Журналістський мартиролог-2006

14 Січня 2007
18713
14 Січня 2007
22:41

Журналістський мартиролог-2006

18713
Американський комітет захисту журналістів опублікував докладні дані про кожного репортера, вбитого під час виконання своїх професійних обов’язків.
Журналістський мартиролог-2006

Американський Комітет захисту журналістів зібрав докладні дані про кожного репортера у світі, вбитого під час виконання своїх професійних обов’язків за останні півтора десятиліття.

 

Встановлено сумний рекорд. В Іраку загинуло більше репортерів, ніж під час війни у В’єтнамі. Більше, ніж у будь-якій іншій країні світу. Саме з Іраку надійшло повідомлення про загибель першого журналіста у новому, 2007 році. 5 січня у Багдаді загинув оператор APTN Ахмед Хаді Наджі.

 

І ще один красномовний факт. До першої трійки країн-убивць увійшла Росія.

 

Загинули:

2006 р. (до 18 грудня включно) – 55 репортерів

2005р. – 47 репортерів

2004р. – 57 репортерів

2003 р. - 40 репортерів

2002 р. - 21 репортер

2001 р. - 37 репортерів

2000 рік – 24 репортери

1999 рік - 36 репортерів

1998 рік - 24 репортери

1997 рік - 26 репортерів

1996 рік - 26 репортерів

1995 рік - 51 репортер

1994 рік - 66 репортерів

1993 рік - 57 репортерів

1992 рік - 42 репортери

 

Країни-убивці:

1. Ірак – 93

2. Алжир – 60

3. Росія - 44

4. Колумбія – 39

5. Філіппіни – 32

 6. Індія - 22

 7. Боснія - 19

8. Туреччина - 18

9. Руанда - 16

10. Сьєрра-Леоне – 16

11. Таджикистан - 16

12. Сомалі - 14

13. Бразилія - 14

14. Афганістан - 14

15. Мексика - 13

16. Бангладеш - 12

17. Пакистан - 12

18. Шрі-Ланка -9

19. Ангола - 8

20. Югославія - 8

 

Мартиролог-2006 – один із  найдовших серед тих, які КЗЖ оприлюднила з 1992 року. До того ж, він може виявитися неповним. Цей мартиролог не охоплює увесь грудень, а обставини загибелі ще 30 журналістів розслідуються, як і доля двох журналістів, які пропали безвісти.

 

Найбільший резонанс у світі викликало торік убивство мужньої російської журналістки Анни Політковської, яка викривала страхіття чеченської війни.

 

 

Афганістан - 3

Абдул Кодус, телестанція «Аріана», 22 липня, Кандагар

Кодуса - оператора приватної телестанції - було вбито під час подвійного акту самогубства, вчиненого смертниками у Кандагарі. Згідно з повідомленням кабульського Комітету захисту афганських журналістів (КЗАФ), він прибув на місце події, коли другий нападник, обв’язавшись стрічкою з вибухівкою, підірвав себе. Кодус помер від поранень у голову у лікарні.

 

Згідно з джерелами КЗЖ, 25-річний оператор працював на кабульській телестанції упродовж 8 місяців.

 

Відповідальність за вибухи, внаслідок яких загинули також два канадських вояки і декілька цивільних осіб, взяв речник «Талібану».

 

Карен Фішер, «Німецька хвиля», 7 жовтня, Багалан

Христіан Штруве, «Німецька хвиля», 7 жовтня, Багалан

30-річну Фішер і 39-річного Штруве застрелили у наметі, де вони розташувалися на шляху поблизу м. Багалан. Особисте майно загиблих ніхто не забрав.

 

«Німецька хвиля»повідомила, що недавно журналісти побували на місці здійснення ряду проектів ЮНІСЕФ на півночі Афганістану і прямували до центральної провінції Баміян. Цей район, хоч і вважається спокійнішим, ніж інші частини країни, не контролюється повністю урядом і збройними силами НАТО.

 

Місцева поліція затримала й допитала двох підозрюваних осіб. Міністерство внутрішніх справ, яке розслідує справу, повідомило, що зясувати мотиви вбивства відразу не вдалося.

 

Венесуела - 1

Хорхе Агірре, Кадена Капрілес («ель-Мундо»), 5 квітня, Каракас

60-річного Агірре – фоторепортера мережі «Кадена Капрілес», що публікує газету «ель Мундо», застрелили, коли він наближався до учасників демонстрації. Він отримав завдання зробити знімки відремонтованого стадіону, заявив КЗЖ редактор газети Енріке Рондон. У той час там відбувалася демонстрація з вимогою придушити кримінальну діяльність. Тож, завершивши зйомки стадіону, Агірре вирішив відзняти подію.

 

В автомобілі з фірмовим редакційним знаком він наближався до учасників маніфестації. У цей час до нього під’їхав мотоцикліст. Він вимагав, щоб водій зупинив авто. Коли той запитав «навіщо?», почув у відповідь, що той – представник влади. Та мотоцикліст не предявив посвідчення, тож водій не дослухався і їхав далі. Мотоцикліст - за ним. Тієї миті, як Агірре виходив з авто з камерою, мотоцикліст тричі вистрелив у нього. Агірре ще спромігся зняти спину убивці, який тікав із місця події. З допомогою інших водій посадив Агірре в авто і доправив до лікарні. За декілька годин журналіст помер.

 

13 квітня за підозрою в убивстві було арештовано колишнього офіцера поліції Бориса Леніса Бланко. Співробітники національної кримінальної поліції затримали його, коли колишній колега упізнав у ньому таємничого мотоцикліста. Слідчі обшукали будинок Бланко і виявили докази його причетності до кримінального злочину.

 

У червні Бланко, звинувачений в убивстві й у тому, що видавав себе за представника влади, постав перед судом у Каракасі. Натомість, за звинуваченням у приховуванні злочину було затримано офіцера столичної поліції Чарлі Брісеньйо.

 

 

Китай – 1

Ву Джангу, «Тайджоу Ваньбао», 2 лютого, Тайджоу

Заступник головного редактора вечірньої газети «Тайджоу Ваньбао» Ву помер від тяжких поранень, яких завдала йому дорожня поліція у східному приморському місті Тайджоу. 41-річний журналіст загинув за кілька місяців після госпіталізації.

 

Згідно з повідомленнями міжнародних інформаційних агентств, поліція вчинила напад на Ву 20 жовтня 2005 року за публікацію викривального матеріалу про завищену платню за видачу прав на водіння мотоциклами. Наступного дня десятки представників дорожньої поліції зявилися у редакції газети, витягли заступника редактора з офісу й насильно посадили у поліцейську машину.

 

Агенція Сіньхуа повідомила, що за організацію нападу було усунено з посади вищого офіцера поліції Лі Джаньгуо. Він вимагав, щоб газета вибачилася за публікацію, і це призвело до суперечки з Ву. Натомість, «Тайджоу Ваньбао» відмовлялася це зробити, оскільки матеріал був написаний у співпраці з урядовими органами.

 

Представника місцевої журналістської організації заявив, що влада намагалася запобігти публікації у медіа повідомлень про смерть Ву.

 

Згідно з розслідуванням КЗЖ, журналісти, які викривають злочинність і корупцію на місцевому рівні, дедалі частіше зазнають нападів із застосуванням насильства.

 

 

Колумбія - 2

Густаво Рохас Габало, радіостанція Пансену, 20 березня, Монтеріа.

14 лютого у м. Монтерії, що у провінції Кордоба, невпізнані бандити стріляли в 56-річного Рохаса – ведучого «Шоу де Ель Габа». 20 березня він помер у лікарні м. Медельїн – адміністративного центру провінції Антіокіа.

 

Двоє осіб підїхали до Рохаса на мотоциклі, коли той відчиняв авто біля крамниці. Свідки розповіли, що один нападників скочив з мотоциклу, почав з ним сперечатися і двічі вистрелив з близької відстані. Одна куля розтрощила Рохасу ключицю, від другої він зазнав серйозних поранень у голову.

 

Рохас переніс декілька операцій у лікарні Монтерії. Згодом для проходження спеціально курсу лікування його перевели до клініки Медельїна, та це не врятувало йому життя.

 

Відомий як «Ель Габа», Рохас працював на радіо упродовж понад 30 років. Його популярне «Ель шоу де Ель Габа» складалося з музики, новин і коментарів, в яких він часто викривав корупцію в урядових колах. Серед слухачів він набув репутації виразника соціальних і політичних проблем, які їх хвилюють.

 

У квітні місцева поліція арештувала у звязку з убивством Рохаса чотирьох осіб. Місцевий прокурор заявив КЗЖ, що двоє з них належать до воєнізованих угруповань. Усі четверо заперечували причетність до злочину. За словами прокурора, головним мотивом убивства вважається його журналістська діяльність - передусім, критика місцевих чиновників і воєнізованих угруповань. Місцеві репортери заявили КЗЖ, що його жорсткі коментарі спричинили помсту.

 

 

Атілано Сегундо Перес Барріос, радіостанція «Віхіа де Тоделар», 22 серпня, Картахена

52-річного Переса – ведучого щотижневої програми «Ель Діаріо де Маріалабаха» - убив невпізнаний нападник. Близько 9 години вечора він проникнув у квартиру журналіста і двічі вистрелив йому у живіт. Нападник утік на багажнику мотоцикла, а журналіст помер у лікарні.

 

Місцеві репортери розповіли, що Перес постійно критикував владу та напіввійськові угруповання. Задля цього він орендував для своєї програми годину ранкового часу на радіостанції «Віхіа де Тоделар». Шоу Переса було присвячено переважно новинам з його рідного міста Маріалабаха.

 

Прокурор, який розслідує справу, заявив КЗЖ, що Перес виїхав звідти через погрози, повязані з роботою. Місцева влада вважає, що убивство повязане з коментарями журналіста про безчинства воєнізованих угруповань, хоч не виключає повністю інших мотивів.

 

Голова місцевої спілки журналістів Хайро Баена розповів КЗЖ, що Перес часто викривав урядову корупцію. У своєму останньому шоу він звинуватив пятьох кандидатів на посаду мера міста Маріалабаха у тому, що їх фінансують воєнізовані формування. Рідні Переса заявили КЗЖ, що йому неодноразово погрожували смертю.

 

Десять років тому Перес був членом міської ради Маріалабахи і депутатом асамблеї провінції Болівар, однак після того не займався політикою. Він не був правником, але надавав допомогу у судових справах, повязаних із місцевою транспортною системою.

 

Начальник місцевої поліції повідомив КЗЖ, що слідчі виявили двох осіб, яких вважають ймовірними виконавцями злочину. Та за декілька днів їх знайшли мертвими.

 

 

Індія - 1

Праглад Гоала, «Асомія Хабар», 6 січня, Голагат.

32-річного Гоалу убили поблизу його будинку після публікації у щоденній газеті «Асомія Хабар» серії його статей про причетність чиновників лісництва до контрабанди лісоматеріалів. Він їхав на мотоциклі, коли його протаранила вантажівка. Коли на місце події прибула поліція, на його тілі було декілька ножових поранень. Це сталося в окрузі Голагат, у північно-східному штаті Ассам.

 

Місцеві журналісти повідомили КЗЖ, що у зв’язку з убивством поліція арештувала лісника, який погрожував Гоалі, однак його звільнили під заставу. Арештували ще двох підозрюваних, та досі справу не розкрито.

 

 

Індонезія - 1

Герліянто, «Радар Сурабая» і «Джимбер Виженер», 29 квітня, Проболінго

40-річного репортера Герліянто убила група нападників, коли він їхав на мотоциклі путівцем у лісовій місцевості. Трагедія сталася в окрузі Баньюаньярі, що у провінції Східна Ява. Як свідчать результати розтину, йому було завдано ножових поранень у живіт, шию і голову невдовзі після вечірньої молитви.

 

Згідно з джерелами КЗЖ, слідчі знайшли на відстані 30 метрів мотоцикл, гаманець, камеру і нотатник вбитого журналіста. За пять днів сільський мешканець передав поліції мобільний телефон загиблого репортера, з якої було вилучено картку.

 

Поліція міста Проболінго арештувала трьох підозрюваних. Згідно з джерелами КЗЖ, усі вони - сільські мешканці з сусіднього округу. Було оприлюднено імена ще чотирьох підозрюваних. Однак жодного з них не арештували.

 

Начальник місцевої поліції публічно заявив, що убивство Герліянто безпосередньо пов’язане з публікацією його матеріалу про корупційні дії чиновників, причетних до здійснення проекту будівництва мосту. У ньому йшлося про розкрадання фонду будівництва місцевої інфраструктури на 120 мільйонів рупій (13.165 доларів США).

 

Начальник поліції звинуватив сільського голову, який здійснював нагляд за проектом будівництва, водночас у замовленні та здійсненні убивства. Речник поліції заявив, що ці висновки зроблені на основі заяв трьох заарештованих свідків. Виявилося, що сільський голова телефонував Герліяанту у день убивства.

 

 

Ірак – 32

Махмуд Зааль, Багдадське телебачення, 25 січня, Рамаді

35-річного кореспондента Багдадського телебачення Зааля убили під час сутичок між американськими вояками та сунітськими повстанцями у Рамаді - їхньому опорному пункті, що за 70 миль від іракської столиці. Він працював на телевізійній станції упродовж року.

 

Свідки розповіли агенції «Reuters», що він вів репортаж про штурм повстанцями двох будинків, які утримували американські вояки. Зааля поранило у ноги, а невдовзі, під час американського авіанальоту, він загинув. Згідно з повідомленням «Reuters», американські військові заперечували, що того дня по Рамаді було завдано повітряного удару. Вони відмовилися коментувати військові сутички й смерть Зааля.

 

Співробітники Багдадського телебачення розповіли КЗЖ, що за 15 хвилин до загибелі Зааля американські вояки влаштували йому короткий допит. За їхніми словами, упродовж попередніх кількох місяців вони затримували співробітників телевізійної станції, що належить Іракській ісламській партії – найбільшому сунітському політичному угрупованню.

 

 

Атвар Багджат, «аль-Арабія», 23 лютого, Самарра

Аднан Хайраллах, «Вассан продакшнз» та «аль-Арабія», 23 лютого, Самарра

Халед Махмуд аль-Фалахі, «Вассан продакшнз» та «аль-Арабія», 23 лютого, Самарра

Тіла кореспондента Багджата, оператора аль-Фалахі та інженера Хайраллаха знайшли поблизу міста Самарра за день після того, як телевізійна станція втратила зв’язок зі знімальною групою. Про це розповіли КЗЖ випускові телекомпанії «аль-Арабія».

 

30-річний Багджат був відомим тележурналістом. Він щойно перейшов на роботу на телеканал «аль-Арабія», а до того працював кореспондентом супутникового каналу «аль-Джазіра».

 

39-річний аль-Фалахі та 36-річнпй Хайраллах працювали у «Васан продакшнз» і перебували у той час у відрядженні від «аль-Арабії». Знімальна група висвітлювала бомбардування шиїтської гробниці Аскаріа, відомої також як «Золота мечеть».

 

Випусковий редактор «аль-Арабії» Набіл Хатіб заявив, що телевізійна станція втратила телефонний зв’язок зі знімальною групою увечері 22 лютого. Фіксатор «Васан продакшнз» повідомив згодом, що на знімальну групу напали озброєні люди у білому авто.

 

 

Мунсуф Абдалла, аль-Халді, Багдадське телебачення, 7 березня, Багдад

Невпізнані бойовики вбили 35-річного ведучого Багдадського телебачення аль-Халді у західному секторі столиці. Він був ведучим навчальних і культурних програм, переважно про поезію Близького Сходу, і їхав у розташований на півночі країни Мосул на бесіду з поетами. Нападники зупинили його авто й тричі вистрілили, повідомив заступник режисера ефіру Багдадського телебачення Таер Ахмад. Аль-Халді загинув, а двоє пасажирів було поранено.

 

1 березня знімальна група Багдадського телебачення потрапила під артилерійський вогонь повстанців Від вибухів снарядів чотирьох співробітників було поранено у зоні паркування. На телестудію надходили погрози електронною поштою через її критичне ставлення до нападів заколотників. А торік двох кореспондентів Багдадського телебачення вбили американські вояки.

 

 

Амджад Хамід, «аль-Іракія», 11 березня, Багдад

Хаміда та його водія Анвара Туркі вбили пов’язані з «аль-Кайдою» бойовики. З липня 2005 року він був головою відділу програмування іракського державного телеканалу «аль-Іракія», який отримує допомогу від американського уряду.

 

45-річний Хамід, батько трьох дітей, їхав з дому на роботу, коли потрапив у засідку. Декілька куль влучили йому в голову і груди. «Аль-Іракія» перервала показ програм і після осуду нападу передавала вірші з Корана.

 

Відповідальність за погрозливі надсилання в Інтернеті взяла на себе філія «аль-Кайди» в Іраку. «Ваші брати з військового крила ради моджахедів убили Амджада Хаміда, випускового «аль-Іракії»…., яка постійно бреше про джихад, щоб удовольнити хазяїв-хрестоносців», - ішлося в заяві. Агенція «Reuters» повідомила, що її було вміщено на веб-сайті, який часто використовували збройні угруповання.

 

Упродовж війни переважно від рук повстанців загинули близько двадцяти співробітників іракської медіа-мережі, зокрема «аль-Іракії». Її офіси часто потрапляли під мінометний обстріл.

 

 

Мугсин Худгаїр, «Алеф Ба», 13 березня, Багдад

Худгаїра – редактора часопису «Алеф Ба» - убили невпізнані бойовики поблизу його дому у Багдаді. Як повідомили «Reuters» та АФП, він став третім загиблим журналістом упродовж тижня.

 

Худгаїра застрелили за декілька годин після того, як він брав участь у засіданні Спілки іракських журналістів, де обговорювалося питання про зумисні убивства місцевих журналістів.

 

 

Камаль Манахі Анбар, незалежний журналіст, 26 березня, Багдад

28-річного Анбара, незалежного журналіста, колишнього стажера журналістського Інституту війни й миру, убили іракські вояки під час сутички з повстанцями. Згідно з джерелами КЗЖ, вона виникла поблизу мечеті у багдадському районі Ур. Спираючись на підтримку американців, іракські вояки відкрили вогонь у відповідь на постріли, що пролунали з будівлі прилеглої до мечеті. Цивільні особи кинулися шукати прикриття. Серед них був і Анбар. Кулі влучили йому в обличчя й шию. Згідно з джерелами КЗЖ, він був серед шістнадцяти загиблих.

 

Анбар закінчив двотижневі курси з економічної тематики й писав статтю про переміщення іракських сімей і нестабільність житлового ринку. У мечеті він брав інтерв’ю у шейха Сафаа аль-Тімімі, який займався проблемами надання притулку переміщеним особам.

 

 

Соуд Музагім аль-Шумарі, «аль-Багдадіа», 4 квітня, Багдад

Аль-Шумарі - кореспондента єгипетського супутникового каналу - знайшла мертвим іракська поліція у південному окрузі Багдада, повідомив КЗЖ його батько. Аль-Шумарі, відомого також як аль-Хадіті (за назвою його рідного міста), викрали 3 квітня. Згідно з джерелами КЗЖ, він був один, коли його схопили, і його убивць не знайдено.

 

Режисер ефіру відділу новин каналу Абдельхамід аль-Саех висловив підозру, що суніта аль-Шумарі викрали іракські поліцейські, серед яких переважають шиїти, та він не зміг надати подробиць.

 

Аль-Шумарі працював на телеканалі «аль-Багдадіа» упродовж приблизно семи місяців. Згідно з повідомленням  газети «Лос-Анджелес таймс», у нього були постійні суперечки з поліцією, яку він підозрював у незаконних убивствах. Однак режисер ефіру телеканалу у Багдаді Мухаммад Фітіан і батько аль-Шумарі заявили КЗЖ, що вони про це не чули.

 

Колега аль-Шумарі розповів, що той постійно брав інтервю у представників влади про порушення прав людини і щоденні страждання, яких зазнавав іракський народ. Аль-Шумарі готував авторські програми і вів програму новин.

 

Телеканал «аль-Багдадія» критикував іракській уряд та американську військову присутність в Іраку.

 

 

Лайт аль-Дулаймі, «аль-Нахрайн», 8 травня, південніше від Багдада

Аль-Дулаймі – репортера приватної телевізійної станції «аль-Нахрайн», і Муазаза Ахмеда Баруда – телефоніста телестанції викрали особи, одягнені у поліцейську форму, повідомив КЗЖ генеральний менеджер телевізійної станції Абдулкарим аль-Мехдаві. Їх тіла знайшли у 20 милях південніше Багдада. Обом не виповнилося ще й тридцяти, обох убили пострілами у груди. Аль-Дулаймі став репортером «аль-Нахрайн» за чотири місяці до загибелі.

 

 

Джеймс Бролан, Сі-Бі-Ес, 29 травня, Багдад,

Пол Даглес, Сі-Бі-Ес, 29 травня, Багдад

Оператор Даглес і звукорежисер Бролан загинули, супроводжуючи патруль іракських та американських вояків у Багдаді. Від детонації авто, начиненого вибухівкою тяжких поранень зазнала також кореспондент Сі-Бі-Ес Кімберлі Доузьєр.

 

Журналісти Сі-Бі-Ес, прикомандировані до

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18713
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду