Зустріч президентів: соліст і статисти

Зустріч президентів: соліст і статисти

13 Грудня 2013
10249
13 Грудня 2013
14:26

Зустріч президентів: соліст і статисти

10249
Зміст мовленого екс-президентами разюче дисонував із їхніми ж інтонаціями. І це ще більше підкреслювало самовпевнений кураж Януковича
Зустріч президентів: соліст і статисти
Зустріч президентів: соліст і статисти

Протягом останніх тижнів дедалі помітнішою стає одна річ: що більше зусиль докладає влада до свого виправдання й відбілювання, то гіршим виходить результат. «Краще б вона цього взагалі не робила», - таким було єдине враження. І появ президента на телеекранах це стосується тією самою мірою.

 

Зустріч чотирьох президентів, офіційно названа «круглим столом», що її декілька разів показував Перший національний (та й інші телеканали) 10 грудня, стала тому дуже яскравим підтвердженням. Здавалося б, ідея безпрограшна - у скрутні для країни часи покликати на допомогу колишніх президентів, дослухатися до їхніх порад і, забувши про власні упередження, повернутися обличчям до України. Або хоча б розіграти змістовний предметний обмін думками - а там уже робити, що вважаєш за потрібне. Майже протокольний захід. І можна було розраховувати: жоден із екс-президентів не проігнорує зустріч - бо інакше це виглядало б як зневажання країни, як відверте «моя хата з краю».

 

Що ж побачили телеглядачі? Дискусії не було. Не було живого спілкування. Левову частку годинного хронометражу промовляв Віктор Янукович. Трьом його попередникам залишилися крихти. Та й на їхні репліки він практично не реагував, усе читаючи й читаючи свій нескінченний монолог. Здебільшого те саме, що він уже казав на двох зовсім нещодавніх прес-конференціях. Залишалося тільки гадати, навіщо йому було втретє казати те саме, до того ж, щоразу абстрактніше й кучерявіше?

 

Закралася навіть думка: невже й оперативні наради не перед камерою президент проводить так само? Чи вміє він узагалі слухати й чути? Зрештою, спілкуватися?

 

Цікавою була диспозиція. В центрі сидів Янукович. Майже поруч, трохи на віддалі від нього, зовсім тісно один до одного - колишні непримиренні супротивники, Леонід Кравчук та Леонід Кучма. І - демонстративно? - з іншого боку столу - Віктор Ющенко; погляд його мало не весь час був занурений у стос паперів, які він тримав перед собою. Чи звертав він узагалі увагу на те, що промовляли інші, - це так і залишилося таємницею.

 

Камера давала крупні плани президентів. Цілковито за ранжиром: Януковича - часто, інших президентів - вряди-годи; на більшості крупних планів Кравчук та Кучма виходили вдвох, мов нерозлучний дует.

 

Отут і виникло враження, що так і залишилося основним. Вирази облич. Погляди. Вирази очей. Ющенко очей майже не підводив. Кравчук та Кучма здебільшого дивилися в камеру або одне на одного. Було дуже помітно: всі троє стурбовані, стривожені, замислені - ну, може, Кравчук іноді дозволяв собі кволо посміхатися. На обличчі Януковича грала його звична голлівудська посмішка. Ані на мить не полишав його легковажно-піднесений настрій. Ніби він був на світському рауті й грав там роль суперзірки.

 

У моменти, коли промовляли екс-президенти, на їхніх обличчях світився вираз... якийсь винувато-приречений. Такий був у героя Андрія Мягкова зі «Службового роману», коли він розмовляв із героїнею Аліси Фрейндліх. Так і гадалося: от-от усі троє або вскочать і почнуть розшаркуватися, або взагалі впадуть на коліна. Можливо, Ющенко трохи менше, Кравчук - трохи більше, але зовсім не так, щоб це не впадало в око.

 

Дивним було це дійство. Ніби троє вчителів прийшли проводити уроки до дуже вже мажористого учня й усе боялися, що от зараз він їх привселюдно виставить за двері.

 

Таким самим був і тон, яким екс-президенти розмовляли. Кучма намагався м'яко жартувати. Кравчук робив великий вступ - щось загальне до беззмістовності, але таке, що вже точно мало задобрити Януковича. Ющенко промовляв ледь не пошепки й якось мало не механічно - як здавалося, аби тільки швидше завершити цю неприємну (а чи небезпечну?) процедуру. Зміст мовленого екс-президентами разюче дисонував із їхніми ж інтонаціями. І це ще більше підкреслювало самовпевнений кураж Януковича.

 

А зміст таки був. Можна по-різному ставитися до пропозиції Кравчука спочатку підписати політичну складову угоди про асоціацію з ЄС, а вже потім доопрацьовувати економічну, можна сперечатися, чи не утопія це, - але сперечатися треба було саме на цій зустрічі!

 

Вів Кравчук мову й про те, що був Майдан до побиття і є Майдан після побиття; що затримали тих, кого побили, а не тих, хто побив; що «силовики мають знати: бити заборонено, виправдання нікому не може бути; є сила, а є закон», «почали порушувати ті, хто прийшов розганяти майдан». Утім, винувато-поблажливі інтонації Кравчука звели зміст його слів нанівець. Такий «баланс», узагалі-то, дуже вже нагадував принцип: «І нашим, і вашим».

 

Ющенко: «Побиття розвернуло майдан із підтримки єврокурсу до протестів», «треба прийняти модерний курс, єврокурс, де є всі відповіді (на економічні виклики. - Б.Б.)», «діти мають бути на свободі; ті, хто це зробив, має бути покараний». Своїми економічними викладками Ющенко практично перекреслив усе, про що рапортував Янукович, і змалював дуже похмуру картину економічного стану держави. Але чому ж він усе це мало не бурмотів - так, що навіть розібрати, не те що вдуматися, було складно? Такою була вимога організаторів - а чи була якась інша причина?

 

Звісно ж, не треба було й сумніватися: коли президент відверто ігнорував запитання та пропозиції екс-президентів, ті навіть не намагалися повернути його до теми. Вони відігравали таку саму роль, що й журналісти з телеканалів під час останньої прес-конференції.

 

Хоча... Президент не те щоб зовсім не робив висновків. Принаймні, він вимовив таку фразу: «Нам треба зробити висновки, я зроблю ці висновки, вже зробив». Оце й була відповідь, найконкретніша з-поміж усіх.

 

Зміст? Його крихти вже було неодноразово цитовано в різноманітних ЗМІ. Хотілося б зупинитися на декількох. Янукович: «Звільнити частину людей, які не мали таких грубих правопорушень». Жодного сумніву в тому, що всі затримані таки скоїли правопорушення, президент не висловив. Жодного сумніву, що беркутівці могли не те що зловжити силою, а бодай добросовісно помилитися. «Беркут» - непогрішимий?

 

«Частина (міліціонерів. - Б.Б.) відсторонена на час слідства, з боку мітингувальників... заарештовано». Й це в президента зветься паритетним, неупередженим ставленням? Усі рівні у своїх правах? «Відсторонено» й «заарештовано» - це однакові, одного рівня, заходи?

 

Янукович: «Я задав питання американському високопосадовцю: якби Білий Дім блокували?..» Той, звісно ж, відповів, що цього не допустили б у будь-який спосіб. Кому саме поставив запитання Янукович, яке ім'я в того високопосадовця? Невідомо. А без імен і посад це було те, що в народі звуть байками.

 

«Мої однодумці, більшість яких прийшли на мирні акції», - це про майдан. То президент був просто зобов'язаний прийти захистити своїх однодумців!

 

У «Беркуту», як виявилося, «емоції не витримують». То, може, занадто емоційні люди до служби в міліцейському спецназі не дуже підходять? Тим паче схильні зганяти свої емоції на перших-ліпших зустрічних? І ще раз: ані співчуття, ані стурбованості у словах президента не читалося. Ніби йшлося не про людей, а про його майно: мовляв, ну, подумаєш, прорахувалися, недогледіли.

 

«Коли ми ведемо мову про економіку, ми не можемо... без відновлення стосунків із Росією». І це вже було поза всякими межами. Тут людей покалічено, заарештовано, ту мільйонні протести - а ми ведемо мову про економіку. І, до речі, якщо газовий зашморг так душить - чому ж тоді, як повідомляли, підписання угоди зі Словаччиною про реверс газу було відкладено, та ще й у брутально недипломатичній формі?

 

Бюджет, перспективи підписання угоди з ЄС у березні («залежить не лише від нас, а й від єврокомісій»), «зростання добробуту наших громадян» - до чого тут було все це? Знову виник образ мажористого школяра, який свідомо ллє воду, аби лише не мовчати - й достеменно знає, що вчителі проковтнуть. Бо гаразд: хай президент упевнений, що його води не помітять журналісти та глядачі. Але ж екс-президенти, які вочевидь знаються на темі?

 

Ну й, нарешті, президентський висновок: «Сьогодні всі стали на бік захисту інтересів держави... Треба працювати на економіку. А для того потрібна стабільність». Оцю процитовану фразу можна вимовити будь-де, будь-коли й у розмові на будь-яку тему. І всюди вона буде однаково доречною - так само, як однаково ані про що не казатиме. Може статися, що прийдешні піарники, політтехнологи та викладачі ораторського мистецтва ретельно вивчатимуть публічні виступи Януковича й складуть-таки універсальну промову на всі часи й на всі випадки життя: завчив на пам'ять, виголосив - і виглядаєш мало не мудрим.

 

... А наступної після круглого столу ночі майдан штурмували силовики. Оце й були зроблені президентом висновки? Удень після штурму Кравчук головував собі на «розширеному» круглому столі, Кучма ще несміливіше намагався давати поради... Ющенко не прийшов і висловив своє обурення нічними подіями - втім, у дуже й дуже стриманих формулюваннях.

 

Фото - vip.tyzhden.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду