Програма «Толока» з Віктором Павлюком, Перший канал, 5 лютого 2007 року

8 Лютого 2007
8132
8 Лютого 2007
21:16

Програма «Толока» з Віктором Павлюком, Перший канал, 5 лютого 2007 року

8132
Гості програми: Ксенія Ляпіна, Михайло Бродський, Тарас Чорновіл, Йосип Вінський. Екперти: Леонід Козаченко, Володимир Андрейцев, Олександр Коваль.
Програма «Толока» з Віктором Павлюком, Перший канал, 5 лютого 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Пригадуєте: земля – селянам, фабрики – робітникам. Цей крилатий ленінський вислів у нас в Україні уже стерилізовано майже на половину. Хоча, майже вся промисловість України в приватних руках, на черзі – земля України. Добрий вечір, добрий вечір. В ефірі ток-шоу «Толока» і я, ведучий, Віктор Павлюк. Вітаю всіх. Як ви зрозуміли, сьогодні ми з вами будемо розглядати земельні питання. Зазначу суть цих питань. І нагадаю, в кінці року було запроваджено мораторій на продаж землі, сільськогосподарської землі. Президент ветував цей закон, далі Верховна рада закон подавала. Президент звернувся до Конституційного суду. Все це не просто дискусія. Я вважаю, це боротьба. І дуже гостра боротьба у нас в Україні за кожний клаптик української землі. Політики і суспільство фактично розділилося навпіл. Одні – як найшвидше вважають створити справжній ринок землі, інші – просять зачекати. Хочу звернути увагу наших телеглядачів і вас толоччани, є ще одне дуже надзвичайно болюче, цікаве питання, яке хвилює телеглядачів, ті, хто живуть в селі, запитують в душі десь , чи не залишаться без землі вони, саме ті, хто працює на землі, ті, які нас годують. Давайте спробуємо відповісти сьогодні на ці всі запитання. Я запросив сьогодні Ксенію Ляпіну, народного депутата України «Нашої України». Давайте привітаємо.


Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України, «Наша Україна»: Добрий вечір.


ВЕДУЧИЙ: Михайло Бродський, депутат Київської міської ради. Тарас Чорновіл, народний депутат України, Партія регіонів і Йосип Вінський, народний депутат України, БЮТ.


Питання серйозні, тому у нас сьогодні толоччанські серйозні експерти. Леонід Козаченко, колишній віце-прем’єр, фахівець з аграрних питань. Сьогодні Леонід Козаченко очолює Українську аграрну конфедерацію. І Володимир Андрейцев – це декан юридичного факультету Київського національного університету. Він фахівець, юрист у галузі земельного права. І ще хочу представити Олександра Коваля. Це Асоціація України. Це наші експерти. Зазначу, що сьогодні як ніколи, наша аудиторія надзвичайно фахова. Це фермери та приватні землевласники, викладачі Київського національного університету, активісти Аграрної конфедерації та селянської партії і звично ті, хто працює сьогодні на землі і вболівають за нашу українську землю. Отже, українська землі – ціна питання. Наш толоччанський погляд на проблему. Будь ласка.


КОР.: Благословенна українська земля, віками облита кров’ю та потом селянина. Вона завжди була щедрою на врожай. І завжди на цій землі тривала боротьба між власниками за кожний її клаптик. Не став винятком і наш буремний вік. На наш погляд, на селі склалася парадоксальна ситуація. Новими власниками землі стали люди переважно пенсійного віку, які не пов’язують з нею свого майбутнього і бажають її вигідно прождати вже сьогодні, не чекаючи кращих часів для держави.


Іван ГАВРИЛКО, мешканець с. Старе Київської області: Я хочу, щоб земельні паї, власники мали на нього право. Земельним паєм, людина, яка має земельний пай, могла правильно розпоряджатися нею сама. А землю скупляють за безцінь у селі, у нас.


Ольга ТРОЯН, мешканка с. Старе Київської області: І моя земля. Я хочу розпоряджатися нею. Але нам зараз не дозволяють. Так що ми проти того, щоб накладали мораторій на землю. Пожалуйста, візьміть і вирішіть ці проблеми.


Олексій ЩЕРБИНА, голова Старівської сільради: Люди хочуть продавати цю землю законним шляхом, а не обходити цей шлях якимись другими путями, і щоб воно незаконно було. Використати своє те, що їм держава надала у власність землю. У них виготовлені державні акти, вони являються власниками цієї землі і вони повинні вирішувати, що їм робити з цією землею – чи продавати, чи здавати в оренду, чи самим її обробляти.


Марія ГАРКАВЕНКО, мешканка с. Старе Київської області: Я согласна з тим, щоб землю продавали. Тільки, щоб був закону, щоб по закону все робилося, а не так, що наперед гроші забрали чи землі позабирали ті, а гроші – ні, а щоб я своєю землею могла розпорядитися, куди, як її зробить краще чи продать. І щоб знали ми оцінку землі.


КОР.: А коли на ринку, хоч і нелегальному, є пропозиція, то відповідно виникає і попит. Щоб переконатися в цьому, варто відкрити газету чи Інтернет з оголошеннями про продаж десятків і сотень гектарів землі з відповідним юридичним оформленням. Верховна рада України ще на рік продовжила мораторій на продаж землі. Чи зможе він припинити незаконні операції з землею? А, може, потрібне додаткове втручання з боку держави?


ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Земля стає товаром. І в мене перше запитання до наших експертів. Згідно Конституції України, стаття 13, наша земля належить усім, народу України. Але в мне питання, чи може бути сьогодні земля об’єктом продажу, застави, іпотеки і взагалі, як забезпечити, скажемо, конституційне право, от реалізувати право громадян, право на землю, в умовах тієї ситуації, яка зараз є, в умовах приватної власності на землю. Будь ласка, пане Козаченко і пане Андрейцев.


Леонід КОЗАЧЕНКО, президент Української аграрної конфедерації: Дякую за запитання. Але воно є не дуже простим. Я думаю, що на нього відповідати важко, тому що ніхто, навіть серед тих експертів, які тут і усіх присутніх, не можуть чітко сказати, як користуватись своїм правом на землю, тому що в нас недостатньо сформована законодавча база і ми не відпрацювали інші механізми, які забезпечують ці права людей. І от ті мешканки, мешканці сіл, які виступали щойно, врони хочуть, щоб земля продавалась, купувалась, але вони не знають, як користуватись своїми правами. Це є величезна проблема, яка стримує цей процес.


ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.


Олександр КОВАЛІВ: Я, як фахівець і спеціаліст, скажу вам наступне, що згідно Конституції України, приватної власності на землю не існує. Є лише приватна власність на земельні ділянки. Бо, коли ми написали в сертифікатах кадастрові гектари, коли ми написали ціну землі, то міняючи на держакти, ми тільки малюємо межі і передаємо ділянки. Тому, це словоблудіє і коли переважна більшість непрофесіоналів, не фахівців, в тому числі і Верховної ради, заговорили питання землі от уже п'ятнадцять років, от тому є і проблеми. Тому, дійсно, вдячний вашій передачі. Я думаю, що ми сьогодні трошки фахово розберемося, що розуміють селяни також під ринком землі. Дякую.


ВЕДУЧИЙ: Праворуч від вас юрист, фахівець з аграрних питань Володимир Андрейцев. Будь ласка


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Питання, дійсно, не риторичне і мені видається, що потрібно з’ясувати методологію цього питання. Насамперед, земля – товар. Чи є це дійсно так з економічної, юридичної і навіть з політичної точки зору? Перше, я хочу сказати про те, що земля – це поверхневий шар рельєфу у межах кордону України. Звідсіля, державно-правове значення землі. Чому? Тому що земля є ознакою держави і в такому контексті з точки зору територіальної і державної, земля може бути товаром? Давайте відповіді кожний сам. По-друге, земля є основою для розвитку місцевого самоврядування. Вона є матеріальною основою для здійснення демократії безпосередньо на місцях. Третє, з соціально-економічної точки зору, земля для нас представляє національне багатство. Це записано в Конституції. Це основне національне багатство. І не випадково стаття тринадцята фіксує тезу про те, що саме в цьому контексті вона належить українському народу. Таким чином, якщо ми будемо виходити із вище зазначених позицій і зокрема з точки зору тієї, що земля є складовою природних ресурсів і тому вона має економічну оцінку, але вона не може бути прирівняна до товару будь-якого, який має свій обіг у товарно-грошовому обігу. Для нас це треба зрозуміти, що основне призначення землі – це її використання для задоволення різних функціональних, соціальних, економічних і інших інтересів суспільства.


ВЕДУЧИЙ: Тобто? Пане Володимире, тобто земля не може бути товаром?


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Земля не є товар. Але вона має свою економічну оцінку. Вона повинна мати вартість з точки зору тих функцій, які вона виконує у суспільстві для задоволення різних інтересів. І тому, безперечно, питання про поширення різних форм власності на неї, вимагає насамперед встановлення відповідних організаційно-правових форм переходу прав на землю.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі.


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Іншими словами, набуття і відчуження земель.


Або земельних ділянок


ВЕДУЧИЙ: Дякую. Дякую. Готуйтесь дальше для юридичної оцінки. Тепер переходимо до нашої дискусії. Мораторій і ті, хто проти мораторію. Той, хто підтримує мораторій, будь ласка. Пане Тарасе, я почав би з вас.


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Добре. Але от давайте.


ВЕДУЧИЙ: Чому мораторій і хто від цього виграє?


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Давайте все таки застережемося, тому що за мораторій голосували з різних позицій. Є політичні сили і вони мають право на свою позицію, які голосували взагалі проти права продажу землі в будь-якому випадку від того, щоб вона була засобом саме об’єктом ринкових взаємовідносин. Є політичні сили, які настояли саме чітко на понятті мораторій, це є той певний період, за який треба зробити певні дії. Скажімо, наша політична сила і це є переважна позиція коаліції, переконана, що в ближчому часі так чи інакше, земля буде об’єктом ринкових відносин. Це має відбутися. Але в даному випадку, ми навіть виконуємо передвиборчі обіцянки Віктора Ющенка, який неодноразово заявляв, що він не допустить от такого вільного відпуску в продаж земельних ресурсів України. оскільки вони будуть розграбовані землі. Селяни залишаться безземельними. Немає на сьогоднішній день чіткої законодавчої бази. Ми взяли на себе зобов’язання до кінця весни принаймні Закон «Про земельний кадастр» і про оцінку і інші речі будуть прийняті. На сьогоднішній день в Україні не вироблена тіньова політика. Після вступу в СОТ, ми гарантуємо, ціни будуть зростати. І основне, у нас будуть дуже чіткі дані про те. що сьогодні, користуючись тими ножицями ціновими між сільськогосподарською продукцією і продукцією, яку використовує селянин, сьогодні готувалася масова компанія по доведенню штучному, доведенню до банкрутства сьльгоспвиробника, щоб за цей рік все скупити.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі. Пане Тарасе, я зразу… Тільки коротко дайте відповідь. І переходимо, пані Ксенія до вас. Скажіть будь ласка мені, чітко, діють нелегальні схеми під час мораторію зараз чи ні продажу землі? Як ви думаєте?


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Ви знаєте, діють не нелегальні схеми, діють цілі схеми, які побудовані на тому, що і одна і друга сторона готові за ними працювати. Це не є легалізований продаж землі і селянин має можливість і право зруйнувати ці схеми, якщо буде, крім всього іншого включена система державного захисту.


ВЕДУЧИЙ: Дякую. Зараз, пані Ксенія і Михайло. «Наша Україна» виступила категорично проти і є заява. Будь ласка.


Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України: Дякую. Ну, я хочу звернути увагу, що на початку нашої передачі експерти мали роз’яснити, що це. Але, мені здається, що вони заплутали все просто до кінця. Я думаю, що тій бабусі зовсім не зрозуміло. Так, що з землею.


ВЕДУЧИЙ: Ну, поправте. В нас програма, в нас «Толока» ми один одного критикуємо, поправляємо.


Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України: Так, дійсно, я би сказала так, просто, щоб було зрозуміло. Те. що зараз зробили з землею, це все одно, що показати голодній людині шматок хліба і сказати, в принципі, це твій хліб, але з’їсти ти його не можеш і залишишся голодним. От це приблизно спрощена схема, що в нас відбулося із землею. Іншими словами, сказати, що в нас нема сьогодні ну всього, що необхідно для ринку землі, я не можу. Тому що в нас в натурі виділена земля. У нас оформлені акти і в принципі, ринок землі може працювати. Вдосконалювати законодавчу базу, можете мені повірити, ми будемо ще десятки років. Але якщо ринок працювати не буде, то все це вдосконалення буде зводитись до суто формальних речей. Ну, приблизно так, як наші експерти коментували на початку. Тобто заглиблення в теоретичні якісь ідеологічні ази. А я би хотіла ще наголосити на одну річ. От тільки що сказали, до березня буде подано або прийнятий закон про кадастр. Згідно і ми підтримуємо двома руками прийняття цього закону. Але чи буде цього достатньо? Ви ж самі скажете, що мало нам закону про кадастр треба створити кадастр. І два роки, три роки кадастр мав створюватися. Навіть гроші Світовий банк на це нам запропонував. Але ж через те. що є дуже потужні політичні течії проти запровадження ринкових відносин в цій сфері, кадастр так і не створено.


ВЕДУЧИЙ: Дякую, пані Ксенія. Кадастр мав створитися п’ять років тому назад, іще з 200й року починається ця історія. Пане Михайле, будь ласка.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: І якраз, от коли я був в третьому скликанні народним депутатом в 2001 році голосували Земельний кодекс в тому вигляді, в якому він повинен бути, і там було записано, що треба прийняти кілька законів. Якраз тоді, пан Вінський, який він був соціалістом тоді, він був проти цього Земельного кодексу, а пан Чорновіл був за. І вони приймали і казали, що будемо це ми все робити. П’ять років взяли на чотири закони.


ВЕДУЧИЙ: Пане Михайле, можна я. Я вам репліку на ваші слова.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Дайте я закінчу. Я закінчу, а потім репліку.


ВЕДУЧИЙ: Так, добре.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Чотири закони треба було прийняти. П’ять років не вистачило для цього. Потім прийняли мораторій ще на рік – з 2006 по 2007. Ще не вистачило. Зараз ще прийняли. Чому? Тому що ті олігархи, які сьогодні скупляють в ціновому, сірому, як ви сказали, вигляді цю землю у людей чи місцеві, місцева влада, яка чекає, що хтось помре і їм залишиться ця земля, тому що не знайдуть нащадків. І таке інше. Вони всі чекають, щоб цю землю прибрати до рук. Як казали, «фабрики - рабочим», уже було, раздали сертификаты, потом забрали их и фабрики сегодня мы знаем, кому принадлежат. В основном, фракции регионов. Потом земля.


ВЕДУЧИЙ: Паи.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Паи. Ну, не успели. Вы понимаете, заняты были фабриками. Фабрики тырили. Не успели.


ВЕДУЧИЙ: Пане Михайло, якщо серйозно, якщо серйозно, за цей час, за п’ять років.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Уже семь.


ВЕДУЧИЙ: Сім, ви людина з гумором, ви людина з гумором і ви, мене, я хотів вам допомогти.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Не надо допомогать.


ВЕДУЧИЙ: Ви сказали, що народні депутати деякі змінювали свої погляди. Так я вам скажу. Кучма в 2004-му – вето, Ющенко був проти. Тепер Ющенко – за, хтось знову проти. Розумієте?


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Я вам… Потому что спекулировать на 35 % электорального поля. А нужно прекратить спекулировать. Нужно быть государственными деятелями и понимать, пока мы не дадим людям распорядиться своей собственностью, как они сами хотят, до тех пор их будут обворовывать. И все. И вот за это сегодня проголосовали социалисты, коммунисты, регионы и к моему несчастью, БЮТ.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі. Пане Йосипу, скажіть будь ласка все таки, що заважало?


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Пусть объяснит.


ВЕДУЧИЙ: Чому сім років, чому п’ять років?


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: В программе БЮТ я лично сидел и записывал.


ВЕДУЧИЙ: Чому п’ять років, значить, точиться ця розмова? Мораторій, мораторій, мораторій… І скільки він буде врешті-решт цей мораторій? Ваша позиція зіграла вирішальну роль, позиція соціалістів в прийнятті цього вето. А БЮТу, вибачте, БЮТ.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Ви знаєте, ви знаєте, є така.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: В програмі БЮТ було записано, що земля продається. На вибори йшли в 2006-му.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі, пане Михайле. Будь ласка, дайте відповідь. Пане Йосипе.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Є така у Маркса формула, що коли у капіталу є 300 % прибутку, то він і рідну маму заріже і з’їсть. От ця класична формуліровка, яку Михайло сьогодні Бродський висловив. Да, йому не важливо, що буде дальше, що буде з цією землею, що буде з цими людьми, які там живуть, що буде, яка ситуація буде з державою? Дай нам сьогодні заробити, а завтра хоть куди завгодно. Проблема в чому полягає? Дійсно, у Верховній раді, представте, що ми сьогодні маємо на увазі землю сільськогосподарського призначення, щоб ми чітко розуміли про що мова. Бо вся інша земля сьогодні у вільному обізі. Ніяких обмежень немає. І навіть…


ВЕДУЧИЙ: Ви вважаєте, що вся інша земля врегульована законом?


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Да, вона врегульована і більше того, вона сьогодні знаходиться в такому, знаєте, спекулятивному процесі, коли її глави адміністрації, мери міст, керівники міст роздають, жонглюють, заробляють гроші. Як це у місті Києві. Я думаю, що Бродський розкаже про це далі. як це відбувається. Коли мільярди грошей, які належать громаді, бо ця земля належить громаді, сьогодні розбазарюються. Якщо говорити про землі сільськогосподарського призначення, то треба мати на увазі. Дійсно, прийнято рішення про те, що землю, яка була раніше в державній власності розпаювати і люди мають отримати на неї відповідні документи і вона має прийти у власність цих людей. Представте, що на сьогоднішній день цей процес не завершений. Не завершений він не тому, що хтось заважав, а тому, що не хотіли це зробить ми. Дійсно, сьогодні формально розпаювання пройшло, але права власності на землю, тим більше, виділеної в натурі сьогодні, його не має реально в більшості території України, тому що ця земля в натурі практично ніде не виділена. Так? Друга позиція. І зараз говорити про ринок землі, коли людина не знає, де ця земля, скільки цієї землі і цього акту немає, що сьогодні 30 % селян на цю землю, ми це прекрасно знаємо, так? Це є фактично анархія.


ВЕДУЧИЙ: Пане Йосипе… Пане Йосипе, я просто.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Я відповім зразу. Всі 100 % вже роздані, тільки не всі ще померли. За сім років померло три мільйони людей.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Пане Михайло Юрійович, я стверджую, що акти на право власності на землю не отримали сьогодні 30 %.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Отримали всі.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: 30 % жителів не отримали сьогодні. Тим більше, не виділено в натурі.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Всі, хто захотів – отримали.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Ні.


Михайло БРОДСЬКИЙ, депутат Київської міської ради: Та ну, перестаньте.


ВЕДУЧИЙ: Скажіть будь ласка, я звертаюсь до юриста, експерта нашого.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Я закінчу. Я закінчу думку.


ВЕДУЧИЙ: Добре, нехай закінчить пан Йосип думку. Ні, ну ми Михайла будемо сьогодні стримувати.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Нехай він мене слухає. Але хай не перебиває інших. Тому…


ВЕДУЧИЙ: «Толока» - це не Київрада, пане Михайле, я вам хочу сказати. Але… Да, будь ласка.


Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України: Тому, позиція полягає в наступному, що мають бути цивілізовані відносини щодо землі, тому треба звершити всі ці процеси, які мають бути завершені. Мають бути отримані акти на приватну власність, має бути виділена земля в натурі, має відбутися оцінка цієї землі, має бути облік цієї землі, має відбутися чітке врегулювання цієї процедури і тоді це можна запускати дійсно, як ринок землі. Цього сьогодні немає.


ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, запитання. Ксенія.


Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України: Ви гарантуєте, ви сьогодні влада, ну, не ви, ваші соціалісти, влада, вибачне, я все ще вас асоціюю


- Антикризова коаліція.


Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України: Антикризова коаліція, влада. Ви гарантуєте, що до 01.01.2008 от всі ці процеси завершаться? Ви гарантуєте, що буде ринок землі?


ВЕДУЧИЙ: Тарасе.


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Пані Ксенія, скільки вам Кучма заважав, потім чомусь Ющенко заважав. Тільки прийшла антикризова коаліція, вам захотілося терміново вже все продавати. Так от, ми зараз взялися за цю роботу. Сьогодні уряду нічого не заважає і законами це визначено. І сьогодні уряд і коаліція гарантують, що до кінця року буде закінчено, перше – законодавче врегулювання цього питання, друге – всі ті основні роботи по кадастру, які дадуть можливість оцінити вартість землі, третє – створення системи, яку ми настоюємо, до речі, чомусь забулися про прекрасну наробку Романа Шмідта, який був і заступником міністра аграрної політики, і до того був депутатом, прекрасно з цим працював, про консультативну систему. Подивіться, в Америці, коли створювався ринок землі, вільний ринок землі, що запрацювало? Консультативний, посередницький, сервісний центри. Куди ви кидаєте селянина? Любим друзям, які вже отако клали руки на це і хочуть зараз швидко все забрати.


Михайло БРОДСЬКИЙ: Я вам скажу. Я заперечую. Ви пам'ятаєте, коли все ж таки в період НЕПу все ж таки.


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Чесно скажу, період НЕПу я не пам'ятаю.


Михайло БРОДСЬКИЙ: Хвилиночку. Ну, може ви не вчили історію в школі, а я вчив.


Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України: Історію … почитати книжечки варто.


Михайло БРОДСЬКИЙ: А я вчив. Так от, я вам можу сказати, що з цієї історії якраз із-за чого я не вступив в комсомол. Я знаю, що ті люди, які почали обробляти землю, які почали працювати на цій землі, стали справжніми власниками. Їх якраз комуністи і вбили. Вони їх відправили в Сибір за те, що вони стали власниками своєї землі. І ніколи в нашій державі, ніколи влада не хотіла, щоб у землі був справжній власник, народ, щоб був власником, той, хто її обробляє. Завжди треба було, щоб з'являлися, так звані, олігархи чи там хтось там, поміщики, щоб вони всім цим керували. І сьогодні те, що ви зробили з мораторієм, ви зробили те, щоб знову не було власника, щоб не було фермера, щоб не було людини, яка буде це обробляти.


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Ви запутались зовсім, Михайло Юрійович. Ви зовсім заплутались.


Михайло БРОДСЬКИЙ: Я не заплутався.


Йосип ВІНСЬКИЙ: Що, ви не розумієте, що сьогодні землю, що сьогодні землю куплять якраз олігархи.


Михайло БРОДСЬКИЙ: Ваш мораторій на те, щоб скупляли тисячами гектарів.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі.


Йосип ВІНСЬКИЙ: Не селяни куплять, а олігархи ці землі куплять по сьогоднішньому механізму.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі, я звертаюся.


Йосип ВІНСЬКИЙ: Ви поїдьте по Україні і подивіться, хто сьогодні знімається сірим ринком землі. Не селяни, не фермери. А ті люди якраз, яких ви називаєте олігархами. А ви хочете дати їм ще і механізм в руки. Скільки хочеш забирай. Задаром.


ВЕДУЧИЙ: Пане, пане експерт, юрист. Будь ласка, скажіть, будь ласка, мені, скажіть мені, будь ласка. Дайте відповідь і свою думку. Чи існують нелегальні схеми продажу землі? Як можна з точки зору юридичної грамотно обійти мораторій? Чи знаєте ви рецепт, ви юрист? Існує, існують фірми, кажуть, я не знаю. Що ви з цього приводу думаєте?


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка: Шановні добродії. Я хотів, що б ви слухали один одного і те, що говорять фахівці. Коли ми зачепили питання про ринок землі, то ще раз повторюю, земля не є товаром. І тому говорити не коректно про ринок землі. Реально із запровадженням права приватної власності на земельні ділянки у кожному конкретному випадку об'єктом тих чи інших відносин є земельна ділянка. Це частка відповідної категорії земель, яка має цільове призначення, має свій правовий режим.


ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире.


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка: Одну хвилинку. Це досить важливо. Має свій режим. І саме ця земельна ділянка може бути об'єктом купівлі-продажу чи будь-якого іншого відчуження землі. Якщо виходить.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі.


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка: Одну хвилинку.


ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире.


Володимир АНДРЕЙЦЕВ, декан юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка: Якщо виходити із частини першої статті 78-ї земельного кодексу України. То кожний власник має три повноваження, і зокрема розпорядження, про яке йшлося у цьому сюжеті. На сьогоднішній день якраз в частині реалізації повноважень розпорядження і є відповідні обмеження. Тому мораторій, який був накладений на відчуження земельних ділянок шляхом купівлі-продажу, суперечить частині першій статті 78-ї земельного кодексу.


ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Володимире. В мене запитання загальне. Хто дасть відповідь? Траса Київ-Обухів, баннер, зараз я дам вам слово, баннер – «Куплю землю сільськогосподарського призначення», телефони, все інше. Я щоденно їжджу, не щоденно, на вихідні їжджу туди відпочивати в село, я цей баннер читаю. Що це означає?


Михайло БРОДСЬКИЙ: Его повесил Губский.


ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.


Михайло БРОДСЬКИЙ: Я думаю, что его повесил член фракции БЮТ в Верховном совете Богдан Губский. Я вам точно говорю. Кто не знает, я знаю, Винский знает, у него спросите. Как вы думаете, я правильно мыслю?


Йосип ВІНСЬКИЙ: Думаю, что неправильно. Я хочу сказати. Можна?


ВЕДУЧИЙ: Да, будь ласка.


ЕКСПЕРТ: Я вам хочу сказати, що час іде. Я це не для вас кажу, бо ви не зрозумієте, як не професіонали. Я скажу для громадян України. Перше, запам'ятайте, 7 мільйонам громадянам подарували 25 мільйонів гектарів, виписали сертифікати. Більше половини це пенсіонерів. З них понад 10%, які не мають спадкоємців. Ви напевно не читали, чи напевно читали 30 січня в «Урядовому кур'єрі» я це описав.


ВЕДУЧИЙ: Пане.


ЕКСПЕРТ: Я описав в «Урядовому кур'єрі» про мораторій, про ці всі речі. Я хочу аби ви зараз, депутати, які чинні, відповіли людям на кілька питань. Перше. Ми оцінили 10 тисяч гривень один гектар чорнозему, обмивши руки, не гарантуючи те, що там написано. Експерти зводяться, і я, до того, що це не висока ціна входу в Європу. Якщо обіцяють людям півтора процента від вартості землі, то сьогодні банківський процент 15-20% при вільному ринку земельних ділянок ціна впаде в 10 раз. Чому народу України не говорять? Друге, друге я хочу вас зауважити. От зараз ви відповісьте каждий на те, олігархи купують землю, ви все правильно говорите. І оголошення є і про це все, в Княжичах. Оце я недавно був, навколо Києва розпродали.


ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, коротко.


ЕКСПЕРТ: Але от питання дуже коротке таке.


ВЕДУЧИЙ: Запитання.


ЕКСПЕРТ: Так, ви говорите, щоб олігархи не купували землю і робите в той час послугу, що вони купують успішно вже ці роки.


За три копійки.

ЕКСПЕРТ: А ви скажіть, як має фермер, селянин, котрий хоче працювати, розширити своє господарство, ще прикупити 1, 2, 5 паїв. Де він має взяти гроші, що під заставу дати, і що в цих законопроектах, яких ви людям смачно вішаєте на вуха, ви, кожний, пропонуєте? Нехай кожен депутат скаже.


ВЕДУЧИЙ: Спасибі, спасибі. Цікаве запитання. Я зараз. Я стою, я от, як ведучий на позиції фермера теж. Тому що фермер більшу частину землі орендує і має невеличкий клаптик. І він, мені здається, не має надію, щоб оця частина землі, інша, яка йому приносить прибуток, буде в майбутньому у нього. Будь ласка. Така ідея, так?


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Значить, чи буде в майбутньому чи не будуть інші наділи землі у фермера, залежатиме від того, наскільки він сам може нормально заробляти, нормально крутитися в цьому ринковому середовищі. Але в мене до вас тоді відповідь-питання. Ваша асоціація, ваша організація забезпечила допомогу хоч одному фермеру від штучних банкрутств, які робляться. Я вам ще раз кажу. На цей рік під оце зняття мораторію, через то така істерика була страшна. Готувалися до того, щоб провести жорсткий пресинг по штучному банкрутству і доводити. Ви готові захистити фермерів? Ви готові сьогодні взяти, поклавши руку на серце сказати, що іпотечна система сьогодні в Україні працює. За нами є вина. Вина в тому полягає, що ми не могли забезпечити достатньої суми на здешевлення кредитів для сільгоспвиробника, який дав би йому вийти з цього. І ми беремо на себе ці зобов'язання, що наступному бюджеті це буде. Але давайте не займатися популізмом красивим.


ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, на ринку, на ринку нерухомості, 50% капіталу належить тіньовому капіталу. На ринку землі те ж саме чи ні?


Михайло БРОДСЬКИЙ: Я скажу следующее, во-первых, очень тяжело обслуживать интересы олигархов. Я вам очень серьезно сочувствую. Это я вам серьезно говорю. Тарас, очень тяжело, честно. Мне только что сказали, о чем вы говорите? Вы говорите о том, что , за 7 лет, вы депутат парламента, вы и Иосиф, 7 лет депутат парламента этого моратория. Вы внесли эти законы в зал, вы пытались что-то принять для того, чтобы этот рынок начал работать? Вы что-то сделали за последний год. Что вы сделали для того, чтоб рынок начал работать, чтоб человек стал собственником? Чтоб мог придти в ипотеку, взять кредит под свою землю, купить комбайн, обслуживаться, чтоб не идти?


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Що ми зробили, це э питання до вас.


Михайло БРОДСЬКИЙ: Что вы сделали?


Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: Коли я був в опозиції до Кучми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду