Нацрада діє в інтересах влади, тому президент схвалив її звіт - Томенко

25 Березня 2013
15767
25 Березня 2013
15:32

Нацрада діє в інтересах влади, тому президент схвалив її звіт - Томенко

15767
Водночас голова Комітету не виключає можливих змін в складі Нацради
Нацрада діє в інтересах влади, тому президент схвалив її звіт - Томенко

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко прокоментував ухвалення Президентом України Віктором Яноковичем звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік. Про це йдеться на персональному сайті пана Томенка.

 

«Національна рада з питань телебачення і радіомовлення діяла і продовжує діяти в інтересах влади, а точніше, - кількох провладних медіагруп. Саме виходячи з цього, було зрозуміло, що президент, а точніше, оточення, що формує його медійну політику, схвалить звіт Нацради», - зазначив голова Комітету, коментуючи рішення президента щодо схвалення звіту Нацради.

 

«Якщо Нацрада наділила правом здійснювати трансляцію в цифровому форматі всі існуючі та неіснуючі на момент ухвалення такого рішення канали провладних фінансово-політичних груп, які, відповідно, обслуговували їхні інтереси в інформаційному просторі, то цілком очевидно, що така Нацрада потрібна президенту, - зауважив Микола Томенко. - Інша справа, що така Нацрада не потрібна українській інформаційній політиці та цивілізованому конкурентному медіаринку. Саме тому позиція експертів стосовно діяльності нинішнього складу Нацради рівно протилежна позиції схвалення звіту президентом».

 

Микола Томенко нагадав, що саме виходячи з експертної оцінки діяльності Нацради, Комітет з питань свободи слова та інформації більшістю голосів ухвалив рішення не схвалювати звіт Нацради та оголосити їй недовіру.

 

«Ми розуміємо, що на сьогодні буде важко зібрати у Верховній Раді більшість голосів за висловлення недовіри Нацраді - крім трьох опозиційних фракцій та частини позафракційних, скоріше за все, Партія регіонів буде діяти відповідно до вказівок з Адміністрації президента і не буде за це голосувати», - вважає Микола Томенко.

 

Водночас, за його словами, це не означає, що в Нацраді не відбудеться кадрових змін. Микола Томенко нагадав, що сьогодні у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення працюють 6 членів із восьми, троє з яких представляють Верховну Раду, троє - президента.

 

«Процедуру збору необхідних документів та передачі їх до Верховної Ради наш Комітет уже здійснив, тому сподіваємося, що ближчим часом парламент призначить ще одного члена Нацради за квотою Верховної Ради. Натомість я прогнозую, що президент може "докомплектувати" своїх членів Нацради, або якщо не повністю, то частково змінити їхнє представництво», - вважає голова Комітету.

 

«Експерти говорять, що команда президента, зокрема так звана "сімейна група", не задоволена тим, що в нинішньому складі Нацраді домінують представники так званої групи Хорошковського. Тому, незважаючи на те, що президент схвалив звіт Нацради, кадрові зміни, очевидно, в її складі будуть відбуватися», - зазначив Микола Томенко.

 

Він також повідомив, що у Комітеті зараз працюють над змінами до Закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення для того, щоб парламент міг самостійно, без президента, впливати на свою «четвірку» членів Нацради в разі неухвалення річного звіту цієї структури.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», на початку березня Комітет з питань свободи слова та інформації не схвалив звіт Нацради і рекомендував Верховній Раді відхилити його. Зокрема, Нацраді закидали непрозорість цифрового конкурсу, ігнорування прихованої реклами алкоголю в ефірі, ініціювання великих штрафів для кабельників тощо. Аргументами на користь цього рішення стали також відсутність підтримки у розбудові FM-мережі Національної радіокомпанії та обласних державних радіокомпаній.

 

Як стало відомо 24 березня, Президент Віктор Янукович схвалив звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік, поданий відповідно до статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». Про це йдеться на сайті глави держави.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду