Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 8 лютого 2007 року

12 Лютого 2007
7978
12 Лютого 2007
15:28

Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 8 лютого 2007 року

7978
Текст програми. Гості у студії - Петро Симоненко, В’ячеслав Кириленко. Експерти - Владислав Лук’янов, Григорій Немиря, Андрій Єрмолаєв, Юрій Рубан.
Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 8 лютого 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів: «1+1» та «1+1 international» в Україні, Канаді, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». Вчора в Кабінеті міністрів України відбулася своєрідна презентація проекту нового закону про основи зовнішньої та внутрішньої політики України. Його обіцяли наді ласти до Верховної ради до кінця цього тижня. За словами керівника робочої групи і водночас міністра економіки України Сергія Макухи - документ дає цілісну картину як, куди, яким чином рухатиметься наша країна найближчим часом. От як раз це ми і будемо сьогодні з’ясовувати. Необхідно прискорити ухвалення парламентом основних засад внутрішньої та зовнішньої політики, оскільки це зніме багато питань між Верховною радою, урядом та президентом. Відсутність чітко визначених напрямків стратегічного розвитку країни дестабілізує соціально-політичну ситуацію у державі – це позиція комуністичної партії України. І сьогодні її представлятиме лідер КПУ – Петро Симоненко. Вітаю вас, Петро Миколайовичу! Добрий вечір.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції КПУ: Добрий вечір.


ВЕДУЧА: В теперішній Верховній раді існує ризик, що законопроект визначатиме засади внутрішньої і зовнішньої політики в інтересах лише правлячої коаліції. Він ніяк не може допомогти різних політичних сил і поглядів у суспільстві і слугуватиме розколу суспільства, а не його об’єднанню. Такої думки лідер фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко. Вітаю вас, пане В’ячеславе. Проходьте, будь ласка. Експертні оцінки і запитання сьогодні вам пропонуватимуть: Владислав Лук’янов, народний депутат України фракція Партія регіонів; Григорій Немиря, народний депутат України, заступник голови фракції блоку Юлії Тимошенко; Андрій Єрмолаєв, директор центру соціальних досліджень «Софія» і Юрій Рубан, директор національного інституту стратегічних досліджень. Про можливу фінішну пряму нової кабмінівської ініціативи далі стисло Наталія Гичко.


КОР.: Учора в Кабміні відбулася презентація проекту закону про засади зовнішньої та внутрішньої політики, підготовленого за участі коаліції.


«Думаю до кінця тижня єдиний законопроект про засади зовнішньої та внутрішньої політики буде внесено до парламенту», - Олександр Лавринович, міністр юстиції України.


КОР.: Підготувати цей законопроект прем’єр доручив іще десятого жовтня 2006-го року, бажаючи керуватися у своїй діяльності рішеннями парламенту, а також висловився за перегляд постанову про основні напрями зовнішньої політики України.


«Під керівництвом президента України практична реалізації зовнішньополітичної діяльності забезпечується Кабінетом міністрів України і здійснюється міністерством закордонних справ. Іншими центральними органами державної виконавчої влади на основі Конституції і законів України» - постанова Верховної ради України про основні напрями зовнішньої політики України.


КОР.: У свою чергу Конституція залишає основні повноваження за президентом, а Верховна рада визначає засади внутрішньої і зовнішньої політики.


«Президент України представляє державу у міжнародних відносинах. Здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави. Веде переговори та укладає міжнародні договори України» - 106 стаття Конституції України.


КОР.: Зі свого боку президент України заявив, що внесення змін є виправданим, якщо ідеться про теми, що набули особливого значення останнім часом: євроатлантична інтеграція, нові економічні, соціальні та гуманітарні пріоритети. Але з порядку денного мають бути зняті всі питання, що можуть завести дискусію у глухий кут і викликати конфронтацію. Що саме може облаштовувати президент у новому варіанті закону, говорити складно, оскільки принципові нововведення розробники не називають. За одною із версією ЗМІ ідеться про адаптований проект закону лідера КПУ Петра Симоненка. Цей документ передбачає надання російській мові статусу офіційної, позаблоковість України та інтеграцію в загальноєвропейську світову спільноту через ЄЕП. За іншою версією зараз ведеться дискусія щодо кількох варіантів закону про зовнішню і внутрішню політику. Остаточного документу яким можна розглядати як основний ще не можна, про це повідомила сьогодні керівник фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Сумніви в тому, що парламент встигне основи зовнішньої та внутрішньої політики України сьогодні викликала сенсаційна інформація оприлюднена виданням «Комерсант Україна» про існування домовленостей між «Нашою Україною» та БЮТ на 117 сторінках, яка невідома рядовим представникам цих політичних сил і з якою ознайомлені тільки лідери всіх партій блоку «Наша Україна». Зі змісту між фракційної угоди можна зробити висновок про готовність президента підтримати ініціативу Юлії Тимошенко з розпуску парламенту та існування угоди щодо розподілу керівних посад у парламенті наступного скликання.


ВЕДУЧА: Ви дивитесь «Я так думаю». Я пропоную вам, шановні, почати власне із кінця, із того, що може зруйнувати плани коаліції і уряду в даному випадку. Пане В’ячеславе, те, що сьогодні оприлюднила газета видання «Комерсант Україна» відповідає дійсності? Спочатку просто «так» чи «ні» і будемо потім по пунктах очевидно про це варто говорити.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Є тільки те, що насправді, а це заява про спільну…


ВЕДУЧА: Це поетично.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Політичну діяльність між блоком «Наша Україна» і блоком Юлії Тимошенко. Проект угоди про коаліцію опозиційних сил дійсно існує, але лише, як проект, і він передбачає дуже багато розділів, але в ньому не ідеться про посади. Тим більше про посади у парламенті наступного скликання. І я хочу сказати, що ці всі документи скеровані на те аби врахувати думки і інтереси наших виборців. Демократично налаштовані виборці вітають з’єднання демократичних сил і воно давно назріло.


ВЕДУЧА: Це тільки проект. Газета говорить про те, що нібито 5-го лютого була досягнута домовленість про те, що вона буде підписана.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Ну, я вам відповідально заявляю, що…


ВЕДУЧА: Ні. Це не відповідає. По пунктах те, що зацікавило.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Мова іде про проект угоди.


ВЕДУЧА: Ні про який обмін прем’єр та віце-спікер на спікера та віце-прем’єра – цього не існує?


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Звичайно ні.


ВЕДУЧА: Не існує! Я просто розставляю крапки над «і», розумієте? Там багато насправді цікавого було у цьому матеріалі. Ніхто не збирається, наприклад, ділити керівні посади в усіх 26-ти комітетах парламенту. Ні?


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Зараз?


ВЕДУЧА: Ні, я маю на увазі те, що говорить публікація стосовно документу.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Зараз ми працюємо над тим аби забезпечити реалізацію заяви про спільну опозиційну діяльність. Там близько 15-ти конкретних пунктів, які диктує поточна і перспективна політична ситуація. Коли ми виконаємо цю заяву, я думаю, можна буде говорити і про угоди, і про документи стратегічного співробітництва між демократичними силами.


ВЕДУЧА: Ну, там принаймні ідеться про розпуск парламенту і дострокові вибори? Про ці ключові речі?


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: В заяві ідеться, в заяві ідеться. Безумовно. Дострокові парламентські вибори.


ВЕДУЧА: Безумовно до цього будемо прагнути.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Це спільна позиція двох фракцій.


ВЕДУЧА: Як ви будете забезпечувати подання, яке зараз знаходиться у Конституційному судді?


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: В тому числі, але політичні підстави для дострокових парламентських виборів визріли вже давно і величезна кількість виборців потребує цієї компанії, про що ми маємо відповідну інформацію від своїх прихильників і не тільки своїх.


ВЕДУЧА: Це надзвичайно конспірологічно звучить. Ви маєте необхідну інформацію.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Чому?


ВЕДУЧА: Тому що є закон і власне розпустити Верховну раду можна тільки згідно з діючим законом. Петро Миколайович, як ви прокоментуєте цю ситуацію? Ви розумієте до чого власне все іде? Ви зараз збираєтеся змінити засади зовнішньої та внутрішньої політики України! А вам працювати власне залишилося не багато. Як ми…


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції КПУ: Вітаючи сьогодні всіх учасників нашої передачі, хочу сказати, що ми ведемо боротьбу не за зміну засад, а ведемо боротьбу за те, щоби виконати конституційні вимоги, щоби Верховна рада затвердила основні засади внутрішньої і зовнішньої політики – це по-перше. Наші опоненти говорять про те, що раніше в 93-му чи 94-му році Верховна рада затверджувала, але Конституцію прийнято в 96-му році. І вона вимагає, щоби на підставі вже діючої конституції із тими повноваженнями, які є у Верховної ради, у кабміну і у президента були затверджені основні засади – це по-перше. По-друге, відносно тієї проблеми, яку ви поставили перед моїм опонентом сьогодні. Зрозуміло, коли немає конструктивної опозиційної програми, так званої опозиції, то тоді вживаються до інших заходів сьогодні дестабілізації у суспільстві тих чи інших відносин. І коли ми є свідками, що ось на протязі двох років після майдану жодна із цих вимог, яке як раз і призвело до влада помаранчеву команду не виконано. Конструктивно нічого не запропоновано. Змін на покращення умов життя і організації влади не відбулося. Конституційно не виконали все те, що передбачає Конституції удосконалення влади. І ось сьогодні заклики лунають, що начебто запроваджують диктатуру. Я сьогодні прибічник і прихильник того, щоби у нас була диктатура закону в державі, і кожна гілка влади діяла відповідно до закону гарний чи поганий, з недоліками Кабінет міністрів, але він повинен бути. І тільки практика дасть нам відповідь на те, яка норма того чи іншого закону вона справді відповідає загальнодемократичним засадам організації влади. Тобто я іще раз хочу підкреслити – сьогодні треба все зробити, щоби сперечалися не у боротьбі за власність і, так скажемо, власність і владу, а сперечалися через ідеї за можливість реалізувати свою програму і конструктивними, як раз програмами показали на що, хто здатний. А так ми тільки бачимо, що не вдалося поділити між собою владу після помаранчевого майдану. Ділили владу, власність, сперечалися кому який портфель. Потім провалили все це! Сьогодні намагаються зволікати так само із організацією роботи Верховної ради і пропонують організувати чергові вибори.


ВЕДУЧА: Насправді це як раз вам дорікають, що ви зволікаєте антикризовою коаліцією, тому що не було голосування відповідного, яке сподівалися ідеться про посади очевидно міністра закордонних справ та глави СБУ. Це вам як раз дорікають.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Ну, я хотів би, щоби ми, коли говоримо про ці посади, то передбачено тим же самим парламентом, як вони проходять затвердження у Верховній раді. Комітети повинні дати висновки. Я, як раз – прибічник того, щоб скоріше внесли на розгляд. Я одразу хочу сказати, що ми – фракція комуністів не будемо голосувати кандидатуру Огризка. І як би не розглядали…


ВЕДУЧА: А Короля ви підтримуєте?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: І короля… Я йому сьогодні відверто сказав, що перш ніж говорити про підтримку, я поставлю кілька запитань. Чому комісія, яку очолював Король не розказала, як знищувався банк «Україна»? Куди мільярд 800 мільйонів поділися гривень? Де ті прізвища? Він обіцяв. Чи не приховує команда як раз президента, яка була причетна до знищення банку «України» від відповідальності перед законом. Я хочу поставити запитання. Ви претендуєте на посаду голови служби безпеки, але хто організовував як раз бойовиків під час підготовки до майдану? Хто фінансував, хто керував ними, і хто намагався зробити як раз те, що передбачали через кров реалізувати деякі положення? Я вважаю, що сьогодні, коли ми говоримо про такі посади, ми повинні принципово поставитися до кожної людини.


ВЕДУЧА: Ну, очевидно ми раді будемо бачити пана Короля у нашій студії. Ми вже навіть запрошували його. Прошу, В’ячеслав Анатолійович, реагуйте на цей. Ви за бухтою роботи Верховної ради. І ви очевидно, користуючись незаконними методами, збираєтеся розпустити парламент. Ну, це сама реакція, очевидно не все. Прошу, ваша реакція.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Мені приємно, що комуністи тепер стали прихильниками диктатури закону, бо раніше вони були прихильниками просто диктатури. І при цьому вони також забувають, що влада і власність, якщо говорите, шановний колега, в даний момент перебуваються як раз у них. Уряд і парламентська більшість контролюються у тому числі комуністами разом з олігархами. Тому говорити про те, що хтось в парламенті представляє комуністичну ідею у чистому вигляді не доводиться, а мова іде про дострокову парламентську компанію тому, що кризова коаліція, яка править у парламенті не допускає жодних інших домовленостей і не реагує на жодні конструктивні у тому числі, які в основному і надходять пропозиції опозиції. Приймаються тільки ті рішення, які співпадають з політикою уряду, який робить замовлення від правлячої коаліції у парламенті і немає жодних реакційна інші рішення і пропозиції. Тому закон про засади зовнішньої і внутрішньої політики, який буде вноситися урядом до Верховної ради України може бути тільки законом про засади внутрішньої і зовнішньої політики кризової коаліції, а такий підхід неодмінно буде мати президентське вето, яке демократичні сили подолати не дозволять з приводу чого також і підписано заяву про спільну опозиційну діяльність. Тому треба працювати над збільшенням пенсій, заробітних плат, зниженням тарифів, бюджетними питаннями, податковими питаннями і іншими речами над якими працювали два попередні помаранчеві уряди, а не займатися збільшенням повноважень, перетягуванням цих повноважень і творенням все нових і нових криз, які дестабілізують політичну ситуацію у країні.


ВЕДУЧА: Петро Миколайовичу, дійсно за основу взятий ваш закон?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Я хотів би своєму опоненту…


ВЕДУЧА: Проект, перепрошую.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Побажати одне тільки – коли говорять про олігархів і таке інше. Не пеняйте на зеркало. Це моя вам відповідь, коли проаналізуєте детально хто у складі вашої фракції, хто скільки платив за включення до списку вашої сили. Як це все вирішувалося. Фракція комуністів в цьому як раз чесно і принципово як поводила себе до цього, так і сьогодні поводить. Відносно дзеркала я хочу вам нагадати, не забувайте про це, коли дивитесь у нього.


ВЕДУЧА: Закон!


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Відносно закону. Так, дійсно сталося так, що ми – комуністи враховуючи те, що відбувається у нас формування політичного бомонду чи політичної еліти і бачучи, як політична еліта виходить із того, що вона є власником потужних можливостей у фінансах, у власності і у владі. Ми як раз і запропонували, давайте будемо дивитися у завтрашній день. І спільно напрацьовуємо як раз певні політичні і законодавчі коридори, якими ми незалежно від того, коли прийдемо у парламент будемо рухатися, бо це бажання нашого народу. І я можу вам запропонувати ось мій проект закону.


ВЕДУЧА: Він взятий за основу чи ні?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Так, я хочу сказати, що далі, коли Кабінет міністрів напрацьовував, то з багатьох статей, і у мене є як раз і цей проект багатьох статтях…


ВЕДУЧА: Ваші очевидно, як раз бачила я.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: В статтях, так скажемо, вони врахували те, що фракція комуністів, виходячи із тих змін, що відбулися у суспільстві. Враховуючи той демократичний шлях руху, який ми спрямовуємо за парламентськими принципами. Вони врахували, бо ми як раз для народу України готували, а не для комуністів цей проект закону основних засад.


ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, ось ці поверти ви вчора були на засіданні, як раз робочому про яке ми згадували Кабміні робочої групи. Ви очевидно бачили, що збереглося, а що ні. Можна зрозуміти от за вашим відчуттям, метою тих змін, які ви пропонуєте дійсно є зміна зовнішньополітичного вектору України?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Ні, там чітко визначено, що у нас повинен бути вектор один – національних інтересів. І у нас є розуміння того, що є близькі сусіди із якими у нас є спільні кордони. Є Білорусія, є Росія є Молдова. Ми повинні визначати з ними певну, так скажемо, вже політику співпраці у вирішенні корінних проблем, які хвилюють нас, припустимо. Сім мільйонів сьогодні громадян України за різними оцінками працює чи в Росії, чи в Італії, чи в Іспанії, чи у Польщі. Ось ми і повинні сьогодні, напрацьовуючи вектори зовнішньої політики співпрацювати так з тією Росією, щоб захистити права наших громадян, які працюють там. Захистити права наших товаровиробників, які мають 30-ть процентів ринку у Росії. Я вважаю, що це також повинно бути предметом серйозної не тільки дискусії, а й програми дій. Якщо є суперечки, ми запропонували у зовнішніх стосунках є проблеми припустимо тієї самої мови чи проблема НАТО, Єдиного економічного простору, ми запропонували…


ВЕДУЧА: Як це записано? Мене цікавить одна проста річ от в тому законопроекті, про який ви говорили…


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Взаємовигідна співпраця із країнами СНД, в першу чергу із Росією, Білорусією.


ВЕДУЧА: Так, як це було у вас. Але все ж таки, як спрямовані пріоритети? У вас ішлося про те, що спочатку ми інтегруємося в ЄЕП, а потім вже на основі цього активізуємо.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: У нас чітко записано, що ми повинні сьогодні, захищаючи свої інтереси визначити на референдумі, де в які союзи ми вступаємо. І до речі, ми виявимося правими. Аня, я секундочку.


ВЕДУЧА: Заплутаєте, заплутаєте, давайте про союзи потім.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: За європейську спільноту нам постійно говорили – рухаємося в європейський союз. «Дорухалися». Хто туди нас бере? Ніхто не бере. Але виявилося, що всі наші намагання, якісь питання вирішити виявилися такими зайвими. Нас не бере зараз у цю спільноту, але нам треба захищати свій ринок, свого виробника, українського громадянина. І я думаю, що ті проблеми із якими ми стикалися на початку минулого року, коли торговельні війни були із Росією – це як раз зайвий раз свідчить про те, що наша політика була проведена.


ВЕДУЧА: В якій формі розставлені східні пріоритети? Тобто я тепер зрозуміла. ідеться все ж таки про переорієнтацію. Ну, ось таке власне ставлення до євроінтеграції. Рухалися, рухалися, - ви сказали – і «дорухалися». Це означає, що у нас там незаписана євроінтеграція. Поясніть, будь ласка.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Там записано…


ВЕДУЧА: Як це буде виглядати.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Взаємовигідна економічна співпраця з європейською спільнотою.


ВЕДУЧА: І крапка!


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: І крапка.


ВЕДУЧА: Більше нічого.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: І крапка. А що іще потрібно?


ВЕДУЧА: Ми все нікуди не інтегруємося.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Я вибачаюся, якщо ми інтегруємося, то тоді ми повинні із вами розуміти, що в даному випадку.


ВЕДУЧА: Я розумію, що…


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Народ України повинен визначити яку частину суверенітету кому ми будемо віддавати.


ВЕДУЧА: Обов’язково ви зараз зреагуєте, В’ячеславе Анатолійовичу! Ми дізнаємося більше подробиць про те, що власне містить законопроект від Кабінету міністрів та антикризової коаліції. І приєднаються експерти одразу після реклами. Будь ласка! Спасибі. В ефірі «Я так думаю». В’ячеславе Анатолійовичу, а чому власне «Наша Україна» активно працює над цим проектом? Поясніть мені, будь ласка, і прокоментуйте все, що ми почули.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Ну, тут колега щойно згадував про якесь дзеркало в яке треба дивитися. Я хочу сказати, що якщо комуністи будуть дивитися в дзеркало, то вони в тому дзеркалі побачать десять мільйонів жертв голодомору і десятки мільйонів невинно знищених людей під час політичних репресій, які були влаштовані комуністичною партією. Треба дивитися в дзеркало частіше їм, по-перше. По-друге, з приводу закону. Я іще раз хочу сказати, що закон, який вносить уряд передбачає ревізію зовнішньополітичних цінностей і це не може бути прийнятним для опозиції. Тим більше це не може бути прийнятним для президента, бо саме президент здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави. І якщо коаліція хоч тричі прийме закон, який суперечить визначеному уже в документах зовнішньому курсі країни, то такий закон неодмінно отримає президентське вето, яке подолано не буде. Тому ми закликаємо кризову коаліцію працювати конструктивно, а не тішити себе ілюзіями, що вони зараз за два-три місяці зміняють всю законодавчу базу у країні із тим, аби все законодавство підвести під себе. Вони не є довічні при владі. Не треба спішити. Всі нормативні акти і всі закони змінити під себе і їх використовувати. Від зовнішньої політики до податків і повернення ПДВ. Я думаю, що такий підхід не є конструктивний і тому ми беремо в цьому участь, але тільки у тому сенсі, щоби переконати кризову коаліцію займатися соціальними питаннями: підвищенням зарплат, тарифами, податковими питаннями, бюджетними і таке інше. А не бавитися у зовнішню політику, курс якої ми переглянути ми нікому не дозволимо.


ВЕДУЧА: Ну, от насправді тут за лаштунками, поки глядачі дивилися рекламу, ви згадували про те, що враховані от вчора це обговорювалося. До певної міри і проекти пана Матвієнка, проекти пана Білоруса. Які конкретно речі?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Мій опонент просто не знає про що він говорить, не читав цього документа. Я показую. Ось, цей документ вчора обговорювався. Тут на кожній сторінці згадується чиї враховані пропозиції. Матвієнко – член їхньої фракції. Удовенко – член їхньої фракції. Далі Бондар – членом їхньої фракції. Ось, тут по кожній статті як раз і згадується про те, що їхні пропозиції враховані. І я вважаю, що це як раз є свідченням того, що антикризова коаліція, в тому числі і Міністерство економіки відпрацьовувало на цьому етапі цей варіант. Вони як раз і ми ідемо шляхом сьогодні врахування всіх тих позитивних припустимо пропозицій, які будуть на користь Україні.


ВЕДУЧА: Пані Удовенко, Матвієнко, Білорус і ті, хто подавав схожі закони, принаймні на цю тематику законопроекти до Верховної ради, вони брали участь вчора в засіданні? Чи працюють?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Вчора ні. Вчора вони не брали.


ВЕДУЧА: Тобто вони опрацьовували документи!


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Їхні дані, їхні пропозиції були враховані, коли готувався цей проект документу.


ВЕДУЧА: Ми долучати експертів. Прошу.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Яскравий приклад так званої управляємої демократії, тому що я погоджуюся із колегою Кириленком, коли він сказав, що це прогрес від диктатури пролетаріату до диктатури закону. БЮТ не поділяє концепцію диктатури закону. Ми підтримуємо концепцію верховенства права. Те, що пропонується зараз в цьому законі, і до речі, дуже важливо, що колеги говорять, що це на основі проекту закону Петра Симоненко без дискусії реальної з іншими законопроектами. Говорять, що ми в кінці побачимо такий собі коктейль, який буде там буде одеколон «шипр». Там будуть духи «Красная Москва». І там будуть словесна вода «Hugo Boss». Якщо подивитися на законопроект Петра Миколайовича, то там чотири рази згадується СНД, раз згадується єдиний економічний простір. Жодного разу не згадується Європейський союз. Ідеться про таку собі європейську спільноту. Петро Миколайович говорить, що він хоче захищати інтереси громадян, чому він тоді закликає громадян інтегрувати в СНД, куди немає черги вступити, хочуть вийти із СНД. Є черга, щоби вступити в Європейський союз. Більш того, є черга для того, щоби стати в чергу, щоби вступити в європейський союз. Ви говорите – нас там не чекають. Нікого ніде не чекають або не беруть. Треба іти свідомо і робити кроки в цьому напрямку. Ви пропонуєте інтегруватися через Мінськ, через Улан-Батор, через Москву – це ваша концепція. Якщо це буде кінцевий варіант закону про засади зовнішньої і внутрішньої політики, безумовно ані «Наша Україна», ані блок Юлії Тимошенко не будуть підтримувати такі закон, тому що він суперечить фактично волі народу.


ВЕДУЧА: Оскільки я зрозуміла, Петро Миколайовичу, ви взагалі не пропонуєте євроінтеграцію.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Документи…


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Я цитую ваш закон. Стаття 18…


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Поглиблення співпраці із Сполученими Штатами Америки, Китайською народною республікою, Північної-латинської Америки, Східної Азії, Близького сходу, Перської затоки. А ви читаєте те, що треба… Але я хотів би ось правникам…


ВЕДУЧА: Це репліка буде, буде.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Репліку я скажу. Коли ми говоримо про диктатуру права чи диктатуру закону. Отже у нас в Конституції, як кому-то дехто писав записано: людина має право, коли у тебе є в кишені копійка. Що ти маєш сьогодні право на роботу? Не маєш права, бо держава не гарантує! Тому я кажу, що сьогодні в умовах кризи ми повинні створити для влади диктатуру закону. Якщо записано у Конституції право на роботу – він повинен прийти до владоможців сьогодні і кожний чиновник допомагає працевлаштуватися. Записано, що він має право на заробітну плату – держава повинна гарантувати незалежно від форми це приватна чи державна, тому своєчасно повинні платити заробітну платню, а не мільярд утримати її. Повинні своєчасно платити пенсію, а не утримувати її для різних махінацій. Тому коли ми говоримо про право, я розумію, що це право на столі мати хліб і до хліба – ось це правильно.


ВЕДУЧА: Григорій Немиря, прошу репліка.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Перше, я хотів би просто, Петро Миколайовичу. Ми користуємося тим самим документом – це текст вашого законопроекту.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Так почитайте його правильно.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: 18-та зовнішньополітичний курс України.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: 19-ту прочитайте. Чого ви 18-ту тільки читаєте?


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Дайте мені сказати, будь ласка.


ВЕДУЧА: Давайте не по номерах.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Давайте, ну, все ж таки має бути якась істина.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Пересмикує 19-ту не читає, читає 18-ту.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: І ви скажете чи неправильно я цитую.


ВЕДУЧА: По черзі і не по номерах. Розкривайте зміст будь ласка.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Україна прагне утвердити позаблоковий, нейтральний стан, дотримуючись політики активного нейтралітету? Правильно це?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Це правильно. На референдумі ця затверджена політика 1 грудня 91-го року.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Ну, дайте мені прочитати.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Будь ласка.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Підтримувати і поглиблювати взаємовигідні відносини стратегічного партнерства з країнами співдружності не залежних держав, перш за все з Російською Федерацією. Країни, які є її сусідами – державами європейської і світової спільноти.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Світової спільноти. Правильно все.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Далі. Участь України в інтеграційних процесах на теренах СНД. Перед усім у рамках єдиного економічного простору.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Правильно.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: А також загальноєвропейському та світовому масштабі.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Масштабах. Правильно.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Правильно?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Правильно.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Далі у вас іде стаття 19-та – геоекономіка.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Читаємо.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Де знову згадується інвестиційні, торгівельні, науково-технічні зв’язки у рамках співдружності незалежних держав, поглиблення в цьому інтеграційних процесів.


Петро СИМОНЕНКО, лідер фракції Комуністичної партії України: Як у всьому світі це робиться.


Григорій НЕМИРЯ, народний депутат України, фракція БЮТ: Правильно?


Петро СИМОНЕНКО, лідер фра

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7978
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду