Все на «П»: провокація, піар, політики, повії…

13 Березня 2007
12027
13 Березня 2007
13:11

Все на «П»: провокація, піар, політики, повії…

12027
Що лишилося за лаштунками сюжетів «Книжки з підтекстом для відомих політиків» (ТСН, 04.03) та «Українська книжка – українським повіям» (ТСН, 08.03).
Все на «П»: провокація, піар, політики, повії…

Це сталося. Українське телебачення, яке довго звинувачували в тому, що воно ігнорує культуру взагалі, а «невидовищні» мистецтва, як-от літературу, й поготів, винайшло, нарешті, книжковий телеформат. Таким форматом став новинний сюжет-провокація.

 

Книжка і політики

Книжкову провокацію перед телекамерою журналістка ТСН Леся Сакада-Островська вирішила влаштувати соціальній групі із найбільшим в країні піар-ресурсом – політикам. В об’єктив потрапили Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Дмитро Табачник, Микола Азаров та Петро Симоненко. Книжки добиралися з переможців рейтингової акції «Книжка року» з натяком: якщо Президентові – то «Іван Мазепа в сарматсько-роксоланському вимірі високого бароко» Ростислава Радишевського і Володимира Свербигуза (Київ, Просвіта), якщо Тимошенко – то «Український літопис вбрання» Зінаїди Васіної (Київ, Мистецтво), а Симоненкові – то, звичайно, «Історія ГУЛАГу» Енн Еплбом (Київ, Києво-Могилянська академія). Попри гладкість телесюжету, зрозуміло було, що багато цікавих моментів лишилося поза кадром.

 

«Що було за лаштунками провокації?» – з цим запитанням «ТК» звернулася до журналістки Лесі Сакади-Островської:

 

«Сюжет народився випадково, із зовсім іншої ідеї, – розповідає Леся. –  Я написала пропозицію до продюсера ТСН Володимира Карташкова щодо того, що «1+1», який претендує на те, щоби бути культурним каналом, маємо «рятувати» дві акції – «Книжку року» та Шевченківську премію. Моя концепція була така: акції мають бути національні за духом, буржуазні – за форматом. Тож замість нудного офіціозу я запропонувала мистецький бал. Мені сказали «так», але за однієї умови – я маю сама знайти гроші. Коли ми порахували, то виявилося, що книжковий бал із телевізійною трансляцією має коштувати приблизно 500 тисяч доларів. І тут я зрозуміла, що культурне телебачення можуть врятувати тільки меценати, а меценатів найзручніше шукати під прицілом камер. Так я і вирішила піти до наших політиків: з одного боку, прозондувати, як вони поставляться до такої книжкової провокації, з другого – заручитися їхньою підтримкою, з третього – якщо на наступний рік вони мають прийти на бал із прочитаною книжкою, то не зле було би їм уже зараз цю книжку ненав’язливо подарувати. Проблема полягала в тому, як організувати всі зустрічі протягом тижня. Припустімо, Президентові, який відлітав до Грузії, мав передати книжки кореспондент ТСН Захар Бутирський, який так само летів до Грузії у президентському пулі. Я сама вибрала для Президента книжку про Мазепу, і не тільки з натяком на культурне будівництво при цьому гетьмані, а й із натяком на той фільм, який був знятий державним коштом і з тріском провалився на Берлінале. Адже це теж було за Ющенкового прем’єрства… Переговори велися через прес-секретаря Президента Ірину Ваннікову та інших колишніх працівників «1+1», які нині працюють в Секретаріаті, ми досягли попередніх домовленостей. Але в результаті… нам відмовили, бо, за словами деяких членів команди Президента, це буде «реклама книжки». Мені єдине що цікаво: чи знав сам Президент про нашу пропозицію, чи за нього все вирішила ось ця багатоголова команда, яка весь час казала то «так», то «ні»? Це питання є резонним, оскільки в результаті, єдині, хто нам категорично відмовив – це Президент і комуністи. Юлія Тимошенко не відмовлялася, але вийшло так, що «команда не поставила її до відома»: так книжка «Український літопис вбрання» злітала разом із кореспондентами ТСН до США і назад, а прес-служба лідерки БЮТ за два багатогодинні перельоти «не встигла» їй сказати про наше прохання. Найлегше – зараз я, може, всіх здивую – виявилося домовитися про зустріч із Миколою Азаровим, в якого не дуже гарна слава в книжковому світі, але дуже нормальна дисциплінована прес-служба: все було залагоджено одним дзвінком. Так само безпроблемно вдалося домовитися із віце-прем’єром Дмитром Табачником… До речі, всі звинувачення в рекламі я вважаю безпідставними і надуманими...».

 

Між іншим, минулого року всі 100 членів Європейського Парламенту вирішили взяти участь у програмі заохочення читання – фотопроекті «Заскочені за читанням». Їхні фотографії в найрізноманітніших ситуаціях «Я так читаю» викладено на сайті «Пастка читання», а сама фотовиставка експонуватиметься на найбільших книжкових форумах світу. Як пояснюють самі члени Європарламенту, головне –  знімки мають передавати ту насолоду, яку отримують люди від дозвілля з книжкою. Проект має на меті залучити в нього й інших політиків найрізноманітніших рівнів (цікаво, чи вдалося би їм пробитися крізь «стінку» президентської команди?). Гасло програми: «Читання – це вплив». І чомусь ані слова про рекламу…

 

Книжки і повії

Про те, що книжкова провокація Лесі Сакади вдалася, свідчить те, що її одразу підхопили ентузіасти.

 

Зрештою, слово «повія» є не менш жирним для піару: «Українські книжки – українським повіям» – звучить, погодьтеся, якщо не вельми гордо, зате яскраво. Найнесподіванішим виявилося те, що організатори акції (а це Кабінет молодого автора Національної Спілки письменників України, мистецький проект «Інша література», Київський театр поезії «Мушля»; за участю видавництв «Кальварія», «Зелений пес», «Ярославів Вал», «Факт») наполягали на тому, що їхня акція є «соціальною ініціативою». І що дарувати книжки повіям на Великій Окружній дорозі в присутності камер та журналістів – це все одно що дарувати книжки… дітям. Принаймні, саме на такому порівнянні переконано наполягала один із учасників прес-конференції Ксенія Сладкевич («Кальварія»).

 

Хочете уявити себе учасником акції «Українські книжки – українським повіям»? Тож уявіть, що сидите ви в мікроавтобусі, їдете по Окружній дорозі в пошуках повій. Повій ніде немає. «Рано ще, буде темно – тоді треба їхати», – коментує акцію водій, за словами якого відчувається досвід.

 

Нарешті перший із трьох мікроавтобусів зупиняється – здається, когось побачили…. Організатори просять нікого з бусиків не виходити: «Щоби не спугнути». Вся акція зосередилася навколо камери телеканалу «1+1» – режисер акції Сергій Архипчук особисто брав інтерв’ю для «Плюсів» (!), при цьому решті журналістів, яких офіційно запросили на прес-конференцію й організовано вивезли в автобусах на Велику Окружну, знімати не тільки забороняли, а ще й соромили: «Це ж вам не зоопарк… Припиніть». Успіх акції був стовідсотковим. Тобто сто відсотків – а саме дві – зі знайдених у цей день повій погодилися прийняти подарунок і спиною до камери сказати, що вони з цього приводу думають.

 

Так, повія Оксана розповіла, що не читає «по-укрАінскі», але із задоволенням подарує книжку матері та сестрі (кажуть, отримавши збірку «Новели для нецілованих дівчат», дівчина знітилася), а її колега Марія зауважила, що на читання багато часу не має – робота. Врешті-решт, два ящики книжок описали кілька кіл Окружною й повернулися в Будинок письменників на Банкову, а інформприводом і для прес-конференції, і для поїздки на Велику Окружну… стали зйомки сюжету для «1+1». Можу передбачити, що це ноу-хау – влаштовувати пресуху з приводу зйомок новинного сюжету –  навряд чи в найближчому майбутньому вдасться повторити якомусь іншому українському телеканалу.

 

Але сюжет вийшов прикольним. Тільки з дітьми, як виявилося, нічого спільного.

 

P.S.

Книжки і…

Хоча найприкольніший сюжет цими днями розігрувався не на телебаченні, а в офіційних кабінетах і називався він «ПЛАН ЗАХОДІВ з підготовки та проведення в Україні Року української книги». Згідно з інформацією, яку «ТК» отримала від конфіденційного джерела в Держкомтелерадіо, в цьому плані кожен міг знайти для себе багато цікавого.

 

Гадаю, що Олександра Коваль, президент Форуму видавців, буде вражена, побачивши, що конкурс «Найкращий читач – 2007», який ГО «Форум видавців» проводить від 2000-го року, відтепер проводитиме Міністерство культури й туризму (до речі, торік саме через МКТ проведення конкурсу ледь не зірвалося – обіцяні міністерством кошти так і не надійшли на рахунок ГО «Форум видавців»). 

 

Рейтингова агенція «Еліт-профі» (Костянтин Родик, Галина Родіна), яка вже 8 років поспіль проводить конкурс «Книжка року», теж здивується, знайшовши в плані рядок, де сказано, що відтепер за проведення Національного конкурсу «Краща книга України» відповідатиме Держкомтелерадіо та Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів (за строками березень-квітень – тобто ось-ось ми дізнаємося про те, що у нас «Найкраща книга»).

 

Схоже, що Рік книги стане роком важких випробувань для громадських ініціатив у галузі книговидання: якщо раніше їх знищували, просто не надаючи їм ніякої підтримки, то тепер – за рахунок того, що держава буде проводити «свої такі самі», та ще й не надто обмежуючи себе в державних коштах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду