Програма «Епіцентр» із В'ячеславом Піховшеком, «1+1», 5 лютого 2006 року

8 Лютого 2007
7399
8 Лютого 2007
13:22

Програма «Епіцентр» із В'ячеславом Піховшеком, «1+1», 5 лютого 2006 року

7399
Гість студії - Юлія Тимошенко.
Програма «Епіцентр» із В'ячеславом Піховшеком, «1+1», 5 лютого 2006 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі 1+1. вітаю вас. Наш сьогоднішній гість – Юлія Володимирівна Тимошенко, лідер парламентської опозиції, лідер блоку свого імені. Добрий вечір, Юлія Володимирівна.


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Добрий вечір.


ВЕДУЧИЙ: Прошу відповісти коротко на наступне питання. Скільки в Україні зараз опозицій?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: З такою якістю політики, яку робить уряд Януковича опозиції в Україні мусить бути як зірок на небі. Окремих опозиційних громадян, опозиційних партій, об’єднань. Тому що кожна достойна партія і кожен громадянин зобов’язаний бути до цього в опозиції.


ВЕДУЧИЙ: Основні факти біографії нашого сьогоднішнього гостя:


Юлія Володимирівна Тимошенко народилася у Дніпропетровську. Після закінчення економічного факультету Дніпропетровського держуніверситету працює інженером економістом на машинобудівному заводі імені Леніна. З 1988 року у приватному бізнесі, з 1989 по 1991 рік - комерційний директор молодіжного центру «Термінал». З 1991 року генеральний директор корпорації «Український бензин». В 1995 році стає президентом компанії ЄЕСУ. З 1996 року народний депутат, з 1997 – перший заступник голови партії «Громада». У 1999 очолює партію «Батьківщина». З грудня 99 по січень 2001 року – віце-прем’єр з паливно-енергетичного комплексу. З лютого по березень 2001 року під арештом. Стає ініціатором форуму національного порятунку, пізніше перейменованого у блок Юлії Тимошенко, в складі якого знову стає народним депутатом. У 2004 році разом з Віктором Ющенком очолює коаліцію «Сила народу» на підтримку Ющенка на президентських виборах. Прем’єр-міністр з лютого по вересень 2005 року. Народний депутат України з 2006 року, лідер парламентської партії БЮТ.


Інформаційним приводом для програми стали політичні події у вівторок 30 січня. Тоді, у столичному палаці «Україна» відбувся форум депутатів місцевих рад від БЮТ. Центральна подія – виступ самої Юлії Володимирівни. Основні думки – БЮТу не потрібні союзники, головна його мета – дострокові вибори, за результатами яких блок має самостійно сформувати парламентську коаліцію. Законом про Кабмін буде користуватися новий уряд. А законом про опозицію – нова опозиція. Країну затягує у вир протистояння президента і прем’єра. А нові політичні проекти, що зараз створюються – змова кланів для обдурювання людей.


Після цих подій були ваші брифінги у п’ятницю і сьогодні в понеділок. Було ще маса всяких політичних подій. отже, дві речі ви сказали – це було сказано вами вранці, що закон про Кабмін надрукований і має бути введений в силу. Тому що він прийнятий і вето подолане. З іншого боку ви сказали, що подання БЮТу щодо скасування політреформи готове, але ви не передаєте його до Конституційного суду, тому що чекаєте на розгляд вже поданих вами 2-х подань. В мене таке запитання – якщо Конституційний суд скасує політреформу – це означає, що ви будете вимагати перегляду закону про Кабмін і відповідно закону про опозицію чи ні?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Ясно в вашому запитанні вже і відповідь є. тому що наша мета - для того, щоб впорядкувати хаос сьогодні в державі, власне, скасувати політичну реформу. Скасування політичної реформи сьогодні вже є абсолютно життєво необхідне для України. а як наслідок всі ці тимчасові закони, я маю на увазі в тому числі і закон про Кабмін – вони просто втратять свою актуальність. Тому що повернення до старого формату Конституції, власне упразднить цей закон про Кабмін. Що стосується опозиції, то реформами конституційними нічого нового про опозицію не сказано. Опозиція – вона була, є і власне ми її вже майже 10 років представляємо. Тому упразднити опозицію або скасуванням реформ, або якими не будь іншими подіями практично неможливо.


Ксенія КОШКІНА, Інтернет-видання «Обозреватель»: Юлия Владимировна, закон об императивном мандате сегодня подписан президентом после встречи с вами. Он его подписал, назвав, тем не менее, недемократическим. А какие аргументы вы излагали президенту во время вашей сегодняшней встречи? Чего лично вам стоила эта подпись?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Власне президент підписав закон про імперативний мандат для місцевих органів влади. І більше ніяких коментарів. Я не чула, щоб презиент називав цей закон недемократичним або яким іншим. Якщо презиент підписав. Значить він його вважає конституційним, демократичним, а саме головне – конче необхідним зараз Україні. Але я переконана, що більшість людей, які зараз нас дивляться, можливо до кінця і не розуміють птичу мову політики. Що таке імперативний мандат? Я просто хотіла сказати два слова – що таке імперативний мандат? Це практично відповідальність депутатів місцевих органів влади, рай рад, міськрад, облрад, сільрад за те, що вони роблять. Тому що останні 10 років люди живуть з мрією, щоб кудись подіти депутата, який не справився із своїм завданням. Який зрадив практично людей. Тому що деякі депутати працюють тільки під час виборів. Коли потрібно дати якісь преференції людині, отримати голос. А потім забули. Імперативний мандат дає право позбавити депутата мандата, якщо він не служить людям. Це саме головне. якщо він займається корупцією в своїх радах, якщо він торгує землею в своїх інтересах, а не служить тим обіцянкам, які давав під час виборів. І тому президент логічно цей закон підписав. І всі, хто почали служити корупційним певним своїм цілям, а не громаді і не виборцям – вони всі покладуть мандат і підуть відпочивати.


Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, холдинг-медіадім «Тонис»: Юлія Володимирівна, ви спочатку голосуєте з антикризовою коаліцією, зменшуючи права президента. хоча самі кажете, що ви за відміну політреформи. Без президента таке голосування складно назвати демократичним. Завтра ви плануєте пікетувати парламент, але коаліція каже, що винен не парламент і не коаліція, а комісія між президентом російським і українським, які ведуть переговори щодо долі української газотранспортної системи. І це знову виглядає нелогічним. Чи можна робити низку нелогічних кроків заради перемоги демократичних сил?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: А можна трошечки змоделювати – що ви вважаєте нелогічними кроками? Перше і друге?


Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, холдинг-медіадім «Тонис»: Будь ласка, я вважаю, що перерозподіл повноважень в країні без однієї з гілок влади, незалежно від того – хто є на чолі цієї влади – є недемократичним процесом. Тому голосування в парламенті щодо зменшення повноважень президента, в даному випадку Ющенка, а міг бути хтось інший – ви наприклад або ще хтось – є недемократичним. Це перше. друге – я теж вважаю нелогічним, коли антикризова коаліція стверджує, що ніякого відношення до передачі Росії чи переговорів щодо долі української газотранспортної системи вона не має – Бокий сьогодні про це заявив. Що ці переговори ідуть в межах комісії між Секретаріатом президента України і Секретаріатом президента Росії – ви все ж таки збираєтеся пікетувати трибуну і протестувати саме проти коаліції, яка за її словами не має до цього ніякого відношення. І перше і друге я вважаю нелогічним кроком.


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Добре, я спробую розділити ці два запитання. Перше – це закон про Кабмін. Закон про кабмін – це є розподіл повноважень між двома гілками влади на базі діючої Конституції. І хотіла б власне зацитувати перед цим декілька фраз з доповіді парламентської Асамблеї Ради Європи, яка була зроблена. Там написано наступне: «Конфронтація, що триває зводить нанівець сподівання на політичний консенсус у прийнятті найважливіших рішень для прискорення вкрай необхідних для України реформ». І власне вся ця доповідь засудила війну між президентом і прем’єром. Розв’язувати ці речі потрібно виключно через закони. Тому що у владі ми чи в опозиції - немає значення. Цей сором сварки на вищому політичному рівні, який знижує авторитет країни в світі – недопустимо залучати. Тепер питання – як потрібно це було врегулювати? Безумовно прийняттям, частково врегулювати, прийняттям закону про Кабмін. А як ми могли його прийняти? Цей законопроект, який прийняла «Наша Україна» не має більшості. Далі, той законопроект, який подала антикризова коаліція – більшість має, але можливо не такий досконалий, як хотілося це бачити «Нашій Україні». Але за будь яких обставин, закон, близький до ідеального мусив народитися. І ми, як опозиція, практично виступили арбітром і спокійно врегулювали без істерик і криків розподіл повноважень. Безумовно це комусь сподобалося, комусь не сподобалося. Якщо Віктор Андрійович Ющенко був на місці Януковича, а Янукович на місці Ющенка – вони б абсолютно діаметрально протилежні речі говорили. Тому я вважаю, що це була, можливо, не масаж, а хірургічна операція. Але хірургічна операція, яка була потрібна, незважаючи на критику, яка лунає. І до речі я хотіла б нагадати, що з цього закону про Кабмін, де в 4-х пунктах трошечки може не так діляться повноваження, але строго відповідають Конституції – просто зробили інформаційну бомбу. Так я хочу просто вам скати, що сьогодні родини в Україні живуть не тим, як поділили стільці. А вони живуть зовсім іншим питанням – 70% родин не можуть впоратися з платежами по житлово-комунальним послугам. Але про це, зверніть увагу, не говорять ні на каналах телебачення, ні дискутують політики. Тому що політикам байдуже, що робиться сьогодні і з якими проблемами живуть родини. Чому сьогодні так затято не обговорюють уряд, Секретаріат президента, парламент саме те, що сьогодні стосується безпосередньо життя людини. І я хотіла б, щоб ми не робили інформаційної бомби там, де її немає. Повноваження потрібно ділити і потрібно чітко розмежовувати всі сварки і бійки політичні. Люди хочуть мира і стабільності. І щоб політики дбали не про себе. А про їх інтереси. А що стосується газотранспортної системи і нашої іншої непослідовності. То ми стоїмо на захисті державної газотранспортної системи, як останнього аргументу України і в збереженні енергетичної незалежності і в збереженні політичного суверенітету. От я можу вам впевнено сказати, що коли Володимир Володимирович Путін, коли Янукович, Бойко і інші посадові особи заявляють, що вони вже фіфті-фіфті розподілили все без відома парламенту, суспільства, що щось кудись вклали і щось витягли. Я хочу запитати – що ми мусимо мовчати, коли ми втрачаємо останній суттєвий актив України?


Олег ВОЛОШИН, журнал «Експерт України»: Юлія Володимирівна, ви неодноразово наводили аргументи свої на користь того, що уряд діє не в інтересах країни, тому ставите питання про дострокові парламентські вибори. Але також були і багато з вашої сторони аргументів, що і президент не завжди діє на користь інтересів України. Що має відбутися, яка є межа, щоб ви поставили питання про дострокові президентські вибори?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Ви знаєте, я думаю, що потрібно ставити ті питання, які приводять до результату. Сьогодні в Україні існує а практично повна влада уряду, прем’єра і коаліції владної в парламенті. І якщо міняти політику, якщо міняти всі параметри невірних політичних дій сьогодні, то потрібно міняти саме цю складову. Це є загальнонаціональні вибори парламенту, які приводять прем’єра, який має весь спектр повноважень і безумовно коаліції, яка підтримує дії прем’єра. І мені здається, що це самий короткий шлях до зміни якості політики в державі. А що міняти тих, хто вже давно позбавлений всіх повноважень – от питання? А крім того наших голосів ніхто не дочекається для того, щоб якось руйнувати сьогодні президентську владу – якби не виглядало – з помилками, без помилок. Але руйнувати її – ми тут не партнери.


Мустафа НАЙЄМ, газета «Комерсант Украина»: Юлия Владимировна, во первых я хотел бы уточнить немного то, что президент действительно назвал императивный мандат недемократичным. Хотя он заявил, что подпишет только потому, что поддержали 362 депутата. а во вторых я точно знаю, что вы давали обещание президенту о неподдержании 3-х законов в Верховной раде. Это закон о президенте, который будет готовиться. Закон про РНБУ и закон о внешней политике. Вы можете сказать – действительно ли эти обещания с вашей стороны были президенту. И собственно, почему он его подписал, если до этого он его назвал неконституционным?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я все ж таки хочу вірити в те, що презиент України послідовний і логічний. Тому, якщо він підписує закон – значить цей закон відповідає всім вимогам. і я переконана, що президент розуміє, що закон про практичну відповідальність депутатів місцевих органів влади – це є закон, який припинить корупцію депутатів на місцевому рівні.


Мустафа НАЙЄМ, газета «Комерсант Украина»: Вы обещание давали президенту не поддерживать эти три закона – о президенте, РНБУ и внешней политике?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я можу твердо сказати, що закон про президента, про РНБУ, про Конституційний суд ми підтримуємо тільки в спільній редакції демократичних сил.


Юлія ОЛИМИК, тижневик «Главред»: Юлія Володимирівна, я дозволю собі процитувати видання мого колеги Мустафи, а саме «Комерсант» від 7 грудня, де вис казали – партія БЮТ ніколи не проголосує за закон про Кабмін, навіть якщо нам знімуть зірку з неба. Зважаючи на те, що ви все таки проголосували за цей закон – це означає, що навіть ви можете змінити свою думку. І в мене запитання в цьому зв’язку про імперативний мандат. Чи не вважаєте ви, що право людини не слухати свого політичного лідера, якщо це іде в розріз з її позицією, з її думкою, з його моральними переконаннями це є порушення її громадянської свободи і права людини на вибір?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: А скажіть будь ласка, чи є порушенням права громадянської свободи права людини на вибір, коли громада обирає певного депутата, який декларує певну політику і цю політику люди від нього очікують. А потім цей депутат, коли приходить до складу будь якої ради починає робити діаметрально протилежні речі і практично руйнувати всі очікування пересічної людини з тієї громади, яка обрала його депутатом? Я вважаю, що це і є суттєве порушення свободи людини. І взагалі уявіть таку картину, коли наприклад грає цілісна футбольна команда на полі, всі вірно бігають, правильно б’ють. І тут один футболіст зійшов з розуму і почав бити по своїм воротам, почав бити по ногам членів своєї команди і взагалі грати на іншу команду. Скажіть будь ласка і в цей час у капітана команди, у тренера немає жодної можливості відкликати цього футболіста з поля, або розповісти йому що робити. Скажіть, що робити з таким гравцем? Таке ж саме сьогодні відбувається у фракціях. Коли люди. Кіт працювали на мирних посадах десь за межами депутатства, прийшли, а перед ними клондайк – земля сотні гектарів, комунальна власність на сотні мільйонів доларів. І все це в них в розпорядженні. То будь який футболіст з’їде з розуму. І саме тому, щоб трошки приборкати це не лідеру надано право, я підкреслюю, надано право вищому органу політичної партії, блоку, з’їзду вирішувати питання окремого депутата місцевих органів влади. І крім того наша партія сьогодні розробляє спеціальну інструкцію, як дотримуватися рішення громади на місцях. Тобто ми хочемо зробити так, щоб навіть не з’їзд був першим джерелом, а щоб місцева громада визначила – який депутат живе не по тім правилам, які обіцяв під час виборів. І щоб громада відкликала, а з’їзд партії був як інструмент, який просто виконує рішення громади. І більше того я скажу – багато людей мріє відкликати дуже велику частину політиків разом з їх мандатами. Але не можуть добратися, тому що не надали таких важелів і таких інструментів. І тому я знаю, що сьогодні місцеві депутати, особливо ті, які роблять бізнес на своїх мандатах мають і місцеві ЗМІ і їх безліч – їх сотні тисяч. І тому сьогодні вони дружніми рядами виступають проти такої позиції, щоб вони позбавлялися мандату, якщо не працюють в Україні – вони дійсно в інформаційному полі роблять чудеса. Вони переконують, що це позбавлення їх якоїсь свободи – те, що робить їх відповідальними. Але для мене первинна свобода людей, які обирають політиків, а не свобода політиків.


ВЕДУЧИЙ: З рештою, крім того була свобода політиків вибирати в який блоку і в яку фракцію іти – правильно? То вони повинні виконувати свої обов’язки.


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Безумовно.


ВЕДУЧИЙ: Юлія Володимирівна, 2 лютого ви заявили, що проведення круглого столу Януковича і Ющенка – це обман народу і ви брати в ньому участь не будете. Сьогодні ви побували у президента і далі я хочу поставити питання про те, як у вас складаються ваші, я б не сказав особисті, але політичні відносини?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Так, у нас дійсно сьогодні відбулася зустріч. Ми мені здається досить конструктивно поговорили про те, що відбувається сьогодні в політиці. Ми зрозуміли, що при всіх помилках, які були т допущені і однією і другою стороною. І взагалі в політикумі – власне, сьогодні у нс немає іншого шляху, ніж збирати всі демократичні сили. Ніж єднати і рухатися вперед. І коли сьогодні говорять – ах скільки помилок зробив президент, як це все було погано. Я ще раз хочу повернутися до подій виборів президента. і навіть при наявності критиків, помилок і будь чого – я можу тверду сказати, що не помилкою було обрати Ющенка замість Януковича. І якщо б зараз президентом був у нас не Ющенко. А Янукович – ми мали б просто іншу крану. Я б не стояла тут в студії, ви б не сиділи тут і не задавали б запитання. Я думаю В’ячеслав Піховшек ходив би в адміністрацію президента і звітував – як він проводить новини і програму «Епіцентру». Я хочу сказати, що ми зараз тільки завдяки тому, що переміг Ющенко і завдяки тому, що перемогли люди, які стояли на майдані маємо сьогодні Україну, яка має шанс. Живу країну, країну не мертву, країну, яка не симулює демократію. А важко, з великими натугами, з великими перешкодами але рухається вперед і дихає нормальним життям. І я переконана, що ми пройдемо цей шлях складнощів і все ж таки вийдемо на фінішну пряму побудови заможної, демократичної, незалежної держави, проєвропейсько орієнтованої. А те стосується підтримки чи не підтримки моєї президента – ви знаєте, що моя підтримка завжди була з ним. Трошки з іншого боку була інша позиція. Але ми свою позицію не змінювали багато років.


ВЕДУЧИЙ: І все ж таки, чому в країні до сих пір не склалася єдина політична опозиція? 1 лютого член фракції «Наша Україна» Микола Катеринчук запропонував підписати угоду щодо співпраці з вашою фракцією. Чому такої угоди досі немає? Це одне з дуже важливих питань. Але перед цим згідно з правилами програми подаємо точку зору ваших політичних опонентів.


Борис БЕЗПАЛИЙ, народний депутат України: Що стосується законопроекту, який написала Тимошенко і Чорновіл, то він на жаль неповний. По перше – вони на жаль не думають, що в парламенті може бути всього одна опозиція. От і виходить, що закон про опозицію – це правила, які більшість установлює для меншості. Тобто це червоні прапорці, що окреслюють опозиційне гето. За логікою Януковича і Тимошенко кожен парламентарій повинен присягнути на вірність або йому, або їй. Антикризовими і БЮТ досягли не компромісу, а змови. Обмін далеко не рівноцінний. Віктор Янукович одержує солідне збільшення влади, а Юлія Тимошенко розраховує завтра посидіти біля нього в Кабміні на приставному стільчику опозиційного прем’єра.


ВЕДУЧИЙ: Була така угода?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: До речі я хочу сказати, що я в уряді залишила не опозиційний стільчик. Якщо ви пам’ятаєте розкладушку, на якій доби проводила в уряді для того, щоб щось…


ВЕДУЧИЙ: Я не можу на це не реагувати. Юлія Володимирівна, невже ви думаєте, що на вашій розкладушці поміститься Янукович?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я думаю, що в нього немає взагалі потреби в цих речах. Тому що він більшу частину проводить на полюванні, на тенісному корті і в гру в гольф. А урядовими справами займаються абсолютно інші маріонетки, які роблять те, що потрібно кланам на замовлення. І тому я вважаю, що такі речі, як розкладушка для того, щоб цілодобово працювати просто цьому уряду недоречні. Скажемо, поділити все можна не працюючи 24 години на добу. А що стосується Безпалого, то це власне представник «Нашої України» і в мене зараз тут два роздруковані голосування. Перше, як «Наша Україна» підтримала Януковича на посаду премо-міністра. Ми пам’ятаємо, як голосування відбулося. А друге голосування – це як вони проголосували за зміни до Конституції, які позбавили президента раз і назавжди повноважень. Тому, мені здається, що ці люди просто не мають вже права на будь якут критику і на будь які аргументи. Але наша команда, до речі, має стратегію, має чітке абсолютно розуміння – як цей шлях пройдемо до усунення цього режиму від влади і повернення демократії до влади.


Леся ОЛЕЖКО, тижневик «Фокус»: Юлія Володимирівна, ви весь час оголошуєте, що повноваження прем’єра збільшуються. В той час, як повноваження президента зменшуються. Але ситуація може докорінно змінитися. Я маю на увазі теоретичну відміну політреформи. Ви можете вже сьогодні сказати – ким ви себе бачите в майбутньому – президентом чи прем’єром?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я, як це не буде звучати пафосно, я бачу себе просто слугою своєї країни. Крапка. А де служити – це визначить народ України.


Леся ОЛЕЖКО, тижневик «Фокус»: Де активніше ви зможете служити?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я можу сказати, що я ефективно буду служити і в опозиції. І якщо люди дадуть мені право – і у владі. Але для мене головне – це є тримати курс вірно. І незалежно від того де ти перебуваєш – не бути флюгером, а бути все ж таки ледоколом, який може пройти цей шлях.


Ксенія КОШКІНА, Інтернет-видання «Обозреватель»: Юлия Владимировна, давайте вернемся к закону о императивном мандате. Не думаете ли вы, что он может сыграть с вами злую шутку. Ведь если вы примените его сейчас в полном объеме к людям, которые так или иначе нарушили фракционную дисциплину в регионах и на их место займут новые люди из списка БЮТ – они могут оказаться не чуть не лучше, а то и хуже. Потому что мы прекрасно знаем, что более скрупулезно формировалась первая часть, а не вторая. Может получиться гораздо хуже.


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Але нові люди у фракції наші на місцях ідуть уже в абсолютно нових умовах. Коли вони будуть знати, що шаг вправо і шаг вліво від стратегії партії і обіцянок людям – він власне передбачений в законі про імперативний мандат. І саме тому я вважаю, що люди бувають різні. Бувають люди чесні, бувають люди віддані Україні. А бувають віддані собі особисто. І тому гадати на кофейній гущі я думаю тут недоцільно. Краще мати інструменти, які обмежують право людини жити для себе на посаді депутата, а не для суспільства. І саме для того і є імперативний мандат. Ми будемо дивитися і робити висновки.


Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, холдинг-медіадім «Тонис»: Юлія Володимирівна, оце закон про імперативний мандат кажуть відкриває шлях для дострокових виборів місцевих рад. Ви будете балотуватися на посаду мера Києва?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Знаєте, стільки питань мені сьогодні задають – чи буду я балотуватися на посаду прем’єра, чи президента, чи мера. Шановні друзі, я хочу, щоб мої політичні опоненти так сильно не боялися і не думали, що я буду балотуватися на всі можливі посади в Україні. Я вважаю, що ми знайдемо достойних людей. Ми командно підтримуємо цих людей. Але залишати мера Києва на цій посаді, коли майже 70% киян хочуть дострокових термінових виборів, коли дійсно сьогодні гектари і гектари землі знову ідуть через корупцію в приватну власність в центрі Києва. Коли сьогодні практично Київ, другий після Донецька по збільшенню житлово-комунальних тарифів. Донецьк в 4 рази збільшив тарифи на тепло і на гарячу воду. А Київ в 3,5 рази. Це практично є лідер цього процесу. Люди не хочуть бачити таких безвідповідальних мері на цих посадах. І ми допоможемо в цьому. Мер міста Києва мені здається вже недовго протримається на посаді і буде висунута достойна людина від нашої команди.


Олег ВОЛОШИН, журнал «Експерт України»: Ну ви не хочете говорити яка ваша стратегічна мета з точки зору обійняння якоїсь посади – прем’єра чи президента. але щодо вашої стратегії, як курсу вашої політичної сили – складається враження, і ви сьогодні знову сказали про 70% родин, які не можуть платити за комунальні послуги, що ви і ваша команда вважаєте, що в країні 80 чи 85 відсотків тих, які не можуть за себе постояти і яким потрібна потужна держава, яка опікує їх і ніби така мама чи батько, який стоїть зверху і він справедливий, тобто та справедливість, за яку потрібно боротися. Чи вважаєте ви що це по європейські, що це перспективно? Замість того, щоб шукати шляхи дати людям самим заробляти гроші – намагатися повернутися знову до цієї потужної соціально орієнтованої держави?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Ви коли не будь спортом займалися в дитинстві? Скажіть будь ласка, якщо вам зараз поставити планку для прижків в висоту на 2 метри – ви стрибнете? Ви подолаєте цю планку. Я задаю питання – що вам потрібно, щоб ви стрибнули планку в 2 метри? Вам що потрібно? Та нічого вам не допоможе, перепрошую. Так само і людям, яким сьогодні встановили плату за житлово-комунальні послуги на рівні доходів їх родини – ніякий патерналізм не допоможе, щоб їх з цього врятувати. Тому що при владі сьогодні на жаль знаходяться не патерналісти, хоча б частковій мірі, а знаходяться просто кати. Російською мовою, якщо ви не розумієте - це палачі. Так от я якраз хочу, щоб при владі не були кати, а щоб були нормальні політики, які можуть спрогнозувати можливості людей і які можуть задати людям правила гри, з якими вони здатні впоратися. А не ставити їм три метри планку для прижків в висоту, коли вони не можуть пригнути навіть на 1 метр 20. ось в чому питання. І тому не мама їм потрібен і папа. А їм потрібна влада з мізками, а не соломою замість них.


Мустафа НАЙЄМ, газета «Комерсант Украина»: Юлия Владимировна, я хотел бы во первых заметить, что когда вы говорили про императивный мандат – ваша риторика по поводу того, что шаг влево, шаг вправо – ну не совсем демократично. Во вторых вы все таки первой заявили о партийной дисциплине, а не об обещании людям. Ну суть вопроса не в этом. Вы сейчас, все что вы делаете – вы из политического поля убираете все, кроме вас и Партии регионов. Все остальные партии в тех условиях, в которых живет сейчас и парламент и…


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: А можете зараз прокоментувати – яким чином ми прибираємо всі інші партії?


Мустафа НАЙЄМ, газета «Комерсант Украина»: Я вам объясню. Мы прекрасно понимаем – ни соцпартия, ни компартия не являются для вас ни для Партии регионов конкурентами. Единственная партия, которая может быть вашим конкурентом – это «Наша Украина». Закон об оппозиции, который вы предлагали, вы это знаете – он действительно ставит БЮТ во главе угла. То есть действительно БЮТ – он набрал больше голосов, но вы давите этим оппозицию. Вы становитесь единоличным лидером оппозиции. Тем самым «Наша Украина» перестает существовать, как партия. И во всем обществе вы очень жесткие условия ставите. Это ведет к двухпартийной системе. Скажите двухпартийная система – это ваша цель или нет?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Чесно кажучи мене дивує запитання. Я думаю, що є такі політичні сили в Україні, які хотіли б мати однопартійну систему в Україні. Є такі – це не ми, але такі є. я хочу запитати – хто визначає це - буде три партії, буде дві партії чи буде п’ять партій в парламенті? Визначають виключно люди, які голосують. І сьогодні 3% бар’єр, який стоїть абсолютно чітко визначає тих, хто може прийти працювати в парламенті і давати результати. і можу вам сказати, що не створення двопартійної системи – це справа партії. Тобто не справа партії – створення двопартійної системи.


Мустафа НАЙЄМ, газета «Комерсант Украина»: Инструмент то все равно один – это парламент. В парламенте вы не даете оппозиции другой кроме вас работать на равных. Это факт.


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Знаєте, мені цікаво, що ми працювали у владі мене звинувачували у тому, що я «Нашій Україні» не даю працювати при владі в той час, коли я була одна від нашого блоку в уряді, як прем’єр-міністр. Всі інші міністри були від «Нашої України». і мені говорили, що я не даю «Нашій Україні» працювати. Сьогодні навіть в опозиції «Наша Україна» не може заспокоїтися и спокійно працювати. Вона знову ділить – хто більш головний в опозиції. Я вважаю, що потрібно не дьоргати на себе повноваження, а просто працювати – так, як ми працюємо.


Мустафа НАЙЄМ, газета «Комерсант Украина»: Объедините усилия.


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я можу порадувати вас, тому що до вас я прийшла після того, як завершила надзвичайно важливу справу – об’єднала опозицію.


ВЕДУЧИЙ: Угода якась?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Так, ми підписали угоду і я сподіваюся, що завтра просто зранку, коли ви прокинетеся, замість привітання доброго ранку – ви почуєте інформацію проте, о ми дійсно об’єднали опозицію.


ВЕДУЧИЙ: Юлія Володимирівна, ці ваші слова можна сприймати як офіційну заяву про створення такої єдиної опозиції?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я думаю да.


ВЕДУЧИЙ: Скажіть будь ласка. А чи можливий ще один такий варіант….


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: ДО речі, ми над цим працювали досить довго. Ми робили все для того, щоб об’єднати опозицію. Ми робили все для того, щоб ця опозиція стала потужнішою і щоб вона не рвала повноваження. І сьогодні ввечері це вдалося.


ВЕДУЧИЙ: А може бути, наприклад, такий варіант, що ви коли не будь спільно проголосуєте з Партією регіонів і піднімете виборчий бар’єр з 3% до 7%-10%? Це можливо?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Я думаю, що ми всі пам’ятаємо інавгураційну промову президента. На ній презиент оголосив всьому світові, що він вважає, що 7% - це є адекватний бар’єр для нашого політикуму. Але я хочу підкреслити, що ми будемо дуже поважно ставитися до тих партій, які народжуються зараз на політичному полі і мріють потрапити до парламенту. І тому ми ще не вирішили будемо ми голосувати за такі радикальні бар’єри чи ні. Я не виключаю, що ми залишимо самий низький бар’єр, щоб політикум міг оновлюватися, щоб він міг мати кадрову підпитку і давати країні молодих політиків.


Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, холдинг-медіадім «Тонис»: Чи означає це, що ви визнаєте свою помилку з минулих парламентських виборів, коли ваші представники вашої політичної сил дуже жорстко конкурували і робили все, щоб ну програв там блок Костенка, ПОРА-ПРП, інші сили, які могли б бути зараз вашими союзниками. Ви сподівалися на Мороза, але він повів себе так, як повів. Чи не означає це – може не треба дійсно все тягнути на себе, а дозволити вашим союзникам з’явитися в парламенті?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Шановні друзі, я хочу, щоб ви забули тему «тягнути на себе». Ми просто боремося за те, щоб мати право зробити Україну іншою, красивою зробити Україну, і всі, хто хоче з нами бути в цій боротьбі, ми раді цьому, але на минулих виборах, я чесно попереджала суспільство, що всі голоси, які будуть віддані за маленькі партії вона нажаль, не потраплять до демократичного табору, а вони будуть розподілені навпіл між партією Януковича, і демократичними силами. І нажаль, більше мільйона голосів саме люди, які підтримають демократичні партії віддали тим, хто не подолав трьохвідсотковий бар’єр, і саме тому нам потрібно було якісь реверанси робити з Морозом. І я хотіла, щоб на наступних виборах все ж таки коли голосують завжди пам’ятали, що якщо партія не переходить 3% бар’єр, голоси від демократичного табору ідуть до Януковича. І я чесно попереджала, що Партія «Наша Україна» якщо пройде в парламент буде створювати широку коаліцію. Ну так і вийшло. Я не помилилася в жодній свій тезі. Але, нажаль, пожинати ці плоди сьогодні мусить все суспільство.


Юлія ЛИМАР, Інтернет-видання «Главред»: Юлія Володимирівна, я б хотіла повернутися до папірців, з якими ви прийшли на програму і пояснити все ж таки людям голосування від 2004 року «Нашої України» за політреформу. Ви як ніхто знаєте, що не було іншого шляху виходу з кризи. Не було можливості розблокувати органи влади, не розганяти Майдан, і власне це був компроміс. Рішення Верховного суду в обмін на політреформу. Після інаугурації Ющенка була ваша заява, що у вас в сейфі є підписи народних депутатів, і прямо завтра ви робите подання про відміну політичної реформи на користь, ми так розуміємо президента Віктора Ющенка. За 2 роки у вас не знайшлось на це часу. Скажіть будь ласка, в тих угодах, які ви підписали сьогодні є гарантія того, Що БЮТ таки подасть подання до Конституційного суду про відміну політичної реформи?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Ну, по перше, абсолютно не правильний посил, що голосування за Конституційну реформу було безвихіддям, для того, щоб зробити Ющенка президентом. По перше, я вважаю, що це абсолютно не так, хоча я д

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7399
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду