Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 11 лютого 2007 року

14 Лютого 2007
6868
14 Лютого 2007
14:46

Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 11 лютого 2007 року

6868
Учасники: Микола Оніщук, Володимир Лановий, Анатолій Матвієнко, Андрій Шкіль.
Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 11 лютого 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір! Я, Данило Яневський, сердечно вітаю всіх, хто прийшов на «Майдан»! Тиждень, що минув, докорінних змін у політичний ландшафт країни не вніс. Антикризова коаліція та уряд продовжували планомірний наступ на всіх фронтах успішно і без втрат, відбиваючи періодичні спроби контратак ідеологічно та ідеологічно безпорадних рештків помаранчевих. Останні, здається, остаточно втратили можливість стабілізувати ситуацію, і розкололися фактично на декілька конкуруючих малих політичних груп, здатних проводити хіба що демонстраційне пересування у власному політичному запіллі. Те, що залишилося від потужного демократичного руху, деякі його лідери назвали просто, – корпорацією опозиціонерів. Деякі дефініції не формулювали. Ділили посади у Верховній раді наступного скликання та уряді також майбутньому. Що при цьому пили, невідомо. Але принцип, започаткований п’ятнадцять років тому президентами Єльциним та Кравчуком, – п’ятдесят на п’ятдесят, – зберегли. Ми попросили роз’яснити ситуацію народних депутатів, які представляють у парламенті фракцію «Наша Україна». Микола Оніщук, Партія промисловців і підприємців; Володимир Лановий, представник Народного руху України; Анатолій Матвієнко, Українська республіканська партія «Собор»; Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко. В нашій розмові візьмуть відомі в Україні експерти, візьмуть і громадяни, які зараз в цю хвилину знаходяться на Хрещатику, головній вулиці української столиці. Вже бачу Яну Конотоп, вони вже готові до дискусії. Нам дуже важливо, як і завжди почути їх думку, відчути настрій, відчути те, що хвилює людей сьогодні. Вступне слово – Андрій Жигулін.


КОР.: Сто сімнадцять сторінок, які змінять Україну. Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, як і три роки тому, знову разом, а «Наша Україна» та БЮТ підписують угоду про спільну співпрацю та єдину опозицію у Верховній раді. Спільна мета – розподіл посад у майбутньому уряді та протистояння антикризової коаліції. Не нові ідеї стають основою чергового політичного «шлюбу». Щоб союз був міцнішим і тривалим, за благословенням опозиціонерка Юлія Тимошенко особисто іде до Віктора Ющенка. Хоча чиновники Секретаріату відкидають факт цієї зустрічі з главою держави, але згодом про неї заявляє сам президент. Він зізнається, що підписав закон про імперативний мандат, про який так довго мріяла Леді «Ю». Зі свого боку, Ющенко отримав гарантії від лідерки БЮТ у тому, що вона не зрадить його, як це сталося з законом про Кабмін. І все заради єдності.


Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента України: Куди повинна була йти «Наша Україна»? В опозицію з соціалістами, які міняють позицію кожні виборчі цикли, чи з комуністами? Само собою, що «Наша Україна» повинна була приєднатися до Юлії Володимирівни, і разом представляти опозиційні сили в парламенті. Однозначно!


КОР.: Обмінявшись поступками, опозиціонери перейшли до стратегічного планування. Угода передбачає розподіл посад в новому уряді, за яким Тимошенко – прем’єр, а нашеукраїнець – спікер парламенту. Одразу опозиціонери перевіряють спільні сили. Для початку змушують усю Верховну раду ухвалити закон заборону будь-яких маніпуляцій з нафтогазовим майном України. Далі плани вже наполеонівські, – разом і злагоджено затвердити голову СБУ та керівника МЗС з подачі Віктора Ющенка.


Юлія ТИМОШЕНКО, народний депутат України, лідер фракції Блока Юлії Тимошенко: Право президента конституційне формувати керівництво Служби безпеки України. І вважаємо, що якщо президент обрав цю людину, то та частина демократична парламенту мусить підтримати і Конституцію, і президента. Безумовно, можуть бути певні закиди до кандидатури Короля, але в цілому наша фракція буде стояти на боці президента.


КОР.: Але що далі в ліс, то більше дров. Розвалитися об’єднана опозиція може саме через це голосування. Не встигло висохнути чорнила під договором про об’єднання «Нашої України» та БЮТ, як сторони вже обмінюються взаємними звинуваченнями. Бютівці були проти кандидатур президента.


Олександр ТУРЧИНОВ, народний депутат України, фракція БЮТ: Я з повагою ставлюся до працівників Міністерства внутрішніх справ. Але ж я не вважаю, що після їх звільнення їх треба влаштовувати в Службу безпеки. То можна говорити, що сьогодні є спроба створити альтернативу Міністерству внутрішніх справ.


КОР.: Якщо такі суперечності з гріхом пополам таки вдалося улагодити, найбільшу загрозу для опозиціонерів все ж становлять внутрішньоблокові суперечності «Нашої України». Проти спільних дій з Юлією Тимошенко два Анатолія, Кінах та Матвієнко. До них долучаються і старожила «Нашої України» і вірний друг Ющенка Юрій Єхануров. Він робить сенсаційну заяву, Тимошенко не потрібні помаранчеві, вона бажає об’єднатися з соціал-демократами Медведчука.


Юрій ЄХАНУРОВ, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: На базі блока... партії «Батьківщина», этого блока можна создать идеальную социал-демократическую силу. Для этого ей надо объединиться с СДПУ(о), что они сейчас делают, работа ведется. И я уверен в том, что через год-два эта серьезная политическая сила будет нормально работать на левом спектре. И коммунистов не будет, и социалистов «подметут», и все это дело закончится.


КОР.: Але звинувачення лише на словах. Опозиціонери знову вчаться жити під одним дахом та виконувати умови договору, найближча мета якого – домогтися дострокових парламентських виборів, адже лише тоді запрацює найсолодші статті документу, – розподіл посад. В той же час, антикризова коаліція впевнена, що скільки б помаранчеві не об’єднувалися, досягти їхньої мети їм ніхто не дозволить.


Раїса БОГАТИРЬОВА, народний депутат України, лідер фракції «Регіони України», координатор антикризової коаліції: Дострокових виборів не буде. Немає сьогодні юридичних і конституційних підстав для цього. Нові вибори, які б і хотілося провести опозиції вже зараз, абсолютно не змінять ситуацію на користь опозиційних сил, це буде зайва трата грошей.


ВЕДУЧИЙ: Шановних глядачів програми прошу висловитися, чи підтримуєте Ви угоду між президентом та Юлією Тимошенко. «Так» – вісім дев’ятсот сто чотирнадцять п’ятдесят нуль чотири, «Ні» – вісім дев’ятсот сто чотирнадцять п’ятдесят нуль п’ять. Перед тим, як поставити... надати слово шанованим гостям, хочу сформулювати декілька питань, але очевидно ними програма не може вичерпуватися. Отже, питання перше, дорогі гості: чи може опозиція протистояти антикризовій коаліції, і протистояти продуктивно? Питання два: нова угода президента та Юлії Тимошенко, чи це вигадки, чи це реально? І нарешті, чутки про об’єднання лідерки БЮТ та Віктора Медведчука – елемент чорної піар-технології або доконаний політичний факт? Вам слово... Ну, оскільки Анатолій Кінах і Анатолій Матвієнко гучну заяву оприлюднили на цьому тижні, може, з вашого боку почнемо, якщо не буде заперечень? Пане Матвієнко, потім пане Оніщук.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Дякую! Вітаю всіх! Дякую за можливість висловитися! Знаєте, така компіляція всього на купу. Я думаю, що людям дуже важко розібратися, про що ми ведемо мову. По-перше, чи може опозиція продуктивно і ефективно протидіяти правлячій коаліції? Безперечно. Якщо вона має сто п’ятдесят голосів, то тільки в частині недопущення дій, які суперечать Конституції, і в певній мірі бути гарантом цієї Конституції. Не допускати зради, як це було, скажімо, із газотранспортними магістралями, блокувати всілякими способами зраду національних інтересів, і в такий спосіб в цій частині ми можемо співпрацювати. Стосовно ж того, що закони приймати, зрозуміло, що опозиція не може ефективно діяти, і я думаю, що дивна зараз вимальовується схема, коли президент України прямо, опосередковано, але його втягують в оголошення війни антикризовій коаліції, а це парламенту, його більшості, і прем’єру. І думаю, що в такій країні не солодко буде жити. Президент має домовлятися з усіма, на те він і президент, і з опозицією, і з антикризовою коаліцією, із урядом, із головою Верховної ради, якщо ми хочемо захищати національні інтереси. Війна в Україні – це вихід в нікуди. Хіба що до основания затем... Это мы уже переживали. Стосовно соціал-демократів, безперечно, що Юлія Володимирівна йде в Соцінтерн. В такий спосіб ідеологічно вона позиціонує себе, як ліва. І безперечно, що на лівому фланзі вона буде забирати свою електоральну нішу, і я не думаю, що соціал-демократи тут якесь виключення. Чи буде там з Медведчуком, чи ні? Швидше за все, нічого не буде. Це вигадки! Але йде мова про цю електоральну базу. Стосовно того, як себе можуть позиціонувати праві сили. Якщо праві сили є за лівою ідеологією, то вони можуть йти до Юлії Володимирівни, безперечно, з нею об’єднуватися з точки зору стратегії. Іде мова сьогодні про те, що: а) про об’єднання. Тоді це мають бути об’єднані близькі по ідеології сили. І хто з близької, лівої ідеології Юлії Володимирівни, то це є можливо. Про співпрацю, як опозиції, – це другий якби пласт проблем, і його треба розглядати окремо. Я, до речі, ніколи не виступав проти цієї частини. Іде мова про стратегію, про те, хто, куди буде рухатися. Юлія Володимирівна буде йти в президенти, Юлії Володимирівні потрібно сьогодні тримати себе якби в політичному такому значить тренованому тілі. Для цього потрібно розкручувати і додаткові парламентські вибори. Зрештою, якщо вони раптом і стануться, то тільки тому, що в Україні буде повний хаос. Якщо ми до цього прагнемо, то очевидно цю тезу треба підтримувати, і треба збирати своїх партнерів. Безперечно, з точки зору технології Юлія Володимирівна діє абсолютно правильно. Я, як політик, нічого не можу заперечити...


ВЕДУЧИЙ: А президент і «Наша Україна»?


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Але втягувати якби в цю технологію... Якщо президент і «Наша Україна» постали, що Юлія Володимирівна є президентом, і «Наша Україна» вся поділяє цю ідею, то безперечно тоді треба рухатися в такому, значить, дуже потужному обніманії і єдності. Якщо ж є інші ідеологічні розбіжності, я ще раз кажу, світоглядні, то не треба кричати, що хтось зрадник з «Нашої України», бо це право захищати праву ідею. Я є представник правих сил.


ВЕДУЧИЙ: Угу.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: І тому мене пхати в ліву, значить, ідеологічну нішу... ну, є принаймні некоректно, більше того, оголошувати, що хтось там проти чогось!


ВЕДУЧИЙ: Пане Оніщук! От я боюсь помилитися, але Партія промисловців і підприємців за визначенням не може бути лівою політичною силою. Чи саме цим пояснюється така різка заява вашого лідера Анатолія Кінаха... Як Ви особисто ставитеся до цієї угоди? Наскільки вона життєдайна? І чи взагалі можна вірити підписам українських політиків під документами?


Доброго вечора, шановні телеглядачі! Доброго вечора, пане Данило! Деякі уточнення.


ВЕДУЧИЙ: Прошу!


Микола ОНІЩУК, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Ну, перше, що «Наша Україна», фракція «Наша Україна» і Блок Юлії Тимошенко, – не президент, я наголошую на цьому, – насправді, зробили спільну заяву. Не уклали угоду, а зробили спільну заяву, у якій висловили намір координувати і співпрацювати в парламенті, як об’єднана опозиція. Тому, можливо, в наступному, цього не можна виключати, але і не можна власне стверджувати, сторони дійсно можуть поглибити рівень своєї співпраці до рівня політичної угоди. Сьогодні цього ще немає, це перше. Друге, для України так властиво, що всі роз’єднуються швидше, чим об’єднуються, що само по собі таке об’єднання не варте зразу сприймати в штики. Хоча дійсно, і це треба визнати, ідеологічно воно не є сьогодні цілісним, маючи на увазі і зокрема ідеологічні цінності, які сповідує Партія промисловців і підприємців, і партія «Собор», швидше, як праві партії. Хоча Блок Юлії Тимошенко, я думаю, більше в лівому спектрі, чим... чим в правому. Разом з тим, це не означає, що такі союзи, як тактичні, є неможливими. І я на цьому наголошую тому, що чи сторони зможуть просунутися далі, щоб утворити якийсь стратегічний політичний союз, аж вплоть до об’єднаного списку на наступних виборах, це зможе дати відповідь лише час і власне розвиток подій, як він складеться.


ВЕДУЧИЙ: Я хочу уточнити з вашої ласки, чи Вам щось відомо про існування документу, який називається «Про створення коаліції об’єднаної опозиції у Верховній раді п’ятого скликання між фракціями «Наша Україна» і блок... і Блоком Юлії Тимошенко», і про те, що там закладений принцип головний: п’ятдесят на п’ятдесят всі посади в уряді і в Верховній раді.


Микола ОНІЩУК, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Відомо. І цей документ обговорювався на засіданні політичної ради блоку «Наша Україна». Кожна політична партія його отримала, детально ознайомилася, і висловила своє бачення щодо змісту цього документу. Зразу зауважу, що він охоплює і певну перспективу політичну, в тому числі у випадку, коли меншість в парламенті стане більшістю. Разом з тим ми висловили свої застереження цієї угоди, які полягають у тому, що, імовірно, варто було б цей увесь етап розбити принаймні на два етапи, я маю на увазі етап співпраці. Це те, що визначити короткотермінові політичні завдання, що є більш реальним, і що можна спрогнозувати. А те, що стосується політичної перспективи, можливо, відкласти на більш пізніший термін.


ВЕДУЧИЙ: З вашої ласки, до Вас іде, пане Анатолію, ще одне питання. І воно, як мені здається, доволі просте. Як можна вірити цим підписам? І чи ми можемо говорити про те, що «Наша Україна» розкололася з цього питання, іншими словами, що пан Кириленко підписав це від імені всієї фракції, а вся фракція його не підтримала?


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Ну, не можна говорити, що вся фракція, оскільки були люди, які підтримували і вважають, що це є...


ВЕДУЧИЙ: Частина фракції не підтримала, я обмовився!


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Частина... Значна частина, або велика частина не підтримала. Не підтримала по формі, оскільки пан Кириленко мав би узгодити цей текст.


ВЕДУЧИЙ: Угу.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Тим більше, що на восьму годину того дня було призначено політраду блоку. Хоча б на рівні політради. Нажаль, це так швидко, не знаю, з якої ініціативи, чи то президента, чи то Юлії Володимирівни, було підписано, ще і політраду скликати було... виявилося, уже немає потреби. Я особисто не заперечую щодо заяви про співпрацю в парламенті. Але там є такі речі, – ті, які я особисто не можу підтримати. Найперше, імперативний мандат, який прийнятий з порушенням Конституції.


ВЕДУЧИЙ: Угу.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Я не... Я можу заперечити імперативний мандат, але я не можу погодитися з неконституційністю цього закону. Друге, йде мова про позачергові вибори. Я вважаю, що це є дуже провокаційне і дуже небезпечне для України норма.


ВЕДУЧИЙ: Третє.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Третє, йде мова про відміну Конституції. Конституцію потрібно змінювати, але я дуже боюся, що ми можемо зайти стратою вже того, що ми досягли. І четверте, мені здається, що ми дуємо на холодну воду з приводу децентралізації влади закону тридцять один нуль два... тридцять один нуль сім, три один, оскільки... Тридцять два нуль сім тире один. Оскільки...


ВЕДУЧИЙ: Поза тим.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Оскільки місцеве самоврядування сьогодні є проблемою. І якщо ми не дамо цьому місцевому самоврядуванню сьогодні реального життя, то ми не включимо ініціативу мільйонів, ми не змінимо обличчя нашої України.


ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло!


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, фракція блоку «Наша Україна»: Ну, не «Нашої України», а України. І «Нашої України» в тому числі. Це спірні проблеми, але я хотів би, щоб аргументація була почута. І тому, коли ми зараз кажемо, що ми будемо сідати за підписання... відпрацювання угоди, я хотів би дискутувати і аргументувати, а не просто знову ж таки сліпо підписати без всякої дискусії.


ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло! Пане Лановий, відома позиція двох Рухів, які взяли курс стратегічний, якщо я правильно це зрозумів, на об’єднання. Чи означає це, що тепер представники обох Рухів, які є у фракції «Наша Україна», будуть проводити сепаратну політику по відношенню до всієї практики, іншими словами, зсуватися весь час в правий бік спектру політичного, і віддалятися далі від Блоку Тимошенко?


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»:По скільки місцеве самоврядування сьогодні є проблемою, якщо ми не дамо цьому місцевому самоврядуванню сьогодні реального життя то ми не включимо ініціативу млн.., ми не змінимо обличчя нашої України.


ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: Ну, не «Нашої України», а України і «Нашої України» в тому числі. Це спірні проблеми, але б я хотів, щоб моя аргументація була почута. І тому коли ми зараз кажемо, що ми будемо сідати за підписання або відпрацювання угоди я Зотів би дискутувати і аргументувати. А не просто знову ж таки сліпо підписати без всякої дискусії.


ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Лановий. Відома позиція двох рухів, які взяли курс стратегічний, якщо я правильно це зрозумів на об’єднання. Чи означає це, що тепер представники двох рухів, які є у фракціях «Наша Україна» будуть проводити сепаратну політику по відношенню до цієї практики. Іншими словами зсуватися весь час в правий бік спектру політичного і віддалітися далі більше від блоку Тимошенко.


Володимир ЛАНОВИЙ, народний депутат «Наша Україна»: Якщо говорити про «Народний рух України» то ця партія хоче бути суб’єктом політичного життя, але не лише придатком тог чи іншої фракції, блоку, як це відбувалося можливо останніми роками. Тому партія і партійна група займає власну позицію у Верховній раді. Можливо ви це знаєте? Не в усіх питаннях ми підтримуємо взагалі ініціативу «Нашої України». А давно вже вирішено, що им голосуємо самостійно по тих чи інших, за тими та іншими обставинами. Поза парламентська діяльність передбачає співпрацю з «Українською народною партією». І для цього розроблено цілий комплекс заходів. Чим це закінчиться – це буде видно через певний час. В середині з парламентом ми взяли курс на об’єднавчі дії з Блоком Юлії Тимошенко я к головною опозиційною силою в парламенті.


ВЕДУЧИЙ: Пане Шкіль, чи можна так це розуміти, що Блок Юлії Тимошенко зробив абсолютно правильний стратегічний хід маючи на меті абсорбувати частину «Нашої України», яка не бачить політичної перспективи далі в складі пропрезидентських фракцій і це все обслуговує тільки одну ідею перетворити Юлію Тимошенко на єдиного лідера опозиції. Ви мали якісь інші міркування.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Ну по-перше ми думаємо, що це переслідує мету об’єднати опозицію. А те, що можна відвести від «Нашої України» фігуру президента, то я не думаю, що це ймовірно. Тому що не може президент бути в опозиції в державі. Це зрозуміла річ. І ніхто і я особисто ні жодний з опозиціонерів його до цього не закликає. Але політичні сили, які представляють президента в парламенті чи ті сили, які асоціюються з президентом вони вирішили зайняти властиву опозиційну нішу. І тому об’єднання є абсолютно природнім. Я вважаю, що це посилить і укріпить опозиційні сили парламенті. А дискусія: праві, ліві. Ну, розумієте, ну сама пособі інколи дратує.


ВЕДУЧИЙ: Добре. Тоді давайте подискутуємо про інше. Ви так багато. Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: але я мушу відмітити.


ВЕДУЧИЙ: вибачте.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Були ж закиди. Я ж мушу відповісти.


ВЕДУЧИЙ: вибачте. Перепрошую.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Так. Дякую. І от властиво, коли говорять, що є праві і ліві, то я не знаю наприклад УПА це була ліва організація. Правда ж пане Сергію.


ВЕДУЧИЙ: УПА?


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Ну ліва ж організація. Тому що вони сповідували не торгівлю землею. Наприклад. І ми це пам’ятаємо. Не торгівлю землею. І організація Українських Націоналістів тоді вважала, що земля не може бути товаром за жодних обставин.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: УПА не була правлячою партією.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Тому треба ділити структури в Україні не за принципом лівий правий, національний чи проти національний, а за принципом ліберальні і національно-демократичні сили. І коли в країні є проблема то національно-демократичні сили часами бувають ліві, тому що вони виступають за соціальні гасла. Життя покращується ці соціальні гасла вже зникають з з орбіти чи з політичного небосхилу політичних сил, які є національно-демократичними. А ліберальні сили вони є і вони представлені в «Нашій Україні» і я думаю, що республіканська партія асоціює себе з Партією підприємців, які є ліберальними силами. І плюс не забули ще за одного. За людину, яка є промоутером, є промоутером незадоволення в «Нашій Україні», фракції «Наша Україна» об’єднанням з Тимошенко. Це звичайно Петро Порошенко. І треба про це також забувати. Тому що його головний спікер неодноразово про це говорив. А вертаючись до такої якось незрозумілої заяви. Не знаю для чого говорити про це Єхануров, тяжко коли він реагує як політик.


ВЕДУЧИЙ: /А факт перемовин мав бути? Чи ні?


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Тому я ж кажу. Що швидше Вітренко очолить Народний рух, а Борис /Безпалий очолить рух скінхедів в Україні, ніж буде процес перемовин, не то, що об’єєднання, перемовин.


ВЕДУЧИЙ: я зрозумів.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: І, знаєте, доля лідера, лідера чи держави чи лідера опозиції завжди є така, якщо не вдасться навішати собак, то мишей, якщо не мишей, то комарів хоча б, там повісити з заду там на поділ. І то не вдається. Це один з таких комарів, який не може просто відвернути увагу від головного.


ВЕДУЧИЙ: Факту перемовин не було?


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Не було і не буде.


ВЕДУЧИЙ: Це я зрозумів. Я не зрозумів інше. ЯК можна укладати угоди з людьми про яких політичні представники вашого блоку кваліфікували різними словами. Я навіть чув слова електоральне сміття лунали?


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Розумієте, коли говорити про заяви політиків сказані в дискусії – це приблизно те ж саме як вважати, що боксери б’ються через то, що один одного не люблять, або з ненависті. Можливо часами інколи, коли хтось комусь попаде в ніс, той кому попали вже й не любить того хто його туди втрапив. Але насправді це є спорт. Так само це є політика. А заяви, які ображають ту чи іншу політичну силу, ну, не вартує робити. Політиків можна, але тут вже можна відповісти за свої слова про котру ти, про того політика коли ти говориш. Тому що не можна як би загально говорити про жодну політичну силу представлену чи в парламенті чи українському політичному спекті. Але за впливовість цих сил говорить їхня електоральна підтримка . Але знов таки це не образа – це констатація факту. Якщо ж говорити про майбутні перспективи, то я вважаю, що в парламенті зроблений серйозний крок, серйозний крок до об’єднання, до конструкції опозиції, до конструктивну, а не до деструкції, коли шукається ворог. Ми шукаємо те, що нас об’єднує і намагаємось об’єднатись проти тих, хто руйнує державу і намагається ставитись до України як до власної кишені.


ВЕДУЧИЙ: я зрозумів. Якщо можна дуже коротко. Прошу вас ласкаво. Якщо можна дуже коротко. Поясніть будь ласка людям за кого їм голосувати. Вашим політичним прихильникам, тим, хто за ваші сили голосує на виборах. За кого їм голосувати якщо все одно як не голосуй отримаєш 50 на 50. От у мене в голові важко це дуже суміщається.


Микола ОНІЩУК, народний депутат «Наша Україна»: Ну. За всіх умов є сенс голосувати. Тому що в парламенті не буває 50 на 50. Як ви розумієте, в парламенті завжди або 51.


ВЕДУЧИЙ: розподіл посад.


Микола ОНІЩУК, народний депутат «Наша Україна»: Тому, що стосується самого розподілу посад. Я думаю, що це передчасна абсолютно тема. Я вже говорив про те, що вона сьогодні не є змістом і заяви і не думаю, що ми її сьогодні маємо обговорювати. Натомість, пане Даниле, я хотів би акцент трошки змінити.


ВЕДУЧИЙ: Бідь ласка.


Микола ОНІЩУК, народний депутат «Наша Україна»:Ми багато сьогодні говоримо хто з ким об’єднується і проти кого. Можливо це не правильна постановка питання. Хто з ким об’єднується заради чого. От коли ми говоримо заради чого, то я думаю, що тут, йдеться коли про парламентське, зокрема про діяльність опозиції, то йдеться про те, щоб опозиція була більше ефективною коли йдеться про альтернативу, яку вона має запропонувати, зокрема законодавчу діяльність. Сенс об’єднання є в тому, щоб не допустити змін до конституції.


ВЕДУЧИЙ: Незаконних.


Микола ОНІЩУК, народний депутат «Наша Україна»: принаймні ті, які не відображають консенсусу суспільства і ламають конституційний устрій як він сьогодні склався. Ми маємо об’єднатися для того, щоб не допустити набуття чинності законів, які президентом заветовані маючи 150 голосів і більше тут є сенс об’єднання. Разом з тим є речі, які, про це ми говорили з самого початку, які неоднозначно сприйняті у фракції. про це пан Анатолій зокрема говорив. Це йдеться про те як далеко в політичних гаслах ми можемо зайти. Наприклад ми теж критично відносимося і не голосували за імперативний мандат в парламенті за законом. Ви знаєте вся фракція не голосувала. Як раз розбіжності виникли не в тому, власне, за що ми бачимо об’єднання, а в тому як далеко піти в об’єднанні. Маючи на увазі, що ідеологія і політичні цілі, все таки, окрім того, що я сказав в де чому розходяться.


ВЕДУЧИЙ: Якщо можна, як далеко ви готові зайти. Людям поясніть будь ласка.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: Я ще раз хочу повторити в нас все пішло через таку тезу як об’єднання. Я говорю про співпрацю. Ніхто цієї тези не говорить. І тому я особисто виступаю за співпрацю в ім’я тих цінностей і тих застережень про які сказав пан Микола. Щодо об’єднання. Безперечно, що сьогодні пан Андрій заперечить щодо лівої ідеології. Я перерахую пане Андрію. Значить адміністрування і неринковий спосіб, значить, організації роботи Кабінету міністрів, централізація влади, імперативний мандат, ручний спосіб управління, реприватизація більше сотні підприємств. Це все є ліва ідеологія. І тому.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: А по яку країну ви розповідаєте, пане Анатолію?


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: Секундочку. Я це кажу.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: про яку країну? В якій це країні відбувається?


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: Я це кажу за симпатії.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: А в якій країні це відбувається? Це про Північну Корею, чи про якусь уявну. Бо в Україні такого не відбувалося за жодного президента. Може це в Криму відбувалося коли ви були там керівником. Тоді це було, могло б бути.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: я це кажу за Юлію Володимирівну як за як носія цих ідей, як носія цих ідей. Тому я не поти того, що вона так діяла. Але це не моя ідеологія.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Вона так не діяла і ви це чудово знаєте. Краще за мене.


Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат «Наша Україна»: я вас не перебивав пане Андрію. А тепер стосовно того, що треба прийти до влади за будь якої ціни і тому треба піти на інші поля. І безперечно, що сьогодні об’єднатися з Народним рухом України це є тактична спроба асимілювати «Народний рух», але прийти під гаслами національної демократії і все таки частково правої ідеології Тому це є тактика. І тому я думаю, що люди мають просто спокійно на це реагувати. А потім не має бути двопартійності до чого прагне Юлія Володимирівна.


ВЕДУЧИЙ: Люди реагують так як вони реагують. З тих 1 500 людей, яким кожному дякую персонально, що подзвонили до нас 80 відсотків, 88 відсотків, перепрошую підтримують цю угоду, 13 відсотків ні. Ваш час на репліку пане Андрію. Але одночасно прошу за ці півтори хвили, що ми маємо, прошу сказати чи правильно я розумію. 4 посади, які в цій угоді винесені за межі обговорення: прем'єр-міністра, першого заступника голови Верховної ради, який отримає БЮТ, а «Наша Україна» голову Верховної ради і першого віце-прем'єра, означає, що голосуючи за ваші політичні сили, об’єднання ми голосуємо за Юлію Тимошенко як прем'єр-міністра, а політика прізвище якого ми назвали ми голосуємо як голову Верховної ради.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Я вам хочу сказати, Данило, яке сьогодні число? Сьогодні, завтра вибори, чи що. Я не можу зрозуміти.


ВЕДУЧИЙ: ЦК ви написали, що в випадку передчасних виборів.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: по-перше коли ми говоримо про випадок передчасних виборів то все одно буде існувати інший документ. Повірте мені. І цей документ, котрий ми. Ні-ні. Ну, давайте так. То що оприлюднено там в Інтернетрях це длуже добре, це майже завжди правда, особливо коли це на таких відомих сторінках оприлюднюється. Ще раз кажу. Я розумію, що. Тому я хочу наголосити, що люди будуть голосувати за тих кому вони вірять. А ніхто не буде голосувати. От вашу передачу дивляться і ніхто не цікавиться хто тут оператор, хто стоїть за камерою, хто…


ВЕДУЧИЙ: Я можу багато гарного про цих людей сказати.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Власне я також, але дивляться передачу, дивляться те, що вони створюють, тобто цікавляться продуктом, а не стільки творцями цього продукту.


ВЕДУЧИЙ: Так.


Андрій ШКІЛЬ, народний депутат, БЮТ: Тобто політики є творцями цього продукту. Це перше. Останнє. Я все ж таки хотів би наголосити. Я хочу наголосити. Давайте не плутати лібералізм з націонал-демократією. Не треба спутувати суміжні ці поняття тому що це ну під ставові речі. І країна про яку розповідав Анатолій існує тільки в його уяві. Тому що за прем’єрства Тимошенко жодна з цих речей, що було сказано не відбулось.


ВЕДУЧИЙ: Ну у нас у кожного є своє уява. Пане Володимире, ви маєте репліку зараз.


Володимир ЛАНОВИЙ, народний депутат «Наша Україна»: Знаєте. іде дискусія. І ви задали тон цій дискусії. І я не розумію про що ця дискусія. Мені соромно коли йде розмова про якісь посади, знову про якісь пропорції, про якісь союзи тимчасові на період, чи до періоду, чи ті ліві чи ті праві. Та не про це справа. Та ми ж, знаєте є визначення державою. Це коли мозок повертається назад і ми ніби то тут вже були. Ми зараз повернулись до олігархічної держави трошки зміненого типу в якій панують зовсім інші цінності. Народу тут не має, розподілу доходів на користь людей не має. Бюджетних конструктивних ініціатив не має, уряд формується, діє, приймаються рішення чи то по приватизації, чи по деприватизації, не має значення. Сама модель цієї економіки дає змогу простій людині отримати доходи, зарплати, тому що тарифи ціни. Ми все усе походили. Ця країна не має перспективи модернізації інтенсивного інвестиційного розвитку. Розумієте про що зараз розмова. Тому ми маємо дійсно, ну хочете об’єднуйтесь, не о

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду