Програма «Подробности из первых уст» з Олександром Колодієм, «Інтер», 5 квітня 2007 року

11 Квітня 2007
8340
11 Квітня 2007
12:11

Програма «Подробности из первых уст» з Олександром Колодієм, «Інтер», 5 квітня 2007 року

8340
Гості студії - Микола Рудьковський, Ярослав Сухий, Сергій Соболєв, Борис Безпалий.
Програма «Подробности из первых уст» з Олександром Колодієм, «Інтер», 5 квітня 2007 року

ВЕДУЩИЙ: Вечер добрый, в эфире «Подробности из первых уст». Уже трое суток прошло  с момента оглашения указа президента о роспуске парламента. Ситуация с каждым днем, можно сказать, ухудшается. Может кто-то думает по-другому, выхода пока, по меньшей мере не видно. Сегодня глава государства еще раз предупредил об уголовной ответственности за невыполнение указа. СНБО поручил правительству профинансировать выборы. Премьер заявил, что не собирается выполнять это решение. Стороны призывают к спокойствию, вместе с тем, в интервью газете «Guardian» Виктор Ющенко заявил, что действия премьера ведут к накалу страстей и даже возможному повторению ситуации в Москве в 93-ем году. Конечно, не дай Бог. О досрочных выборах, политическом противостоянии и выходе из кризиса, мы будем говорить сегодня с гостями программы. В студию мы пригласили: Николай Рудьковский, министр транспорта и связей Украины, Ярослав Сухой, народный депутат, фракция Партии регионов, Сергей Соболев, представитель БЮТ и Борис Беспалый, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина». Добрый вечер. Мы предлагаем нашим зрителям нашим зрителям также принять участие в интерактивном голосовании. Вопрос звучит так: будете ли вы голосовать на досрочных выборах? Имеется в виду 27 мая. Если «да» звоните по телефону 88005012010, если «нет» - набирайте 88005012020. Телефоны вы видите сейчас на экранах, все звонки со стационарных телефонов бесплатные. Голосование стартует с этой минуты. В конце программы мы подведем итоги. Итак, как я уже сказал три дня продолжается этот нескончаемый такой поток взаимных упреков, предостережений, конца и края действительно этому не видно. Все идет к тому, что кто-то должен уступить. Вопрос: кто? Вот ваши комментарии к этой ситуации. Прошу, Ярослав.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Взагалі в цивілізованих суспільствах є великий досвід чи велика практика демократичного розвитку, укази президента, рішення суду не коментуються, не обговорюються і просто виконуються. Але в даному випадку ми маємо ситуацію, коли… яка просто збудоражила суспільство, тому що указ про дострокове припинення повноважень Верховної ради України базується не на статті Конституції, яка це передбачає. От тому три дні в суспільстві висить якийсь величезний знак питання.

ВЕДУЩИЙ: То есть вы предлагаете дождаться решения Конституционного суда. Ни более, ни менее, да.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Сьогодні була політрада Партії регіонів, ми прийняли таке рішення: ми чекаємо рішення Конституційного суду, будь-якого.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: На мій погляд правова ситуація є простою, як двічі два. Перше, указ президента про дострокові вибори Верховної ради є чинним, він діє, виборчий процес розпочався. Друге, є подання до Конституційного суду щодо неконституційності цього указу, але наголошую, воно не зупиняє дію указу, отже він продовжує діяти. Продовжується і виборчий процес. Крапка. Все інше – художній свист.

ВЕДУЩИЙ: Николай Николаевич. Ваша версия, то есть правительство продолжает исполнять вроде свои обязанности, в Секретариате президента заявляют о том, что с момента опубликования указа, фактически Верховная рада нелегитимна. Ну то есть, что происходит?

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Справ в тому, що президент України оголосив себе популістом і непрофесіоналом. Згідно Конституції, Верховна рада діє до тих пір, поки не буде обрана нова Верховна рада і не прийме присягу. Так само як і уряд. До сформування нового і прийняття присяги, виконує свої обов’язки, у відставці він чи ні, це по-перше. По-друге, указ президента є неконституційним. Це знають всі громадяни України, бо згідно 90-ої статті Конституції є три підстави для розпуску парламенту. Це коли він 30 днів не збирається, коли коаліція за 30 днів не може сформуватися і за 60 днів не обрано, не сформовано уряд. Уряд діє, коаліція існує і парламент працює. І цей указ президента підставляє і його оточення підставило Віктора Андрійовича. Якщо він до висновку Конституційного суду не відмінить свій указ то після висновку Конституційного суду про неконституційність указу, буде вже відповідальність президента за скоєний злочин.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Я хочу, вы как считаете, я знаю, что Блок Юлии Тимошенко…

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Який завершиться, я вибачаюсь, імпічментом.

ВЕДУЩИЙ: Понятно. Блок Юлии Тимошенко долго добивался. Все-таки, как вы оцениваете шанс, что 27 мая выборы все-таки будут?

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Те, що вибори будуть 27 травня – це немає ніякого сумніву в цьому. Я переконаний, що те, що сьогодні використовують як аргументи, використовується тими, хто заявляв про необхідність політичної реформи. І якраз нова Конституція, яка підтверджує абсолютно тезу про нормативний акт прямої дії – Основний закон прямої дії, дав всі підстави президенту послатися на відповідну статтю, яка позбавила наших громадян волевиявлення. Саме тому на сьогодні єдиний легітимний спосіб виявити волевиявлення громадян – це є дострокові парламентські вибори, що власне й викладене в указі президента. Все інше на сьогодні – це є спроба фактично в завуальований спосіб заявляти далі, що у парламенту є повноваження, а у президента їх немає. Політична реформа, за яку так активно агітувала партія соціалістів, діє і вона визначає право президента на розпуск парламенту.

ВЕДУЩИЙ: Да, прошу вас.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Я перепрошую, а про що мова йде, про яку статтю ми говоримо? На яку… посилаючись на норму прямої дії, є одна стаття про дострокове припинення повноважень. Стаття 90-а. Всі інші стосуються, наприклад, формування коаліції. Коаліція була сформована навіть скоріше, ніж демократична коаліція, які спочатку три місяці до виборів торгувалися, потім три місяці поки суди йшли і місяць підписували. Ми ж підписали, переговори провели практично напротязі шести годин. Про яку статтю мова йде, про 83?

ВЕДУЩИЙ: Да, понятно, позиция ясна. Пожалуйста, да.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Мені приємно відзначити, що у нас є спільна позиція з Партією регіонів. Тобто ми теж вважаємо, що крапку поставить Конституційний суд. Але поки немає рішення Конституційного суду, і я на цьому вдруге наголошую. Указ є чинним, виборчий процес іде, і подання його не зупинило. І саме тому сьогодні наша партія Народний союз «Наша Україна» на десяте квітня призначила і політраду і з’їзд.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Да, прошу.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: На здоров’я.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Ну по-перше, Верховна рада прийняла постанову, де чітко визначила, що указ президента є неконституційним, бо він напряму протирічить Конституції з одного боку. І прийняла рішення, що уряд не повинен виконувати цей указ. Укази, накази, доручення злочинні чи антизаконні жоден громадянин в Україні не має права виконувати. Це згідно, знову ж таки Конституції. Так от, щоб ви розуміли, ми і громадяни України розуміли, згідно навіть соціологічних опитувань, коаліція має всі шанси виграти в любий період на виборах. Ми виборів не боїмося. Але ми не хочемо того безпредєлу, який творить Секретаріат президента, який безпідставно, неконституційно проснувшись з поганим настроєм, президент під тиском чи без тиску жінки з косою чи ще з чимсь у руках розпускає парламент і дестабілізує політичну і економічну ситуацію. Ми маємо вже мільярдні збитки.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Один вопрос. Вы говорите, как бы не подчиняться там злочинним и так далее указам. Тем не менее, это же не определяет Верховная рада. Есть Конституционный суд, который это определяет. Сегодня на СНБО президент четко дал понять, что за не выполнение указа – уголовная ответственность. Так или нет? Почему собственно говоря, до решения Конституционного суда кто-то сейчас сомневается в том, нелегитимен или легитимен? Это же только….

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: На політраді Партії регіонів ми сьогодні, я перепрошую, 30 секунд, Сергій мав би говорити, на політраді Партії регіонів ми сьогодні прийняли таке рішення: ми підкоримося рішенню Конституційного суду. Згадайте грудень 2004-го року. Третій тур, третій тур придумав суд. Ми ж підкорилися, як законопослушні люди.

ВЕДУЩИЙ: Но это был компромисс политический.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Не важно. Так от послухайте, вибори чи референдум, чи плебісцит має зняти конфлікт, примирити протиріччя. А тут навпаки, 27 травня розколе Україну, тому що ми до виборів не готуємося, хтось до цих виборів готується. Мало бути 60 днів, виявляється цей указ був підписаний давним давно. Для нас принципово є ось що, якщо зараз ми дозволимо порушити Конституцію, то де гарантія, що після 27-го травня, президенту знов щось не сподобається.

ВЕДУЩИЙ: Понятно. Спасибо, да, прошу.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Я хотів би застереження зробити, що Конституція  не ділить на виконання злочинних і незлочинних указів. Вона стосується прямих норм дії, в тому числі  і па незаконні рішення чи постанови Верховної ради. Той проект Конституції, який став діючим законом, за який так активно агітувала Соцпартія, передбачає чітко і це норма була норма, яка була виписана Соцпартією, потім була підтримана Верховною радою, що з моменту указу президента Верховна рада немає право приймати ніяких рішень. Саме тому з моменту публікації указу, що було зроблено своєчасно, всі рішення Верховної ради є нелегітимними, почався в Україні виборчий процес. Блок Юлії Тимошенко, як власне і «Наша Україна», скористалися своїм правом, подали людей вже в окружні виборчі комісії. І виборчий процес іде.

ВЕДУЩИЙ: Понятно. Давайте все-таки зрителям, я прошу, Борис, я хочу, чтобы разъяснить, секундочку, вот смотрите. Премьер сегодня, если не ошибаюсь, поправьте, если я не прав, второй уже день подряд говорит о нулевом варианте. То есть, президент отменяет указ, соответственно, ну аннулируются все распоряжения и постановление Верховной рады и Кабмина, соответственно. Почему… и даже, по моему, идет на уступки по закону о Кабмине, почему не принимается этот вариант?

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Це те, що може бути. На сьогодні, і мої шановні опоненти це не заперечують і не спростовують, указ президента є чинним і він продовжує діяти. Крапка. Друге, постанова Верховної ради якраз, вона якраз і зупинена до розгляду по суті рішенням Печерського суду. І ваш шановний колега там відібрав у суду печатку і суд не може розглядати навіть інших справ. Там цивільних, кримінальних. Тобто постанови Верховної ради якраз не діють. Але це не є суть важливою постановою Верховної ради в даному випадку тому що ви ніхто не можете спростувати того безспірного факту, що на сьогодні указ президента про дострокові вибори є чинним, він діє, він ніким не зупинений в законному порядку, і виборчий процес іде і ми вас запрошуємо долучитися до чесного змагання на виборах.

ВЕДУЩИЙ: Хорошо. Вот вопрос к вам, представителям коалиции, почему Партия регионов и Соцпартия не готовятся к выборам? То есть вы думаете, что без вас не начнут?

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: По-перше, я хочу пояснити. Значить, я бачу, як наші колеги твердо відстоюють, чи діє указ чи ні. Я вам так скажу, що якщо Ющенко завтра підпише указ, що є життя  на Марсі, то там життя не з’явиться. Значить, я… і нас це абсолютно не здивує. Чи що він хоче вибори вже новий указ підписати і перенести його то в одну сторону, то в іншу. Я вам хочу сказати, це говорить про те, що поряд з ним є люди, які маніпулюють свідомістю президента. Бо зайшли жінки-депутати він сказав, що, добре, я готовий шукати компроміс.

ВЕДУЩИЙ: Ну пресс-секретарь опроверг потом.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Прес-секретар говорить про інше. Тобто, хто ж приймає рішення прес-секретарі чи президенти?

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Президент приймає рішення. Він його прийняв і є офіційний указ, а ви його ігноруєте.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Значить, я ж вас не перебивав.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Вибачте, будь ласка.

ВЕДУЩИЙ: Прошу, продолжайте.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Так от, яким би шляхом ми не йшли, ми повинні розуміти, ми повинні розв’язати проблему в конституційний спосіб. Хто це може зробити? Президент може відкликати указ і зняти політичну кризу. Або Конституційний суд прийняти рішення. До того часу, поки не буде чи одного чи іншого, зрозуміло, що це беспредєл з боку балагану, який очолює Балога.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Ну що це за лексика?

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: І зрозуміло, що ми не можемо керуватися якимись абсурдними ідеями. Ми будемо керуватися законом і Конституцією. Ми стояли на захисті її  і будемо захищати. До речі, я скажу, ми стояли, соціалісти, на Майдані в 2004-ому році, щоб захистити закон і Конституцію. Зараз Ющенко порушує.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Я напомню зрителям, что мы предложили вам принять участие в нашем интерактивном голосовании, коль мы говорим сегодня об указе президента  и досрочных выборах. Вопрос звучит так: будете ли вы голосовать на досрочных выборах? Если «да», еще раз напоминаю телефоны, вы видите сейчас их на экране, 88005012010 – «да». И «нет» - последняя цифра 20. Пожалуйста, звоните, голосуйте. В итоге мы подведем небольшой итог. А вопрос к Партии регионов.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Захистити Верховну раду. Я тут серед чотирьох візаві – один діючий народний депутат України, бо Сергій колишній, Борис Якович – він саботажник, туніядець, він на засідання не ходить, хоча зарплату отримує. Микола – міністр. Справа в тому, Сергій, ви помиляєтеся, діж принцип безперервності влади. Не може бути указом зупинена дія законодавчої гілки влади. Ви мені покажете потім статтю Конституції, де таке написано, що після указу президента, життя помирає. І сьогодні затверджували і працюючи приймаємо законопроекти, які потрібні суспільству, бо мені неприємні ці плаксиві балачки про маленького українця з одночасним саботуванням законів. До речі, ми сьогодні прийняли рішення про проведення виборів голів сільських, селищних рад. Життя не зупиняється. Мова не йде, що ми претендуємо на те, щоб ми йшли те, щоб ми йшли на виборчий…

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Ви претендуєте на те… на весь ефірний час, оце погано.

ВЕДУЩИЙ: Прошу Сергей, да, по очереди, прошу, Сергей, да.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Такий варіант політичної реформи був запропонований соціалістами в тому числі. І безпосередньо, згідно з діючими статтями Конституції, після припинення повноважень Верховної ради, дострокового припинення, Верховна рада припиняє цілий ряд своїх повноважень, які визначені статтями Конституції, які стосуються і прийняття законів і постанов.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Де ж таке є в Конституції? 

ВЕДУЩИЙ: Я прошу, дайте звершить.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Це перше. По-друге, я хотів би послатися ще раз на Конституцію, за яку так агітували соціалісти…

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Ну можна статті взнати, я вже пишу собі.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Де чітко визначено, що на сьогоднішній момент діють укази президента і порядок призупинення указів президента визначений так само.

ВЕДУЩИЙ: Вот прежде, чем вы дальше начнете говорить, у меня один маленький вопрос. Вот скажите, если коалиция настаивает на том, чтобы президент отменил указ, то есть она де-факто признает, что он есть, что он существует и он легитимный? Если Виктор Янукович сегодня на пресс-конференции на, скажем, предложение профинансировать выборы, говорит о том, что, так, парламент же принимает решения, а он вроде как нелегитимный, то есть он должен принять, то есть, де-факто, он признает, что парламент фактически нелегитимный сейчас? Вот как вы это прокомментируете?

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Зараз відбувається бесіда така некоректна, тому що Сергій посилається ніби на Конституцію, не називаючи статей. Немає там ніяких статей про те, що ви кажете. Якщо ми визнаємо… ми знаємо і кажемо, що він є, але він грубо порушив Конституцію, бо він не базується на тій статті, яка передбачає кострове припинення повноважень.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Хто це визначив, що він порушив Конституцію?

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Це ми так вважаємо. А рішення прийме Конституційний суд. Я ж вам сказав, ми підкормися рішенню Конституційного суду.

ВЕДУЩИЙ: Да, прошу.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Знаєте, я якраз думаю, що мої шановні опоненти, якраз тому, що не мають аргументів дуже багатослівні і трошки нервують і навіть у Чистий четвер дозволяють собі лаятися. Я в таку перепалку вступати не буду, а ще раз підкреслю чітко правові речі. Визначати що конституційне, а що ні, офіційно може тільки Конституційний суд. Доки його рішення немає, то указ діє і є чинним, що б ми не говорили. Це є перша, базова позиція. Друга є базова позиція, рішення Конституційного суду, коли воно буде, воно може бути різним і не треба наперед його говорити і в такий спосіб давити на Конституційний суд, це є друге.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Яке воно буде, таке ми виконаємо.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: І третє, оскільки указ діє, то всі законослухняні громадяни його виконують і відповідно готуються до виборів 27 травня, що є нормальним.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо, по очереди.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Стаття 60 Конституції.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: А це Конституційний суд нехай зараз трактує. Доки не була справа в Конституційному суді, мала значення точка зору експертів, а зараз тільки суддів.

ВЕДУЩИЙ: Прошу, Николай.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: По-перше, я для всіх громадян України говорю, щоб тут мої колеги в студії не говорили, 27 числа виборів не буде. Або вони будуть такими виборами, як проводилися в Туркменістані чи ще десь, в тоталітарній державі, бо згідно діючого….

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Ну спроби припинити поставки газу з Туркменістану з вашого боку вже були, попробуйте ще раз.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Я вас не перебивав, бо ваша королева, принцеса займається разом…

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Бо є коректність відносин міжнародних, де ви, тим більше, як посадова особа ну принаймні зобов’язані дотримуватися якоїсь етики в цих відносинах.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Можна я продовжу.

ВЕДУЩИЙ: Прошу вас, продолжайте.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Так от, 27 числа виборів не буде, тому що навіть якщо б цей був і легітимним, конституційним, якщо б, то по діючому закону про вибори, вибори провести не можна. Тому що ці вибори не є позачерговими, згідно статті 90-ої Конституції, де чітко в законі про вибори сказано, і ви писали цей закон, де сказано, що позачергові вибори проводяться згідно 90-ої статті Конституції з чітко визначеними трьома пунктами, з яких причин можуть бути позачергові вибори. Тому потрібно спочатку змінити законодавство. По-друге, потрібно перед підписанням указу було подумати, де найти гроші. Бо тільки на третій день почали шукати гроші в адміністрації президента. Давайте з резервного фонду. З резервного фонду на пожар, на лихо природне. То й що в нас укази президента – це природне лихо, щоб ми витрачали кошти з резервного фонду.

ВЕДУЩИЙ: Понятно. Вот смотрите, что происходит уже в студии, вы не можете найти по поводу того, указ легитимен, нелегитимен, нет я хочу все-таки, я до конца хочу все-таки довести, в столицу пребывают все больше сторонников коалиции, думаю, что увидим мы и сторонников оппозиции. А Симоненко, если не ошибаюсь, по-моему на Майдане провести какую-то акцию протеста. Некоторые говорят о том, что давайте остановим предприятия. Вам не кажется, что на фоне вот этого противостояния – премьера, президента, парламента – у некоторых может действительно возникнуть ощущение такого просто безвластия в стране, потому  как, да. А это путь куда? Это путь к рейдерству. Сегодня, по-моему, министр топлива и энергетики заявил о том, что все энергетические объекты берутся фактически под усиленную охрану. Это спроста?

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Приватними фірмами за рішенням Торезівського суду Донецької області. Ну тобто цю тему можна продовжувати далі.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Це інша тема і що, що, а про безвладдя в країні ніхто не говорить. Навпаки говорять про сильну руку.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Чекайте, ситуація правдива. Сьогодні рейтингове агентство «Стандартен Форс» визначило рейтинг із стабільного до нестабільного України. Ми матимемо зовнішні кредити дорожчими – вина президента. Ми домовилися два тижні тому назад про кредит для залізної дороги під пасажирські вагони 300 мільйонів без державних  гарантій. Після підписання указу і після пониження рейтингу, розірвані контракти. Французькі бізнесмени, які займалися проектами концесійних… будівництва доріг, після прийняття закону Верховною радою, приїхали в понеділок для того, щоб підписувати угоди про будівництво доріг , сказали: поки ситуація не стабілізується, нічого робити не будемо.

ВЕДУЩИЙ: Понятно, Николай Николаевич, все рассказывали в новостях. Да.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Парламентській більшості треба виконувати указ президента і все буде стабілізовано. Іти на вибори.

ВЕДУЩИЙ: По очереди.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Не розказуйте хором тут страшилки людям, які не йдуть до суті справи.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Я відповідаю конкретно, де наносить збитки державі, всьому українському народові. На сім відсотків тільки на другий день впала вартість об’єктів.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо, Николай Николаевич, я паритет по времени все-таки должен соблюдать.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Збитки будуть підраховані, після вашої діяльності, як міністра транспорту. Все буде нормально, не переживайте.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Справа в тому, що ви мабуть погано чули… не нервуйтеся, ну бачте, ви вже втрачаєте лице. Я ще раз підкреслюю, вибори через референдуми чи плебісцити в будь-якому суспільстві повинні знімати конфлікт. Повинні знімати напругу. Вибори 27 травня тільки розколють. Ви може погано мене чули, тільки розколють суспільство. Уявіть  собі ситуацію, та не спішіть, ну що ви такі загонисті. Уявіть собі ситуацію. На вибори ми не йдемо, ми не можемо просто включитися в виборну кампанію, бо ви ці укази писали, ви про нього давним давно знали, тому він для вас зараз і є легітимним. Але не для мене. Тому….

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Ну ви ж тільки що сказали, що ваша партія прийняла рішення послухати Конституційного суду.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: І після того ми погодимо правила гри.

ВЕДУЩИЙ: Борис, я прошу, по очереди, Ярослав. Да, прошу.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Я хотів би власне застереження одне зробити. От для нас абсолютно очевидно, що на сьогоднішній день указ діє. Це очевидно для всіх. Рішення Конституційного суду буде відповідним. Давайте його не прогнозувати попередньо. Але на сьогоднішній день є інша проблема. шановний опонент з партії соціалістів заявив, що вони готові до виборів. Однак їх партія ігнорує подання в окружні виборчі комісії. Для чого? Для зриву виборів. Саме тому єдиний легітимний спосіб сьогодні визначити волевиявлення громадян, це вибори, а не підкуп, шантаж, перекуповування 300 голосів в парламенті. Це не є волевиявлення громадян. Коли за соціалістів голосують з одних причин, а після цього соціалісти переходять в так звану антикризову коаліцію, коли одні депутати пройшли по списку одних партій, а потім переходять в антикризову коаліцію, ну не може бути зміна волевиявлення громадян таким чином. Вибори, які розставлять все на свої місця.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Прошу, реакция и потом…

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Я рекомендую в таких ситуаціях включати до списків партійно свідомих людей, а не включати туди за гроші, щоб вони не переходили в інші списки.

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Саме так, щоб в фракції не переходили за гроші.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Але, звертаю вашу увагу. Зараз іде дискусія, от начебто опозиція за європейські цінності. Вони відстоюють тоталітарні цінності. Європа, європейський президент жоден би не зробив такої дестабілізації, або його б судили і посадили б на довгі роки ув’язнення, за скоєне Ющенком. Чому? Бо там президент робить консультації з керівниками партій перед розпуском. Навіщо? Для того, щоб запитати всіх, чи згоді вони проводити дострокові вибори, щоб не збільшити протистояння. Уряд виступає з ініціативою проведення дострокових виборів. А президент у нас вверх ногами читає Конституцію, так само як і відноситься до Конституції взагалі. Я ще раз переконаний, що реформу потрібно продовжити. Потрібно обмежити повноваження безмежні владні президента в регіони, бо почали збирати губернаторів, керівників районних адміністрацій і примушувати їх підтримувати Ющенка і фальсифікувати вибори. Виборів не буде, заспокойтеся.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Мені приємно погодитись в чомусь із колегою-соціалістом. А саме в тому, що списки треба формувати відповідальні. «Наша Україна» так зробила і тому із депутатів із Народного союзу «Наша Україна» якраз перебіжчиків немає і не буде. Але є такі, знаєте, слабенькі борці, які так намагаються сповзти з ковдри і уникнути сутності питання.

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Давайте по суті.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: О, і  на ворі шапка горить, да. Так от я і хочу сказати, що  я, підсумовуючи, скажемо всю тезу, так і не почув спростування дуже простої очевидної для всіх  наших глядачів істини. Указ президента є чинним, він діє і вибори йдуть. І звернення до…

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: І постанова Верховної ради є, діє і теж паралельно взаємо виключають одне одного.

ВЕДУЩИЙ: Давайте по очереди, да.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Отже постанови Верховної ради є вони чи немає, вони не відмінюють указ, вони можуть бути…

Николай РУДЬКОВСКИЙ, министр транспорта и связи Украины: Так вони теж обов’язкові до виконання урядом. І ми маємо ситуацію, що повинні виконувати і одне, і інше. То ви визначіться між собою: Верховна рада і президент – хто з вас старший, ідіть в Конституційний суд, і ми, уряд, будемо виконувати ваше рішення.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: У нас цікава полеміка. Я кажу, указ є чинним і діє. Він цього не спростовує, а розказує по чому риба на базарі. Отака з вами…

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Борис Якович, можна я вам задам запитання, як діючому…

ВЕДУЩИЙ: Можно я вам сначала вопрос задам.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Ні, одну секундочку. Це те, що сьогодні турбує… це те, що сьогодні турбує суспільство, спокійно, це те, що турбує суспільство, і те, що лежить в основі основ зауваження президента до Верховної ради. Те, про що сказав шановний колега, я думаю, ми цього торкатися не будемо – підкуп, тиск з метою переманити. Борис Якович, ви можете назвати прізвища народних депутатів України, на котрих тиснули, котрих перекуповували, котрі звернулися з скаргою до вашого керівництва? Ви кажете про «Нашу Україну», про монолітні ряди, ви партію втратили з вашого блоку. Ви яке маєте право взагалі в списки себе включати, коли ви не той блок уже? Чи були такі факти? Чи розглядав регламентний комітет? Чи була залучена преса? Чи були прес-конференція, на кого тиснули, кого перекуповували?

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Ви підкріплюєте тільки ті тези, що я сказав. Я сказав, що з партії Народний союз «Наша Україна» немає жодного перебіжчика.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Я кажу про блок цілий.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Далі я сказав, для того, щоб прямо не відповідати на запитання, ви розповідаєте, що завгодно і словом не говорите про те, що указ президента чинним і маєте відповідати.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: Та мене не цікавить ваш указ.

ВЕДУЩИЙ: Все, вопрос задан, ответ дан.

Борис БЕСПАЛЫЙ, народный депутат Украины, фракция «Наша Украина»: Ви маєте відповідати за те, як ви тиснете на депутатів, а не питання задавати.

Ярослав СУХОЙ, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: На кого, на кого ми тиснемо?

Сергей СОБОЛЕВ, представитель БЮТ: Ярославе, я можу дати відповідь це запитання. І його треба прочитати прямо в указі президента. В указі президента не сказано про підкуп і все інше. В указі президента прямо сказано: що змінено волевиявлення громадян, що визначено Конституцією України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду