Український прорив на виставці дитячої книги у Болоньї

29 Березня 2013
10395

Український прорив на виставці дитячої книги у Болоньї

10395
25-28 березня два українських видавництва — «Грані-Т» та «Видавництво Старого Лева» — вперше офіційно представили Україну на найпрестижнішій у світі виставці дитячої книги Bologna Children's Book Fair
Український прорив на виставці дитячої книги у Болоньї

Щойно завершилася ювілейна Міжнародна дитяча книжкова виставка в Болоньї (Bologna Children's Book Fair) - головна світова подія в царині дитячого книговидання, на яку щорічно з'їжджаються сотні видавців, ілюстраторів, авторів, перекладачів, літагентів із усього світу.

 

Цього року її учасниками стали 1200 видавництв із 75 країн. І вперше за 50-річну історію престижної виставки над її входом замайорів жовто-блакитний прапор - у 2013 році Україну на офіційному рівні на Bologna Children's Book Fair представили київське видавництво «Грані-Т» і львівське «Видавництво Старого Лева». Прикметно, що й цього разу українські видавці обійшлися без жодної фінансової та інформаційної підтримки з боку держави.

 

«Стенд українських видавців у Болоньї з книгами та ілюстраціями українських авторів засвідчує те, що ми починаємо власними зусиллями і коштом, із власної ініціативи відкривати цілому світові ринок української дитячої книжки, - розповідає головний редактор «Видавництва Старого Лева», письменниця Мар'яна Савка. - Невипадково у Болонью поїхали видавці, які видають українську художню літературу для дітей. Адже саме цим нашим автентичним продуктом ми можемо бути комусь цікаві. Доки не беремо участі у таких вагомих світових подіях, як ярмарок дитячої книги у Болоньї, - нас ніби не існує для інших країн. Та й ми самі дуже мало знаємо про те, що відбувається на світовому ринку. Присутність «Видавництва Старого Лева» в Болоньї - це провокація уваги з двох сторін. З одного боку, ми привертаємо увагу іноземців до абсолютно не відомого їм українського ринку, який із часом стане цікавим і для них. З іншого, провокуємо українське суспільство, зокрема спільноту українських діячів культури, на обговорення місцезнаходження української дитячої книги у світових координатах. Виставка для нас була джерелом натхнення, цінної інформації, важливих контактів і потенційних контрактів. Старий Лев не залишився непоміченими: до нашого стенду підходили видавці, художники, друкарі з різних країн. Ми отримали багато позитивних відгуків про наші книги та конкретних пропозицій співпраці».

 

«Видавництво «Грані-Т» на ринку України працює 7 років, і за цей час ми відвідали кілька міжнародних виставок у складі українських делегацій, у тому числі й державних, - говорить головний редактор видавництва «Грані-Т» Олена Мовчан. - Однак про організацію поїздки на Болонську книжкову виставку, яка для дитячих видавців є найцікавішою в усіх сенсах, на жаль, у нашій країні на офіційному рівні не йдеться. Тому ми з «Видавництвом Старого Лева» зважилися зробити це самі. По-перше, нам це цікаво, адже свіжий ковток повітря ще нікому не зашкодив, - хоча підготовка до виставки, як і сама участь у ній, скидалася на екстремальну пригоду. По-друге, ми маємо все для того, щоб гідно представляти українське дитяче книговидання за кордоном, - адже тут ідеться про українських авторів та ілюстраторів, і навіть друкарів, тобто про абсолютно автентичний продукт. По-третє, ми таким чином «запустили» інформаційну та враженнєву хвилю всередину нашої країни - починаючи з наших читачів та авторів, які написали нам із цього приводу чимало листів про те, що вони нами пишаються, й закінчуючи журналістами, які питають про враження і просять коментарі. І, нарешті, ми тепер остаточно й безповоротно переконалися в тому, що здатні самі собі дати раду у всьому - власним коштом і власними зусиллями взяти участь у Болонській книжковій виставці, не вмовляючи нікого, - щоб про це написати, щоб це сфотографувати, щоб на це звернули увагу. Як каже народна мудрість, хочеш, щоб було добре, зроби все сам. Гадаю, для видавництва «Грані-Т» настає новий період у самопозиціонуванні та в розширенні овидів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Грані-Т» та «Видавництво Старого Лева»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду