На «Молодість» приїде Лордан Зафрановіч

На «Молодість» приїде Лордан Зафрановіч

4 Жовтня 2013
12424
4 Жовтня 2013
11:38

На «Молодість» приїде Лордан Зафрановіч

12424
На «Молодість» приїде Лордан Зафрановіч
На «Молодість» приїде Лордан Зафрановіч

На київський міжнародний фестиваль «Молодість» приїде легенда югославського кінематографу, режисер культової стрічки «Окупація в 26 епізодах» Лордан Зафрановіч. Про це повідомляє прес-служба фестивалю.

 

Лордан Зафрановіч покаже на «Молодості» повну й відновлену версію «Окупації в 26 епізодах». Він також дасть майстер-клас, де говоритиме про цензуру, компроміси в мистецтві, війну в Югославії та політичний тиск на режисерів.

 

На фестивалі також відбудеться показ документальної стрічки Паво Марінковіча «Окупація, епізод 27» про добровільне вигнання Лордана Зафрановіча у Прагу, його злет від талановитого невдахи до шанованого югославського режисера.

 

Лордан Зафрановіч - одна з центральних постатей так званої Празької школи югославських режисерів, до якої також відносять Еміра Кустуріцу. Автор 80 фільмів, він увійшов в історію кінематографу як творець стрічки «Окупація в 26 епізодах», що 1978 року спровокувала скандал на Каннському фестивалі.

 

Наймасштабніша робота режисера - трилогія про Другу світову війну. «Окупація» - перша її частина. У фільмі Зафрановіч показує понівечене війною місто Дубровнік.

 

1979 року стрічку номінують на «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю. Під час прем'єри більше сотні поважних гостей залишають залу, коли на екрані демонструють звірства воєнних часів. Вони чекають під Палацем фестивалів, щоб згодом освистати режисера. Одна розгнівана глядачка намагається зупинити показ, піднявшись до проекційної зали. Сам Зафрановіч стверджує, що зображені ним події не лише відбувалися насправді, а й були задокументовані. «Окупація в 26 епізодах» стала останнім на сьогодні хорватським фільмом, який брав участь у конкурсній програмі Каннського МКФ.

 

В Югославії стрічка пройшла з гучним успіхом. «Падіння Італії» та «Вечірні дзвони» - наступні частини трилогії. Через негативне зображення хорватів у Другій світовій війні, еротичні сцени та політичний контекст вони викликали неабиякий резонанс у країні та вплинули на подальшу долю режисера.

 

Нагадаємо, 43-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»-2013 відбудеться з 19 по 27 жовтня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду