленинцы, это социалисты и коммунисты, они должны всегда уйти на политическую пенсию. И пускай Сан Саныч не волнуется за то как он уйдет. Он уже уйдет к сожалению негативно. Единственное что как его теперь вынесут с Верховного совета, как его экс-коллегу которые выставлял бывший коммунист Ткаченко вместе с креслом, или он сам уйдет навсегда.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Наші колеги…

ВЕДУЧИЙ: Про дату…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: …опозиціонери, ну, я дуже коротко скажу, коротко відповім, так активно розказують весь час які ми хороші, які соціалісти і комуністи погані, що в мене з’являється думку, що може тут якийсь задум є, то може не треба вступати тут в цю дискусію і не треба зараз упаси господи розвалювати коаліцію, принаймні добре…

ВЕДУЧИЙ: А які можливі заходи?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: А що стосується саме дати виборів. Дата виборів, знаєте, вона має значення в двох нюансах. Перший нюанс, ми хочемо щоб після виборів, всі, зійшовшись в Верховній раді, незалежно від того яка буде коаліція, хто матиме більшість, змогли визнати цей парламент існує і ніхто не піддає сумніву його легітимність. За діючим сьогодні законом про вибори народних депутатів України тут я мушу звернути зауваження, який зараз є в робочій групі, багато що розказує як це має бути Юрія Богдановича Крючковського, провести дострокові вибори не можна. Хай він згадає як я своїми 300 поправками настоював як треба зробити, щоб ці всі вибори могли відбуватися. Вони просто не можуть відбутися. Там ряд дат взагалі, 120 днів до дати виборів, 65 днів до дати виборів, 75 днів. Якщо ми підемо на такі вибори будь хто може оскаржити ці вибори в суді і вибори можуть бути визнані недійсними. Тим більше у нас зараз можна оскаржувати, ви самі з цим згодитися, нажаль, скажу нажаль, в будь якому районному суді. Все. Напривеликий жаль вибори, які не можуть відбутися, нікому не потрібні. Ми хочемо перемагати на виборах і ми хочемо, щоб всі ці визнали. І другий момент. Знаєте, вибори літом. Ми говоримо про рівне конституційне право на голосування кожного громадянина України. Проголосувати при 3% відкріпних посвідчень,  зараз кажуть взагалі їх ліквідувати, люди реально не зможуть. Буде порядка 30 – 40% людей, які не зможуть фізично, не через свою десь там повільність, там, забудькуватість, а просто фізично не зможуть скористатися своїм виборчим правом. Пряме порушення конституційного їхнього права означає, що теж вибори можуть бути оскаржені.

ВЕДУЧА: Будь ласка пане Олександре.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Я прошу прощения Тарас, но я процитирую твои же слова, которые ты давал на интервью американскому изданию, где ты, это на сайте Партии регионов опубликовано интервью, где ты критикуешь коммунистов и говоришь, что это ужасно для Партии регионов, это ужасно, когда они в коалиции, и что ты надеешься, что в новом парламенте уже никогда с такими силами как Витренко и коммунисты Партия регионов, то есть я понимаю, что если я понимаю, что ты понимаешь, что социалисты уже никогда не пройдут в парламент, поэтому ты говоришь о крайних партиях как Витренко и коммунисты, с которыми Партия регионов не будет блокироваться. Я могу точно сказать, что «Наша Украина» сделала все для того, чтобы в Украине настало спокойствие. Президент предложил Универсал. Универсал национального единства где говорилось об основных целях и задачах государства, как оно развивается. Этот Универсал был нарушен. Коммунисты отозвали свою подпись под ним. Давайте научимся все таки выполнять свои обязательства и обещания перед народом. То что говорит сейчас премьер-министр, а мы видим однозначно, что он уже откатывает назад по поводу выборов. Знаете, все таки я понимал и основное ваше было, что Партия регионов держит свое слово. Так держите его.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Я теж розумів, що партія, яка підтримує президента, є президентською партією, мала би бути тою, яка гарантує Конституцію, а не підштовхує президента до її порушення. Але це менше з тим…

ВЕДУЧА: А я про обіцянки інші хочу запитати…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: …слова, добре, але слова в інтерв’ю просто трошечки перекручені, не зовсім так я говорив, я знаю свої слова. Я говорив про те, що це дійсно була колосальна перспектива створення широкої коаліції, мені хотілося і далі хочеться, щоб широка коаліція була фактом і ніхто не відмовить в тому, що ми зробили все можливе, навіть потім вже, коли створювався уряд, щоб широка коаліція існувала. Напривеликий жаль тоді ви якраз піддалися тій несистемній силі і не пішли на створення того, що могло би об’єднати країну.

ВЕДУЧА: А нам ви обіцяли, і опозиція, і коаліція обіцяла назвати дату і не назвали. Отже хочу повернути вас до дати. Аналітики говорять, що в залежності від дати виборів влітку чи восени головні політичні гравці можуть втратити від 5 до 10% електорального врожаю. Це правда? От і на чому? От ви Тарасе дуже систематично сказали про літні відпустки. Кажуть, що саме літні відпустки будуть перешкоджати Партії регіонів, тому що городяни поїдуть у відпустки, а селяни, які підтримують більше «Нашу Україну», будуть голосувати вдома. Це говорять соціологи. Так. І є ще ряд інших причин. Поясніть, що це за 5 – 10%?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Ну, знаєте, я би про ці 5 – 10% так однозначно не говорив, хоча навіть от той факт…

ВЕДУЧА: Це не ми, це аналітики говорять.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: …ну, знаєте, я і аналітикам скажу, що аналітики іноді озвучують сторону одну, або другу. Але його сьогодні ніхто не може чітко прорахувати, що в кого буде більше, в кого буде менше. От наприклад зараз зростає рейтинг «Нашої України» за рахунок блоку Юлії Тимошенко. Мені здається до осені є можливість випередити набагато сильніше, і «Наша Україна» може набрати скажімо більше ніж БЮТ. «Нашій Україні» здавалося б осінню вигідніше. З іншого боку, розумієте, основне не те точна яка дата. Та мені самому ліпше відбутися зараз вибори, щоб ми всі трошки могли розпружитися, до осені, просто елементарно відпочити, відійти від політики…

ВЕДУЧА: …хоче у відпустку…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Ну, знаєте, всім хочеться, не в нас навіть справа, а журналістам хочеться у відпустку, а люди, які у виборчих комісіях мають працювати, вони хочуть у відпустку. І  тепер подумаємо хто у нас завжди у виборчих комісіях, кого рекрутують партії саме як членів комісій? Вчителів, які будуть у відпустці, яких не буде. Хто заповнить комісії? Люди, які не підготовлені? Підготувати їх в 60-ти денний термін, там навіть менший, не можливо. Приміщення для голосування, відсутність людей. Знаєте я виходжу з цього плану. Тому що, я не знаю чи на осінь ми матимемо більше процентів, чи навпаки менше. Все може бути. А от факт виборів, які можуть бути, чим нижча явка, тим більша фальсифікація так само, мене це тривожить.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Я прошу прощения…

ВЕДУЧИЙ: Вам краще восени щойно сказав пан Тарас.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Знаете…

ВЕДУЧИЙ: А ви за літо.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Такие курортные страны как Турция, Италия, Франция спокойно проводят выборы летом и не видят в этом никакого дискомфорта по отношению к людям. Это их гражданский долг прийти на выборы, это их право.

ВЕДУЧИЙ: А може там в комісіях платять більше?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: И знаете, и если политики немножко больше поработают и останутся, не поедут в отпуск, то я думаю, это хорошо. А если кто-то из политиков действующих уже себя где-то там в Крыму на санатории государственные получил, знаете, как в советские времена овладели какую-то профсоюзную путевку и очень переживают что она горит, ничего страшного. А вы знаете, осенью у нас будут дожди, уборочная, зимой будет холодно проводить выборы, весной посевная. Всегда найдутся аргументы. Не хочешь делать – найдешь причину.

ВЕДУЧИЙ: А яка причина тоді скажіть?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: В Туреччині, в Греції напевне відпочивають влітку, не влітку а взимку, а в мене все таки…

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: …я так говорил…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: …питання – давайте не будемо говорити про відпустки політиків, подумаємо про відпустки людей, які не зможуть висловити своє виборче право. І давайте подумаємо про те, ми, це знаєте, це вже є як закон. Ми знаємо як відбуваються фальсифікації при низькій явці. І до речі, я думаю, що тут і «Наша Україна» не виграє в цих фальсифікаціях теж. Ваш адміністративний ресурс там нічого не дасть…

ВЕДУЧИЙ: Прошу, паруйте…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: …в нас є нажаль інші сили, які цим скористаються. Давайте не грати їм на піддавки.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Вы знаете, я не знаю как  наблюдатели со стороны Партии регионов, а наблюдатели со стороны «Нашей Украины» готовы идти летом на выборы и ничего страшного с отпуском не будет. Выборы проходят один день. Президент предложил прекрасный вариант проведения выборов. Первое – 27 мая. После этого мы знаем, что по Конституции два месяца на коалиционное соглашение итого мы подходим 1 августа уже с сформированным Кабинетом министров, сформированным нормальным Верховной раде я имею ввиду с комитетами, с главами комитетов. И мы выходим уже на День Незалежности уже страна, которая полноценно работает. И нормально можем после этого осенью принять бюджет, который дальше будет, центральный бюджет, который дальше будет в областях принят. Следующий компромисс, который пошел президент, он перенес на месяц с 27 мая на 24 июня выборы. Если еще прибавить два месяца, мы получаем, что мы на сентябрь, на начало сентября уже выходим с сформированным Кабинетом министров, с сформированной Верховной радой. Я не говорю о том кто победит на выборах. Мы говорим о том, что для всех граждан Украины, для наших партнеров на востоке и на западе есть стабильность. Люди понимают, инвесторы понимают, что есть стабильность, будет понятно налогообложение, будут понимать как инвестировать. В нестабильное государство никто не пойдет с инвестициями. Мы откидываем Украину этими действиями далеко назад.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Давайте пойдем на выборы.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Знаєте, я тільки застережу – не ми, а ви. Ви. Тому що вся проблема в тому, ми прекрасно розуміємо, читали Конституцію на відміну від багатьох інших, читали закони України. Ми розуміємо були політично некоректні дії напевне з нашого боку, але не було порушення Конституції. Президент міг ці питання вирішити без неконституційних кроків. Якби ви вірили в конституційність своїх дій, ви би не давили на Конституційний суд. Якби ви вірили, що ви можете до 27 травня провести вибори, на діючій законодавчій базі, створеній саме вашими представниками, ви би не відкладали якісь вибори. Ви тільки що сказали фразу, яка нормально звучить для слухачів, але для людей, які читали Конституцію це є жахлива фраза – президент переніс дату виборів. Не можна перенести дату дострокових виборів. Новий указ він ще безглуздіший. Президент пропонує по указу ще перенести там дату. Не можна перенести дату. Дата фіксується 60 днів від указу і все. А це вже почалося знущання над Конституцією. Ми зустріли, коли зустрілися прем’єр з президентом сказали – добре, конфлікт існує, вихід з конфлікту має бути, мають бути позачергові вибори, добре, ми на них ідемо. Хоч ми не бачимо для цього юридичної основи. Давайте її створимо. Її можна створити змінами до закону рішенням власне Верховної ради. Її можна створити як запропонував Сергій Головатий тим, що свідомо руйнується коаліції, свідомо, абсолютно свідомо настає той місяць і дійсно спрацьовує ця норма. Знаєте, це не формальні речі. Раз переступивши Конституцію після того кому вона буде вже потрібна в цій країні, як жити в такій країні?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»:  Вы знаете, когда была сформирована антикризисная коалиция, я теперь понимаю почему она так все таки называлась. Знаете, как корабль назовешь, так он и поплывет. Было 236 голосов. Она была сделана с нарушением регламента. Но президент все равно, просто регламент это внутренний документ Верховной рады, но это не нарушение Конституции, президент подал Януковича на премьер-министра. Он как президент Украины выступил исключительно по Конституции. Дальше уже захотелось знаете все больше и больше. Дальше захотелось иметь уже не 236 голосов, а  300 голосов для того чтобы развернуть уже развитие Украины совершенно в другом направлении. Давайте перенесем, значить что произошло, перенесли фальсификацию с избирательного участка, перенесли фальсификацию в Верховную раду. Но я призываю к другому. Давайте все время не говорить друг другу что было тогда, давайте говорить что будет дальше. И я говорю об этом. Это самое важное.

ВЕДУЧИЙ: Тепер ви власне обмінялися, просто своїми думками про  минуле, а я знов про майбутнє і знову це запитання не від нас, а від тих хто пише, аналізує ситуацію довкола протистояння, довкола дати цих виборів. Кажуть, що ціна дати виборів це ціна адмінресурсу.

ВЕДУЧА: При чому кожна сторона лякає адмінресурсом, і опозиція…

ВЕДУЧИЙ: Так чиїм же буде адмінресурс на тих виборах не залежно навіть від дати? Можете відповісти?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»: Вы знаете я вам хочу открыть страшную тайну. «Наша Украина» не умеет заниматься админресурсом. Я хочу больше сказать – мы не хотим учиться этого делать. Мы не хотим учиться фальсифицировать выборы. Это самое важное. Кто когда обсуждает что админресурс, вот знаете, вот кто это первый говорит и кто об этом говорит, на воре и шапка горит. Не надо об этом говорить. Выборы 2006 года были всеми признаны демократическими…

ВЕДУЧИЙ: Так кому ви віддаєте свій адмінресурс?

Олександр ТРЕТЬЯКОВ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції «Наша Україна»:  …были признаны свободными демократическими выборами. Вот это был залог победы на президентских выборах 2004. И он это дальше уже показал как можно проводить выборы. Сейчас то, что говорится, нагнетается постоянно ситуация. Мы видим опять, что Партия регионов, или я не знаю кто, вывела людей на улицу, привели 4 тысячи людей. Зачем нагнетать ситуацию когда идет процесс переговорный. В переговорном процессе это не есть правильно. И мы брали на себя обязательства, что мы больше не призываем к выходу людей на Майдан. Партия регионов опять нарушила договоренность. Давайте все таки выполнять свои договоренности.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів: Ну, я не пригадую такого моменту…

ВЕДУЧИЙ: …адмінресурс.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів:  …я не пригадую, щоб була домовленість, що не будемо виводити людей на Майдан. Ми не ведемо людей на якісь акції, на щось захоплення, на якісь блокування. Ми цього не робимо, не робили і не будемо робити. Що стосується адмінресурсу…

ВЕДУЧИЙ: А яка була мета сьогоднішнього Майдану вашого…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів:  Сьогоднішній Майдан це була підтримка там частково тих ініціатив, які озвучувалися по зміні до Конституції, частково там підтримка загальна коаліції. То що я не бачу тут якоїсь страшної проблеми тоді, коли «Наша Україна» могла виводити…

ВЕДУЧИЙ: І про адмінресурс прошу.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат Верховної ради України п’ятого скликання, представник фракції Партії регіонів:  …людей, мала можливість їх регулярно  утримувати в Києві. Люди залишалися. Тоді це називалося абсолютно нормальним. Трошки тактика подвійних стандартів. Але що поробиш, таке життя. Що стосується адмінресурсу. Знаєте, це вже не адмінресурс. Адмін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8761
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду