Ірина Геращенко подала у відставку з поста голови прес-служби Президента України

25 Вересня 2006
4896
25 Вересня 2006
22:30

Ірина Геращенко подала у відставку з поста голови прес-служби Президента України

4896
25 вересня Геращенко повідомила журналістам, що Президент прийняв її відставку. Вона залишається в команді Віктора Ющенка.
Ірина Геращенко подала у відставку з поста голови прес-служби Президента України

25 вересня на брифінгу у Секретаріаті Президента Ірина Геращенко повідомила журналістам, що подала у відставку з поста голови прес-служби Президента України та прес-секретаря Президента України, і Президент підписав її заяву.

 

Причин своєї відставки Геращенко не назвала, пославшись на принципи командної гри, де часом треба «передати м’яч партнеру», і висловила переконання, що на її місце прийде професійна людина. Хто саме, вона не вточнила: зараз розглядається кілька кандидатур, і остаточний вибір буде зроблено найближчим часом. Про своє майбутнє місце роботи вона також воліє поки що не говорити, однак заявляє, що залишиться в команді Віктора Ющенка, де перебуває вже 5 років. Нагадаємо, Ірина Геращенко прийшла на посаду прес-секретаря Віктора Ющенка, тоді ще екс-премєра та лідера виборчого блоку «Наша Україна», у грудні 2001 року. До того вона працювала журналістом на каналі «Інтер». «Я залишаюсь у команді і у професії, - сказала Геращенко, - але рішення про відставку – це спільне рішення, яке задовольнив Президент України». Прозорим натяком на те, що відставка незмінної речниці Ющенка пов’язана з новими призначеннями у Секретаріаті, пролунала фраза: «Зараз у Секретаріат прийшла нова команда, амбітна і надзвичайно професійна команда, яка вміє формувати цілі, в тому числі в інформаційній політиці. Ці цілі будуть досягнуті…».

 

Ірина Геращенко подякувала всім журналістам та Президентові: «Я, мабуть, найщасливіший прес-секретар, бо працювала в найдемократичнішого політика».

 

Ірина Геращенко звернулась до журналістів із листом.

 

«Дорогі друзі, шановні колеги!

Сьогодні Президент України Віктор Ющенко прийняв мою заяву про відставку.

 

Хочу щиро подякувати Вам за ті декілька останніх років, які ми були разом. Позаду один із найкращих етапів мого життя, складний, важкий, напружений, але такий надзвичайно важливий.

 

Я високо ціную ту справу, яку ми робили разом, коли кожного ранку я звіряла свій інформаційний годинник з Вашими.

 

Я дякую Вам за дружбу, взаємоповагу, цінний життєвий та професійний досвід і професійні уроки, якими Ви щиро ділилися зі мною.

 

Дякую Вам за конструктивний діалог, розуміння, співпрацю, дружнє плече та щиру посмішку.

 

 З повагою, щиро

 

Ірина ГЕРАЩЕНКО»

 

За повідомленням каналу "1+1", перший заступник голови прес-служби Президента Лариса Мудрак також подала у відставку. Сама Лариса Мудрак це заперечує. Як повідомила Лариса Мудрак, вона залишається на роботі у прес-службі Президента і прийме рішення щодо своєї участі в конкурсі на посаду голови прес-служби, про проведення якого сьогодні заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога, розглянувши умови цього конкурсу.

 

«Детектор медіа» попросила прокоментувати відставку Ірини Геращенко людей, знайомих із специфікою тих обов’язків, які їй доводилось виконувати з початку 2005 року.

 

Олександр Мартиненко, прес-секретар Президента Леоніда Кучми (2000-2001), зараз – генеральний директор інформаційного агентства «Інтерфакс»:

 

Я думаю, що це було рішення самої Ірини Геращенко. Але не виключаю, що воно могло сформуватись під впливом нової команди, що прийшла до Секретаріату. Ця команда ставить перед собою зовсім інші цілі, в тому числі в інформаційній політиці. Вона більш організована, і, якщо раніше більшість меседжів до журналістів доносив сам Президент Ющенко, який мав багато зустрічей із журналістами, брифінгів, прес-конференцій, то тепер ці функції можуть перебрати працівники Секретаріату Президента. Для цього, відповідно, потрібна інша людина.

Я не знаю, якою може бути нова робота Ірини Геращенко, але хочу побажати їй, щоб вона тимчасово відійшла від роботи в державних структурах. У приватному медійному бізнесі вона неодмінно досягне великого успіху.

 

 

Андрій Шевченко, народний депутат (фракція Блоку Юлії Тимошенко), голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України:

 

Для мене відставка Ірини Геращенко була несподіванкою. Припускаю, що це пов’язано з останніми змінами у керівництві Секретаріату Президента. Думаю, що відставка Герашенко збіглась із бажанням Балоги та Яценюка підсилити інформаційний вплив Президента. Я розумію причини цього кроку. Можливо, Ірину підштовхували до відставки. Причини невдоволення Іриною такі: за часів президентства Віктора Ющенка вона часто перевищувала повноваження прес-секретаря, часто втручаючись у сфери впливу інших працівників Секретаріату. Багато хто був невдоволений тим, як виглядає Президент у мас-медіа. Таким чином, негатив, нажитий за часів роботи прес-секретарем Президента, переважив безумовні позитивні якості Ірини: особисту відданість Віктору Ющенку та її безмежну енергію.

 

Якщо говорити про роботу Ірини Геращенко, то до плюсів я відніс би те, що саме під час її перебування на посту голови прес-служби Президент перестав бути в Україні джерелом цензури. До мінусів – погіршення стосунків Президента з пресою. Тут можна згадати скандал, пов'язаний із публікаціями про сина Президента, та інші випадки, внаслідок яких чоловік, який був улюбленцем преси два роки тому, став сприйматись журналістами скептично або негативно. Крім того, Ірина виявилась тією людиною, що блокувала рух до суспільного мовлення.

 

Людині, яка змінить Ірину Геращенко на цій посаді, я побажав би дві речі:

1.Відновити довіру між Секретаріатом Президента та пресою;

2.Встановити нарешті чіткі правила гри, про які вже давно  говорять. Це, передусім, публічний і прозорий порядок акредитації журналістів та потрапляння у президентський пул, правила доступу до Секретаріату Президента тощо.

Якщо такі правила будуть встановлені, в майбутньому не виникатиме таких непорозумінь, як конфлікт між керівництвом прес-служби та журналістом Олексієм Бобровниковим.

 

Ірині Геращенко я бажаю знайти себе в новій якості. А Президенту бажаю нетрадиційно підійти до визначення кандидатури на пост прес-секретаря. Один із варіантів - шукати потрібну людину не серед журналістів, як це робиться зазвичай, а серед  фахівців у галузі PR, які вміють вибудовувати відносини з громадськістю.

Експертне опитування «Детектор медіа» щодо майбутнього прес-служби Президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду