ЗМІ як засіб недобросовісної політреклами

2 Квітня 2013
16985
2 Квітня 2013
14:00

ЗМІ як засіб недобросовісної політреклами

16985
Про маніпуляції столичної влади на чолі з Олександром Поповим у ЗМІ
ЗМІ як засіб недобросовісної політреклами
Київська міська влада раптом вирішила звільнити столицю від маршруток і замінити їх на «нормальні» комунальні автобуси й тролейбуси - як заведено писати в західних джерелах, «bona fide transport». Про це повідомили чимало видань і новинних випусків: «На Лісовому масиві прибрали всі маршрутки, на черзі Оболонь і Виноградар», «Киев избавляется от маршрутных такси», «На Лесном массиве в Киеве власть отменила все маршрутки», «На Святошино тоже отменяют маршрутки», «Коммунальный транспорт вытесняет маршрутки из Святошинского района».

 

Ідеться про те, що за розпорядженням голови Київської міської держадміністрації було додано кількість автобусів на маршрутах №№33 та 81 (Лісовий масив) та кількість тролейбусів на маршруті №41 (Святошин - Борщагівка), а також відновлено автобусний маршрут №18 (Харківський масив - Південна Дарниця). На зупинках і досі висять оголошення: мовляв, за численними звертаннями, «за розпорядженням голови Київської міськдержадміністрації Попова О. П. ...».

 

Відповідно, «Киевская горадминистрация с сегодняшнего дня закрыла три линии маршрутных такси на Лесном массиве и планирует закрыть еще несколько в других районах города» (цитата звідси); наведено й цитату директора департаменту транспортної інфраструктури КМДА Євгена Водовозова: «Буквально с сегодняшнего дня на массиве Лесном мы закрыли уже все маршрутные такси, и там ходят исключительно автобусы КП "Киевпастранс", выполняют работу на больших и сверхбольших автобусах с удобным доступом для инвалидов». Судячи з публікацій, це лише перший крок, лише початок - далі буде.

 

«Давно вже час!» - тільки й мали зітхнути кияни. І перейнятися почуттям глибокої подяки до Попова - благодійника й мало не чудотворця. Ніяких спростувань і навіть уточнень я у ЗМІ не зустрічав. Повідомили - й забули.

 

От тільки на Лісовому масиві маршрутки як ходили, так і ходять. Не за цими двома маршрутами, але за багатьма іншими. Тож Євген Водовозов зробив те, що за радянських часів звалося приписками. Дуже перебільшив власне досягнення, іншими словами. А ЗМІ, ретранслювавши його слова без жодних коментарів, йому в цьому дуже допомогли.

 

На Харківському масиві маршрутки взагалі нікуди не поділися, вони й сьогодні спокійнісінько дублюють автобусний маршрут №18.

 

Та головне не в цьому. А в тому, що механіка чергового «покращення» залишилася «за кадром», і я не зустрічав у медіа жодної спроби її дослідити.

 

А факти є такими. Отримавши значну кількість автобусів до Євро-2012, після футбольного чемпіонату Київ жодного нового автобуса не придбав. Остання партія тролейбусів надійшла до столиці восени минулого року. Натомість Київ поспіхом позбувся старих автобусів і тролейбусів. Але якщо раніше статистика «Київпастрансу» оперувала кількістю наявних транспортних засобів та кількістю списаних, то віднедавна було запроваджено ще одну категорію: «Виведено з пасажирського обігу». Тобто, чимала кількість автобусів і тролейбусів за документами проходять як наявні, але пасажирів не перевозять. Додайте до того, що останніми роками столиця роздає свої тролейбуси: Вінниця, Вуглегірськ, Житомир, Сєвєродонецьк, Слов'янськ, Черкаси. Але роздає хитро: не продає й не дарує, а нібито здає в оренду. Тож за документами всі ці тролейбуси й надалі перебувають на обліку в Києві як буцімто наявні у столиці. Внаслідок цих фокусів визначити, чи збільшилася, а чи зменшилася реальна кількість транспортних засобів у Києві після Євро-2012, практично неможливо. Хоч би там як, а до транспортного раю й після футбольного чемпіонату українській столиці ой як далеко.

 

Так от, звідки Попов дістав чимало додаткових машин? Логіка підказує єдино можливу відповідь: директивно зняв їх із інших маршрутів. І, відповідно, на тих маршрутах зросли інтервали руху. І вони таки й справді зросли, на автобусних маршрутах №45 та 63 (що прямують на ті самі Харківський та Лісовий масиви) й на тролейбусному №5 - дуже зросли. Саме на ті напрямки й перейшли «поборені» маршрутки. Коротку ковдру перетягнули з ніг на голову - ото й усе «покращення».

 

Але про цей зворотний бік своєї «турботи про киян» Попов мовчить. Мовчать і ЗМІ. Старий, як світ, і примітивний, мов гра в наперстки, маніпулятивний прийом: закриваємо долонькою незручні факти й сповіщаємо лише про парадний бік справи.

 

І от же що дивує. Нинішню владу, зокрема й міську, вже неодноразово ловили на... скажімо так, прикрашанні результатів своєї діяльності. На тому, що рекламоване нею покращення не сягає далі звітних паперів. Чи можуть після того солідні й поважні (справді солідні й справді поважні) ЗМІ тиражувати переможні рапорти влади, як то кажуть, за чисту монету, мов доконані факти? Чи можуть ЗМІ, даруйте за брутальність, дозволяти себе дурити - й дурити аудиторію вже від свого імені? А чи вони давно вже мали б узяти за правило: поширюючи будь-які новини, взяті з тверджень представників влади, починати зі слів: «Голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов стверджує, що...» - або ж ретельно перевіряти кожне таке повідомлення.

 

У даному разі шановні й поважні видання влада банально й брутально використала. Пустила за графою «Прилади й матеріали». Або сформулюймо те саме інакше: у даному разі (і, на жаль, не лише в даному) шановні й поважні ЗМІ дозволили міській владі себе використати. Дозволили попри навіть те, що не мають ілюзій стосовно звичок і методів самореклами тієї влади.

 

Фото - dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16985
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rjr
4189 дн. тому
Боляче чути від гостей нашого міста, що в Києві не працює комунальна служба
ник
4189 дн. тому
Те, що кількість громадського транспорту після Євро-2012 НЕ збільшилась, - очевидно. Вам про це скажуть жителі, зокрема, Татарки. Автобуси 31-го маршруту, як їздили з великими інтервалами, так і їздять. А потрібно лише додати 2 автобуси на маршрут ! З цього мікрорайону нічим іншим (крім маршруток) не вибратися.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду