Алгоритм реформування державного телебачення

26 Грудня 2006
6463
26 Грудня 2006
14:00

Алгоритм реформування державного телебачення

6463
Робоча група Незалежної медіа-профспілки України розробила рекомендації щодо реформування НТКУ.
Алгоритм реформування державного телебачення

Робоча група Незалежної медіа-профспілки України розробила рекомендації щодо реформування НТКУ. Вони можуть бути використані профспілковими організаціями на інших державних та муніципальних телекомпаніях. Запропонований алгоритм дозволить розпочати суттєві реформи державного телебачення, не чекаючи прийняття законодавства про суспільне мовлення.

 

На думку членів робочої групи з реформування ЗМІ, ці рекомендації можуть використовуватись під час переговорів профспілок з керівниками та власниками (представниками органів влади). Звісно, що він може бути реалістичним за умов, що політики та чиновники продемонструють суспільству і журналістам справжнє бажання зробити ЗМІ сучасними та демократичними.

 

Під час розробки цього алгоритму робоча група виходила з двох основних положень:

 

- максимально використати досвід європейських країн по організації суспільного мовлення;

 

- план реформування має спиратись на вже існуюче законодавство і потребувати мінімальної його корекції.

 

Пропозиції профспілки не є кінцевим планом реформування. Якщо вони будуть підтримані трудовими колективами та у відповідних органах влади, то спираючись на цей алгоритм можна буде швидко розробити графік поточних заходів, встановити терміни їх виконання та відповідальних за кінцевий результат.

 

 

Формування демократичної вертикалі управління.

 

1. Робоча група Медіа-профспілки пропонує максимально швидко сформувати при НТКУ та ОДТРК демократичні і незалежні Громадські ради, які мають виконувати функції Наглядових рад. Тоді є гарантія, що компанії розвиватимуться в інтересах максимально широкого кола громадськості, а не тільки представників державної влади. Формування таких Громадських рад не виключає входження до них людей, висунутих президентом, парламентом чи урядом (а на місцевому рівні – радами та держадміністраціями). Але їх представництво має бути збалансоване наявністю в Громадських радах осіб від громадських організацій, журналістських об’єднань, профспілок та інших.

 

2. Громадська рада має узгодити і подати на затвердження кандидатури Президента НТКУ, кандидатури до Програмної дирекції та Правління НТКУ, які і здійснюватимуть оперативне управління телекомпанією. В подальшому Програмна дирекція повинна відповідати за поточну підготовку всіх інформаційних продуктів телекомпанії. Правління НТКУ відповідатиме за господарські результати діяльності компанії. На обласному та місцевому рівні Громадські ради  також повинні затверджувати відповідні управлінські структури.

 

3. Управлінці мають розробити і подати до Громадської ради концепцію мовлення НТКУ (теж саме на місцевому рівні). Одночасно має бути реалізований План невідкладних заходів по атестації телекомпаній. Про цей план сказано буде нижче.

 

4. Громадська рада, спираючись на законодавство та суспільні інтереси, має право колегіально затверджувати Концепцію мовлення телекомпанії, і потім подавати її в органи ліцензування. На думку профспілки, це дозволить закріпити на рівні робочих місць журналістів нормальні стандарти свободи слова та незалежної редакційної політики. І це може стати основою для формування справді функціонуючих Редакційний рад, як це вже передбачено діючим законом про телебачення.

 

5. Концепція мовлення повинна формуватись таким чином, щоб давати чітку відповідь на три питання: які програми потрібно випускати цій телекомпанії, скільки для цього потрібно журналістів та інших працівників, якими будуть витрати (на останні два питання відповіді мають надати Програмна дирекція та Правління).

 

6. Верховна Рада затверджує фінансування НТКУ на термін, визначений відповідно до рекомендацій Ради Європи. Це означає, що фінансування має визначатись не на один рік, а мінімум на 5-10 років. Воно повинно бути достатнім, для виконання концепції мовлення. Звісно, такий підхід ламає практику щорічного затвердження бюджету НТКУ. І все ж таки, важливо дати гарантії керівництву телекомпаній, що їхні плани будуть профінансовані, а журналістам – що їх не викинуть з роботи через відсутність фінансування.

 

7. Після цього етапу Громадські ради повинні виконувати лише наглядові функції за дотриманням затвердженої концепції мовлення. Програмна дирекція та Правління повинні оголосити конкурс на заміщення вакантних посад в телекомпаніях, при потребі провести атестацію та навчання персоналу. В усіх випадках пріоритет має надаватись діючим працівникам НТКУ та ОДТРК.

 

 

План невідкладних заходів

 

 

Економічний блок.

 

 Аналіз діючого штатного розкладу. Виявлення “мертвих душ” є першочерговим завданням. Також потрібно проаналізувати наслідки реформування відносно зайнятості в телекомпанії, щоб не допустити скорочень робочих місць, необґрунтованих звільнень.

 

 Розробити чіткий, зрозумілий на всіх рівнях управління та виконання порядок переведення працівників на інші робочі місця. Ці правила мають базуватись на нормах законодавства.

 

Розробити принципи кадрової політики. Профспілка вважає, що підбір кадрів має здійснюватись на конкурсних засадах і бути відкритим для всіх працівників телекомпанії. Це дасть можливість для нормального і зрозумілого всім кар’єрного росту працівників телекомпаній, в тому числі журналістів.

 

11. Розробити сучасні посадові інструкції, що відповідатимуть реальним обов’язкам працівників. Розробка повного пакету посадових інструкцій та кваліфікаційних вимог знизить напругу в колективі, пов’язану з проведенням реформ. А також дасть можливість нормалізувати трудову дисципліну в колективі, коли претензії до працівників, кваліфікаційного чи дисциплінарного характеру, будуть чітко зрозумілі і обґрунтовані.

 

12. Реформувати систему оплати праці. Існуюча система оплати праці, на думку медіа-профспілки, не є достатньо прозорою і зрозумілою для працівників. І тим більше, вона перестала бути мотивацією для підвищення інтенсивності праці. Особливо це стосується принципів преміювання, встановлення коефіцієнтів інтенсивності праці і деяких інших виплат. Цю проблему можна вирішити через підписання нового колективного договору і зміну підходів по бюджетному фінансуванню телекомпаній.

 

 

Творчий блок.

 

Створити групи з розробки Редакційного статуту. Новий Редакційний статут повинен включати вже напрацьовані елементи засад редакційної політики. Крім того, потрібно швидко розробити процедуру та принципи обрання членів Редакційної ради, як це передбачено ст. 57 закону про телебачення.

 

Вирішити проблему сторонніх виробників та розподілу ефірного часу. Сторонні програми мають розміщуватись в ефірі НТКУ та ОДТРК тільки за умови, що працівники телекомпанії не можуть самостійно виробити такий же продукт. Так само Національна рада з питань телебачення та радіомовлення має переглянути свою політику щодо видачі ліцензій комерційним мовникам на частоти, де вже мовлять державні чи муніципальні телекомпанії.

 

Розробити прозорі та зрозумілі працівникам правила запуску нових програм та зняття старих. Необхідна чесна і відкрита конкуренція в питанні створення програм.

 

Підвищити кваліфікацію та організувати перекваліфікацію персоналу, у відповідності до затвердженої концепції мовлення. Будь-які спроби реформування НТКУ відразу впираються у відсутність налагодженої системи підвищення кваліфікації та перекваліфікації персоналу. Також відсутні чіткі правила та процедури атестації працівників на відповідність займаним посадам. А це в подальшому може призвести до обґрунтованого спротиву колективу будь-яким реформам.

 

Організувати постійне планування робочих завдань. В першу чергу, це стосується розробки чіткої вертикалі прийняття та виконання рішень. Неможливо нормально працювати, коли виконавці не мають чітких робочих завдань, плани не мають конкретного характеру, а працівники змушені самостійно вигадувати собі роботу.

 

 

Соціальний діалог та соціальний захист.

 

Налагодити внутрішню комунікацію. Члени профспілки буквально вимагають, щоб керівництво НТКУ частіше спілкувалось з колективом і пояснювало свої дії, ділилося планами заходів та перспективами вирішення існуючих проблем.

 

Організувати постійну співпрацю між зацікавленими профспілками та менеджментом телекомпаній.

 

20.Забезпечити право профспілок на організацію колективних переговорів. Колективні переговори мають бути чесними, відкритими, без тиску на представників профспілок.

 

Розробити сучасний пакет з соціального захисту. Цей пакет має враховувати нинішній розмір цін та вартості життя, включати гарантовані виплати у випадку дострокового розриву трудового договору або контракту з ініціативи роботодавця, медичне страхування, пенсійне забезпечення, страхові виплати у випадку нещасних випадків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6463
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду